menu

Van Halen - Van Halen II (1979)

mijn stem
3,59 (226)
226 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Metal
Label: Warner Bros.

  1. You're No Good (3:12)
  2. Dance the Night Away (3:04)
  3. Somebody Get Me a Doctor (2:51)
  4. Bottoms Up! (3:04)
  5. Outta Love Again (2:49)
  6. Light Up the Sky (3:09)
  7. Spanish Fly (0:58)
  8. D.O.A. (4:07)
  9. Women in Love (4:05)
  10. Beautiful Girls (3:55)
totale tijdsduur: 31:14
zoeken in:
avatar van gigage
4,0
Zo zie je maar, eenieder haalt zijn VH-fun weer ergens anders vandaan.

buizen
Gooi er toch een volle halve punt bij op.
Eigenlijk, na het debuutalbum, een beetje een aparte wending, de muziek op dit album.
Het sunshine Californian life klinkt er wat in door.
Het debuut was zeer stevige hardrock maar ze gingen met dit album niet door op die (hardere) weg.
De gitaarvirtuositeit (al zijn het ander type songs) is weer om te smullen, Eddie Van Halen is toch wel een van de beste gitaristen (zeker in de hardrock) of all times.
Dance The Night Away altijd een prachtig nummer gevonden, wat een swing.
D.O.A. laat nog weer eens horen hoe Eddie de steengoede riffs gewoon uit z'n mouw lijkt te schudden.
Een samenhang in nummers lijkt op dit album afwezig, niettemin een voorbeeld van hoe de allerbeste hardrockalbums (songs) horen te zijn. David Lee Roth heb ik altijd wel gemogen.
Het is moeilijk om iets dat ooit begon als highschool- of buurtvriendenband als het heel groot is geworden decennia bij elkaar te houden. Daarom heb ik ook zo'n bewondering voor Aerosmith, de Stones, Metallica, Golden Earring en Blondie. Niet altijd voor hun muziek maar wel voor door piek en dal bij elkaar blijven. Da's vaak 't moeilijkste voor bands.
Van Halen is een triest voorbeeld van hoe het niet moet en hun muziek is tegenwoordig dan ook k*t.

avatar van iggy
4,0
buizen schreef:
Van Halen is een triest voorbeeld van hoe het niet moet en hun muziek is tegenwoordig dan ook k*t.

De muziek staat vandaag de dag nog als een huis. Het vocale gedeelte is zwaar pokke geworden.

avatar van Broem
4,0
Een van mijn eerste concerten ooit. Ik dacht in de Jaap Edenhal toen VH II net uit was. 1979 en vanuit het zuiden naar de grote stad. Wat was ik weg van de band...kippenvel kreeg ik van die solo's.

buizen
Buizen was toen gewoon nog te jong maar als je de Van Halen Verhalen van Broem en iggy over die laat jaren '70 zo hoort..
Ik benijd jullie.
Van Halen nooit live gezien.

avatar van Broem
4,0
Haha buizen. Elk nadeel heb z'n voordeel

avatar van iggy
4,0
1979 was weer net te vroeg voor mij. Toen kwam ik niet verder dan Maastricht. Normaal en Herman Brood waren mijn eerste concerten.
Maastricht is trouwens een behoorlijke pokke stad gebleken voor concertgangers. Sjengen gaan op de een of andere manier maar zeer mondjesmaat naar concerten. Dus werd er maar sporadisch iets gedaan op dat gebied in Maastricht. Behalve als er een rockabilly band speelt. Zo zijn we eens naar de 013 gegaan om Brain Setzer te zien. Tot onze grote verbazing was de zaal voor 30% gevuld met sjengen.

avatar van Broem
4,0
Zoveel schelen we niet leeftijd iggy Was vroegrijp Kan me de zorgen van m'n ouders nog voor de geest halen. Ze dachten me nooit meer terug te zien. M'n moeder die de avond ervoor nog het VH logo op m'n spijkerjack moest naaien. Moest natuurlijk wel in stijl naar het concert. Er volgden nog vele hardrockconcerten in die jaren. Topper was uiteraard in mijn hometown het jaarlijkse DOA festival. Time flies.

avatar van LucM
3,5
Duidelijk in het verlengde van het debuut maar globaal met wat minder songmateriaal (de cover van You're No Good past niet goed bij deze band), het spettert ook wat minder dan het debuut. Al heeft dit album eveneens een hoog amusementsfactor en sterk (hoewel iets minder inventief) gitaarwerk.

