dEUS - Worst Case Scenario (1994)

Belgiƫ
Label: Bang!

1. Intro (0:24)
  2. Suds & Soda (5:13)
  3. W.C.S. (First Draft) (5:05)
  4. Jigsaw You (2:26)
  5. Morticiachair (4:23)
  6. Via (4:11)
  7. Let Go (2:01)
  8. Right as Rain * (4:26)
  9. Mute (3:56)
  10. Let's Get Lost (4:24)
  11. Hotellounge (Be the Death of Me) (6:23)
  12. Shake Your Hip (0:41)
  13. Great American Nude * (5:38)
  14. Secret Hell (4:59)
  15. Divebomb Djingle (3:02)
  16. Zea (Intro Replica) * (0:37)
  17. Zea * (4:59)
  18. Texan Coffee * (1:09)
  19. It. Furniture in the Far West * (0:53)
  20. Violins and Happy Endings * (4:59)
  21. Great American Nude [Strip Mix] * (3:43)
  22. Niche * (2:04)
  23. Jigsaw You [Live] * (4:16)
  24. Whose Vegas Is It Anyway * (3:52)
  25. Morticiachair [Live London Astoria II] * (4:29)
  26. Die Anarchistische Abendunterhaltung - Suds & Soda * (4:34)
  27. Kinderballade * (5:13)
  28. Zea [Demo] * (6:27)
  29. Suds & Soda [Demo] * (5:32)
  30. Secret Hell [Live] * (5:00)
  31. Mute [Live] * (5:03)
avatar van Reint
Klopt. Secret Hell is prachtig.

Kevin-Raphaëll
deze plaat is zeker hun beste niet maar toch een grote aanrader

moet je in u collectie hebben

hotellounge is pure klasse

4.5

Ik heb hem maar weer eens opgezet en dit is inderdaad een onwaarschijnlijk goed album. Van 4,5 naar 5.

avatar van LeRoi
Mooi album van een prima band. Heb de plaat zelf niet op CD, hoeft ook niet, maar mijn waardering is er daarom niet minder om. Wat mij opvalt is dat er bij onze zuiderburen de laatste jaren wel meer goede muziek vandaan komt (in het verleden hadden we natuurlijk al TC MAtic (Olalala is natuurlijk een CLASSIC!!) en 2 Belgen met Lena!) zoals vorig jaar Rythem Exotique en ik ben sinds deze zomer helemaal in de ban van Briskey uit Gent...
Niet dat in Nederland geen goedee bands meer zijn, maar qua vernieuwing en creativiteit moet ik zeggen dat de Belgen ons toch voorbij streven.....

avatar van citizen
In 1994 bracht dit alles bij mij een storm van gelukzaligheid teweeg; Het Is Eindelijk Weer Tijd Voor Muziek...! Springen tot het plafond op Suds & Soda...W.C.S. blijft een onwaarschijnlijk sterke plaat. Verbazend ook hoe Secret Hell mij ontroert, ook na zeker 1000 draaibeurten. Magistraal debuut!

Inderdaad; springen tot aan het plafond op Suds & Soda. Dat nummer draaide ik altijd om me op te peppen als ik ging stappen.
Beste album ooit gemaakt.
Wat een meesterwerk!

wcs
Geniaal van begin tot einde, wat een debuutplaat, het is weinigen gegeven om met zo'n overweldigende cd je carriere te starten

Bij het lezen van alle commentaren krijg ik een intens goed gevoel. Wow, hoe vaak ik helemaal gek ben geworden op Suds & Soda. Ongelooflijk.

En dan die overstap, toen ik in Nederland kwam en amper iemand van dEUS had gehoord. Wat een ontgoocheling.

Maar goed, 2 jaar geleden op Werchter de mannen nog eens aan het werk gezien, en het beste commentaar wat er gegeven werd op dat optreden stond toen in het Nieuwsblad: dEUS IS GOD.

Wat was het toch een mooie tijd om te studeren toen!

Prima commentaar, koenkampioen. Ik zag dEUS maar 1x live, was wel ten tijde van de release van dit album. Heeft gelijk zoveel indruk op mij gemaakt, dat WCS vanaf toen mijn mooiste album ooit is geworden.

Altijd leuk om een tijdsgenoot te mogen begroeten. Hopelijk leer je via deze site nog meer mooi werk kennen, maar of het WCS van dEUS zal overtreffen; betwijfel ik. Dit album is toch wel van een klasse apart.

Ach, ik zal wel niet de enige tijdsgenoot zijn hier.

Misschien moet er maar een forum komen om herinneringen aan vroeger op te halen.

Zucht

avatar van The Scientist
Even wat offtopic-berichten verwijderd.

yoeridedeygere
Iedere Belg die dit album niet kent, mag zich geen Belg noemen. (Niet verwonderlijk dus dat het Vlaams Belang het niet zo begrepen hebben met Tom Barman). De eindejaarslijstjes naderen weer, ik bereid me voor op weer een hele maand dEUS die door de radio knalt. Tegen het eind van deze maand zal 'de valse viool' van Suds & Soda weer vals klinken. Toch heb ik Worst Case Scenario nu nog eens bovengehaald. Alles klinkt weer zo heerlijk, vooral dan Right As Rain en Hotellounge. Na Hotellounge heb ik het wel gehad.

