menu

Van Halen - Van Halen II (1979)

mijn stem
3,54 (204)
204 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Metal
Label: Warner Bros.

  1. You're No Good (3:12)
  2. Dance the Night Away (3:04)
  3. Somebody Get Me a Doctor (2:51)
  4. Bottoms Up! (3:04)
  5. Outta Love Again (2:49)
  6. Light Up the Sky (3:09)
  7. Spanish Fly (0:58)
  8. D.O.A. (4:07)
  9. Women in Love (4:05)
  10. Beautiful Girls (3:55)
totale tijdsduur: 31:14
zoeken in:
avatar van De buurman
5,0
Met dit mooie weer heb ik Van Halen II weer eens in de cd-speler van mijn auto gedrukt. Hoewel ik 'm al jaren ken, bleef deze samen met Diver Down voor mijn gevoel toch wat achter bij de rest van de geweldige albums uit de Roth jaren. Maar inmiddels ben ik er achter, dat hij eigenlijk in niets onderdoet.

Het is wat minder overbluffend dan het debuut en minder gevarieerd dan bijvoorbeeld Fair Warning. Tegelijkertijd is de sound en de energie van Van Halen II juist de essentie van classic Van Halen. Los en spontaan, maar superstrak gespeeld.

Weergaloos.

avatar van Lonesome Crow
4,0
Dit was 1 van mijn eerste platen, zo'n 30 jaar geleden.
Pas nu origineel op CD in mijn bezit en ik waan me weer in mijn tienerkamertje, wat een nostalgie !
Waar het debuut de luisteraar met een mokerslag trof en niet meer losliet daar liet deze de luisteraar vertwijfeld achter, men moest er de tijd voor nemen.

Van Halen II toont progressie, al was het alleen maar om niet te proberen het debuut te overtreffen, nee er is ruimte voor doordachtere songs en eigenlijk werd hier de echte Van Halen sound geboren (hier val ik De buurman in bij).
Men vergeet nog wel eens hoe ongelooflijk goed de ritmesectie is, swingend muzikaal improviserend en toch niet te freakerig (bv in "Outta Love Again") ook hier is dat voor het eerst goed te horen.
De opener en cover "You're No Good" is dreigend en log maar houd wel de aandacht meteen vast.
De perfecte single "Dance the Night Away" is melodieus en het beukende "Somebody Get Me a Doctor" vind ik wat minder maar duurt kort.

David Lee Roth kan al zijn maniertjes en macho gedrag kwijt in het swingende "Bottoms Up!" (wat wil je met zo'n titel).
Absolute uitschieters is het snelle "Light Up the Sky", geweldige melodie en overgangen + die koortjes die het helemaal afmaken.
Bestaat trouwens bijna helemaal uit coupletten, wat het refrein zou kunnen zijn word pas op het eind gezongen.
In een lagere versnelling volgt "D.O.A.",waar Eddie gitaristisch flink los kan gaan.

Het mooie tokkelende begin en opbouwende einde is het mooist in het verder wat mindere "Women in Love".
De David Lee Roth show gaat weer van start in het eveneens swingende en ietwat melige "Beautiful Girls" waarin de ongelooflijk goed drummende Alex in opvalt.
Deze plaat was het begin van het supertrio albums die ze op rij uitbrachten, die 3 vangen de essentie en klasse van Van Halen !!!

avatar van Bartjeking
3,5
Een tik minder dan de vorige, maar nog steeds merk ik dat het gaspedaal net iets verder wordt ingedrukt als deze plaat in mijn auto draait. Ondanks het feit dat de voorganger beter is vind ik het een van de betere platen die ze ooit hebben laten persen. Verreweg het beste nummer en misschien wel mijn favoriete van Halen nummer vind ik "Light up the Sky". Hierboven lees ik dat er mensen zijn die het daar mee eens zijn

Prima plaat; van halen lll heb ik nooit durven luisteren, maar net zoals elk laatste deel van alle grote trilogieën (Lord of the Rings daargelaten) schijnt die heel erg teleurstellend te zijn. De naamgeving zal dan ook wel meer marketingtechnisch van aard zijn geweest. Maar ik ben dan ook geen grote van Halen kenner zoals jullie wel zullen begrijpen. Een liefhebber daarentegen wel en dat in combinatie met een flinke dwang om alles van mijn favoriete artiesten te beluisteren heeft er voor gezorgd dat ik dit jaar toch een flink gedeelte van hun discografie heb genuttigd.

