Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
avatar van LucM
Doorbraakalbum van Black Sabbath vanwege "Paranoid", de enige grote hit van Black Sabbath en een nummer waarop ik destijds (en nu nog steeds) geweldig verzot op was. Het hele album vind ik trouwens sterk, "Iron Man" is ook een klassieker. Zonder twijfel heeft Black Sabbath met dit album en de voorganger heel wat (metal)bands geïnspireerd vanwege de heavy gitaarsound en occulte sfeer.

avatar van My Addiction
Heb het album juist ontleend van de bibliotheek en 1 keer beluisterd en ik moet zeggen dat het niet super is zoals ik verwacht had maar gewoon meeviel. De toppers van deze CD zijn War Pigs, Paranoid en Iron Man.
Planet Caravan en Rat Salad trekken gewoon op niks!
Het contrast tussen het mega goede nummer en Planet Caravan is zoo ongelooflijk groot. van ZO GOED naar ZO Slecht

stuart
Het contrast vind ik juist goed; Paranoid is agressief en direct, Planet Caravan rustig en 'spooky'.

avatar van dj maus
My Addiction schreef:

gij hed 't dus nie begrepe...

Kingsnake
Planet Caravan is een ongekend geniale song.
Fairies Wear Boots idem.

Het zijn juist de bekendere tracks Iron Man en Paranoid die me niet mee zo boeien na 20 jaar luisteren....

avatar van Aghora

Daar zeg ik op.

Planet Caravan vind ik echt een geweldige track. Uitermate rustgevend nummer wat lekker voortkabbelt onder begeleiding van fantastische drums/percussie. Fairies Wear Boots ook niks op aan te merken.

edit: haha wat een reacties meteen, ben ik weer de laatste

Bij Black Sabbath moet je gewoon beginnen met het debuutalbum:
Black Sabbath

juist onleend?
1 keer beluisterd?

En dan al zo'n oordeel.
Schandalig

Aghora schreef:

Nuja, black Sabbath heeft wel betere ballads gemaakt.
Solitude bijvoorbeeld: das het enige nummer waarvan ik zeg: "WOUW " vanwege de rust die het uit straalt.

avatar van Aghora
The Oath schreef:

Ook een heerlijk nummer natuurlijk, wat mij betreft staan ze op gelijke hoogte.

avatar van wizard
Zijn er hier nog mensen die de 3 CD rerelease van Paranoid gaan kopen, of hebben gekocht?

Zoja, is het de moeite waard?

avatar van Hans Brouwer
Kingsnake schreef:
Planet Caravan is een ongekend geniale song.
"Paranoid (1970)" is een geweldig album. Een paar jaar geleden ben ik, na getipt te zijn, albums van Depeche Mode gaan ontdekken. Hetzelfde overkomt mij nu met Black Sabbath. Een paar weken geleden drukte iemand "The best of Black Sabbath" in mijn handen toen wij zaten te filosoferen over de vele hardrock albums. Tot mijn grote schande moest ik toen bekennen dat ik de muziek van Black Sabbath niet kende . Ik heb "The best of Black Sabbath" toen gedraaid en sinds dien ben ik helemaal verknocht aan deze band. Gisteren heb ik in de plaatselijke bibliotheek "Paranoid" geleend en sinds die tijd luister ik vol bewondering en respect naar het album "Paranoid". Wat een weergaloos goede band is Sabbath. Het slotnummer op dit album "Fairies Wear Boots" vind ik fantastisch!!

Kingsnake
Fairies Wear Boots met zn geniale funkie fuzz-riff in het intro.
Geweldig.
En de tekst, drugsgebruik op zn best.

Kingsnake
Sorry, maar als je Planet Caravan geen mooi nummer vindt, is er iets mis met je.
Doom/psy-rock van het allerhoogste niveau.

Lekkere keyboard-spacegeluidjes ge-accompineerd door bongo's, zware bas (elektrisch of een contrabas, hij klinkt wel heel laag) en een akoestisch gitaartje, terwijl Ozzy zingt door een gitaarelement (denk ik).

Zin in paddo's krijg je dan....

Ah en nu de bluessolo op de guitar electrique. Grandioos

Guardian of Isis
Het doomy anti-oorlogslied War Pigs, de meezinger Paranoid en de knaller Iron Man (met de legendarische riff) zijn vijfsterrennummers en ware metal-klassiekers. Planet Caravan is een heerlijk dromerige, psychedelische, ontspannende song en Electric Funeral heeft een riff die door merg en been gaat met een break om je vingers bij af te likken.