Ik hou het op 4 sterren. Zonder dit album had de Belgische Rockscene helemaal anders geweest. Dan stonden we misschien evenver als Nederland (sorry, Noorderburen).

Dit album heeft Belgie inderdaad op de kaart gezet, maar ik ben wel van mening dat Belgie na al die dEUS - imitaties nu op muzikaal gebied ook niet zo veel meer te bieden heeft. De Benelux blijft toch wel achter op de rest van de wereld.

avatar van LeRoi
Niet eens: uit Belgie o.a. Briskey en Prima Donkey zeer goede vernieuwende bands.
Uit Nederland vind ik Alamo Race Track zeer veelbelovend en zijn ook anderen, niet zo zeer vernieuwend, maar wel goed bezig: Racoon, ZUCO 103, Kraak & Smaak,..
Maar idd qua 'vernieuwing' zijn onze Zuiderburen ons de afgelopen jaren voor geweest....
N.b. 1.: vergeet ook niet even te luister naar 'Lord Palf' van Boyler ook niet verkeert...
N.b. 2.: qua vernieuwing op gebied pop/rock is het, wereldwijd gezien, de laatste jaren niet meer zo spannend....zelf zoek ik de 'thrill' meer binnen jazz/soul/dance-genre de laatste jaren...

[Roel]
ik ben net nieuw en ik dacht laat ik mijn eerste bericht maar spenderen aan een album dat bij mijn weten nog steeds niet overtroffen is. Ik heb deze groep leren kennen via pocket revolution en heb meteen nog een cd gekocht: wcs het klonk nog beter en nu zit hij elke maand wel nog een paar keer in mijn cd speler. Hij is veel grilliger dan pocket revolution maar dat maakt hem net zo goed na het vertrek van stef kamil werd het voor mij wat minder grillig maar niet minder goed. wat kan een mens toch genieten van liedjes als right as rain, hotellounge of mute daarom 5*

Dit is dan ook een geweldig album. Een waardiger opener op MuMe kan ik me dan ook niet voor stellen. Absoluut een goede aankoop Roel.

Lost Highway
Niet om zo nodig een toplijstendiscussie te beginnen, maar deze staat echt wel belachelijk laag in de MM top 250.
Dit is dé Belgische klassieker, zowat elk nummer is geniaal en toch zo anders. In onze album 100 ( elk jaar op Stubru ) staat die elk jaar in de top 10, en meer dan terecht. Waarschijnlijk heeft dEUS nooit dezelfde impact gehad in Nederland als in België, maar dan nog, dit staat binnen twintig jaar nog overeind.

dEUS was hier op zijn best, mét Stef Kamiel Karlens (later verantwoordelijk voor Moondog Jr en Zita Swoon). Deze man is niet te onderschatten en heeft een minstens even geniaal muzikaal brein als Barman. Jonge eigenzinnige honden op zoek naar vernieuwing, het heeft geresulteerd in deze mijlplaal.

Feeder
Lost Highway schreef:

Nu ben je toch wel aan het liegen hoor, dit jaar stond hij op 10 maar de jaren daarvoor stond hij absoluut niet in de top tien. In a Bar under the Sea wél.

