menu

The Shins - Wincing the Night Away (2007)

mijn stem
3,89 (672)
672 stemmen

Verenigde Staten
Pop / Rock
Label: Sub Pop

 1. Sleeping Lessons (3:58)
 2. Australia (3:56)
 3. Pam Berry (0:56)
 4. Phantom Limb (4:47)
 5. Sealegs (5:22)
 6. Red Rabbits (4:30)
 7. Turn on Me (3:41)
 8. Black Wave (3:19)
 9. Spilt Needles (3:45)
 10. Girl Sailor (3:44)
 11. A Comet Appears (3:49)
 12. Nothing at All * (4:08)
 13. Spilt Needles [Alternate Version] * (2:28)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 41:47 (48:23)
zoeken in:
avatar van Arrie
captain scarlet schreef:
WWordt trouwens tijd voor een nieuw album !?

Binnenkort komt Broken Bells uit, een samenwerking tussen James Mercer, de zanger van The Shins, en Danger Mouse, een bekende producer.

avatar van De Daniël
4,0
Ben ik nu gek of is Broken Bells van MM afgehaald?

avatar van Cor
4,0
Cor
De eerste helft (track 1 t/m 6) is buitengewoon prachtig, de tweede helft is mooi. The Shins bewijzen opnieuw dat ze tot de buitencategorie behoren, nu ook hun 3e album weer van grote schoonheid getuigt. 'Phantom Limb' is een moderne klassieker. Een prachtige song, die het bewijs is van het vermogen van de groep om ambachtelijke liedjes te schrijven en uit te voeren. Wonderschone song!

Wanneer komen ze weer eens met iets nieuws? Of blijft James Mercer lekker 'bijklussen' in projecten als 'Broken Bells'?

4,5
Ik weet nog goed hoe ik als jongetje van 12 in de Concerto in de Utrechtsestraat stond met een cadeaubon in mijn hand. Die had ik van 'de Sint' gekregen - mijn moeder dus, die me ongetwijfeld wilde stimuleren in mijn net begonnen muzikale ontdekkingsavontuur - en vol goede moed was ik met mijn vader naar die muziekwinkel gegaan.

Eigenlijk was de Concerto met al die CD-bakken, posters en aanplaksels, tijdschriften, medewerkers en kopers te overweldigend voor mij. Haast paniekerig hield ik mijn cadeaubon tegen me aan gedrukt en ondertussen liep ik globaal de bakken langs op zoek naar een mooie CD. Ik kende toen nog nauwelijks namen, denk dat de artiesten die ik toen goed vond op één hand te tellen waren, maar juist dat bemoeilijkte de keuze. Ik wist al wel hoe ik muziek kon downloaden en het leek me hoe dan ook zonde om een album te kopen dat al op m'n computer stond.

Maar iets anders kende ik dus niet. Mijn vader, behulpzaam, wees me op een lijst die in de winkel hing - aan de rand van het 'balkon' van het Pop/Rock-gedeelte - en die het jaarlijstje van de Concerto moest voorstellen. 2007. Ik weet niet meer waarom, maar The Shins was een naam die bleef hangen.

Zonder iets te kopen en daarover verdrietig zijn we weer terug naar huis gegaan, maar daar heb ik op mijn laptop - goh, wat was dat een ouderwets ding! - Wincing the Night Away van The Shins gedownload. Al vanaf het eerste nummer wist ik dat het een goed album was. 'Red Rabbits' en 'Phantom Limb' bleven nog dagenlang in m'n hoofd zitten.

Wat ik uiteindelijk heb gekocht met die cadeaubon weet ik niet meer. Wel weet ik dat Red Rabbits nooit meer uit m'n hoofd is verdwenen en dat Wincing the Night Away nog altijd een plaatsje in mijn hart heeft. Noem 't vroeg jeugdsentiment.

avatar van deek
4,5
Ik had deze cd al een tijd op mijn i pod staan, ooit iets over gelezen en gedownload, kan me niet herrineren dat ik er al bewust naar geluisterd had.
Tot iemand een paar dagen geleden iets had geschreven over The Shins, en ik toch maar eens gaan luisteren.
Al bij de eerste noten wist ik dat ik een pareltje op mijn i pod had staan, zonder dat te weten.

Wat een gruwelijk mooi album, en wat een mooie stem..
4,5 ster

avatar van Casartelli
4,0
Casartelli (moderator)
Nou, zo duur moet een fysiek exemplaar tegenwoordig ook niet meer zijn, dus...

avatar van oceanvolta
4,5
The Shins blijt één van mijn favoriete bandjes. Dit is wederom een prachtige plaat. Persoonlijk vind ik dit wel de minste van de drie maar dat zegt meer over de eerste twee. Ik heb deze zelfs 4,5 sterren gegeven.

