Amy Winehouse - Back to Black (2006)

Soul / Pop
Label: Island

1. Rehab (3:34)
  2. You Know I'm No Good (4:17)
  3. Me & Mr. Jones (2:33)
  4. Just Friends (3:13)
  5. Back to Black (4:01)
  6. Love Is a Losing Game (2:35)
  7. Tears Dry on Their Own (3:06)
  8. Wake Up Alone (3:42)
  9. Some Unholy War (2:22)
  10. He Can Only Hold Her (2:46)
  11. Addicted * (2:45)
  12. Valerie * (3:39)

met Mark Ronson

13. Cupid [Deluxe Edition Version] * (3:21)
  14. Monkey Man * (2:53)
  15. Some Unholy War [Down Tempo Version] * (2:25)
  16. Hey Little Rich Girl * (3:35)

met Zalon en Ade

17. You're Wondering Now * (2:33)
  18. To Know Him Is to Love Him [Live] * (2:26)
  19. Love Is a Losing Game [Demo] * (2:34)
  20. Close to the Front * (4:36)
  21. You Know I'm No Good [Remix] * (3:22)

met Ghostface Killah

22. Back to Black [The Rumble Strips Remix] * (3:48)
avatar van lennon
wwalingebruik schreef:
lekker recent

Ja, en die groene paraplu was ook super!!

avatar van hidalgo
dood is niet leuk maar mm is toch voor een beoordeling niet over prijzen leuren Elvis is ook dood en toch verkopen zijn cds vind het zonde het is toch een of was toch een zeer goede zangeres op eenzame hoogte

avatar van Amicus
hidalgo schreef:

Neem nog een biertje......

avatar van lennon
Ik vermoed dat de smartphone er voor zorgt dat met het vertikt om nog punten te gebruiken.

Kom het steeds vaker tegen...

Mjuman schreef:

Doen, en dan gaan voor de deluxe editie van deze (2 cd's - incl de ska-ep en Valerie) - op Amazon.co.uk slechts 9 GBP.
Heb van deze vanmiddag de deluxe versie gekocht bij Mediamarkt voor slechts 9.90 euro. Overal kost hij 20 euro of meer. Ben blij met deze deluxe versie vooral omdat Valerie mijn favo nummer van haar is. Dat nummer staat in een andere vorm hier op de bonus cd dan ik gewend was. Het is volgens mij de acoustische versie van dat nummer.

Op mijn bonus cd staan 7 nummers, en op de reguliere cd staat achter het normale album nog het nummer Addicted. Er is zeker nog een andere bonus versie van deze met 12 bonus nummers i.p.v de 8 die er bij mij opstaan.

Ik heb nooit echt iets met zangeressen gehad, maar Amy vind ik gewoon een super zangeres en 1 van de weinigen die mij ook echt raakt.

Mijn eerste album ooit van een zangeres is hierbij dus nu een feit.

Choo Choo
ricardo schreef:

Mijn eerste album ooit van een zangeres is hierbij dus nu een feit.
Gefeliciteerd! Ga zo door!

En ik vind die versie van Valerie op de deluxe versie zoooooveel mooier dan die remix met Mark Ronson... Alleen jammer dat hij niet op het reguliere album staat. Heb toch een beetje een hekel aan al die deluxe versies. Iets in mij weerhoudt me om een nummer als Valerie echt aan dit album toe te kennen... Hoe mooi het nummer ook is.

avatar van ricardo
Ik vond het juist een goede tip van user Mjuman om van deze juist de deluxe versie te kopen. Ze heeft maar 2 reguliere albums op de markt gebracht en 2 EP's. De EP's zou ik nooit los kopen, maar heb daar nu ook mooi de nummers van erbij op de deluxe versie.

De laatste 3 extra nummers heb ik echter niet op deze deluxe versie staan, en You're Wondering Now ook niet. Is er ook iemand die kan vertellen of er meerdere deluxe versies van deze op de markt zijn verschenen?

