Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

Label: EMI

1. Prowler (3:57)
  2. Remember Tomorrow (5:28)
  3. Running Free (3:17)
  4. Phantom of the Opera (7:09)
  5. Transylvania (4:19)
  6. Strange World (5:32)
  7. Sanctuary * (3:16)
  8. Charlotte the Harlot (4:13)
  9. Iron Maiden (3:36)
  10. Burning Ambition * (2:40)
  11. Drifter [Live] * (6:04)
  12. I've Got the Fire [Live] * (3:14)
avatar van SebastiaanQuekel
Het debuut van Iron Maiden en misschien wel de eerste kennismaking met het prachtige genre dat 'metal' heet. Persoonlijk ben ik van mening dat Bruce Dickinson, de tweede en tegenwoordige zanger van de band, beter bij de groep past dan Paul Di'Anno. Hoewel hij niet slecht zingt op dit album, krijg ik tijdens het luisteren minder het bekende 'Maiden-gevoel'. Dat terwijl er op deze plaat grote klassiekers staan, waaronder Prowler, Running Free en natuurlijk Phantom of the Opera, één van mijn favoriete nummers van Iron Maiden.

Enkele lichtpuntjes zijn Charlotte the Harlot, Iron Maiden en de bonustrack Sanctuary. Voor de rest een zéér alleraardigst debuut. Al moest hun succes nog een aantal jaar op zich wachten.

avatar van Kronos
Het héél grote succes zul je bedoelen, want de naam Iron Maiden was met hun debuut meteen gevestigd.

avatar van uffing
Eigenlijk daarvoor al wel. Althans in het regionale clubcircuit hadden ze al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Het was slechts een kwestie van tijd dat dit succes middels het uitbrengen van een album zou worden uitgebreid.

avatar van AOVV
Ik ben de platen van Iron Maiden er nog eens door aan het jagen, en dan valt me bij dit debuut toch op dat ze bijzonder fris en vinnig klinken. Dat ligt natuurlijk voor een deel aan Paul di Anno, wiens stemgeluid lekker rauw klinkt en de muziek het nodige rock 'n rollgehalte geeft. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Prowler' of 'Running Free', en je weet wat ik bedoel. 'Prowler' is zelfs één van mijn favoriete Maiden-nummers tout court. Verder heb je ook de geweldige instrumental 'Transylvania', het erg vermakelijke 'Charlotte the Harlot' en het titelnummer. Nog altijd één van de beste platen van deze Britse heavy metalband, en weet je wat? Ik gooi er gewoon lekker een halfje bovenop!

4,5 sterren

avatar van uffing
En dan heb je Phantom of the Opera nog niet eens genoemd. Wat is dat toch een knaller van een song.

avatar van metallica1997
Ik vind dit een goed album maar ik moest wel erg aan de stem van Paul wennen.
Mijn eerste albums waren de albums van 82 t/m 88 wat naar mijn mening ook de beste albums zijn.
In de eerste instantie vond ik de stem van Paul helemaal niet passen bij Iron Maiden, Maar na dit album een aantal keer beluisterd te hebben, vind ik dit album eigenlijk gewoon heel goed.

Beste nummers duidenlijk: Prowler,Phantom Of The Opera & Iron Maiden

Dit album is trouwens wel velen malen beter dan Killers die mij erg zwaar tegenviel na dit album veel gehoord te hebben.

3.5*

avatar van vielip
Ik leerde de eerste twee albums ook pas kennen nadat ik de, tot dan toe, albums met Bruce al grijs gedraaid had. De stem van Paul kon ik dus ook maar moeilijk behappen. Jaren later vind ik de eerste twee albums op dezelfde hoogte staan als de albums uit de jaren 80 met Bruce! Killers minder dan het debuut? Vind ik niet! Killers is echt een kanjer van een album met, in tegenstelling tot het debuut, geen vullertjes.

avatar van Kronos
Ook op dit debuut staan absoluut geen vullertjes.

Dit was het eerste album dat ik van Iron Maiden kende. Daarna Killers. Bruce als nieuwe zanger op The Number of the Beast vond ik wel meteen goed. Geen verbetering, maar evenwaardig. Later ten tijde van Powerslave raakte ik zijn stem wel beu. Maar toen ging ik vooral veel naar thrash luisteren en vond ik aan die hele huidige Maiden eigenlijk niks meer aan. Bij Somewhere in Time ben ik weer even aangehaakt, om alweer af te haken bij 7th son.

avatar van vielip
Running free is geen vullertje? Vind ik wel hoor! Echt een minder nummer vergeleken met de rest.

avatar van Edwynn
Het nummer waarmee de grote opmars begon? I love that shit. Ik kan maar een heel klein beetje drummen, maar dat ritme heb ik volledig onder de knie.

vielip schreef:

Jij vindt het dus een minder nummer maar is het daarom ook zeker een vullertje?

Volgens mij is het niet alleen een ontzettend goed nummer, maar essentieel als voorbeeld van hoe punkinvloeden de grondslag van de NWoBHM zijn. Opzwepend rauwe energie, pure rebellie.

Nieuwstad
Running Free is een lekker catchy stampnummer, zorgde er nota bene voor dat ze mochten optreden in Top Of The Pops!

MindRuler
De intro hebben ze dan wel gedeeltelijk "gepikt" van Golden Earring's Radar Love, op zich geen gekke gedachte als je weet dat Steve Harris een grote fan is.

avatar van Edwynn
Hmm een beetje ver gezocht. Het is toch een heel ander patroon. Maar het kan, want Harris is inderdaad Earringfan.

Kronos schreef:
[quote="vielip"
Jij vindt het dus een minder nummer maar is het daarom ook zeker een vullertje?