avatar van Come On
4,0
De eerste 4 Van Halen's zijn allevier goud. Nostalgie of niet, kan me niks schelen. Gold.

avatar van Come On
4,0
LucM schreef:
Duidelijk in het verlengde van het debuut maar globaal met wat minder songmateriaal (de cover van You're No Good past niet goed bij deze band), het spettert ook wat minder dan het debuut. Al heeft dit album eveneens een hoog amusementsfactor en sterk (hoewel iets minder inventief) gitaarwerk.Serieus Luc? You're no good past niet goed? Linda Rondstadt draait zich om in bed. Die cover is juist fantastisch, m.i. nog beter dan the Kinks cover op het debuut album. Gitaarwerk spettert minder? Spanish fly? Come on. Ik begrijp dat het eerste album beter scoort maar dit is ook Buitencategorie. Beter dan wat dan ook wat vandaag de dag uitgebracht wordt. Maar ja ik ben een oude lul.

avatar van milesdavisjr
3,5
De party rock wordt doorgezet na het uitstekende debuut. De nummers zijn echter wat minder. Hoewel het schijfje stilistisch gezien bijna geen verschillen kent met zijn voorganger. II kent echter minder monumentale songs. Voor mijn gevoel lijkt het wel of er enkele 'leftovers' van het debuut op dit schijfje terecht zijn gekomen, maar dan van minder allooi. Desalniettemin is de frisheid gebleven, maakt Eddie nog steeds het verschil met zijn solo's en croont David zich weer een weg door het muzikaal gebodene. Beste songs; You're No Good, Somebody Get Me a Doctor en het funky aandoende Beautiful Girls.

avatar van vielip
3,0
milesdavisjr schreef:
Voor mijn gevoel lijkt het wel of er enkele 'leftovers' van het debuut op dit schijfje terecht zijn gekomen, maar dan van minder allooi.


Dit zou me niks verbazen. Gebeurde volgens mij ook wel vaker. Dat een band na een knaller van een debuut hup hup hup de studio weer in moest van de maatschappij. Want het momentum moest en zou worden vastgehouden. Dikwijls ging dat dan ten koste van de tijd en energie die (niet) in het schrijven van echt goeie nummers werd gestoken. Ik heb dat gevoel bij deze Van Halen II ook absoluut.

avatar van De buurman
5,0
Bij mijn weten was het merendeel echt nieuw. Heb ik uit een interview met EVH, al weet ik niet meer welk. Out Of Love was wel een oudje, dat speelden ze al jaren.

De nummers zijn niet allemaal 10/10, maar de vibe van VH ll als geheel vind ik geweldig. Een tikkeltje losser. Het debuut overtreffen doet ‘ie inderdaad niet.

avatar van haythijs
Ook D.O.A was al er al eerder...zie of liever hoor deze opname uit 1977, dus nog voor de release van het debuut.
Wat is Eddie daar al meesterlijk trouwens, wat een ‘eruptie’ moet zijn stijl/sound in de gitaarwereld zijn geweest destijds.
Van Halen 10-15-1977 DOA LIVE! - YouTube

avatar van gigage
4,0
De helft stond al op de gene simons demotapes van voor het debuut. Zie discussietopic bij de band.

avatar van vielip
3,0
haythijs schreef:
wat een ‘eruptie’ moet zijn stijl/sound in de gitaarwereld zijn geweest destijds.


Ja dit heb ik me ook dikwijls voor proberen te stellen. Ik was zelf te jong om het bewust mee te maken. Balen! Ben geen gitarist en kan (en wil) dus niet tot in detail beoordelen of mee discussiëren maar voor mijn gevoel is hij één van de besten ooit!

3,5
Hun debuutalbum was hun beste album ooit. Daar spatte alles van af. En dit was een (vlug) opvolgertje..

avatar van Zagato
4,0
Neal Peart schreef:
Hun debuutalbum was hun beste album ooit. Daar spatte alles van af. En dit was een (vlug) opvolgertje..


Eens, hoewel 1984 het bij ook goed doet.

avatar van vielip
3,0
Ze hebben zoveel mooie albums gemaakt.

