Bon Iver - 22, A Million (2016)

Folk / Electronic
Label: Jagjaguwar

1. 22 (OVER S∞∞N) (2:48)
  2. 10 D E a T H B R E a S T ⚄ ⚄ (2:24)
  3. 715 CR∑∑KS (2:12)
  4. 33 “GOD” (3:33)
  5. 29 #Strafford APTS (4:05)
  6. 666 ʇ (4:12)
  7. 21 M◊◊N WATER (3:08)
  8. 8 (Circle) (5:09)
  9. ____45_____ (2:46)
  10. 00000 Million (3:53)
avatar van Silky & Smooth
Ik heb de eerste twee albums grijsgedraaid. Kalme, rustgevende muziek met de unieke stem van Justin Vernon. Dit album is experimenteler. Rauwe geluidseffecten en extreme autotune. De nadruk ligt hier veel meer op de producties dan op de de vocalen. Die dienen bijna een onderdeel van de producties. Toch zijn de prachtige en kalme momenten terug te vinden tussen chaotische geluiden. Juist door dit contrast klinken die momenten misschien nog wel mooier. Soms klinkt het alsof Vernon er met zijn zang door de chaos (of juist stilte) heen moet breken. Alsof hij over de top moet. De dikke lagen autotune dragen daar positief aan bij.

Zo nu en dan moest ik even slikken in het begin, maar er staan echt weer pareltjes op: 33 „GOD‰, 29 #Strafford APTS, 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ en 00000 Million. Het enige waar ik mij nog aan stoor is de outro van 21 M◊◊N WATER, verder weer een fantastisch album!

avatar van kobe_bloodflower
Ik had de andere albums van Bon Iver allebei wel eens een paar keer beluisterd, maar echt helemaal fan was ik tot nu toe nog niet. Dit album heb ik ondertussen een paar keer beluisterd en dit bevalt mij precies beter. Misschien toch de andere albums ook een nieuwe kans geven.

avatar van malariamug
een raar album onbegrijpelijk dat hij die mooie vocalen steeds afwisselt met die platte elektronica

avatar van Slowgaze
Grootfaas schreef:
wat dingetjes met Kanye en zo

Dingetjes? Vernon mag meedoen op een aantal van Wests beste nummers - kathedralen van nummers zelfs, waar Bon Iver zelfs op z'n best echt niet aan kan tippen.

avatar van Silky & Smooth
Bon Iver op z'n best maakt die nummers nog katherdraler. Daarom mag hij ook mocht doen.

avatar van Mjuman
Silky & Smooth schreef:
Bon Iver op z'n best maakt dit nummers nog katherdraler. Daarom mag hij ook mocht doen.

Als je 't zelf snapt, vind ik het best - maar veel mede-users zul je hiermee niet verlichten qua inzicht; I' m one of them

avatar van Norrage
Wordt elke luisterbeurt beter deze plaat Die overslaande stemmen, dat breekbare geluid. Dit is Justin Vernon op zijn meest intieme. Ik vind het prachtig.

avatar van Mjuman
Hier wordt thans een periodieke Bon Iver onthouding ingelast. Mogelijk tot de winter echt zijn intrede doet. Heb beide voorgaande albums + Blood Bank en kan ze waarderen, maar toen ik dit gisteren draaide, kwam het gejank me op een gegeven moment de neus uit. Verschrikkelijk - kreeg zin om de boekenkast omver te trekken of de kat het huis uit te schoppen. Heb mede op instigatie van m'n lief dit maar afgezet.

avatar van Kimmyboy
Een lastige voor mij. Op zich zijn er wel enkele nummers die ik kan waarderen (22 (OVER S∞∞N), 10 D E a T H B R E a S T ⚄ ⚄ en 33 “GOD” in het bijzonder), maar meer dan dat is het helaas niet.
Ik merk bij mezelf dat ik het oude geluid van Bon Iver te hard mis. Justin Vernon kon me emotioneel raken in combinatie met een akoestische gitaar. Met elektronische geluiden is dat een stuk lastiger. Voorlopig toch.

Ben ergens wel benieuwd wat de score was geweest als er geen gebruik was gemaakt van autotune en bliepjes. Als de nummers wat kaler hadden geklonken was de score vast hoger geweest. Niet bij mij overigens

avatar van FRNKY
SOAD schreef:

Autotune en bliepjes zitten toch alleen maar in de eerste drie nummers?

Ik durf overigens wel te beweren dat het gros van de "klagers" niet verder heeft geluisterd dan die drie.

Autotune en bliepjes zitten toch alleen maar in de eerste drie nummers?

Oke de nummers in pure akoestische uitvoering dan.

avatar van FRNKY
SOAD schreef:

Oke de nummers in pure akoestische uitvoering dan.

