Amy Winehouse - Back to Black (2006)

Soul / Pop
Label: Island

1. Rehab (3:34)
  2. You Know I'm No Good (4:17)
  3. Me & Mr. Jones (2:33)
  4. Just Friends (3:13)
  5. Back to Black (4:01)
  6. Love Is a Losing Game (2:35)
  7. Tears Dry on Their Own (3:06)
  8. Wake Up Alone (3:42)
  9. Some Unholy War (2:22)
  10. He Can Only Hold Her (2:46)
  11. Addicted * (2:45)
  12. Valerie * (3:39)

met Mark Ronson

13. Cupid [Deluxe Edition Version] * (3:21)
  14. Monkey Man * (2:53)
  15. Some Unholy War [Down Tempo Version] * (2:25)
  16. Hey Little Rich Girl * (3:35)

met Zalon en Ade

17. You're Wondering Now * (2:33)
  18. To Know Him Is to Love Him [Live] * (2:26)
  19. Love Is a Losing Game [Demo] * (2:34)
  20. Close to the Front * (4:36)
  21. You Know I'm No Good [Remix] * (3:22)

met Ghostface Killah

22. Back to Black [The Rumble Strips Remix] * (3:48)
avatar van marco straaten
heerlijke stem, dus ik zou zeggen; lekker blijven drinken!!

rehab veruit het beste nummer, wat mij betreft

avatar van Peter88
marco straaten schreef:
heerlijke stem, dus ik zou zeggen; lekker blijven drinken!!

Ja, en dan zeker net zo eindigen als Janis Joplin. Jezelf kapot zuipen totdat ze er dood bij neer valt

Ze zal denk ik ook best inspiratie uit andere dingen kunnen halen dan de drank en drugs

djeffibrelich
tears dry on their own is een prachtige soul/blues song.
verder is dit een heel sympatieke zangeres.
dat gedoe over uiterlijkheden ook altijd,
je kan weleens overdrijven.
zo moeilijk is ze niet om naar te kijken.

Lost Highway
Ondanks mijn negatieve opmerkingen jegens Winehouse's persoonlijkheid, waar ik nog steeds achter sta, moet ik erkennen dat ik Back to black een wereldnummer vind.
Andere singles vind ik zwaar overschat, maar dat nummer is sterk.
Een zeer bizarre vergelijking maar het instrumentale doet me wat denken aan het laatste album van Interpol.
Back to black met Interpol vocals zou ongetwijfeld één van de beste songs zijn op Our love to admire.

Door het album nu ook eens live te horen in de HMH ben ik het weer meer gaan waarderen. Het is echt niet alleen haar geweldige stem, er staan flink wat sterke tracks op, zoals Back To Black (zie hierboven) en You Know I'm No Good. En dat is ze inderdaad niet... (wat een stuiterende, super skinny weirdo: maar ze was niet echt dronken!).

avatar van Nickstbo

SSS
Nickstbo schreef:
Beste cd van afgelopen tijd

Dit album is als ik mij niet vergis in Oktober '06 uitgekomen, dus een goed jaar geleden. Daarna zijn er vast nog wel betere/gelijkwaardige albums verschenen.

Berichten over - u raadt het al - Amy's voorliefde voor bepaalde versnaperingen en haar opmerkelijke levenswandel verplaatst naar Amy Winehouse

avatar van Thuurke
Als dit wijffie zo doorgaat, dan zal dit haar laatste cd zijn, maar dan komer daarna wel heel veel posthuum uitgebrachte cd's met niet eerder uitgebracht materiaal, kijk maar naar Jeff Buckley.

SSS
Thuurke schreef:

De Britney soap is laatst afgelopen en met Christina en Jennifer zwanger vangt Amy het prima op. Ik verwacht geen kaalscheer actie van d'r maar dat hoeft ook niet... Volgens mij komt ze hier wel overheen, ze heeft ineens succes na dat haar eerste album niet zo'n succes had wereldwijd. Op die 'Stronger Than Me' single na wellicht. Rehab, You Know I'm No Good, Tears Dry On Their Own en Back to Black zijn wel goede singles.

avatar van dejean89
Blijft toch wel een schitterende plaat vind ik..!

avatar van hoolie55
Na heel lang aarzelen dan toch geluisterd en er direct verslaafd aan geraakt. Vind dat ze zich belachelijk gedraagt, maar dit album is echt wel in orde! Zeer aanstekelijk en gewoon goed. Jammer van haar gedrag, maar de muziek lijdt er (nog) niet onder.

avatar van TerryA
Nickstbo schreef:

als je echt zo denkt dan raad ik je aan om vaker de deur uit te gaan!

er is een hele wereld van geweldig muziek dat helaas door veel te veel mensen nooit ondekt wordt omdat er veel te veel denken dat muziek begint en eindigt met die Free Record Shops, MTV NL en Sky Radio ..... muziek voor schapen dus!

