Amy Winehouse - Back to Black (2006)

Soul / Pop
Label: Island

1. Rehab (3:34)
  2. You Know I'm No Good (4:17)
  3. Me & Mr. Jones (2:33)
  4. Just Friends (3:13)
  5. Back to Black (4:01)
  6. Love Is a Losing Game (2:35)
  7. Tears Dry on Their Own (3:06)
  8. Wake Up Alone (3:42)
  9. Some Unholy War (2:22)
  10. He Can Only Hold Her (2:46)
  11. Addicted * (2:45)
  12. Valerie * (3:39)

met Mark Ronson

13. Cupid [Deluxe Edition Version] * (3:21)
  14. Monkey Man * (2:53)
  15. Some Unholy War [Down Tempo Version] * (2:25)
  16. Hey Little Rich Girl * (3:35)

met Zalon en Ade

17. You're Wondering Now * (2:33)
  18. To Know Him Is to Love Him [Live] * (2:26)
  19. Love Is a Losing Game [Demo] * (2:34)
  20. Close to the Front * (4:36)
  21. You Know I'm No Good [Remix] * (3:22)

met Ghostface Killah

22. Back to Black [The Rumble Strips Remix] * (3:48)
Choo Choo
Schitterend album en ik denk inderdaad dat dit album nu al wel als klassieker bestempeld mag worden.

De soul die Amy hier laat horen is ongekend in de laatste jaren en dat maakt dit album ook zo uniek. You Know I'm No Good, Just Friends, Back to Black en Tears Dry on Their Own zijn voor mij de positieve uitschieters. Negatieve uitschieters zijn er niet, ik ben alleen nooit echt fan geweest van Rehab.

avatar van lennon
Door haar tragische dood kon ik er gewoon achter dat ik dit album op mume nooit een beoordeling heb gegeven...

Alles is al gezegd en geschreven over dit album, ze had dit waarschijnlijk ook nooit kunnen toppen. Maar helaas zal dit album nu een nog meer legendarische status krijgen dan dat het al had.

Back to black... ik zal er nu heel anders naar luisteren...

Ik kom er nu door herbeluistering achter dat ik nog de oude versie van dit album in huis heb staan: 10 nummers i.p.v. 11 (en dan kijk ik even niet naar de deluxe versie).
Misschien toch maar eens die luxere versie aanschaffen want het is en blijft verdomde lekker allemaal.

avatar van lennon
^ Ik heb er ook 10 op staan (Ik heb de Poolse versie) wat is het 10e nummer dan?

Love is a loosing game wordt door Prince gespeeld gedurende deze tour, ik weet zeker dat ie 'm dinsdag aanstaande extra aandacht zal geven.
Net even heel erg hard gedraaid, krijg er nu een rotgevoel bij.... eeuwig zonde

Ze stond bij Prince op het podium in de Indigo 2007. (Toen was ze er echt slecht aan toe) gerucht gaat dat ie haar nog heeft proberen te helpen.overtuigen destijds...
Zal hem toch ook wel wat doen, haar dood...

Ik heb het even opgezocht. Het gaat om Addicted dat een standaard track was op de Ierse, Engelse en Japanse versie. In de Verenigde Staten stond deze er ook niet op maar wel een versie van You Know I'm No Good met Ghostface Killah.
We hebben blijkbaar gewoon een Europese versie.

De kans dat Prince Love is a losing game dinsdag wel eens zou kunnen gaan zingen is nu best groot ja.

Andy Allo heeft vandaag op haar Facebookpagina een akoestische versie van haar en Prince als tribute geplaatst.

Ik wed dat dit album in een mum van tijd boven de 4,00 gemiddeld zal komen...

avatar van NewYorkCityLight
Nee joh, het album heeft al zoveel stemmen dus zo snel wordt het gemiddelde niet meer omhoog gekrikt.

avatar van L_T_B
Berichten verplaatst naar Muziek > Nieuws > R.I.P.

avatar van Emile93
Gek! Net 1 dag voor haar dood luisterde ik voor het eerst sinds 1,5 jaar haar album opnieuw. Eerst vond ik het niet zo bijzonder. Ik had het album gekregen en was er niet geweldig blij mee maarja. 1 dag voor haar dood vond ik het echt geweldig! De dag daarna hoorde ik het bericht dat ze was overleden. Vreemd hoor! Maar toch 1,5* omhoog qua stem voor dit album!
Heerlijk. Bedankt Amy!

avatar van rudiger
Deren Bliksem schreef:
Ik vind de timing van deze meid zo goed. Zag haar eens op Glastonbury, waar ze uiteraard weer waggelend op het podium stond maar elke noot was wel bijna perfect. Puur talent.

