Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
avatar van Edwynn
Nee dank je, ik breek mijn nek ondertussen over de luchtgitaren hier.

avatar van Kill_illuminati
Dit album komt laat in avond of 's nachts het best tot z'n recht. Het album lijkt zoveel beter te klinken in het donker. Luister maar eens bijvoorbeeld War Pigs of Planet Carvan in het donker, dan begrijp je wat ik bedoel. De eerste keer toen ik dit album luisterde was dan ook 's avonds na tienen in de winter.

avatar van Carolaah
Starten met een 3,5.. denk dat deze nog wel stijgt..
Toch mooi om te zien dat deze muziek toen al gecreëerd is

avatar van Kill_illuminati
De muziek van toen heeft de muziek van nu gecreëerd.

Eigenlijk te zot voor woorden dat dit album niet de lijst haalt.
Zo invloedrijk voor alle hardrock/metal die nu al 40 jaar uitkomt.

Samen met voorganger Black Sabbath en opvolger Master of Reality toch wel de core van Sabbath's repertoire. (naar mijn mening)

avatar van Edwynn
In de Aarschok van afgelopen maand een interview met Bill Ward over deze plaat. Bizar om te lezen hoe groot de invloed van de platenmaatschappij was op de vorm van het album. De mislukte hoes en het feit dat de band eigenlijk wilde dat de plaat War Pigs moest gaan heten. De knopen werden in een dronken bui aan de vooravond van een optreden doorgehakt.

Ook grappig dat de titel van het nummer Paranoid helemaal niets met de inhoud van de uiteindelijke tekst te maken heeft.

Aldus Ward.

avatar van Kronos
Raynman schreef:
Eigenlijk te zot voor woorden dat dit album niet de lijst haalt.

Als je dat eigenlijk te zot voor woorden vindt, dan is het eigenlijk te zot voor woorden dat je het zelf niet in je persoonlijke top 10 hebt staan.

Invloedrijk is het onmiskenbaar. Maar ik heb er ook geen plaats voor in mijn top 10.

avatar van Edwynn
Ach wat is nou het belang dat je favoriete platen in een algemene lijst voorkomen? Erkenning?

Ik vind het leuk om andermans lijstjes te zien, maar het interesseert me niets of mijn favorieten daar nou wel of niet in voorkomen.

_Lynn_
Hand of Doom

avatar van glenn53
Maar dit is toch echt wel beter dan The Eternal Idol, TYR, Headloss Cross etc. ..... of vergis ik me nu

avatar van Edwynn
Headless Cross vind ik eindeloos gaaf. Maar die platen zijn niet te vergelijken met de platen uit de Ozzy periode. Van de platen met Ozzy vind ik Paranoid wel uitstekend maar ook weer niet de allerbeste.

avatar van glenn53
Nee ik ook niet. dat is voor mij Sabotage. Maar de platenmet Tony Martin vind ik echt de minste die erbij zitten, goed dat jij die de beste vindt.

avatar van musician
Ik ben geen grote verzamelaar van metal of hardrock, maar ik maak wel graag complimentjes voor goede cd's, ongeacht het genre.

Black sabbath heeft hier een prachtig album afgeleverd, een klassieker, die eigenlijk voor iedereen de status zou moeten hebben van een verplichte aanschaf. Dit album ontstijgt het genre en hoort thuis in elke platenkast.

Trouwens, Planet caravan geeft aan dat er best ook 'betere' muziek kan worden gespeeld zonder 'beukende gitaren'. Paranoid blijft van ongekende schoonheid en ook tijdloos. Er wordt wel eens laatdunkend gedaan over muziek van 40 jaar geleden, alleen al vanwege de leeftijd. Dat is bij dit album absoluut ten onrechte.

Bij die Iron Man films in de bioscoop vonden mijn zoons het geweldig dat ik het nummer Iron man al in de kast had staan: zo blijft het ook actueel. En blijft de muziek ook nieuwe generaties aanspreken. Het is ook maar net hoe je het allemaal brengt.

avatar van Red Rooster
Het is grappig dat je dat zegt. En herkenbaar. Zo gauw mijn kinderen een zogenaamde 'papa-plaat' horen via de de radio of tv, ben ik opeens wel hip en vooruitstrevend, waar ik eerst nog 'out of time' was.
Deze prachtplaat staat in ieder geval in mijn muziekkast (zoals ook die geweldige voorganger en nog een paar andere BS'ers).
Ik vind het trouwens altijd ten onrechte om cd's minder te waarderen vanwege 'gedateerdheid'. Nieuw betekent namelijk niet per se beter.