Verder hebben we nog de laatste 3 nummers; hier lijkt het album voor mij een klein beetje in te zakken. Het begin en einde van Hand of Doom doen me iets te simpel en repetitief aan (vooral het einde is te lang uitgesponnen), maar bij het middenstuk, en dan vooral 3:30 tot ongeveer 05:00, "ontwaakt" het lied en barst het uit met wilde ritmes memorabel solo-werk door Iommi. Rat Salad is een toereikende drumsolo met een best leuke riff, maar niet zo veel speciaals, en Fairies Wear Boots is vergelijkbaar met Hand of Doom qua structuur en ook van wat ik erover vind.

Desondanks nog steeds een 4,5*, voornamelijk door het extreem hoge niveau van de eerste helft van de plaat.

beaster1256
monument , hier legde the sabbath de link van hard rock naar metal , wat een mokerslag in 1971 , iedereen zei , wat is dat voor een teringherrie en je had een plaat om thuis op te leggen en je ouders in het gordijn te jagen

mijn favorieten : war pigs en iron man

machtige plaat en nu verkrijgbaar in deluxe met 3 cd's waarvan de laatste met veel intrumentals , prachtig jeugdsentiment !!!!!!!!!!!!!!

avatar van jeroenheinz
Inderdaad een machtige plaat, het lekkerste met de volumeknop open en hard meeschreeuwen en je buren op stang jagen . De sfeer is lekker duister, Ozzy is op zun best en het gitaarwerk en baswerk is fenomenaal. Mijn ouders jaag ik er alleen het gordijn niet mee in, want die vinden het ook wel lekker .

jeroenheinz schreef:

Probeer het debuut en Sabbath Bloody Sabbath eens.
Dat is al andere koek.

avatar van jeroenheinz
The Oath schreef:

Probeer het debuut en Sabbath Bloody Sabbath eens.
Dat is al andere koek.

Heb het debuut ook geluisterd ja en dat is inderdaad andere koek . Ook zeker een lekkere plaat. Zal Sabby bloody sabbath ook eens luisteren dan .

jeroenheinz schreef:

Sabbath Bloody Sabbath is ietsje demonischer dan de andere Sabbath platen. (vind ik). De hoes zegt dan ook al genoeg.

avatar van wizard

Wordt bovendien door de die-hard Sabbath-fans als hun beste plaat aanzien.

Ben ik niet helemaal met je eens. Persoonlijk vind ik Sabbath Bloody Sabbath wat meer rockgeorienteerd, en zijn Paranoid en Black Sabbath veel harder, intenser en dreigender, aannemend dat je dat ongeveer met demonisch bedoelt.

Wordt bovendien door de die-hard Sabbath-fans als hun beste plaat aanzien.

Kijk, dat ben ik dan wel weer met je eens, behalve dan dat hun debuutplaat nog beter is. Maar zelf vind ik (mezelf voor het gemak maar even tot de die-hard fans rekenend) Sabbath Bloody Sabbath zeker hun tweede beste plaat met Ozzy (en nee, hij staat niet in mijn top-10 omdat ik die niet helemaal vol wilde gooien met alleen Sabbathplaten, en daarom uit elke periode maar 1 album van BS erin heb gezet).

Voor Paranoid vind ik de meeste nummers live beter tot hun recht komen, hoewel de plaat zelf ook heel lekker wegluistert.
Heb vandaag mijn stem verhoogd tot 3.5 (was 3), omdat ik 3* toch wel erg laag vond voor een album waar War Pigs, Paranoid en Fairies Wear Boots opstaan. En nog een aantal fijne nummers.

avatar van My Addiction
Herzie volledig mijn mening over planet caravan. Wat een leuk rustig nummer na de knaller paranoid !

avatar van barrett
Legendarische plaat van Black Sabbath, zelf ben ik niet veel verder geraakt dan deze. Ik zou dus niet kunnen zeggen of het de beste Black Sabbath plaat is of niet, maar deze is allesinds een zeker een topper.

barrett schreef:

Zeker niet het beste.
Wel het meest commerciele.