Inderdaad wat een timing .
Erg triest dat het zo moet aflopen , ik denk dat Back To Black haar hoogtepunt en tevens ook haar dieptepunt was .
4 sterren .

‪Amy Winehouse - Valerie [Belgrade 2011] HD‬‏ - YouTube

Dn!S schreef:
Ik wed dat dit album in een mum van tijd boven de 4,00 gemiddeld zal komen...
Ik ken "Back to Black (2006)" niet. Dus van mij krijgt "Back to Black (2006)" geen sterren. Wat ik wel weet is dat "Back to Black (2006)" een paar maanden geleden voor circa € 7 te koop was. Nu Amy Winehouse is overleden, God hebbe haar ziel, is "Back to Black (2006)" weer verkrijgbaar voor de volle mep. Dus rond € 19,= De één z'n dood is de ander z'n brood. Ik weet niet waar meer verdrietig om moet zijn: de dood van Amy of, n.a.v. Amy 's dood, de prijsopdrijving van dit album .

Dat heet nu marktwerking... vraag omhoog => prijs omhoog.

Treurig, maar waar.

avatar van Mjuman
Sommige mensen zeuren nou eenmaal graag,zeker als ze ook nog eens niet de weg naar de grotere e-tailers weten te vinden. Voor alle duidelijkheid: deze schijf doet nu 3.99 GBP bij Amazon, als single disk; de deluxe (2 cd) is tweemaal zo duur, maar die bevat dan ook de ska e.p.

Mensen die programmabladen lezen konden zien dat er afgelopen zaterdag bij de BBC een zo goed als integrale weergave was voor een live concert uit 2007, met als slotnummer Monkey Man (idd van de ska-ep).

Ik was onder de indruk, bijv van Back to Black

Mjuman schreef:
Sommige mensen zeuren nou eenmaal graag, zeker als ze ook nog eens niet de weg naar de grotere e-tailers weten te vinden.
Het is geen kwestie van zeuren maar slechts het constateren van een feit . Ik weet ook wel waar ik goedkoop m'n cd 's kan bemachtigen. Maar dat doet hier niet terzake.

avatar van Lexcoaster
Eindelijk eens goed beluisterd. Erg lekker album, met veel soul in zowel de muziek, als de teksten en haar stem. Ik moest heel lang niks hebben van d'r stem, maar ik moet zeggen het nu erg goed vind passen bij de muziek.

Als muzikant moet je uitkijken op de leeftijd van 27, dat is nu wel zeker. Jammer Amy, de wereld gaat je absoluut missen.

avatar van ricardo
Dat van die leeftijd van 27 vind ik echt onzin. Een paar hele groten zijn toen overleden dat is waar, maar de meesten hebben een andere leeftijd bereikt.

Volgens mij Curt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en die vroege Stones drummer zo uit het hoofd. Volgens mij zijn dat de 27ers van wereldfaam.

Zijn er maar 5, Amy Winehouse heeft mijns inziens zeker niet dezelfde faam, reputatie en grootheid als die 5.

Er zijn zoveel andere groten overleden die een andere leeftijd gehaald hebben, het is echt niet zo mythisch dan overal verondersteld word

avatar van De buurman
ricardo schreef:

Brian Jones bedoel je. Die speelde banjo, geen drums.

Die vroege Stones-drummer heeft inmiddels een respectabele leeftijd.

avatar van Lexcoaster
ricardo schreef:

Toch blijf ik het frappant vinden.

Het is hoe dan ook jammer dan Amy zich nu aan dat rijtje artiesten heeft toegevoegd.

Germ Stoned
Het is erg dat ze overleden is maar dat had ze deels aan zichzelf te danken. Voor de rest: haar muziek was wel eens tof om naar te luisteren maar om nu te zeggen dat het baanbrekend was .. Really?

avatar van freakey
ricardo schreef:

Het zijn er toch best wel veel hoor: The 27s book: Forever 27 Club, Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison. - the27s.com

The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll - Wikipedia - nl.wikipedia.org

En zeker niet te vergeten, Robert Johnson!!