3,5
klopt maar ook een paar veel mindere.....

avatar van lennon
3,5
Best een vermakelijk album, maar wat me erg irriteert is dat hoge schreeuwtruukje wat Roth me iets teveel gebruikt. Het is echt iets te geforceerd op veel momenten.
De plaat wordt gered door het geheel, maar haalt t niet bij het debuut.

avatar van OzzyLoud
3,5
Van Halen II, Na zo'n geweldige debuut was men wel erg nieuwsgierig wat de heren met II zouden laten horen.....Nou de opener is een cover van Linda Ronstadt You're No Good ……. Als je het alleen zo zou lezen zou je kunnen denken dat je in de maling genomen werd..... Maar das toch niet helemaal... het is een venijnig puike uitvoering en toch...Vervolgens krijg je Dance The Night Away voor je kiezen... He?... was dat nou weer? Een poprock swing nummer met harmonieuze vocalen.....ok dus dat. Voor de echte hardrocker begint het nu pas met Somebody Get Me A Doctor! Er volgen nog 2 echte rampestampers Light Up The Sky en Dead Or Alive (DOA). En das wel wat magertjes als je VH I nog voor in je geheugen ligt.
Van Halen toont hiermee aan dat ze eigenzinnig hun pad bewandelen. Voor geen 1 hokje te vangen zijn. David Lee Roth profileert zich op dit album meer zijn cocky hanegedrag . En dat de heren wel van een feestje houden..... Dit alles maakt ze alleen maar populairder.
De overige nummers zijn niet eens slecht maar ze halen het niveau van het debuut niet. Outta Love Again is een uitzondering hierop, het samenspel tussen de broertjes is zoo goed te horen en daarbij de gedreven vocalen van Roth maken dit nummer een genot om naar te luisteren.
Al met al toch wat teleurstellend en laten we eerlijk zijn, met zo'n debuut das eigenlijk niet te evenaren.

avatar van Edwynn
4,0
Van Halen klinkt wat beheerster en heeft wat meer aandacht voor melodieuze aspecten. De branie van het debuut is wat minder. Toch vind ik II buitengewoon sterk. Juist vanwege die andere insteek die zeker niet minder enthousiast overkomt. Met dit keer eens een cover die wél werkt: You're No Good. Op maat gesneden voor David Lee Roth en natuurlijk voorzien van flamboyante snarenplukkerij. Verder ben ik erg gek op Light Up The Sky met die vette 'hakken en zagen' riff en het vlotte Dance The Night Away. Een kalmere plaat zoals gezegd. Maar wel met af en toe wat krankzinnig gitaarwerk van de maestro waardoor het ook weer wat schizofreen klinkt.

avatar van haythijs
Light up the sky...heerlijk idd! Tijdens de laatste tour met Dave kwam het zelfs nog op de setlist terug, soms als opener.

avatar van milesdavisjr
3,5
Of het bewust is gedaan of niet weet ik niet, maar als je goed luistert naar Dance the Night Away hoor je na de eerst 28 seconden Roth in de lach schieten, hoewel het grootste gedeelte uit de mix is weggelaten is dat niet helemaal gelukt. Gek genoeg vind ik het wel iets charmants hebben en hoeven dit soort schoonheidsfoutjes van mij niet weggewerkt te worden.
Komt hetzelfde toch ook terug bij Take Your Whiskey Home van Women and Children First, na ruim 2 minuten begint Roth weer te grinniken. Of het een en ander nog met de goede sfeer in de beginjaren te maken zal hebben zal wel koffiedik kijken zijn.

avatar van milesdavisjr
3,5
Een degelijke opvolger van het debuut, ook nu telt de plaat weer een fijne productie. Over de hele linie genomen wel een slag minder dan de eersteling maar ik vermaak mij even goed met II.
Het funky aandoende You're No Good vormt gelijk een goede song om de plaat mee te starten, Dance the Night Away gaat er ook goed in. Het overige songmateriaal is vrij degelijk waarbij Beautiful Girls het ultieme feestnummer, de plaat afsluit. Met ruim een half uur is de koek ook wel op, door het feit dat de songs net wat minder cachet hebben dan het debuut draai ik dit plaatje duidelijk minder vaak, maar dat gitaarwerk, mijn god wat een wonder is die snarenplukker uit Nijmegen.

