Na het matige debuut album heeft Clarke de mannen alleen gelaten, en Gore nam het schrijven van de songs op zich. Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling! Ook de hoes is net als zijn voorganger een erg mooie!
Leave in Silence (4:51)
Fijne opener. De sound van het debuut lijkt verdwenen, ik hoor een wat meer doordachte sound. Gahan zingt ook anders. De mysterieuze sfeer maakt het nummer aantrekkelijk. Mijn aandacht hebben ze.
My Secret Garden (4:46)
Lekkere zware klinkende synths openen de track. Ook hier hangt de donkere sfeer over het nummer heen. Met dit nummer hoor ik ook voor het eerst een mooi samenspel tussen Gahan en Gore. Iets wat ze later nog veel vaker en mooier zouden doen. Wat mij betreft is Gore nu al geslaagd als tekst en muziek schrijver.
Monument (3:15)
Weer is het raak. De derde song laat weer een andere sound horen dan zijn voorgangers. Iets wat de verveling voorkomt. Dat was op het debuut wel anders. Geen stampende drums, maar een rustig voortkabbelende ritme gesteund door een heel erg fijne synth. Weer een voldoende!
Nothing to Fear (4:18)
Mooie melodie heeft dit nummer. Ter vergelijking met Big Muf wat ook een instrumentale track is op
Depeche Mode - Speak & Spell (1981) is dit nummer veel boeiender. Er gebeurt in ieder geval iets.
See You (4:34)
Het is inmiddels wel duidelijk dat Gore meer van de donkere sound is. Iets wat mij heel erg goed bevalt. Het maakt een nummer spannend, en zorgt dat ik interesse blijf houden. Voor het intro van het nummer bevalt me. Zodra Gahan begint te zingen moet ik toch een beetje terug denken aan het debuut, dat heeft vooral te maken met het luchtige gehalte van de tekst. Een simpel liefdes liedje. Gore is hier voor het eerst te horen als achtergrondkoortje waarin hij zingt (ik noem het altijd) op een kerkachtige manier. Mooi vind ik dat. Ook iets wat hij nog veel meer zou gaan toepassen in latere songs.
Satellite (4:43)
Een erg simpel intro voert me mee naar een toch wel lekker nummer. Een loom klinkent nummer, maar toch is het lekker.
The Meaning of Love (3:06)
helaas toch een nummer die me echt terugneemt naar het debuut. Te simpel, te makkelijk, weer een huppelnummer. Niks......
A Photograph of You (3:04)
Helaas zakt het album wat in. Ik hoor nog een herhaling van het debuut. Ik kan hier echt niks mee.
Shouldn't Have Done That (3:12)
Gelukkig wordt de inzakker onderbroken door een mooi gezongen nummer van Gore. Zijn vocalen maken een nummer altijd wat dromerig. Ik geniet daar van. De melodie en manier van zingen maken het een beetje middeleeuws. Mooie sfeer dus. Erg goed nummer dit.
The Sun and the Rainfall (5:03)
De afsluiter is een mooie brug naar de sound die de band voor het volgende album klaar had liggen. Ik ben blij met deze afsluiter, aangezien deze kant even wat inkakte door de huppel liedjes.
Dit album is beduidend boeiender dan zijn voorganger. Gore laat horen een goede componist te zijn, en Clarke wordt echt niet gemist. Al spookt zijn geest nog wel wat rond op dit album helaas. Wel een enorme vooruitgang. In alle opzichten is dit album beter, volwassener en muzikaal veel interessanter.
3,5 ster.