Naast de prachtige popliedjes als Australia, Phantom Limb, Turn On Me, Girl Sailor en A Comet Appears, die allen in het verlengde liggen van de eerste twee albums, heeft James Mercer (en band) wat geexperimenteerd met sfeer. Dat is goed terug te horen in Sleeping Lessons, Pam Berry en Black Wave. Erg geslaagd ook.

De teksten zijn ook nog altijd even sterk.

Ondanks dat dit album alweer 4 jaar geleden uit kwam moeten we nog even wachten op nieuw materiaal. Er komt wel een nieuwe EP van Broken Bells aan, dat maakt het wachten wat dragelijker.

Ozric Spacefolk
Lekkere poppie folkie rock met veel seventies-invloeden.

Deze muziek stemt mij vrolijk...


avatar van De Daniël
4,0
Wauw, wat een ongelooflijk vette cover! Ik heb er heel veel zin in!

avatar van wibro
4,5

Ik ben zeer benieuwd.
Vanmorgen de drie reguliere albums van The Shins beluisterd en ik vind ze alle drie zonder meer goed hoewel ik dit album "Wincing....." (4,5*) toch wel het beste vind, daarna hun 2e album (4,0*) en vervolgens hun debuut (3,5*). Als deze trend zich voortzet zou het 4e album een 5,0* van mij moeten scoren.

avatar van jovad
Iemand enig idee waar mijn meestgedraaide nummer ever (volgens mijn ipod en mijzelf) Phantom Limb eigenlijk in godsnaam over gaat?

avatar van Arrie
Over een lesbische relatie.

Edit: James Mercer over het nummer: "['Phantom Limb'] is a hypothetical, fictional account of a young, lesbian couple in high school dealing with the shitty small town they live in."

4,5
Heb ik me ook meermaals afgevraagd. Ik speel het nummer ook nog weleens op de gitaar terwijl ik uit volle borst meezing, maar de teksten zijn behoorlijk vaag en abstract. Bij mij zou Phantom Limb ook weleens een van de vaker gedraaide nummers van de afgelopen 5 jaar kunnen zijn. Blijft boeiend, vooral nu het mooie weer gearriveerd is een heel toepasselijk lied. De rest van het album is eigenlijk een vergeten kindje in mijn collectie. Tijd om daar verandering in te brengen.

avatar van arcade monkeys
3,5
De eerste 4 nummers zijn zeer goed maar daarna zakt het allemaal een beetje in, enkel Spilt Needles kan me nog bekoren.

avatar van robbrouwer58
5,0
Een stuk minder als voorganger, (hier en daar boven)gemiddeld. Vocalen beginnen als piepstemmetje te irriteren.

avatar van mvfreak
5,0
Voor mij het beste album van de Shins. Ideale combi tussen klassiek goede, ietwat nostalgisch klinkende sound van de eerste 2 albums, en de noodzakelijke impuls met iets meer rock en electrische impulsen.

Met Australia, Phantomb Limb, en Turn on Me geven The Shins aan dat ze prima in staat zijn om hun kwaliteiten van de eerste 2 albums (nl geweldig goede pop/rocksongs) om te zetten naar een moderne, frisse rock sound. Een erg goede combi met de geweldige stem van James Mercer.

Het album bevat gelukkig ook weer een aantal classical Shins songs: Sleeping Lessons, Red Rabbits, Spilt Needles en A Comet Appears moeten de fans van de eerste 2 albums meer dan tevreden stellen.

Al met al een topper: geweldige popsongs, een spannende uitvoering en de geweldige stem van Mercer maken dit album tot een hoogtepunt. Mooie en toegankelijke muziek van een hoog niveau, die je niet al te vaak meer tegenkomt.

avatar van Screenager
4,0
Wat een leuke band zijn The Shins toch. Deze een maandje geleden samen met Oh, Inverted World in huis gehaald en nog geen seconde spijt van gehad. Het zijn 2 topalbums van een groep die ik blijkbaar toch wat laat ontdekt heb. Dank aan hun 'Simple Song' om hen aan mij voor te stellen.
Sleeping Lessons is een geweldige opener en dat niveau wordt ongeveer steeds vastgehouden. Ook op Oh, Inverted World vind ik de opener (Caring Is Creepy) meteen een hoogtepunt.
Enig miniem minpunt is dan misschien intermezzo Pam Berry. Het is niet per se storend, maar voor mij allerminst nodig.
De stem van James Mercer is werkelijk wondermooi om aan te horen en natuurlijk een gigantische meerwaarde.

4 sterren voor beide albums. Beiden zijn zeker boven de middelmaat en aan elkaar gewaagd.
Prettige kennismaking dus met The Shins. Het genoegen is geheel aan mijn kant.

avatar van wizard
3,5
Hoewel ik dit album de afgelopen twee weken erg vaak heb beluisterd, kom ik eigenlijk nog steeds niet veel verder dan 'goed album, luistert lekker weg, sterk eerste nummer'. Zo ver was ik daarvoor ook al. Toen luisterde ik Wincing the Night Away zo nu en dan eens per maand of zo, soms een paar keer als ik hem op mijn mp3-speler had staan. Dat zal in de komende tijd ook wel zo blijven.