Amy Winehouse is trouwens muzikaal niet zo groots als veel van haar 27s voorgangers vind ik, maar de mythevorming zal zeker komen/blijven

Germ Stoned schreef:
Ik las dat Adele zich heeft laten beinvloeden door Amy Winehouse De muziek van Adele vind ik echt heel vreselijk om naar te luisteren.......

avatar van Kronos
Als zangeres vind ik Amy Winehouse niet zo héééél erg goed. Maar ze heeft wel een nieuwe trend gezet, velen beïnvloed en geïnspireerd.

avatar van ricardo
Ik vind haar stem juist het pluspunt, en springt er wat mij betreft bij de vrouwen van de laatste jaren echt uit. Zelden een mooiere en betere soul stem gehoord.

Zat de laatste tijd eraan te denken om eens een album van haar aan te schaffen nog voordat ze was overleden. Naja alsnog maar eens doen nog. Blijft lekkere relaxte muziek natuurlijk, want de nummers die op de radio te horen zijn soms, bevallen mij enorm.

avatar van Mjuman
ricardo schreef:
Zat de laatste tijd eraan te denken om eens een album van haar aan te schaffen

Doen, en dan gaan voor de deluxe editie van deze (2 cd's - incl de ska-ep en Valerie) - op Amazon.co.uk slechts 9 GBP.

avatar van niels94
Ik vind pop/soul zangeressen als Adele, Duffy en Selah Sue vaak niet zo geweldig als anderen. Het is vaak prima muziek (en ook de betere muziek die op de radio te horen is als je het mij vraagt) en ze kunnen allen prachtig zingen, maar een heel album lang krijgt vaak met moeite 3*. Ik had dit album (toch wel een modern klassiekertje eigenlijk) nog niet geprobeerd en heb nu het jammerlijke overlijden van Amy aangegrepen om het maar eens te proberen.

Ik ben niet verrast, eigenlijk is het precies wat ik ervan verwacht had. Ik vind Amy Winehouse de betere zangeres uit het groepje die ik al eerder noemde. Ze heeft echt een prachtige stem. Ik heb ook moeite de slonzige, vaag uit haar ogen kijkende, vaak dronken vrouw voor me te zien die Amy Winehouse was als ik enkele van deze nummers hoor. Erg mooie nummers, dit is een prima album. De instrumentatie is erg goed, maar niet overheersend zodat alle aandacht naar Amy's stem gaat, een goede keuze. Alle nummers zijn verder ook goed geschreven. Het raakt mij niet genoeg om 4'en uit te delen, maar het is een prima album zonder missers. Zo wordt het mij nog maar eens pijnlijk duidelijk dat dit toch wel een verlies is voor de muziekwereld. R.I.P.

avatar van Cor
Cor
Zoals bij zo velen, ook bij mij in de herbeluistering na haar overlijden. Dit is echt een rake plaat. Alles klinkt zo gemakkelijk en tegelijkertijd zo intens. Bij haar vorige album schreef ik: 'de geboorte van een stem'. Helaas nu al: 'het overlijden van een stem'. Maar dit album is een evergreen.

avatar van musician
Wat merkwaardig dat plotseling iedere platenzaak en waar je ook om je heen kijkt € 16,99 voor dit album vraagt.
Pure lijkenpikkerij, eigenlijk. Amy Winehouse verdient niets meer aan haar werk dus de prijs is alleen om die reden al niet meer nodig en belachelijk hoog.

Via Amazon.co.uk:

3. 747 days in the top 100
Back To Black
›Amy Winehouse | Format: Audio CD
Audio CD
£3.99

Dat zijn nog eens de betere prijzen. Mijn wederhelft heeft het album in haar platenkast. Ik blijf er al die jaren enigszins ten onrechte vandaan, Winehouse' oude concert uit 2007 laatst bij de VPRO vond ik erg goed. Ik bleef het zelfs uitzitten zonder in de keuken uitvoerig naar koek, chips en bier te gaan zoeken, iets dat slechts weinige artiesten weten te voorkomen.

Hoe dan ook, herbeluistering zoals Cor schrijft of eindelijk eens gaan beluisteren lijkt me inderdaad geen overbodige luxe.

avatar van Shangri-la
Dan is Amazon ook duurder geworden, ik betaalde vorig jaar nog GBP 0.44 voor dit album. Maar in principe is het nog niet duur natuurlijk.

avatar van wwalingebruik
1,0