Damien Rice - 9 (2006)

Folk
Label: 14th Floor

1. 9 Crimes (3:39)

met Lisa Hannigan

2. The Animals Were Gone (5:41)
  3. Elephant (5:57)
  4. Rootless Tree (4:23)
  5. Dogs (4:10)
  6. Coconut Skins (3:45)
  7. Me, My Yoke + I (5:56)
  8. Grey Room (5:43)
  9. Accidental Babies (6:33)
  10. Sleep Don't Weep (21:56)

met Lisa Hannigan

11. The Rat Within the Grain * (2:54)
avatar van Zwammer
Omdat het album me na 2 luisterbeurten nog niet helemaal weet te pakken, begin ik met 3.5*. Het cijfer zal natuurlijk nog wel omhoog, net zoals bij de eerste cd het geval was.

Accidental Babies is echt een schitterend nummertje, lekker rustig zo met de piano.
Het valt me op dat de cd wat ruiger is dan de eerste. Zo'n stukje als dat je bij de eerste cd aan het einde van I Remember hoorde komt nu wat vaker voor. Dus dat is nog wel even wennen, maar toch ben ik blij dat het album niet gewoon een kopie van O is. Maargoed ik ga nu weer lekker verder met luisteren!

avatar van thebestfreaks
Ik heb alvast een erg positieve eerste indruk van '9'. Hij sluit wat mij betreft goed aan op 'O', zonder er té veel op te lijken. Ik ben het met Aero eens dat een paar nummers opstaan die 'ietsjes minder' lijken, maar ik ga de plaat de tijd geven (en mezelf dan ook maar )
Toch nu al wel 4*. Kom er later op terug !

om met de deur in huis te vallen: dit album is beter dan "O". Het is gevarieerder, nog directer en sterker door eenvoud.Rice vertelt in mijn ogen geen verhaaltjes maar beleeft ze, dat is in ieder geval wat hij overbrengt, als toehoorder beleef je de emoties. De variatie in de muzieksoorten spreekt mij ook zeer aan, zijn invloeden zijn duidelijk terug te horen en worden prachtig uitgevoerd, zowel vocaal als muzikaal.

Er staan mijns inziens geen slechte nummers op dit album, in eerste instantie lijkt het of er een paar mindere nummers op staan maar ik merkte dat dat bij mij had te maken met het feit dat er nogal wat tegenstellingen op het album staan waardoor bijvoorbeeld de meer rock achtige songs de "Singer/songwriters"nummers ondersneeuwen door hun rauwe directe effect. de S/S nummers grijpen je dan met name tekstueel bij de strot. Maw: variatie!
Als je de nummers "apart" beluistert dan zijn ze zonder meer goed in their own right.

Veel plezier alvast!

avatar van Paalhaas
Meer van hetzelfde, minder goede nummers. Ik zet in op 2,5/5.

Ik verhoog hem alweer naar 4*

Elephant is een erg mooi nummertje trouwens

avatar van Jordy
discussies over downloaden verwijderd

avatar van Jordy
Ik wist bijna zeker dat dit album gigantisch tegen zou gaan vallen, maar ik vind 'm volgens mij nog mooier dan het debuut. Stuk evenwichtiger album, en Rice laat een hele mooie groei zien, prachtplaat

avatar van musicfriek
Luister nu voor de eerste keer en het bevalt gelijk al beter dan O. Is soort van gevoel denk ik. Toch wel verrassend vind ik. O pakte me niet echt, deze gelijk. Bleef ik bij O op 3,5 steken, deze begint nu met een waardige 4 sterren

elephant is natuurlijk gewoon the blower's daughter part 2!!

rootless tree is ook het live nummer fuck you,of ni?zelf heb ik rootless tree nog niet gehoord op dit album!wel zijn er veel nummers gebruikt die hij al een tijdje live speelt zoals elephant,,me,Me, My Yoke And I en rootless...zo'n nummers horen op het album klinken meestal totaal anders dan een jaartje terug live,zeker bij damien rice waar alles goed moet zitten of hij brengt zijn plaat niet uit.het album heb ik nog steeds niet volledig beluisterd omdat ik gewoonweg niet alle nummers vast krijg ma de plaat koop ik zowiezo dus afwachten maar...

ik vind 9 Crimes en Sleep Don't Weep echt briljante songs, de rest moet ik denk ik nog even een aantal keertjes beluisteren. het klinkt in ieder geval weer lekker zoals Damien Rice. zoals het hoort.

avatar van Comrade
Dit is echt een groeiplaat. Het beviel me vanaf de eerste luisterbeurt, en wordt alsmaar beter en beter. Zeker en vast dat die beter is dan 'O'. Beste nummers zijn 9 crimes, elephant, accidental babies en mijn favoriet coconut skins (verdomme zo catchy dat dit nummer is).

Begint bij 4*... en is aardig op weg op 5* te worden.

9 crimes en accidental babies mooie nummers welke zo van het O album gelopen kunnen zijn maar het zijn voor mij toch wel de wat stevigere nummers als Rootless Tree en vooral Me, My Yoke and I welke dit weer een knaller van een album maken.

avatar van thebestfreaks
En jawel ... na heel wat luisterbeurten en het 16 minuten tibetaanse klankschaal waarmee de cd gaat afsluiten (lees ik) ben ik toch op de 5* terechtgekomen ..!