3.5*

4,5
Was bij mij ook lang het geval wizard. Voor mij was dit album lang niet meer dan Phantom Limb en nog wat lekker wegluisterende muziek. Vorig jaar is dat wel veranderd. Toen ben ik echt eens voor deze plaat gaan zitten en het kwartje viel. Dit album verdiend toch wel meer krediet dan ik het eerst gaf. Om maar eens te beginnen met Australia. Ik denk dat er weinig nummers zijn, van welke band dan ook, die ik in een jaar tijd zo vaak geluisterd heb als deze. Ik blijf me dan ook verbazen over alle muzikale ideeen die er in verwerkt zitten. Het loont bijvoorbeeld al om dit nummer eens op te zetten en alleen maar te letten op de basgitaar. Die speelt bijna een nummer op zich! De coupletten zijn zeer gevarieerd, lopen bijna ongemerkt door in de refreinen, en de teksten zijn cryptisch. Het is een nummer dat compleet is. Het vult mijn hart en hoofd, het schreeuwt passie en vreugde.

Australia en Phantom Limb zijn de prijsnummers, Turn on Me en A Comet Appears zijn de indie favorieten, maar Sea Legs en Red Rabbits zijn vrij unieke geluiden in mijn muziek collectie. Sea Legs heeft een geweldige productie en opbouw. De basgitaar moet opnieuw genoemd worden en is werkelijk geweldig. Red Rabbits is juist minimalistisch van opzet en leunt op de electronica invloeden die dit album overal te vinden zijn. Hier zijn het weer de bijzondere teksten van Mercer die je echt een paar keer moet horen voordat je begrijpt wat er gezegd wordt.

Wat ik vooral knap vind aan Wincing the Night Away is hoe het album ondanks de gevarieerde nummers toch als een hecht geheel voelt. Bijna als een concept album zelfs. Een terugkerend thema is bijvoorbeeld criminaliteit. In Australia (de gevangeniskolonie), Phantom Limb (too far along in our crime), Red Rabbits en Split Needles wordt sowieso het thema behandeld. Ik ben zelf ook nog steeds bezig deze plaat te ontdekken, maar naarmate de tijd vordert begrijp ik steeds beter dat dit niet zomaar een zomers plaatje is. Er zoveel muzikaal als thematisch veel diepgang in. Bovendien zijn de electronica invloeden een hele geslaagde toevoeging bij deze band. Ook de soms net wat 'ruigere' momenten doet ze goed. Zoals in de opener, pam berry, sea legs, spilt needles te horen zijn. Ik zie een band die duidelijk haar grenzen heeft geprobeerd te verleggen, zonder daarbij de eigen identiteit uit het oog te verliezen.

avatar van Arrie
Phantom Limb gaat trouwens niet letterlijk over criminaliteit, maar over homoseksualiteit. Specifieker over een lesbisch stelletje die aan hun saaie dorpje willen ontsnappen. Waar hun homoseksualiteit natuurlijk als 'crime' wordt gezien.

avatar van Johnny Marr
4,0
Gewoon een mooie, maar toch ietwat veilige indiepopplaat die 'gewoon' lekker wegluistert (buiten misschien Spilt Needles, daar zitten wat experimentelere geluiden in). Echt speciaal is het natuurlijk niet, maar toch wel erg mooi gemaakt. Dan moet ik wel zeggen dat Phantom Limb een wel zeer grote uitschieter is, dat is echt een perfect popnummer, ik ben er helemaal verslaafd aan. Dit nummer stijgt toch wel nog enkele niveaus boven de rest uit!

En nu de twee voorgangers maar eens beluisteren, zijn nog korter

avatar van ArthurDZ
4,0
Johnny Marr schreef:
En nu de twee voorgangers maar eens beluisteren, zijn nog korter


En nog beter (zeker die eerste)!

Mooie groeiplaat

avatar van Mausie
4,0
Australia moet toch een van de mooiste popliedjes ooit gemaakt zijn, na al die jaren nog steeds fenomenaal.

avatar van Shelter
4,0
Leuk album dit, met verschillende stijlen wel. Bijv. Sleeping Lessons is best zweverig en de track erna Australia is heel vrolijk en bijna surfmuziek achtig. Beide nummers vind ik mooi overigens.
Phantom Limb is meer rockerig, ook leuk nummer. Dat nummer doet me aan Weezer denken trouwens.
Sea Legs is wat meer indie, maar vind de instrumentale stukken met de strijkers erg mooi gedaan.
Red Rabbits vind ik een van de mindere tracks.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:38 uur

geplaatst: vandaag om 20:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.