Amy Winehouse is niks bijzonder (musicaal) maar wel bewijs dat als er genoeg mensen het blijven draaien er meer zullen zijn die hun eigen gaan overtuigen dat het zelfs aardig of goed is ... triest.

avatar van Reijersen
TerryA schreef:

Of..... het is gewoon een kwestie van smaak

avatar van Lennon/Morrison
Zeker wel goede muziek, en een mooie bos hout voor de deur natuurlijk, hehehehe.

vondeich

als je echt zo denkt dan raad ik je aan om vaker de deur uit te gaan!

Lekker kort door de bocht... Ik denk gewoon dat je dit laag beoordeeld, OMDAT het ook op tmf skyline e.d. komt, zodat je uitspraken als deze kan doen. Wat mij betreft is dit gewoon een fantastische plaat!

tuktak

als je echt zo denkt dan raad ik je aan om vaker de deur uit te gaan!

je reactie zou aan inhoud winnen als je met iets constructiefs komt, als bijvoorbeeld voorbeelden van artiesten die naar jou idee dan tig keer beter zijn én toch nergens in de schappen liggen. je hebt me nu nieuwsgierig gemaakt...

avatar van TerryA
iets constructiefs? ... artiesten die "dan tig keer beter zijn ..."?

dan zullen mensen eerst moeten beslissen is het voor jazz of blues? - of een mengsel van de 2 zodat ze (hun goed betaalde promotie mensen) haar maximaal kunnen promoten aan de massas! .... (vergeet niet dat Winehouse van de POP IDOLs fabriek komt) ... ik zou dan zeggen dat voor stem (female jazz/soul singers) dat je dan veel beter naar muziek kan luistern van o.a.

Aretha Franklin and Billie Holiday, Lauryn Hill (ex The Fugees), Patricia Barber (sinds begin jaren 90, en ook pianist eind jaren 90 op veel Blue Note recordings), Cassandra Wilson (ook een Blue Note zangeress, vanaf mid 90`s), and over recente jaren zoek uit: Madeleine Peyroux, en met de extra Bossa Nova sound: de Brazilianse zangeress Maria Rita die intussen 3 albums heeft uitgebracht sinds 2003 via Warners Brazil, dus als import in NL)

ik zou zo ver gaan om ook te zeggen dat een zangeress als Jane Monheit ook "tig" keer beter is dan Winehouse.

en aan vondeich, over je opmerking "Ik denk gewoon dat je dit laag beoordeeld, OMDAT het ook op tmf skyline e.d. komt, zodat je uitspraken als deze kan doen" - dan denk je verkeerd, maar aardig geprobeerd. ik gaf een 5 uit 10 dat ook niet zo laag is (ze heeft een goede stem) maar levert echt niets bijzonders met haar muziek ... je zou zelfs kunnen zeggen dat met haar rehab, no, no, no gezeur dat Winehouse eigenlijk niet zo ver verwijderd is van die 2 unlimited met hun repetative lyrics!!

de realiteit is dat veel van mijn boven genoeme artiesten (zeker de moderne/recente artiesten) zijn niet eens in de databases van je Free Record Shops te vinden.

Winehouse is manufactured ... ze is niks bijzonder ... ze krijgt heel veel pers ... schapen staan bij de kassa.

tondeman
Ok, dan is dat zo, maar dat neemt toch niet weg dat dit gewoon een goed pop album is? (mits je van dit soort muziek houdt, natuurlijk). Je kan er wel op afgeven omdat ze gemanufactured is - is ook zo - maar feit is dat dit album qua sound best overtuigd. Het grijpt terug naar ouwe soulpop maar is tegelijk van deze tijd. Dat het nergens echt spannend wordt, tja... het blijft tenslotte wel commerciele muziek. Bovendien kan ze bovengemiddeld goed zingen vind ik, ze heeft een speciale zangstijl en een zeldzaam goed gevoel voor timing. Dat ze niet 100% is, tja... ze is wel zichzelf denk ik.