En op welk album staat de normale versie van Valerie eigenlijk, want de originele versie had ik denk ik het liefst gehad. Maar heb dat nummer nergens op kunnen vinden.

avatar van Arrie
Dat nummer staat ook niet op een album van Amy Winehouse, maar op dit album van producer Mark Ronson.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
Klopt niet: de allereerste versie is terug te vinden op BBC Radio One's Live Lounge, Volume 2.
Een week later verscheen de deluxe versie van "Back To Black", met daarop een "studioversie" van de "Live Lounge"-versie. De single-versie is dan weer terug te vinden op het Mark Ronson-album dat Arrie hierboven vermeldt.

Choo Choo
Volgens mij is het officieel ook Mark Ronson ft. Amy Winehouse, dus de credits gaan blijkbaar naar MR.

Ik bedoelde trouwens ook niet dat je geen deluxe moet kopen, zou ik misschien nu ook wel doen, aangezien de extra nummers ook mooi zijn. Maar het feit dat er een deluxe editie bestaat is waar ik mij aan stoor, maar dat schijnt een trend te zijn bij al die zangeresjes. Amy Winehouse, Amy Macdonald, Duffy, Adele en zelfs Caro Emerald, ze hebben allemaal een heuze deluxe editie!!

avatar van ricardo
Echt jammer dat Valerie nooit op een regulier album verschenen is, de acoustische versie is ook wel aardig, maar mis dat trompetachtige geluid wat ik juist ook zo typerend vind voor dat nummer. Nu moet je een 1 of ander onbeduidend album gaan kopen voor dat ene nummer.

Kun je Valerie niet op cd kopen nog als single dan? Want ik zou graag de originele versie willen hebben, maar dan zonder een hele meuk erbij.

avatar van ricardo
Cupid is een geweldig nummer, mooie drive zit er vooral in. Voor mij samen met You Know I'Am No Good de 2 nummers die ik aangevinkt heb. En wat een geweldige productie heeft dit album ook. Heb bijna geen album in huis van wat voor artiest dan ook, die een betere productie heeft dan deze.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Gewoon op een schijfje branden met Valerie met de trompetjes erbij .
Deze hoef ik niet orgineel dus heb er mijn eigen versie van gemaakt .

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
@ ricardo: We houden er blijkbaar een verschillende mening op na wat de originele versie is . Anyway: op Amazon UK kost de single tweedehands minstens 17 pond, het album van Mark Ronson 1 pence. Ik zou het wel weten .

avatar van Angelo
Sinds haar overlijden heb ik deze CD weer extra vaak opgezet. Daarvoor beluisterde ik hem ook nog regelmatig overigens, maar nu is het album om de een of andere reden toch meer speciaal dan eerst (misschien omdat dit, zo blijkt nu, haar laatste album zal zijn – los van eventuele postume releases). Dit blijft naar mijn mening toch wel één van de beste albums ooit gemaakt. Ik wil hem toch binnenkort weer opnieuw in mijn top 10 zetten, na haar overlijden besefte ik meer dan ooit hoe briljant eigenlijk de combinatie van de uitzonderlijke songteksten en de unieke productie met elkaar gepaard gaat. Ook haar stem is uniek, al doe je haar met een woord als “uniek” nog tekort, want wat een timing had ze!

Voor mij zijn er drie zangeressen en diens debuutalbums die toch een soort van pionieren waren in / rond 2002-2003, en kwamen met muziek die in zekere zin vernieuwend waren voor major releases (bij deze zin ligt de nadruk dus op major releases). Dan heb ik het natuurlijk over Frank van Amy, ook The soul sessions van Joss Stone, en A little deeper van Ms. Dynamite. De onderwerpen die deze dames toen bezongen waren geen nonsens, terwijl het met de muziek uit de hitlijsten rond 2003 toch wel erg gesteld was (vind ik althans). Zelf ervaar ik, maar dat zal vast niet iedereen met me eens zijn, dat deze drie dames hebben bijgedragen aan het feit dat deuren werden geopend voor andere zangeressen die niet per se pasten in het hokje van de standaard pop prinsesjes en vooral hun eigen ding wilden doen. Natuurlijk hebben de zangeressen waar ik op doel genoeg talent om zelfstandig bekend te worden, maar toch hebben ze een beetje meegelift op het succes van de drie namen die ik eerder noemde. In een paar jaar tijd zijn er toch veel fantastische zangeressen bij gekomen, zoals bijvoorbeeld: Lily Allen, Duffy, Paloma Faith, Lena (Meyer-Landrut), Janelle Monaé, Melanie Fiona, Gabriella Cilmi, Rox, Shingai Shoniwa (Noisettes), Gizelle Smith, Adele, ook onze eigen Lisa Lois en Jenny Lane... ga zo maar door.