avatar van Kill_illuminati
Dit is waarschijnlijk dè Black Sabbath album met de meeste klassiekers erop. Met nummers als Iron Man, War Pigs en Iron Man die een grote status verworven als Metal klassiekers. Sterker die nummers waren het fundament van het toen nog toekomstige Metal. Misschien is dit zelfs Sabbaths belangrijkste release, de plaat die het meeste invloed had. Zelf heb ik zo'n idee maar of het waar is, ik heb geen idee want ik ben geen muziek hystorici. Persoonlijk vind ik het een geweldige plaat die ik het liefst in het pikkkedonker draai. Want dan komen nummers als War Pigs en Planet Caravan het beste tot hen recht. Of ik dit persoonlijk Sabbaths beste vind, vind ik moeilijk te zeggen, zeker omdat ik nog niet alle platen ken. De laatste tijd neig ik meer naar Master of Reality (met Ozzy) of Mob Rules (met Dio). Van die twee draai ik die laatste het meest. Maar goed Sabbath heeft zoveel goede platen om nog te ontdekken en te koesteren dus ik ben nog wel een tijdje zoet. De veteraan Metalheads op deze site zijn ook erg te spreken over Headless Cross met zanger Tony Martin. Dus dat beloofd wat.

avatar van musician
Kill_illuminati schreef:

Misschien niet maar van alle albums die op musicmeter staan, heeft Paranoid in ieder geval het hoogste gemiddelde en ook de meeste stemmers. Volgens mij hebben we dan toch wel te maken met één van de meest invloedrijkste albums van Black sabbath.

avatar van Kill_illuminati
Het is eigenlijk ongelooflijk dat alle leden van deze originele line-up nog allen leven. Vooral Ozzy Osbourn. Meestal is er wel altijd een iemand dood van een band met de status als deze (of is dit de goden verzoeken?). Ligt het aan mij of zijn alle leden met hun respectievelijke instrumenten erg ondergewaardeerd. Niet belachelijk erg maar wel in vergelijking met hun tijdgenoten en andere legendarische bands. Ik vind Billy Ward niet veel onderdoen voor Bonzo of Butler voor John Paul Jones. Iommi wordt naar mijn idee te vaak vergeten als belangrijk gitarist. Niet door critici dan wel door mensen of fora.

avatar van ricardo
Kill_illuminati schreef:
Iommi wordt naar mijn idee te vaak vergeten als belangrijk gitarist.
Denk dat dat wel meevalt, Iommi heeft niet voor niets de bijnaam van 'riffmeister' en heeft met de op zijn zwaarst afgestemde gitaar, echt de metal vanaf de jaren 80 tot nu aantoe op de kaart gezet.

avatar van rock-rick
Iommi wordt inderdaad niet vergeten als belangrijk gitarist. Heel Amerika aanschouwt hem als god en bij de rest van de wereld staat hij, zoals eerder gezegd, bekend als 'riffmeister' en grondlegger van de metal zoals we die nu kennen.

Stijn_Slayer
Iommi is inderdaad juist één van de meest invloedrijke gitaristen, en die waardering krijgt hij ook.

avatar van rock-rick
Dit album begint geweldig, beter kan bijna niet, met de eerste vier nummers, maar na Iron Man doet het me niet veel meer. Het wordt dan meer van hetzelfde en minder boeiend. Ik moet hem nog een aantal keer luisteren (zal ik nu wel doen, het is nu lekker laat) en dan kan hij misschien nog wel groeien, maar voorlopig 3,5 sterren.

Waarom staat dit niet in de top 250?

avatar van Music4ever
Omdat niet alles even goed is wat hierop staat.
Paranoid, Iron Man en War Pigs zijn wat mij betreft fenomenaal,
de rest steekt dan toch wat af vind ik.

avatar van Rockfan
Het op het vage planet caravan en het nergens naar toe gaande Rat Salad na is dit album briljant.

avatar van Weirdo Wizzy
Heerlijk rustig tripnummertje juist die Planet Caravan. Mijn favoriet van de cd zelfs. En ja wat Rat Salad betreft...de drummer mocht zijn kunstje ook even doen op het album

avatar van aerogp1
Veel van de teksten vinden hun oorsprong in de kritiek op de Vietnam oorlog, 'metal' met een politieke statement dus

Na een heel aantal luisterbeurten vind ik het debuut nog steeds een tikje beter, dat had ik dan weer niet verwacht eigenlijk.... De uitsmijter Fairies Wear Boots sluit de plaat gelukkig waardig af, want het kakt een beetje in na Electric Funeral.

Voorlopig 3,5*

avatar van rock-rick
Het kakt al in tijdens Electric Funeral en ik vind ook Fairies Wear Boots nou niet erg overtuigend.

avatar van aerogp1
Hm, gedeeltelijk met je eens. Het mist helaas een bezwerend mondharmonica nummer zoals op het debuut staat, en daar lost Planet Caravan niks mee op.

avatar van rock-rick
Planet Caravan is dan weer mijn favoriete nummer op dit album .

avatar van aerogp1
Dan bevalt de rest van hun ouevre je waarschijnlijk maar matig, want dat klinkt heel anders he!