The Shins - Wincing the Night Away (2007)

Label: Sub Pop

1. Sleeping Lessons (3:58)
  2. Australia (3:56)
  7. Turn on Me (3:41)
  8. Black Wave (3:19)
  9. Spilt Needles (3:45)
  10. Girl Sailor (3:44)
  11. A Comet Appears (3:49)
  12. Nothing at All * (4:08)
  13. Spilt Needles [Alternate Version] * (2:28)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Dit vind ik ook wel mooi... na Blackfield II mijn tweede plaat uit 2007 en ook mijn tweede 3½*

avatar van Xel
Xel
na één dag: 3,5
Klinkt goed.

avatar van himpie
kan me nog niet zo boeien als de andere twee albums...
een paar luisterbeurten doet misschien wonderen, maar voorlopig 3*

avatar van reptile71
Ik kan nog moeilijk zeggen wat ik van dit album vind. Ik ken The Shins ook nog maar net. Wel ben ik heel enthousiast over Sleeping Lessons, wat een geweldige opbouw zit er in dat nummer! Een betere opener voor een album kun je je niet bedenken, maar wel gevaarlijk, want de rest vind ik er tot nu toe wat door tegenvallen, maar ik geef ze de kans, blijf het album voorlopig nog draaien... Wel viel direct de jaren 80 sound me op, zoals al eerder door Stevie was opgemerkt. Ik lijk R.E.M., The Cure en zelfs Morrissey invloeden te horen... de stem doet me af en toe denken aan Alphaville.

Dit album is in 1 woord magnifiek. alle nummers hebben zo'n mooie en gevoelige teksten, zoals we van The Shins gewend zijn. Het eerste nummer opend heel mooi; op het begin is er alle rust, en steeds komt er iets bij. na 2 minuten slaat dit om naar iets heftiger, maar nog steeds zeer mooi en aansluitend op het begin. het volgende nummer is heel toegankelijk, wat niet wegneemt dat het een fantastisch klinkt. er worden leuke effecten gebruikt zoals een banjo in bepaalde stukken, en alles word afgemaakt door een perfecte gespeelde baslijn. het 3e nummer, Pam Berry, is eigenlijk een skit, waar een rollende distortion-gitaar de leiding heeft. het 4e nummer is 1 van de beste van het album. hij luisterd makkelijk, heeft een zeer mooie tekst. Sea Legs en Red Rabbits zijn de meest alternatieve van de CD. de stem van zanger James Mercer komt hier optimaal naar voren. het daarop volgend Turn on Me is ook een juweeltje, die wederom ook makkelijk te beluisteren is. In mijn ogen het meest toegankelijke nummer. Black Wave is weer een uiterst rustig zweverig nummer, de op 1 na beste voor mij. Spit Needles is leuk, helaas sloeg het gitaarspel bij het 2e refrijn bij mij niet echt aan. een mindere plaat, hoewel hij toch af en toe een welkome variatie is, vooral na Black Wave (even wakker worden). als enerlaatste, Girl Sailor, volgt mijn minst favoriete nummer. ik betrap mezelf erop het nummer te skippen als ik de CD luister. een pluspunt is dan weer het gitaarspel, dat op ca. 2 minuten begin. En als het laatste nummer is aangebroken merk je dat The Shins het beste als laatste bewaard hebben. A Comet Appears is het rustigste, maar voor mij en vele anderen ook het beste liedje van het album. de stem van Mercer komt naar voor zoals hij nog nooit gekomen is, de muzikale ondersteuning maakt het dan ook 100% The Shins.

Dit album doet zeer zeker niet onder voor zijn 2 voorgangers, ik moet zelfs bekennen dat ik dit het beste werk tot nu toe vind. Je merkt dat ze een nieuwe weg zijn ingeslagen, en toch hoor je van 'n kilometer afstand, mocht je radio hard genoeg staat, dat dit de enige echt Shins zijn. Chutes to Narrow was een zeer bijzonder mooi album, met toppers toppers als Saint Simon en Pink Bullets. Ook hun debuut, Oh, Inverted World was brilliant; het enigste nadeel is dat het begint met Caring is Creepy, waardoor de rest minder klinkt, hoewel dat eigelijk natuurlijk onzin is (denk aan New Slang, Girl on the Wing). Maar Caring is Creepy is voor velen (zie het profiel van The Shins op last.fm), waaronder mij, de all-time-favourite.

kortom, het album is er voor de echte indie-fans, maar ook voor diegene die van alternatieve pop houden. het luisterd makkelijker als bijv. The Decemberists, wat het steeds grotere commercieële succes van The Shins kan verklaren. Ik benieuw hoe ze live zijn met deze plaat, en ik zal zeker van de partij zijn.

Als punt was ik aan het denken over een 5.0, maar die vind ik toch net iets te hoogegrepen. Zou er een 4.9 zijn geweest, had hij deze gekregen, maar een 4.5 is geen reden om te klagen, lijkt me.

avatar van SilverGun
Pitchfork's review. Kan me er prima in vinden.

avatar van Erwin.c
Sorry mensen, ik kan hier persoonlijk nog niet echt warm voor lopen( kan nog komen natuurlijk).
Het pakt me niet, al hoor ik wel dat het om kwaliteit gaat!
Ik blijf luisteren , tot nu toe een 3*
Hoor ik in track 3 beach boys invloeden?

Erwin.c schreef:
Hoor ik in track 3 beach boys invloeden?

Ik wel, dus dan zal jij dat ook gehoord hebben, schat ik zo in!

avatar van Woody
Nu in de luisterpaal 3voor12.