Gebaseerd op het vergelijkingsmateriaal: 4 sterren! Wat was David Lee Roth destijds een echte held zeg.

avatar van RebelINS
Zeer gave tweede plaat van Van Halen. Hij haalt het qua niveau voor mij niet bij de eerste, maar er staan toch ook hier weer een aantal heerlijke knallers op. Dan doel ik vooral op Dance the Night Away, Somebody Get Me a Doctor, Bottoms Up!, Light Up the Sky en D.O.A.. Heerlijke platen waarin de typische van Halen sound goed terugkomt. Spanish Fly is trouwens ook leuk.
De vocalen van Roth gaan mij op deze plaat helaas op den duur wat tegenstaan. Die hoge gilletjes vaak vind ik niet altijd gepast.

Ik hou het bij 3,5*, wie weet stijgt dit in de toekomst nog.

avatar van Brutus
3,5
Dit album is een stuk minder dan het debuut.
Er is hier al eerder gezegd, dat de gilletjes van David lee roth ook mij op een gegeven moment tegenstaan, evenals de vele samenzang.

Er staan ook geen echte uitschieters op zoals op het debuut.

4,0
Iets minder dan het debuut, maar er staan zeker wel uitschieters op de plaat.
Dance the Night Away, had een top 10 notering verdiend in de Nederlandse top40.
Een zeer commercieel nummer, maar dan in de goede zin.Het swingt geweldig.
Light Up the Sky is een van de hardste nummers van Van Halen en is een van mijn favorieten.

avatar van Jacksp
4,0
Dit album is niet zo goed als hun debuutplaat, maar het is nog altijd een goed album. De beste songs op dit album voor mij zijn Somebody Get Me a Doctor en D.O.A., verder nog aangevuld met een hoop leuke songs.
Goed album: 4*!

avatar van De buurman
5,0
Het debuutalbum van Van Halen is natuurlijk legendarisch. Het is is een soort greatest hits deel 1 van de band. Maar momenteel ben ik weer superenthousiast over het vervolg, Van Halen ll. Deze plaat heeft niet persé het grootste aantal klassiekers van de band, maar het heeft alles waar de band voor staat. Dave en Eddie zijn in bloedvorm, en de sfeer is een tikkeltje meer laidback. Op dit moment mijn favoriet.

avatar van RuudC
2,0
Zo goed als het debuut is, zo weinig kan ik hier mee. Alleen Light Up The Sky kan me nog een beetje pakken, omdat er tenminste nog een beetje pit in zit. De rest is gewoon matig tot kut. Vreselijk zoetsappig en daarbij begint Diamond Dave me halverwege op de zenuwen te werken met zijn halfbakken gilletjes. D.O.A. bv is maar matig en Women In Love is een absolute draak. Spanish Fly laat wel horen waarom Eruption op een Spaanse gitaar niet werkt.

avatar van Vinck
3,5
Er wordt vaak ten onrechte op dit album neergekeken. Ik krijg er niet meteen een muzikaal orgasme van, maar het is een degelijke opvolger van het debuut. Het blijft allemaal fris en rockt lekker weg, en zo hoort het

avatar van orbit
3,5
Sommige nummers wel ja, maar veel nummers blijven achter qua niveau vergeleken bij deel I. Zo simpel is VH ook wel weer. Vergelijken is makkelijk. Gelukkig vonden ze het heilige vuur weer vanaf WACF en Fair Warning!

avatar van Vinck
3,5
Kan ik mee leven, op I stond er wel ietsje meer kwaliteit, maar Van Halen blijft voor mij toch ook een deel ongecompliceerde partyrock. Op een gezellige bijeenkomst kan ik deze ook zonder problemen opleggen, en niemand zal denk ik klagen

avatar van Bollieblauw
5,0
Hier een mooie uiteenzetting van hoe dit topalbum tot stand is gekomen.
Van Halen II - vhnd.com

Bijzonder fraaie plaat, met de karakteristieke mix van branie, briljant gitaarspel, prachtige solo's en die heerlijke teksten van Diamond Dave.
Toppers:
Dance The Night Away (heerlijk poppy maar onmiskenbaar Van Halen)
D.O.A.
Somebody Get Me A Doctor
Light Up The Sky
Beautiful Girls
Ik hoor deze plaat minstens net zo graag als de eerste. De gitaarsolo op Somebody Get Me A Doctor is van buitenaards niveau en Light Op The Sky en D.O.A. zijn heerlijk vies, rauw en dreigend. Ik verhoog naar vijf sterren.

avatar van AstroRocker
3,5
Dit was voor mij een tegenvaller, deze plaat schafte ik aan na VH 1 en WACF. Ik verwachtte weer van zulke stampende rocknummers. Nu was het allemaal wat rustiger. Ik ben het ook zeker eens met Orbit dat ze het heilige (of is het hellige) vuur weer vonden op WACF en Fair warning.

avatar van ricardo
4,0
Dit is een erg lekkere opvolger van het overdonderende debuut, vind hem wat lichtvoetiger en meer poppy klinken, maar vind alle nummers goed, op het laatste nummer na, Beautiful Girls, vind de zang een beetje kinderachtig klinken op sommige momenten, maar het gitaarwerk klinkt wel geweldig in dat nummer.