Lekker hoor, jammer dat ze zo dom omgaat met haar succes. Maar deze plaat is wel een toppertje, kan niet anders zeggen.
4,0ondanks de minimale playlist zijn het wel bijna allemaal goede liedjes. Back to Black en Im no good zijn toppers.

Lost Highway
Over Winehouse zelf dan maar, ik vind de muziek lang niet slecht; enkele behoorlijke nummers, niet van wereldniveau, hoewel back to black wel in mijn single top 10 van 2007 komt.
Feit is wel dat dit, en daar moet ik TerryA gelijk in geven, onwaarschijnlijk wordt opgeklopt door de media, en in die zin is zijn schapenopmerking grotendeels terecht, ik kan me namenlijk niet voorstellen dat er geen gelijkwaardige artiesten zijn in dit genre die minstens even goed zijn maar waar geen haan naar kraait, maar ja, die zullen zich waarschijnlijk iets te volwassen gedragen.

Back to black is zoals eerder gezegd een mooi nummer, fraai uitgevoerd, zeer degelijk gezongen en vooral instrumentaal een pareltje.
Ik zag Winehouse op Werchter deze zomer, zij was slecht-kan het niet anders zeggen-, echter wordt zij wel omringd door een bekwame band, ik vroeg me toen zelfs af of die bekwame muzikanten geen betere zangeres verdienden in plaats van iemand die daar ladderzat en ongeïnteresseerd haar ding stond af te mompelen.

Marcel²
Zo ken die wel weer jongens graag over het album en niet aan de gang blijven.

Inderdaad. Even de bezem erdoorheen gehaald. Back on topic!

On-Topic dan maar:

Had dit album een tijdje laten liggen. Dat had vooral te maken met de Amy-overkill in media die weinig met muziek te maken hebben.

Hoorde toen toevallig in de kroeg weer een paar nummers, en toen begreep ik het pas echt. Dit album verdient zonder meer vijf sterren. Ik vond het al goed, maar nu het een jaartje in mijn hoofd heeft mogen rijpen... Het ontstijgt niet alleen de grote, grijze middelmaat, het is domweg briljant.

Mark Ronson op zijn best, Amy Winehouse op haar best, en de combinatie is nog beter.

Er zit geen zwak nummer tussen, enkel verschil tussen heel erg goed en briljant. Ergo: 5 sterren.

Ze heeft meer charisma dan dat ze sympathiek is, maar goed, die stem doet een en ander vergeven.

Tuurlijk is het een drankorgel en een junk, maar mensen die dat bekritiseren moeten ook nagaan dat dit vaak een bron is waar veel artiesten creativiteit uithalen. Amy heeft dit album geschreven toen ze weg was bij haar Blake en hiervan in de put zat. De wanhoop en het verlangen (naar hem en drugs), worstelt ze mee. De beste muziek wordt mijn inziens toch vaak geschreven als mensen aan de grond zitten. Back to Black vind ik een bovengemiddeld nummer. Love Is A Losing Game een goede tweede en You KNow I'm No Good zo'n beetje hetzelfde niveau. Rehab blijft eigenlijk het minst hangen van allemaal. Iedereen die het afdoet als commercieel, en daarom dus bij voorbaat fout weigert haar muziek een kans te geven en mist mijn inziens toch wel wat. Het is niet wereldschokkend wat ze neerzet ook niet matig.

3,5 ster voor deze dame, kan nog bijgesteld worden. Naar boven, bedoel ik daarmee.

aERodynamIC schreef:
Het debuut ging van start met 4* en daalde vervolgens naar 3,5* (op zich niet verkeerd natuurlijk).
Nu begin ik wat rustiger met diezelfde 3,5 en wie weet gaat het nu andersom.

En verdomd............ ik beschouw dit album inmiddels als de beste van de twee. Dus een verhoging

avatar van musicfriek
Jaaaa, prachtig album hoor Dit is er eentje die over 20, 30 jaar nog prima te verteren valt. Of mevrouw Winehouse er dan nog is betwijfel ik ten zeerste

avatar van Shangri-la
Dit is inderdaad een tijdloos plaatje, alle nummers klinken als klassiekers. Wat mij betreft is dit één van de betere albums van afgelopen jaar.

avatar van Irish
wat een stem, wat een vrouw.. *4!

avatar van KapiteinClaus

Wat een verschrikkelijk zuur stukje heb jij neergepend zeg, ongelofelijk...

De cd klinkt goed, ze heeft echt een geweldige stem. Het zal niet vernieuwend zijn of wat dan ook maar leuk is het wel. We like!