Wat kan een mens nog zeggen over deze WCS? O ja, het is mijn favoriete album

avatar van Zandkuiken
De debuutplaat van dEUS is nog steeds mijn favoriete album, hoewel The Ideal Crash gevaarlijk dicht in de buurt komt.
Deze parel van de Belgische rockmuziek wordt ingeleid door het onheilspellende Intro, dat als het ware aankondigt dat er een storm op komst is. Die storm is uiteraard het waanzinnige Suds & Soda, nog steeds het populairste nummer van de band. Niettegenstaande ik het ook een fantastisch lied vind, is het nooit een persoonlijke favoriet geweest.
Na het energieke Suds & Soda volgt het magistrale W.C.S. (first draft), een bewijs dat dEUS met geen enkele band te vergelijken valt. Er wordt hier inderdaad gejat van Zappa (Little Umbrellas), maar Barman en zijn kornuiten gebruiken deze sample enkel als kapstok om een fantastisch nummer aan op te hangen.
Op Jigsaw You wordt nog wat gas teruggenomen en dat resulteert in een erg mooie song. Tom Barman slaagt er zelfs in om een adres (56 Falcon) cool te laten klinken.
Morticiachair is op het eerste gehoor erg vreemd, maar eens het onder je huid kruipt, laat het je nooit meer los. Het enige puntje van kritiek hier is het Engels van Rudy Trouvé, dat niet "impeccable" is.
Dan volgt de "rocker" Via, samen met Roses mijn eerste kennismaking met dEUS, en wat mij betreft als harder nummer beter dan Suds & Soda. Op de CD is een versie te horen waarin Barman de zinsflard 'I skipped the part about love' steelt van R.E.M., maar ik geef voorkeur aan de demoversie (te horen op de DVD No More Video) waarin 'Via' wordt gezongen in het refrein.
Op de uitgave die ik heb, volgt dan het prachtige Right As Rain. Dit nummer, dat de zanger schreef naar aanleiding van de dood van zijn vader, is grote klasse. Tekstueel vind ik deze echter een tikkeltje naïef: zinsflarden als 'I'm a drunk by name', 'I'm a man by name' en 'I'm a saint by name' (zijn echte naam is Thomas Barman) zijn toch wat flauw.
Na het ingetogen Right As Rain volgt het uitbundige Mute waarin de tempowisselingen aanwezig zijn die zo typisch zijn voor dEUS. Klasse.
Ook het magistrale Let's Get Lost (de titel verwijst naar Chet Baker) is een van de betere songs, waarbij mij vooral de uitstekende zang opvalt.
Dan volgt het absolute hoogtepunt van deze plaat met Hotellounge (Be The Death Of Me), één van de mooiste songs die ik ken. Dit epische lied vat deze groep perfect samen: er is plaats voor gekte en chaos, maar de melodie speelt toch nog steeds de hoofdrol.
Het frivole Shake Your Hip is voor sommigen overbodig, maar ik stoor er me zeker niet aan en denk er zelfs nooit aan om mijn vinger richting skip-toets te bewegen.
Great American Nude, genoemd naar het schilderij van Wesselman, houdt het torenhoge niveau moeiteloos aan. De ietwat bevreemdende outro is de perfecte inleiding voor de parel die volgt.
En dat is uiteraard het onderschatte Secret Hell. Als rustig nummer vind ik deze nog sterker dan Right As Rain, en de uitbarsting op het einde gaat door merg en been.
Afsluiter is het onbezonnen Divebomb Djingle, een erg aanstekelijk liedje dat deze trip op gepaste wijze afsluit.
Worst Case Scenario is van de eerste tot de laatste seconde genieten. Hoewel ik The Ideal Crash iets beter ken (waarschijnlijk ook omdat in het boekje van Worst Case Scenario geen volledige lyrics staan), geef ik deze toch de eerste plaats in mijn top 10. De genialiteit en de bezieling van dit album heb ik nog nergens anders gevonden.

[Roel]
Die is ook niet te vinden dus begin maar niet aan die onmogelijke zoektocht

EVANSHEWSON
Ik vind dit album, behalve de prachtsongs Hotellounge, Via en Suds & Soda voor de rest eigenlijk nogal een zooitje probeersels, songs zonder structuur, vol chaos en richtingloos gewauwel;

maar het toont wel dat deze band toen al flink wat potentie had, maar ik kan dit album voor de rest onmogelijk een goed album noemen.

Dàt prachtalbum zou er zeker komen, en volgens mij zijn ze met The Ideal Crash ontzettend dicht bij de perfecte plaat gekomen, bij deze hoor ik dat absoluut niet, ik vind dit zelfs geen aangename cd om helemaal uit te luisteren, nèt door die stuurloze chaos die ik hier nog te veel hoor;

Ik begrijp dan ook langs geen kanten dat sommigen dit dEUS album als zo goed beschouwen, ik verdenk die mensen ervan dan ook grote fans te zijn van cAPTAIN bEEFHEART , want die schittert ook in totale chaos en onduidelijke klanken waar ik niets mee kan;

Ik blijf dit dus een erg, erg middelmatig plaatje vinden, maar meningen mogen verschillen, dat is democratie natuurlijk.

wcs
Dit is dan wel chaos maar toch o zo mooi, en zo veel beter dan de gemiddelde band. Ik ken weinig muziek met zoveel gevoel en mijn respect voor deze plaat is dan ook oneindig

avatar van Cor
Cor
Verrassend, afwisselend, innovatief, eigenzinnig. Prachtig debuut van het beste dat de Benelux op muziekgebied heeft voortgebracht.

avatar van OmeWillem
Een goede plaat. Het kwartje viel in eerste instantie niet. Maar na veel luisteren, is het 'ie toch echt gevallen. Erg goede plaat. Op het eerste gehoor lijken de nummers rommelig maar ze blijken pareltjes te zijn. Eigenlijk hetzelfde als bij the White Album van The Beatles. De nummers lijken onzin nummrs maar zijn stiekem steengoed.

@ EVANSHEWSON: Captain Beefheart is ook een inspiratie voor dEUS. Evenals Frank Zappa.

WernerGSF
OmeWillem schreef:
@ EVANSHEWSON:

die leeft niet meer hoor

avatar van Ploppesteksel
Op MusicMeter of in't echt ?

WernerGSF
EvansHewson = Father McKenzie. of andersom natuurlijk

Joy
chaos?

ok, het is even w nnen maar een 25 tal luisterbeurten verder ontdek je toch wel degelijk nummers die staat op zichzelf, pareltjes

ik vind alleen shake your hip niet geweldig, dat is vast een stef nummer, deed het met moondog junior nog eens over:)

avatar van OmeWillem
Shake your hip niet geweldig? Vind ik een heel goed nummer. Heerlijk onzinnig.