Toch is maar één CD in een soortgelijke stijl die ik in de buurt vind komen van Back to black (die heb ik ook beoordeeld met vijf sterren), dat is nota bene een CD van Nederlandse bodem (!): Blonde van Dennis. Heel raar is dat niet overigens, aangezien dat album deels geproduceerd is door Salaam Remi; de man de Frank (het eerste album van Amy), en de helft van dit album ook produceerde. Mocht je de CD ooit tegenkomen voor een leuke prijs, koop hem. Verder is er nog een, ook van Nederlandse bodem, die ik ook net zo goed vind als deze: het album van Caro Emerald, die kent iedereen natuurlijk al, daarnaast is dat uiteraard ook jazz en geen soul. Verder is het, naar mijn mening dus, geen andere zangeres gelukt om een échte klassieker neer te zetten. Duffy kwam wel in de buurt met Rockferry, en Adele schijnt het ook niet onaardig te doen met 21 – toch gaat er niets boven 't prachtige Back to black.

Verder heeft Winehouse (wel met Mark Ronson trouwens) in zekere zin geschiedenis geschreven hier in Nederland. Valerie was het eerste nummer dat de eerste plaats in de hitlijsten wist te bemachtigen zonder een fysieke release. Alle eerdere nummer 1 hits waren wél fysiek verkrijgbaar in Nederland.

R.I.P. Amy

avatar van ricardo
van Joss Stone en Ms Dymamite hoef ik niets van in huis te hebben. radio aan of tv aan voor video clip vind ik dan mooi genoeg. Hebben beiden wel net als Amy een erg mooie stem. Van Amy wilde ik ook voor haar dood altijd al een album in huis hebben, gewoon omdat het mij enorm aanspreekt. Gisteravond heb ik nog een deluxe versie zien liggen met Amy zittend op een stoel, net als bovenstaande cover hier op mu.me dat ook heeft. Daar stond op de bonus cd volgens mij 5 of 6 nummers met een gegeven concert in Amsterdam, zal wellicht een gedeelte ervan zijn met rond de 5/6 nummers. Maar wel vreemd dat er meerdere deluxe versies van zijn. Ik heb die met de zwarte kaft met grote letters Amy Winehouse erop geschreven.

CHIEP schreef:
O of is de versie van Valerie die hierop staat de originele versie dan?

Ik kon altijd alleen maar de versie met die trompetjes, en dat vind ik juist net zo'n mooie versie. En omdat die altijd op de radio kwam dacht ik altijd dat dat de originele versie was.

avatar van rudiger

Dat dacht ik ook .

^

Wikipedia schreef:
English musicians Mark Ronson and Amy Winehouse covered Valerie for Ronson's second studio album, Version (2007). Released as the album's third single on 15 October 2007, the track was originally done when Winehouse appeared on Jo Whiley's Live Lounge show on BBC Radio 1. Winehouse had previously recorded a slower-tempo version of the song, which appeared as bonus track on the deluxe edition of Back to Black.

