Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

Label: EMI

1. Prowler (3:57)
  2. Remember Tomorrow (5:28)
  3. Running Free (3:17)
  4. Phantom of the Opera (7:09)
  5. Transylvania (4:19)
  6. Strange World (5:32)
  7. Sanctuary * (3:16)
  8. Charlotte the Harlot (4:13)
  9. Iron Maiden (3:36)
  10. Burning Ambition * (2:40)
  11. Drifter [Live] * (6:04)
  12. I've Got the Fire [Live] * (3:14)
avatar van Lonesome Crow
Eddie was een leuke gimmick om vooral in het begin Iron Maiden een identiteit en een image mee te geven.
Hadden ze eigenlijk vanaf "Somewhere In Time" al mee kunnen stoppen, de band was al wereldwijd bekend en die kop van Eddie past al lang niet meer bij de licht progressieve koers die ze al een tijdje bevaren.

avatar van iggy
Ik schrijf eerst mijn eigen mening en dan ga ik eens kijken wat de vele maiden fans erover zeggen. Ten eerste heb ik de geremasterde versie gekocht. Dit is dus al de derde keer dat ik hem heb aangeschaft lp cd en germasterd. Maiden heeft geld aan me verdient voor mij mag het hoor. Door de jaren heen vind ik hem iets achterhaald. Sommige nummers zijn eigelijk best wel zwak. Running free en de laatste 2 kunnen me niet meer bekoren. Wat ik altijd prachtig bij de maidens heb gevonden is het bass werk van boss steve. Die vent wist in die jaren een ongekend niveau te halen. G.lee(rush was beter) B.sheehan(david lee roth ook beter) vergeet ik iemand? ik hoor het wel. Later eigelijk al na the beast is dat behoorlijk verdwenen!! Jammer hoor. De zanger paul.D heb ik altijd beter gevonden dan brucu.d maar dat is persoonlijk. Een ding heb echter wel altijd gemist bij de maidens en dat is een top guitarist. Eentje die het al meer dan behoorlijke maiden niveau naar nog een hoger niveau bracht. maar ik heb absoluut genoten van deze cd/lp hoogtepunt remember en phatom prima plaatt

avatar van Edwynn
Ik had altijd het idee dat Maiden een stimulerende werking had met betrekking tot het twin lead werk. Geïntroduceerd door Thin Lizzy, gecultiveerd door Priest en ook Maiden maakte met haar tandem toch een hoop spektakelsolo's.
Transylvania vind ik zelf een mooi voorbeeld van sterk gitaarwerk. Misschien technisch niet het allerbeste, maar smaakvol vind ik het wel.

avatar van Sinnerman
iggy schreef:
Ik schrijf eerst mijn eigen mening en dan ga ik eens kijken wat de vele maiden fans erover zeggen..........[..] Een ding heb echter wel altijd gemist bij de maidens en dat is een top guitarist.

Ik zou toch denken dat het gitaarwerk toch altijd meer dan puik in orde is...? Adrian Smith/Dave Murray: monsterduo in mijn boekje hoor!
(Oké, dit album nog geen Smith, maar jij hebt het dan ook over 'altijd gemist'...)

Lekker album, dit Iron Maiden. Maar, als ik eerlijk ben, draai ik liever Dickinson-maiden.

Joy
idd, kheb vandaag the beast nog eens beluisterd, en het gitaarwerk solo is van beide heren gewoon van een erg hoog niveau en vrij uniek te noemen

PriestMaiden
Geweldig debuut van Maiden. Charlotte The Harlot is de enige mindere track, de rest zijn klassiekers.

MindRuler
iggy schreef:

Dave Murray, Adrian Smith en (mag het even) Janick Gers zijn koorknapen of zo?

avatar van Kronos
Je leest hier soms de gekste meningen op MusicMeter. Hoe kun je een topgitarist missen in een band met twee topgitaristen die mekaar ook nog eens perfect aanvullen. De karakteristieke twin leads zijn naast de krachtige vocalen toch juist hét kenmerk van Iron Maiden. Vaak geïmiteerd, weinig geëvenaard.

avatar van Edwynn
Jammer inderdaad dat Frank Zappa en Jimmy Page niet mee wilden doen. Nu moeten we het met nono's als Dennis Stratton en Dave Murray doen...

avatar van The_CrY
Mijn CD versie bevat een hoes met een rood-ogige Eddie, in tegenstelling tot deze hier. Wie weet er het fijne van waarom die veranderd is en welke nou oorspronkelijk was? Ik las de discussie erover bij Number of the Beast en ben ook wel benieuwd naar het verhaal hierachter.

avatar van Kronos
Degene die hier staat is zeker de oorspronkelijke. Het waarom van de latere andere versie (die ik overigens lang niet zo mooi vind) ken ik niet.