avatar van The Wep
Momenteel een inhaalslag aan het doen in voor mij onbekende Black Sabbath albums (en dat zijn er helaas heel wat). Ik kende alleen het debuutalbum, Sabotage, Heaven & Hell, The Mob Rules en Live Evil.
Verder wat Ozzy solowerk en ik volg Ronnie James Dio.
Black Sabbath behoorde niet echt tot mijn favoriete hardrockbands, maar daar is nu verandering in aan het komen(wel erg laat, maar beter laat dan nooit).
Dit album kende ik dus niet echt, maar wat een goede plaat/CD !
Uiteraard ken ik het nummer Paranoid, maar ook de andere nummers zijn een goed vervolg op het debuutalbum. Ik herken in Hand Of Doom en Fairies Wear Boots de “Sleeping Village/Warning” stijl (mijn eigen klassieker). Het guitar geluid van Toni is zo herkenbaar en pakkend. Later werd dit door de techniek wat gepolijster wat zijn eigen geluid niet ten goede kwam. War Pigs en Iron Man zijn echte BS nummers en zijn klassiekers (zo ver ben ik al).
Planet Caravan is geen typisch BS nummer, maar is ozo mooi en moet geluisterd worden met een goed glas whiskey en laat het over je heen komen (de muziek, niet de whiskey). Electric Funeral heeft een dreigend karakter, maar een irritante Ozzy”zang”. Rat Salad had van mij niet gehoeven. Al met al toch een heel goed album dat ik graag nog eens opzet.

avatar van HiLL
Wat off-topic geneuzel verwijderd. Houdt het aub relaxed hier.

avatar van orbit

Zeker niet het beste.
Wel het meest commerciele.

Commerciele? rare opmerking, gezien het feit dat BS nu niet echt hits scoorden.. De klassiekers van de band staan voor een deel wel op deze plaat, dat dan weer wel.. Voor mij alléén overtroffen door het debuut, verder was BS een wisselvallige band.

avatar van Edwynn
Met Paranoid verdwenen de blues wortels wat meer naar de achtergrond. Ervoor in de plaats komt een aantal monumentale riffs die zijn weerga niet kent. In Iron Man bijvoorbeeld. Wie kent het niet? Zo eenvoudig, maar toch zo tijdloos en dus zo geniaal.
De tandem Butler/Iommi klinkt zoals altijd lood- en loodzwaar. Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar ik kan mij goed voorstellen dat het effect hiervan in 1970 werkelijk maximaal was.
Paranoid kent iedereen en eigenlijk verveelt dit nummer mij wel. Ik sla het vaak over.
Planet Caravan vormt een prachtig psychedelisch rustpuntje. De vervormde zang van Ozzy klinken als een lsd trip.
Persoonlijk vind ik dit niet het beste uit de Ozzy periode, desondanks is Paranoid van behoorlijk hoge kwaliteit.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Paranoid, album nummer twee, nog meer dezelfde onheilspellende muziek met een aantal voor mij onbetwistbare klassiekers: War Pigs (door hoeveel andere groepen nu al gecoverd), Paranoid (wat een moordriff), Iron Man (weer dat onheilspellende vals trage gevoel, dat melancholieke) en Fairies Wear Boots
In het begin had ik veel moeite met Planet Caravan, zo van: hé, waarom nu zo rustig? Nu begin ik het te begrijpen na al die jaren: de bedoeling van Black Sabbath was om de mensen de daver op het lijf te jagen, wat een horrorfilm in de bioscoop deed, deed Black Sabbath zovele jaren geleden met hun muziek.
Black Sabbath komt om de zoveel maanden ten huize Spamalot op de proppen / op de draaitafel, de albums met Ozzy zijn prima natuurlijk, anders zeggen zou waarschijnlijk heiligschennis zijn.
Ik heb de originele versie, de remaster en dat driedubbel-of-zo geval. Ik neem altijd de originele versie, want cultureel werelderfgoed. Dit album stapt volgend jaar op Tram Vier, ongelooflijk maar waar. Black Sabbath, heavy metal, doom metal, kippenvel!

avatar van dave
Kingsnake schreef:

Zin in paddo's krijg je dan....

Ik zie jou al samen met Ozzy om 9 uur 's morgens verkleed als vrouw ergens tegen een kerk staan zeiken.

On-topic: Legendarisch album dat aan de wieg van de Metal stond.
Dit album zal nooit vergeten worden.