[quote]thebestfreaks schreef:
het 16 minuten tibetaanse klankschaal waarmee de cd gaat afsluiten (lees ik) ..![/16 minuten tibetaanse klankschaal??na sleep don't weep dan ma nu nog niet te horen na deze song!zeker dat het hier mee gaat afsluiten?

musiclovesme schreef:

Ik las dat op Eskimofriends

Dro
Nog niks gehoord, maar wel goed nieuws dat er een vervolg komt. Eindelijk.....?!?!?!?!?

avatar van Dwejkk_
Jammer dat Unplayed Piano niet opstaat , Maar gelukkig wel twee nieuwe nummers met Lisa Hannigan

avatar van ronnievb
Poe, wat jammer van het middengedeelte. Ik weet dat, ondanks dat het een heel eind mijn favoriete plaat is, O ook zijn minpunten telt, maar het middenstuk van deze 9 is voorlopig zo weinigzeggend en soms zelfs vervelend dat ik het vrijwel altijd skip, nu al. Jammer, want de overige nummers op de plaat kunnen me wel degelijk bekoren, hij heeft gewoon nog niet de impact die O wel op me had. Ach, Misschien moet het gewoon nog een beetje groeien.

Voorlopig favoriete nummers:
(natuurlijk) Accidental Babies en 9 Crimes. Maar ook zeker Sleep don't weep en Rootless Tree.

avatar van Zwammer
Komt mij ook bekend voor Ronnie.. maar na zo'n 20 luisterbeurten begin ik nu ook het middelste gedeelde te waarderen. Het nummer Dogs dat mij de eerste paar luisterbeurten weinig deed, vind ik nu één van de betere

Hier kijk ik enorm naar uit. Voorlopig enkel de nummers '9 crimes', 'Elephant' en 'Rootless tree' gehoord en dat zijn 3 geweldige nummers. Hopelijk haalt het hele album dit niveau.

avatar van Winski
Heerlijk album, zelfs na pas twee luisterbeurten. Of 'ie beter is dan O valt nog te betwijfelen, daarvoor moet ik dit album eerst wat beter leren kennen.
Ik heb de plaat overigens besteld, maar vandaag via een andere, minder legale weg 'binnen gekregen'. Hier staat ook een nummer op die niet op de plaat staat. Het schijnt een B-kant te zijn. "The rat within the grain" vind ik echter zo'n geniaal mooi nummer, dat ik het jammer vind dat 'ie niet op de plaat zelf staat.
Via deze link is 'ie te downloaden.

Het album geef ik nu 4*, maar zal zeker gaan groeien naar 5*

avatar van KampF
Een redelijk net plaatje. Alleen niet zo aanstekelijk als 'O'. Ik heb eigenlijk niet iets speciaals ontdekt op dit album, het vaart maar wat voort. 3,5*

avatar van Migo
Prima album, maar het doet niet met me wat O wel deed (een van de weinige albums die ik 5 * heb gegeven).

Hoogtepunten zijn toch wel 9 crimes, rootless tree en accidental babies. Dogs, Elephant, Coconut skins zijn ook prachtig. Grey room, animals were gone en sleep don't weep zijn ook wel te verteren.
Tragisch dieptepunt en instant-skipmoment is toch wel Me, My Yoke and I.. wat een vre-se-lijk-e plaat

avatar van snarf349
een goede plaat

Inderdaad, een goede plaat. Maar hij doet me op dit moment nog niet zoveel als O. Daarom een 4,0

Voor mijn gevoel is dit album net wat minder dan O. Er staan wat mij betreft net iets teveel tracks op die an sich wel mooi zijn, maar niet heel bijzonder. Ik noem bijvoorbeeld grey room en dogs. Daartegenover staat wel dat ik accidental babies de allermooiste song vind die ik tot nu van Damien Rice heb gehoord. Ook sleep don't weep en 9 crimes vind ik schitterend. 4*

avatar van Den7482
Dit is echt de plaat die Damien Rice wel moest maken. Iets ruiger en net iets anders dan 'O'. Een tweede 'O' had waarschijnlijk negatievere reacties opgeleverd. Sowieso vind ik O onovertrefbaar in zijn soort.
En toch flikt hij het weer, maar dan op een andere manier...
Hij is wat gefrustreerder op dit album, zoals in het geweldige Rootless Tree.
Verder staan er weer nummers op die meer de sfeer van O uitademen en daarvan zijn Elephant en Accidental Babies mijn favoriet. Typisch weer dat bijna smekende wat Rice zo kenmerkt en het dosis gevoel wat hij erin gooit. Echt een kippenvel nummer.
Ook dit album geef ik 4,5 ster, met het verschil dat ik O meer naar 5 sterren vindt neigen, vanwege dat tikkeltje meer kippenvel momenten op dat album.
Maar '9' is ook een absolute topper!

4,5* dus

avatar van Yak
Yak
Berichten verplaatst naar Damien Rice

avatar van Smirnoff
Weer een geweldige CD. De eerste 3 nummers grijpen je meteen bij de strot.
Daarna komen er wat drukkere nummers wat voor een goede afwisseling zorgt. 4,5 van Mij.