Common Sense - Resurrection (1994)

Label: Relativity

1. Resurrection (3:47)
  2. I Used to Love H.E.R. (4:39)
  3. Watermelon (2:39)
  4. Book of Life (5:06)
  5. In My Own World (Check the Method) (3:32)

met No I.D.

6. Another Wasted Nite With... (1:02)
  7. Nuthin' to Do (5:20)
  8. Communism (2:16)
  9. WMOE (0:24)
  10. Thisisme (4:54)
  11. Orange Pineapple Juice (3:28)
  12. Chapter 13 (Rich Man vs. Poor Man) (5:23)

met Ynot

13. Maintaining (3:49)
  14. Sum Shit I Wrote (4:31)
  15. Pop's Rap (3:22)
|Joël|
Dit album zit echt vol met dat soort teksten die je echt op veel manieren kan interpreteer, alleen daarom al is dit album echt heel goed.

Ik luister dit album vrij veel en om eerlijk te zijn had ik nog nooit de tekst van I Used To Love H.E.R. opgezocht, alleen net dus om die stukjes letterlijk te kunnen kopiëren, maar toch ken ik die hele tekst uit mijn hoofd en zo heb ik dat met meer teksten van dit album. Ik vind het ook heel goed dat Common Sense de teksten duidelijk uitspreekt, echt een goeie en poëtische MC.

Social_Mask
Al ken ik dit album niet zo erg goed, maar tekstueel zit dit album zeer goed in elkaar. En ook, zoals ik al eerder zei, rapt Common hier als een beest! Wát een delivery.

Social_Mask schreef:
Jah, nu ik erover nadenk, ik denk dat er mee wordt bedoeld dat 't in freestyle niet gaat om de flow, maar meer om verbaal afmaken.

Ik denk dat hij wil zeggen dat HipHop niet commercieel moet zijn om mooi te kunnen zijn! Zo interpreteer ik het toch
Anyway; merci om even duidelijkheid te scheppen Joël. Had daar zelf ook nog niet al te diep over nagedacht.

Social_Mask
Ik vind de teksten hier zeer goed. Common rapt ook erg goed, met erg veel gevoel. De beats zijn in oké, soms zelfs meesterlijk.

Ik verlaag dit naar 4*.

De reden is dat ik niet van dit album kan genieten. Ik heb niet echt de neiging om het op te zetten. Van nr 1-8 zit alles erg goed in elkaar. Daarna zakt het wat in. Nou, toch een stúk minder dan het eerste helft. En ook kan ik eigenlijk alleen van I Used To Love H.E.R., Ain't Nuthin' To Do en Communism helemaal 'los gaan'. Ik weet niet waarom, maar de teksten vind ik niet echt boeiend. Hier en daar een vette line, zelfs geniaal. Maar echt een gehele tekst boeit het me gewoon niet. Ergens, ergens vind ik het saai. De teksten zijn volgens mij té lang. Soms snap ik de onderwerpen ook niet, en bij sommige nrs denk ik, oké leuk, maar ben er niet echt van onder de indruk. Erg goede word op word rijm. Vette wordplay van Common. Hij brengt het goed, maar alsnog klinkt het niet vermakelijk. De beats zijn op een paar na, niet echt jah, lekker. Als ik echt wil genieten van Common zal ik eerder Like Water for Chocolate opzetten. Tekstueel misschien wel zijn beste, maar de vorm is toch wel minder. Had meer in gezeten.. Het ligt niet aan jou "Resurrection", het ligt aan mij.

I can get down, d-d-d-down like pessimist

E.Norton
Om eerlijk te zijn vind ik Like Water for Chocolate en zelfs Be HOOGST PERSOONLIJK beter

Social_Mask
Like Water for Chocolate vind ik denk ik ook nét wat beter, maar Be niet HOOGST PERSOONLIJK

Social_Mask
Toch maar weer naar 4,5*, afgelopen dag een aantal keer beluisterd. Erg fijn album. Wie weet verhoog ik het ooit nog...en een Top10 plaats is niet zo ver weg.
Nuthin' To Do

avatar van Korhymes
Wat een geweldig album is dit toch! Common schitterd hierop met geniale teksten, aparte flow (die mij helemaal ligt) en een heerlijke delivery. Zijn teksten zitten zo slim in elkaar, de wordplay hierop is echt fokking vet. De beats zijn ook heerlijk en passen goed bij Common. Ik vind dit beter dan Like Water For Chocolate en Be, hij speelt hier echt met alles. Met de flow, met de taal, soms met z'n stem. Favorieten:
Resurrection, I Used To Love H.E.R. en Chapter 13

*5 en nummer 4 in mijn top 10

Korhymes schreef:
hij speelt hier echt met alles. Met de flow, met de taal, soms met z'n stem.

Mister Pussy Emcee, just get on gone
Giiiiiiit on gone, you pussy MC!

avatar van MJ_DA_MAN
Dat spelen met zijn stem hier is nog niks vergeleken met de voorganger van deze. Daar is het nog 10 keer ''erger''.

Social_Mask
Eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Best wel leuk hoe hij dat doet.

Social_Mask
Trouwens, volgens mij gaat Book of Life ook over Hip-Hop. Ik dacht steeds dat het over een vrouw ging, maar laatst luisterde ik dat nummer weer, en volgens mij gaat het echt over Hip-Hop.

