Even over waardering, muziekopvatting en vooringenomenheid; ik heb getracht een aantal punten op een rij te zetten daarover:
1. Content (kunst, literatuur, muziek) heeft een ambivalente status: synchroon en diachroon. Synchroon: iets hoort thuis in een bepaalde tijd en komt daar duidelijk uit voort; diachroon: het is ook in de loop der tijd nog terug te vinden, te bekijken en beluisteren. Het is een misvatting te denken dat alles altijd overal beschikbaar was. Papier vergaat en boeken werden niet altijd herdrukt, partituren van muziekstukken werden soms pas na jaren teruggevonden. Out of Print (oorspronkelijk voor boeken bestemd, maar steeds meer ook voor albums) gaf al aan dat niet alles altijd herdrukt/herperst werd.
Waardering voor kunstwerken was ook niet constant. Bovendien: ook de politieke geschiedenis heeft bijgedragen dat bepaalde kunst/muziek niet altijd kon worden gewaardeerd: die kunst was dan “entartet” (surrealisme of jazz). Digitalisering – ook vwb boeken en schilderijen – heeft ertoe geleid dat O/P eigenlijk een achterhaalde notie is. En dat is van de eerste terreinen waar het internet zijn effectiviteit bewijst. Bijkomend voordeel is dat distributie nu veel gemakkelijker was en dat de link tussen afnemer en aanbieder veel directer kon worden gelegd (al valt dit buiten het kader van deze discussie). Geinteresseerden verwijs ik graag naar Chris Anderson
About Me - longtail.com
2. Persoonlijke opvatting over kunst/literatuur/muziek is bepalend. Al vroeg kennis gemaakt met het verschijnsel dat de (impliciete) eisen die iemand aan literatuur stelde – vanuit zijn weltaanschauung - bepalend waren voor wat hij al dan niet literatuur vond. Vanuit een ‘realisme’-opvatting hecht je minder aan fantastische vertellingen of aan symbolistische poëzie. Datzelfde geldt voor schilderkunst – genoeg mensen in mijn omgeving die niets moeten hebben van ‘abstrakte kunst’ en die hoef ik dus niet mee te nemen naar een tentoonstelling van Miro, of bijv Panamarenko. Wat mij betreft geldt dat ook voor muziek: je eigen – al dan niet expliciet gemaakte voorkeuren – bepalen hoe je iets ziet/hoort. Niet om persoonlijk te zijn of om te stigmatiseren: heb je een hekel aan jazz, zul je niet snel een album met veel jazz-invloeden hoog waarderen; of hecht je meer aan mainstream, dan zal wat experimentelere muziek niet snel je ding zijn. Dit is absoluut geen waarde-oordeel; ieder zijn ding. Ik heb een haat-liefde verhouding met bepaalde muzieksoorten; bewonder de muzikale vaardigheid, maar vind de albums vaak te langdradig.
3. Het eerste album van een band waarmee je kennis maakt, is vaak bepalend: there is no second chance for a first impression. Wat je het eerste leert kennen, blijft je het beste bij en wordt ahw de toetssteen voor wat erna komt. Soms doe je een band te snel af en blijkt bij herkansing wel eenklik te zijn.
Van Interpol leerde ik Antics als eerste kennen en vandaar ploegde ik terug naar het debuut. Antics werd mijn toetsteen voor de beoordeling van de latere albums. Editors leerde ik kennen bij The Back Room, idem. Talk Talk leerde ik kennen bij de eerste single, maar gek genoeg bleef die band zich juist ontwikkelen in een richting die parallel liep met mijn eigen.
Voor een deel gaat dat wat mij betreft ook op voor Depeche Mode.
4. Mijn laatste punt: in eerste instantie kwam ik op MuMe terecht op zoek naar informatie – die vond ik volop. Er werd gedebatteerd, getipt en gecommuniceerd/geïnformeerd. Dat aspect lijkt steeds meer te verdwijnen, getuige ook de vele ‘meningen’ – regelmatig met link naar de eigen blog – die telkens weer dezelfde deur open zetten, geen vernieuwende inzichten en andere informatie aandragen. Wie bedenkt nu nog voor ie gaat schrijven wat het nut van zijn post is of wat ie toevoegt? Heb de laatste tijd aardig wat artikelen gelezen waarin het narcistische aspect van social media werd aangestipt.
Wanneer vind ik een ‘mening’ of ‘bespreking’ de moeite waard? Als ie me nieuwe inzichten brengt, tips geeft, dingen onthult. Vind het wel prettig als het met een zeker respect voor de makers ervan gebeurt, met aandacht voor de (historische) context. Soms heb ik voldoende aan een vijftal regels tekst. Ik heb zelf geen behoefte aan een uiterst, tot in de kleinste details ingevulde interpretatie of aan een te directe koppeling van songtekst en biografie.
Veel recensies skip ik dan ook vandaag de dag, zeker wanneer je - zoals bij de laatste Deerhunter er 3 uitgebreide op 1 pagina vindt - zoek de verschillen.
En idd ik heb een grote bewondering voor Vince Clarke als muzikaal vernieuwer, vanuit de techniek. Noem mij 1 componist/créateur die met drie zulke verschillende vocalisten als Alison Moyet, Feargal Sharkey en Andy Bell gewerkt en hen tot bijzondere prestatie gebracht. Van huppelliedjes - bijv op
Erasure - Abba-Esque (1992) Erasure - Lay All Your Love On Me - YouTube tot het gevoelig doorklinkende als
Feargal Sharkey & Assembly - Never Never (1983) - YouTube of het prachtige Winter Kills (Yazoo)