Veel mensen dachten of denken dat de versie van Mark Ronson het eerst verscheen, maar dat komt omdat alleen deze versie als single werd uitgebracht. Ik heb de originele cd-single (ooit in Duitsland gekocht). De versie zonder Mark Ronson is dus de eerste Valerie opname van Amy, dat je het weet.

avatar van Mjuman
@Angelo - ik stuur je wel een pm met wat zangeressen-tips (ook NL), want:

" In een paar jaar tijd zijn er toch veel fantastische zangeressen bij gekomen, zoals bijvoorbeeld: Lily Allen, Duffy, Paloma Faith, Lena (Meyer-Landrut), Janelle Monaé, Melanie Fiona, Gabriella Cilmi, Rox, Shingai Shoniwa (Noisettes), Gizelle Smith, Adele, ook onze eigen Lisa Lois en Jenny Lane... ga zo maar door."

hieraan ontbreken echt wel een paar namen - en bijv.Lily Allen is - hoe grappig ze ook is -maar een heel matige zangeres; en Duffy is met haar tweede album Endlessly pinlijk door de mand gevallen en bijv. de veel betere - en ook in jouw straatje passende Estelle - laat je dan gewoon weg en je noemt ook Leela James niet.

Mjuman schreef:
@Angelo - ik stuur je wel een pm met wat zangeressen-tips (ook NL), want:

(...)

Lily Allen is inderdaad (in vergelijking met Amy Winehouse) een matige zangeres. Productioneel en tekstueel vind ik haar wel behoorlijk verfrissend uit de hoek komen, maar wat wil je met Mark Ronson als producer - de beste man produceerde immers ook de grootste hits van deze Back to black. Leela James ken ik, maar dan zit je meer in het nu-soul gedeelte (i.p.v. van retro soul). Estelle vind ik juist helemaal niks. American boy klinkt wel aardig, maar de rest van het album neigt naar standaard R&B. Over Endlessly kan je een interessante discussie voeren. Maar dat doe ik dan liever bij het album zelf. Ik vind Duffy's tweede helemaal niet zo slecht namelijk. Veel beter dan bijv. Adele's tweede, en ook een stuk onvoorspelbaarder wat betreft liedjes keuze (naast de welbekende 'zwijmel' ballads). Uiteraard is het een kwestie van smaak, hoor. Maar ik wacht je PM wel af, ik ben benieuwd naar de tips die je hebt.

avatar van KILLERBEE99
Sommige nummers vind ik erg leuk, andere vind ik der een beetje zeikerig overkomen... haar stem geluid bedoel ik dan.

MrMusic
Haar stem is uniek,maar d'r nummers zijn vlak en teveel gericht voor het Mainstream volk die zich
lekker voelt bij vlakke depri muziek.

avatar van Shelter
echt waar??? 1*???
ik vind dit nou niet bepaald typische mainstream muziek, meer iets wat de mainstream toevallig ook opgepikt heeft. Adele valt meer in dat straatje (ik vind haar trouwens wel ok).

Eens met Shelter.

Dat je haar nummers vlak vind snap ik ook niet helemaal, zou je misschien iets meer uitleg kunnen geven MrMusic?
Je komt namelijk bij wel erg veel albums met hetzelfde verhaal aan, waar je dan 1* voor geeft.

Jocharo-T
Ach, MrMusic zit pas sinds gisteren op de site en heeft alleen nog maar berichten met onzin geschreven. Vooral geen aandacht aan besteden zou ik zeggen.

avatar van Gloeilamp
Irritant is het wel, al mijn updates staan nu vol met onzin

avatar van Mjuman
Jocharo-T schreef:
Ach, MrMusic zit pas sinds gisteren op de site en heeft alleen nog maar berichten met onzin geschreven. Geen aandacht aan besteden zou ik zeggen.

Kijk even bij Adele - 19 zou ik zeggen.

Dit blijft haar beste.

MrMusic
Ik vind het vlakker simplistischer klinken als de Motown uit de jaren 70.

Kan niet tippen tegen:Aretha,Marvin,Stevie enz enz...

Vlak=Vlak

Da's niet zo moeilijk te begrijpen dunkt me.

avatar van Gloeilamp
Misschien moet je het ook niet met van alles en nog wat gaan vergelijken maar gewoon luisteren, lijkt me niet prettig muziek luisteren wanneer je allemaal andere artiesten in je hoofd hebt.