Thank God I found you..

Duuh

MJ_DA_MAN schreef:

Bwa, hier vind ik het leuk, op Can I Borrow a Dollar? vind ik het ergerlijk.

|Joël|
Misschien moet ik dit album wel een 5,0* gaan geven. Dit is gewoon het beste album in zijn soort, poëtische rap, binnen het Hip-Hop genre. Als je opzoek bent naar een Hip-Hop album vol poëtische teksten van een goeie rapper op lekkere beats dan is dit voor zover ik weet de #1.

avatar van dusso
Heerlijk album, rust gevend, chille flow, dope teksten, lekkere beats. Heb me 4,5 veranderd in 5*. Kan het gewoon niet lager geven.

E.Norton
rust gevend maar niet Rauw maja op 1 in de hiphoplijst vreemd zeg..

E.Norton schreef:
op 1 in de hiphoplijst vreemd zeg..
Waarom is dat vreemd? Dit is toch wel één van de aller beste Hip-Hop albums ooit gemaakt dus heel raar is het niet denk ik.

E.Norton
Onder hiphop versta ik rauwe flows (Big L bijv.) en op-beats rhymes
Ik vind Common eigenlijk maar een plank ofzo, een soort verlamde oude kerel in een rolstoel
vooral bij I Used To Love HER die zin,

I met this girl when i was ten years old, blabla
Het is eerder spoken word man !! niet dat het slecht is maar wel overdreven dat dit album uitgerekend op 1 staat

avatar van Korhymes
Hip-hop is zooo breed, je hebt echt heel veel verschillende styles dus er is niet echt 1 soort hip-hop. En het ligt aan mijn stemming naar wat voor soort ik wil luisteren. Soms wil ik inderdaad harde beats horen en rauwe beats maar soms heb ik zin in iets meer poëtisch en rustiger, dan vind ik dit weer helemaal top. Ik vind dat je iemand als Big L en Common moeilijk kunt vergelijken maarja... we komen natuurlijk altijd weer uit op dat smaken verschillen

avatar van J.M.
Korhymes schreef:

Dat heb ik ook altijd ja, als ik zin heb op Wu-Tang te luisteren en ik ga dit luisteren, vind ik het een matig album. Het ligt mij ook altijd aan de stemming idd

eazyfan
Dit blijf in mijn ogen op simpel lyrisch vlak een van de geniaalste albums ooit, Common's teksten zijn van de allerbovenste plank die Hip-Hop te bieden heeft. Van geweldige metaforen en punchlines tot inhoudelijk erg sterke tracks, productie past perfect en is eventjes wennen maar eens dat gelukt is wordt dit album genieten van de eerste tot de laatste track. I Used To Love H.E.R. is een van de 25 beste Hip-Hop-tracks ooit vind ik. De rest is ook erg goed: Book of Life Sum Shit I Wrote (3 favo's). Eigenlijk stelt geen enkele track op dit album teleur vind ik, dit is een van mijn favoriete HipHop-albums ooit eigenlijk, vreemd dat The Source dit maar normaal vond.

Relax
Deze even uit de top10 gehaald, heb dit album echt totaal niet meer beluisterd.

avatar van MurryMusic
hmm luister em nu voor et eerst helemaal...klinkt goed, goede start met resurrection (openingsnr.)

avatar van MurryMusic
yeah yeah now check the method wie is diegene die als eerste begint te rappe..ik vind zijn verse egt magistraal!
verder vindk dit een errug lekkere album, die nummers zijn top je kan ze gwn ff opzetten en je kan er goed voor gaan zitten en luistere naar de txt. common komt er goed en de beats zijn sappig
ik stem nog niet want hoe vaker ik em hoor hoe beter ik em vind

Social_Mask
No I.D. is diegene die als eerst rapt op In My Own World. Ook 1 van mijn favoriete verses.

ai thnx

No time to get all excited, just write it
from the inside let the pen slide, and spread
the ink on the papyrus, come understand this (what?)
Paint the canvas, givin you my vision
To mold you, compose you
Get a picture of the scene, then get an exposure
Words out my cipher, the life of my circle
Train tracks aside of me, Cabrini to Idabi, don't lie to me
You want me in your needle
Squirt me in your vein, maintain on the couch
I excite your brain till I'm out of your system
Be digger not a nigger or a niggerole I figure you're
the winner of the bread, precede your thoughts
'fore they come into your head (yo kid kinda nice!)
From the word, I speak, unique, clear and concise
Heads I'm boring, soaring to a new height of flight
And then fight the night
With a light to gain sight make your competition say AIGHT
No I.D. from the city with a bridge on thirty-first
Makin all butt crews disperse

DOPE

avatar van J.M.
Ik verhoog deze toch maar naar 4,5*. Begin hem nu eindelijk echt te voelen, het heeft lang geduurd. Alle nummers zijn top.

Maarten||
Met trots in mijn top10 gezet .

Korhymes schreef:

Misschien dat ik hem nog weleens een keer moet gaan beluisteren, heb de cd hier liggen

avatar van Reijersen
Wat een ongelooflijk goede teksten heeft Common hier geschreven. In vergelijking met 'Be' en 'Like Water for Chocolate' vind ik de producties wat minder. Maar wederom (ik val in herhaling) is het geheel helemaal top.

4 sterren.