*Laura*
Woody schreef:
Nu in de luisterpaal 3voor12.

Inderdaad, ben er op dit moment naar aan het luisteren. Australia is alvast een heel fijn nummer.

avatar van Migo
Het klinkt wel aardig maar ondersteboven ben ik nog niet. Nog eens wat luisterbeurten gunnen.

avatar van levenvergeten
Ik moet concluderen dat dit de minste van The Shins is, maar gelukkig betekent dat nog niet dat het een slechte plaat is

avatar van SiSsY bOY
Migo schreef:

same here. ik heb de eerdere albums van de shins ook nog nooit gehoord dus dit is mijn kennismaking met de band.

voorlopig 3*

iemand enig idee of/wanneer ze naar nederland komen?

Pink Floyd Freak schreef:
iemand enig idee of/wanneer ze naar nederland komen?

Eind februari in Engeland 2 dates, daarna houdt (voorlopig) hun tourschema op. Wie weet blijven ze daarna in Europa. Ik zou zeggen; hou het in de gaten!

Is het niet Spilt Needles ipv Split Needles?

avatar van reptile71
obsessed schreef:
Is het niet Spilt Needles ipv Split Needles?
Scherp! Je hebt gelijk!

Ik heb een correctie verstuurd.

avatar van fluidvirgo
Had de gelekte versie al een tijdje op m'n pc staan en heb zojuist de plaat gekocht, goede platen koop je gewoon, dat is mijn opinie.
Ik kende the Shins ook nog niet voor deze plaat. Een vriend van me trakteerde me op Sleeping lessons tijdens een autorit en ik was meteen verkocht.
Heb het album redelijk grijs gedraaid de afgelopen weken. Het is er eentje met een aantal songs die meteen pakken (Sleeping lessons, Spilt needles, Phantom limb), de rest van de plaat heeft tijd nodig om zich te laten gelden. Nu luister ik 'm weg als een echte eenheid. Een prachtplaat waarvan ik er nog maar weinig hoor tegenwoordig... Tezamen met de nieuwe Coparck mijn eerste nominatie voor plaat van het jaar 2007!

****1/2

fluidvirgo schreef:

****1/2

Die twee zijn, tot nu toe, ook mijn favorieten

avatar van Yanix
Wat een mooi nummer is Phantom Limb zeg!
Moet je echt luisteren.

avatar van henrico
Prachtplaat! Ik ben helemaal weg van de lalalala's en de oehoe-oehoes. Fijne stem, heldere productie en een mooie mix van uptempo en langzame nummers. Lalalalala.

avatar van SiSsY bOY
A Comet Appears is echt prachtig, ik begin hem steeds beter te vinden deze plaat.

aidoo
Australia is nog zo'n pracht song. Alles klopt gewoon. Die melodie.. die tekst.. het einde.. schitterend. Verder staat dit album zeker ook vol met kwaliteit.. Het is echter allemaal nog niet zo goed als z'n voorgangers.. maar heeft zeker de potentie om net zo'n hoge score te gaan behalen 4 sterren voorlopig

avatar van MichelDumoulin
Toch niet zo overtuigend, vergeleken met hun eerdere albums

(vaker geluisterd)

avatar van gemaster
Uiterst fijn plaatje weer van The Shins. Niets baanbrekend, maar dat verwacht ik ook helemaal niet. Mijn favoriet is 'Australia'.

avatar van JeanSF
Sealegs!!!!!!!
Of het nummer me nu in het bijzonder aanspreekt omdat ik in de bagger werkzaam ben, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het een nummer is waarvan ik al na twee keer draaien het gevoel had dat ik het al minstens 20 jaar ken. Fantastisch.

Overigens vind ik de door sommige gemaakte vergelijking(en) met de eerdere twee platen wat ongelukkig. Waar Öh Inverted World als een in de 21e eeuw verdwaalde plaat uit de jaren 60 van de vorige eeuw klonk en Chutes Too Narrow een echte "liedjesplaat" was, vind ik deze toch weer anders. Wat meer "kaleidoscopisch" misschien?

Voorlopig een 4,5 wat mij betreft.

avatar van TerryA
vergeleken met hun vorige albums vind ik deze echt tegen vallen - jammer ... misschien zijn hun beinvloeden anders nu dat ze in grotere huizen wonen?!

Heerlijk album, m'n favo nummers zijn Australia, Phantom Limb en Sea Legs (tot nu toe). Maar heeft niemand het gevoel dat de tweede zin uit Australia, de manier waarop het gezongen wordt, erg lijkt op een (volgensmij) Green Day nummer?

Ik heb m'n hoofd lopen breken op deze kwestie want ik herkende de melodie meteen, na 20 keer telkens opnieuw het zinnetje geluisterd te hebben dacht ik dat het van een Green Day nummer kwam, maar welke? Kan iemand me uit m'n lijden verlossen?

Deze zin: born to gaze into night skies. Vervolgens gebruiken ze de melodie nog vaker.

avatar van coldwarkids
The Shins hadden mij in 2004 met Chutes Too Narrow niet verrast maar met dit nieuwe album "Wincing The Night Away" ben ik wel ZEKER verrast.
heel het album luistert lekker door en net zoals iemand anders heb ik ook zo mijn beste nummertjes
ik vind Phantom Limb (4) en Spilt Needles (9) 1 van de beste nummers maar ja ik vind eigenlijk gewoon heel de plaat goed en daarom geef ik een 4,5

het is wel een vermakelijke plaat, maar de andere zijn beter