Ik begrijp je punt ja. Ik had 715 CR∑∑KS wel eens volledig acoustisch willen horen bijvoorbeeld.

Slowgaze schreef:

Ik heb het over de dingetjes die Vernon doet, heb ik het over zijn bijdragen, niet Kanye, die 1e 5 nummers van Yeezus zijn geniaal, de rest wat minder.

avatar van JB7x
In 33 "God" zit rond 1:13 een sampletje van Paolo Nutini - Iron Sky. Dat jullie het even weten

bas1966

boude bewering

JB7x schreef:

Klopt: "and religion"
Haha...goed geluisterd!!!!

Ik snap het geneuzel wel m.b.t. alle geluidseffecten als je het vergelijkt met de vorige albums. Athans...dat was bij mijn eerste luisterbeurt. Hij viel mij zelfs tegen. Toch doorgezet en het kwartje viel al snel. Het is een groeidiamantje en daagt steeds weer uit om te luisteren. Radiohead leverde al een waanzinnig album dit jaar, maar dit album geeft mij nog meer uitdaging om steeds opnieuw te luisteren. Ik vind de bliepjes en effecten juist een toegevoegde waarde hebben. En je hoort Justin er prima in terug. Album van het jaar. Net een half puntje verhoogt naar het maximale!!!!!

avatar van jokerman
de samenwerking met James Blake heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

avatar van Woutout
Album meerdere malen op Spotify geprobeerd, maar niet echt onder de indruk. Toch gezwicht en het vinyl aangeschaft. De vorige 2 en Blood Bank waren na korte tijd toch ook stelk gegroeid. Album zojuist 3x geluisterd en score volgt nog, maar laat ik zeggen dat dit een geweldige persing is en dat na herhaalde beluistering de prachtige onderliggende liedjes alsnog naar de oppervlakte komen.

avatar van meneer
Het mooie van het outro van '21 M◊◊N WATER' naar het intro van '8 (Circle)' is de overgang van het chaotische non-muzikale naar het rustieke serene. Voor mij is het dan alsof je in een vreselijk slecht iets bent beland maar dat je daardoor heen moet om het mooiste te bereiken.

En je weet dat het op je wacht, dat het er is.
Om je op te verheugen.
Een soort verlossing.

En al is het laatste stuk van '21 M◊◊N WATER' nog zo lelijk, toch zet je het weer op om de 'beloning' van '8 (Circle)' te verdienen.

(verwijderd)
Beste album van het jaar! God van mij part van de afgelopen twee jaar zelfs.

meneer schreef:

En je weet dat het op je wacht, dat het er is.
Om je op te verheugen.
Een soort verlossing.

Precies dit. Dit soort overgangen zijn er in het hele album, fantastisch.

avatar van coldwarkids
Geweldig en veel kippenvel geeft me deze plaat. Voor diegene die er niet helemaal over uit zijn. 666 is sowieso briljant maar vanaf 3.35 komt de kippenvel echt naar boven. Dan moet je haast wel over de drempel komen en toegeven dat dit een meesterwerk is. Zeker naar de intro van 21 Moon Water.

avatar van vinylbeleving
Wat een groeier is dit gebleken zeg! de 'moeilijke' eerste paar nummers gaan vanzelf wennen, en dan blijken er ineens wonderschone liedjes onder de lagen electronica en stemvervormers te zitten.
Morgen het vinyl binnenhalen....ik ben benieuwd!
Deze haalt het sowieso in mijn top 10 van beste platen van het jaar, al wordt de exacte plaats nog lastig. 2016 is nu al een waanzinnig mooi muziekjaar gebleken!

avatar van Norrage
Ook een halfje erbij voor mij. Ik heb zelden zo'n groeibriljant beluisterd

avatar van philtuper
Tegenvaller van het jaar. Groeit voor gene ene meter bij mij helaas. Ondanks meerdere pogingen. De mooie nummers worden ondergesneeuwd door de irritante. Ik grijp terug naar de 'oudjes'.

avatar van Dave82
Ik betrap mijzelf erop dat ik deze plaat steeds vaker opzet, geheel tegen mijn verwachting in. Voorlopig 4 *

avatar van meneer
En toch, als je dit nummer 'Still' uit 2009 van Vernons andere band Volcano Choir neemt dan hoor je daar elementen die hij ook op dit album gebruikt.

Bon Iver ie Volcano Choir, Still. - YouTube

Komt van Volcano Choir - Unmap (2009) ook een mooi album !

avatar van Lura
FRNKY schreef:

Heb het hele album beluisterd, maar mij kan het net als andere "klagers" niet bekoren. Zijn debuut was geweldig, het vervolg was al duidelijk minder, maar hier kan ik echt geen chocola van maken. Voor mij onbegrijpelijk, dat dit album hier zo populair is. Maar goed, ieder zijn ding.