Ik zag dit album heel vaak in Top-10's staan van mensen met een goede muzieksmaak dus ik dacht laat ik eens kijken of dit wat is. En naar de reacties kijkend leek het me wel wat. Het verhalende, spelen met woorden en klank, dat doet Regina Spektor in de twee albums die bij mij 1 en 2 staan ook.
Ik heb nu drie nummers geluisterd en ik sta echt versteld, wat een klasse is dit!

Zoals ik al dacht heeft het wel iets weg van Regina Spektor, ook zij speelt met klanken en woorden, is verhalend en haar teksten zijn ook meer literair (dit geldt alleen voor haar twee in eigen beheer uitgebrachte albums, zeker haar laatste mist dit

). Maar toch verschilt het een hoop. Zo maakt Joanna Newsom meer gebruik van sferen, heeft ze een heel orkest erbij en zijn de teksten veel moeilijker (ik begrijp er nu nog niks van).
De harp klinkt heel mooi en ook modern, had ik niet verwacht. Tijdens het luisteren krijg ik het gevoel alsof ik door een pittoresk levendig Middeleeuws dorpje loop. Dit ga ik zeker de komende dagen nog een keer of 10 luisteren, ik hoor dat dit heel wat kan worden.
De "harpbeat" bij Sawdust & Diamonds is geweldig!

Nu hopen dat ik de teksten ooit nog eens ga begrijpen, maar tot dusver lijkt het alsof een hoop zinnen gewoon bestaan uit een paar moeilijke woorden achter elkaar gezet. Maar ik zie nu al dat het geniaal is
En ik snap de vergelijking met Björk wel. Het spelen met woorden en klanken doen ze beiden en ook lijken de stemmen best op elkaar. Maar qua muziek is het toch heel erg verschillend.
Tot dusverre bevalt het me zeker, sterker nog, het heeft Top 10-potentie. Nogmaals, wat een klasse is dit!
Voorlopig een 4,5 maar het wordt vast en zeker een 5.