Tussenstand:

1. Van Halen
2. Van Halen II

avatar van Jowanotti
5,0
Ik geef hem met veel plezier een 6, en dat heeft veel met nostalgie te maken.
Dit was één van de eerste LP's die ik kocht toen ik een kind van een jaar of 10 was.
Ergens in 1981 dus
Af en toe hoorde je wel eens een hardrockdeuntje op de radio passeren, maar dit was toch van een andere orde. Je moet natuurlijk de tijdsgeest in rekening brengen, daarom dat hij van mij ook een 6 op 5 krijgt.
Nooit of te nimmer ben ik nog zo omvergeblazen geweest door een album van eender welke band, hoewel ik een 500-tal fysieke CD's en een 200-tal Elpee's in de kast liggen heb.
Dat kan je van Van Halen I ook zeggen, maar deze heb ik altijd prettiger en toegankelijker vinden klinken.
Zelfs mijn moeder, die die hardrock maar een pot lawaai vond, werd op slag vrolijk van 'You're No Good' en 'Dance The Night Away'.

Van Halen zijn voor mij de grondleggers van de feelgood-rock, maar dan uitgevoerd op een niet te evenaren eenzame hoogte, uniek in zijn stijl.

Maar ik kan me voorstellen dat als je ze pas ontdekt hebt in een latere fase, je minder onder de indruk bent. Dat komt omdat elke party-rockband na hen wel op één of andere manier probeerde van een Van Halentje te doen.

Ik kocht wel eerst Van Halen II en daarna pas Van Halen I.
Mijn beleving was dus waarschijnlijk dezelfde geweest had de aankoop in chronologische volgorde gebeurd

avatar van Zagato
4,0
Een veel beter album dan in mijn herinnering, er moet wel gezegd worden dat het spel van EVH het album een paar niveaus hoger tilt. Het album viel mij destijds nogal tegen na het fabuleuze debuut. Ondanks dat de echte uitschieters missen is het over de hele linie een prima album.

voor een prikje op de kop getikt. De eerste 2 nummers zijn zalig maar daarna gaat het wat aan mij voorbij.
Maar het gitaarspel van Eddie is wel weer fenomenaal . Luister ook maar eens naar Spanish Fly ..... Wow.
Hun debuut vind ik toch sterker qua songmateriaal.

avatar van Von Helsing
5,0
TONYLUNA schreef:
voor een prikje op de kop getikt. De eerste 2 nummers zijn zalig maar daarna gaat het wat aan mij voorbij.
Maar het gitaarspel van Eddie is wel weer fenomenaal . Luister ook maar eens naar Spanish Fly ..... Wow.
Hun debuut vind ik toch sterker qua songmateriaal.


Begin dan voor de grap met kant 2 of nummer 6 op de CD, Light Up the Sky, het beste nummer, althans dat vind ik al een kleine 40 jaar. Fenomenaal hoe Van Halen hier klinkt, de drums, bass, vocals, gitaren, alles klopt aan dit nummer.

Toevallig krijg ik dat gevoel ook bij Somebody Get Me a Doctor of Bottoms Up! of D.O.A.. Een waanzinnig tweede album, een logisch vervolg op het debuut zonder in herhalingen te vallen.

Het vervolg hierop, Women and Children First, is nóg beter.

Von Helsing schreef:
(quote)


Begin dan voor de grap met kant 2 of nummer 6 op de CD, Light Up the Sky, het beste nummer, althans dat vind ik al een kleine 40 jaar. Fenomenaal hoe Van Halen hier klinkt, de drums, bass, vocals, gitaren, alles klopt aan dit nummer.

Toevallig krijg ik dat gevoel ook bij Somebody Get Me a Doctor of Bottoms Up! of D.O.A.. Een waanzinnig tweede album, een logisch vervolg op het debuut zonder in herhalingen te vallen.

Het vervolg hierop, Women and Children First, is nóg beter.


Okidoki, Ik moet toegeven dat dit mij eerste indruk was . Misschien nog wat meer beluisteren. Ga ik zeker doen !

avatar van De buurman
5,0
Van Halen II is gewoon één groot feest. In gezelschap van absolute toppers als hun debuut, 1984 en fan-favorite Fair Warning is die misschien wat onderbelicht. Hij heeft niet het overdonderende van het debuut. Begint juist vrij relaxed, met die eerste twee nummers. Daarna gaat het dak er af. Van Halen heeft geen krampachtige poging gedaan om te verrassen na hun debuut, ze hebben het feest gewoon voortgezet. Hun meest ongecompliceerde album. Hete zon, koud bier, barbecue en Van Halen II door de luidsprekers. De zomer komt er aan!

Gast
geplaatst: vandaag om 22:58 uur

geplaatst: vandaag om 22:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.