Je hebt gelijk; misschien is de term 'vullertje' wat ongelukkig gekozen. Persoonlijk vind ik het een zo zo nummer. Althans, ik vind het, zeker vergeleken met de andere songs, het minste nummer op dit album. Slecht? Nee, dat gaat weer veel te ver....

MindRuler schreef:

Bij de drums hoor ik het niet zo, maar de baslijn vertoont inderdaad wel wat overeenkomsten. Gek, is me eigenlijk nooit opgevallen.

vielip schreef:

Ik ben voor de lol eens gaan kijken bij de statistieken. Running Free staat wel redelijk ver onderaan. Maar een veel lagere score heeft Charlotte the Harlot. Toch ook een geweldig nummer vind ik, met dat mooie tragere middengedeelte.

Het nummer Iron Maiden vond ik lange tijd wat te min tegenover de rest van het album, maar ook dat vind ik nu gewoon erg goed en een slechtste nummer aanwijzen laat ik dan ook maar. Dit debuut is van begin tot eind een klassieker wat mij betreft.

avatar van vielip
Grappig want in mijn hoek van mindere nummers op dit album zitten ook Charlotte the Harlotte en Iron Maiden. Al zeg ik er gelijk maar weer bij dat ik met minder niet slecht bedoel!

Een half puntje eraf hier, nog steeds prima plaat maar Charlote the harlot en het titel nr zijn wat minder dan de rest, en ik heb de versie met Sanctuary , die veel beter op het navolgende killers gezet had kunnen worden.
hier valt het nummer gewoon uit de toon.

Charlotte the harlot is geen uitblinker, maar dat langzame middenstuk maakt heel veel goed

kan maiden sowieso als de beste, overschakelen naar bijv, ballade, rustig stuk, om weer terug te keren naar geweld

avatar van Kronos
Inderdaad. Opeth heeft niet voor niks Iron Maiden als belangrijke invloed.

In dat rustige middenstuk van Charlotte the Harlot is Di'Anno overigens ook op zijn best. Prachtige volle en krachtige stem.

Casino Boogie
Fraai debuut van Maiden, eigenlijk geen zwak nummer op te vinden. Running Free, Prowler, het titelnummer en Transylvania steken er voor mij bovenuit.

avatar van Spock2011
Ik heb het altijd een vreselijke hoes gevonden, maar de plaat plaat is uiteraard een topper. Phantom of the Opera behoort nog steeds tot een van de beste van Maiden.

Daarom hebben ze het jaren lang elk concert gespeeld zeker...een vullertje????

avatar van vielip
Dat een band een nummer live speelt wil nog niet zeggen of het een vullertje is of niet! Ik corrigeerde later trouwens mijn uitspraak tot 'een minder nummer op het album' maar dit terzijde. Steve Harris heeft trouwens zelf ook meerdere malen aangegeven dat hij Running free ook geen geweldig nummer vind. Maar ja, dat zegt hij ook van Phantom of the opera

avatar van Lonesome Crow
"Running Free" heeft kenmerken van een vullertje maar is dat niet.
Die rauwe stem over de simpele begeleiding is zeer doeltreffend en meteen heel herkenbaar.
Het instrumentale stuk tussen 1:10 en 1:40 bevat ingetogen twin-gitaarsolos (ala Thin Lizzy) die het nummer interessant houden.
Live is het minder doordat ze het rekken door het publiek te laten meezingen, die 3:17 is lang genoeg voor de studio versie.
Ik heb me nooit aan dit nummer gestoord, niet het beste maar ook niet het minste van het debuut.

avatar van musiquenonstop
Hoewel ik ingestapt ben (1986) met Bruce Dickinson, vind ik Paul Di'anno grandioos klinken op de eerste twee albums. Vooral op deze lekkere rauwe plaat. Volgens Steve Harris kwam dat voornamelijk omdat ze geen geld hadden om het netter te doen. Had van mij ook niet gehoeven.

Als het aan mij had gelegen waren ze in deze samenstelling verder gegaan, en hadden ze met Bruce onder een andere bandnaam paralel bestaansrecht gehad. Maar ja, dromen mag altijd.

Prowler is nog steeds één van mijn favouriete Maiden tracks. Jammer dat ze Women In Uniform niet als bonustrack erbij hebben gezet of Phantom Of The Opera Live. Ik zag onlangs de cover die Metallica maakte van Remember Tommorow, als je niet beter wist dan zou je het als hun eigen nummer beschouwen, geweldig gedaan. (YouTube)

YouTube - Metallica's Tribute To Iron maiden

jammer van het simpele drumwerk/drumgeluid wat ik niet vind passen

avatar van T8T
T8T
musiquenonstop schreef:

Weet je musiquenonstop wat Dave Mustaine van Megadeth vindt van Iron Maidens debuut album?
Hij vindt het een top stuk. Zelfs de reden om in de heavy metal muziek te stappen.

Over de Bruce en Paul discussie. Ja ook ik geef de voorkeur aan Paul D'anno, maar helaas was het te moeilijk om hem te handhaven in Maiden. Daarom beter om met de verstandige en intelligente universiteit student Bruce de wereld verder te gaan veroveren.
Ik klaag dat Paul D'anno de betere was, maar als ik dan een plaat met Bruce als vocalist draai dan is die kritiek ook meteen vervlogen want ook met hem is Maiden erg goed.

avatar van Edwynn
Maiden's debuut is in mijn beleving legendarisch. Opvolger Killers is mij zelfs heilig. Maar albums als Piece Of Mind, Somehwere In Time en voor mijn part ook The Final Frontier hadden volgens mij nooit zo gaaf geklonken met Paul Di'Anno in de gelederen.