The_CrY schreef:

De hoes hierboven is de originele.

Jij hebt waarschijnlijk een remaster. Die uit de serie die in zo'n Eddiehoofd past. Het is mij een raadsel waarom het artwork aangepast is is.

klik

Staat als alternatieve cover op wiki, maar geen verdere uitleg.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Lastige mensen . Ik heb ook de hoes zoals hierboven maar onder de maan staat nog eens "Fame". Ik vermoed dat ik een "verdere" editie op vinyl heb. De muziek blijft om te smullen.

avatar van Edwynn
Ik zie het. Een digital recreation by Derek Riggs. Het is maar goed dat hij zo lui was om niet die anderen ook te 'recreaten'

Als je de zijkanten van die enhanced cd's naast elkaar zet, krijg je weer het originele hoofd.

avatar van Kronos
Inderdaad. Ik heb maar een stukje. Number of the Beast en Piece of Mind.

Interessant om te weten van die 'digital recreation'. Hij was er beter afgebleven.

@Sir,

Inderdaad, die Fame-uitgaven zijn latere versies in budget-serie.

Nieuwstad
Wat roept Paul DiAnno eigenlijk aan het begin van Running Free, weet iemand dat?

Volgens mij gewoon 'okay'

Edwynn schreef:

Wat mij altijd opvalt is dat sommige hoezen van de enhanced cd's vreselijk slecht gereproduceerd zijn, met een grove raster, wat eruit ziet als een goedkope print. Bij Powerslave bijvoorbeeld. Bij Piece of Mind dan weer niet. Gelukkig heb ik (behalve Piece of Mind en The Number of the Beast) oorspronkelijke uitgaven. Maar ik vraag me dus af hoe het komt dat men daarin geen betere kwaliteit levert.

avatar van Edwynn
Misschien weer een verschil in welke fabriek ze gedrukt zijn. Voor mij persoonlijk is zoiets een doodzonde.

Ook de No Prayer For The Dying hoes is gruwelijk verminkt, zo zag ik bij een kennis van me. De anderen ken ik niet. Ik heb wel A Real Live Dead One. Een combinatie van de beide livealbums. Die ziet er wel goed uit. Dat wil zeggen, zoals het origineel.

Edwynn schreef:

Voor mij ook. Hoewel ik de lp's al had, heb ik voor de cd's van Powerslave tot 7th Son alleen al voor die hoesjes en het originele artwork in het boekje gekozen voor collecter items die meer kostten dan de nieuwe uitgaven. No Prayer For The Dying heb ik niet.

avatar van Edwynn
Alleen van Killers heb ik de originele cd uitgave niet. Ik moet zeggen dat die enhanced versie er ook wel aardig uitziet. Ware het niet dat Twilight Zone, overigens best een tof nummer, tussen de rest van de nummers gefrommeld staat.

Volgens mij gewoon 'okay'

Haha inderdaad dat is het gewoon, zolang ik deze plaat luister (zo'n 25 jaar al inmiddels) me dit lopen afvragen

avatar van Kronos
Terwijl je het gewoon aan Edwynn the Great moest vragen.

avatar van Edwynn
Opperhooligan Di'Anno is niet altijd even goed te verstaan natuurlijk.

avatar van Dexter
Dat is de versie van de Soundhouse Tapes.

ach so, mm, behoorlijk minder kwaliteit, je kunt wel horen dat men net begonnen is

werd later 100 keer beter

Nieuwstad
ik vind de Soundhouse versies juist beter

avatar van Edwynn
Ik vind ze ook erg gaaf. Iets trager gespeeld, losjes geproduceerd en vooral lekker rauw.