Ook hoor ik in het nummer bottoms up soms een beetje hetzelfde refrein als atomic punk van hun debuut album, bij 40 seconden en 1.20 minuten hoor je het.

Ook de gitaarrifs doen mij veel denken aan hun debuut, maar dan minder overdreven naar voren gemixt.

Heb nog wel meer riffs gehoord die ook in het debuut voorkwamen, eigenlijk ligt deze wel in het verlengde van het debuut, daarom is van halen II mooi gekozen voor dit album.

Geweldige plaat waar de nummers niet direct blijven hangen bij mij, daarvoor moet je hem zeker vaker beluisteren, heb hem nu 5 keer in zijn geheel beluisterd.

Op het debuut hadden bijna alle nummers wel als single uitgebracht kunnen worden, dit is meer een plaat die van begin tot eind meer een echt album is zonder mindere nummers en zonder echte uitschieters.

Ik hoor veel mensen kritiek leveren over de productie van dit album, maar denk dat de 6 albums in die boxset de geremasterde versies zijn, want het geluid klinkt echt geweldig.

Welke nummers ik nou de beste 3 vind ben ik nog niet over uit, omdat ik eigenlijk alle nummers op de zang van de afsluiter na dan erg goed vind, al denk ik wel dat ik bottoms up het lekkerste nummer van dit album vind, maar veel ontloopt het elkaar niet.

avatar van AstroRocker
3,5
Inmiddels heb ik de box met remasters ontvangen en meteen VH II nog eens beluisterd. Het klinkt allemaal wel iets frisser, nummers als You're No good, Somebo0dy Get's Me a Doctor, Light Up the Sky en D.O.A. zijn toch wel erg gaaf. Ik verhoog van 3 naar 3.5 sterren.

avatar van keijzm73
Daar waar het debuut van begin tot het einde beklijft, is (en blijft) deze opvolger voor mij toch een stuk oppervakkiger klinken. Al is oppervlakkig niet helemaal het juiste woord. Minder gedreven! Misschien ook omdat het debuut een geweldige albumsamenstelling heeft. Als ik die eenmaal op heb staan is het moorddadig om 'm af te zetten. Dit album kan ik prima onderbreken om iets anders op te zetten (persoonlijke graadmeter). De meeste nummers zijn wel oké, muzikaal dik in orde en toch mis ik een zekere 'bite'. Het is eerder laf dan fel. Zoiets! Lastig te omschrijven waar het aan ligt, want het is wel DEGELIJK 'Van Halen'.

avatar van spinout
3,5
Dance the night away krijgt hier de meeste stemmen, terwijl ik dat juist een minder nummer vind. Maar nog niet zo min als Women in love. Verder valt het lekker vette baswerk op. Iets minder als het debuut.

avatar van freakey
3,5
spinout schreef:
Dance the night away krijgt hier de meeste stemmen, terwijl ik dat juist een minder nummer vind...


Zo gaat het vaak met bekendere nummers, ook bij de zgn. serieuzere liefhebber... wat je vaak hoort blijft vanzelf hangen... daarom staat de top 40 ook altijd full of shit...

avatar van ricardo
4,0
Deze had ik vandaag met het mooie weer lekker in de auto opgezet, maar wat viel hij mij plots tegen.

Wat tam allemaal.

Moet wel zeggen dat ik de vorige week de hele week iced earth live in athene in de auto heb afgespeeld.

Wellicht moet ik eerst weer wennen aan de rustigere sound van deze om hem weer net zoals vorig jaar te kunnen gaan waarderen.

avatar van frolunda
3,0
Het album begint vrij matig met het door Linda Ronstadt bekend geworden nummer You're no good.Dat deed het Nederlandse Loveslug toch een stuk beter.Daarna krabbelt het album langzaam op al vind ik het in zijn geheel toch allemaal wat soft.Somebody get me a doctor en D.O.A. maken nog de meeste indruk maar Van Halen klassiekers kan ik ze ook niet echt noemen.De rest gaat van leuk tot aardig maar in z'n totaliteit is II toch één van de mindere Van Halen platen.Met drie sterren mats ik ze.

avatar van Ronald5150
4,0
Met een meesterlijk debuut als ”Van Halen” hebben de jongens het zich niet gemakkelijk gemaakt. Maar ”Van Halen II” is, ondanks dat het wat minder sterk is dan het debuut, gewoon een goed rockalbum. Eddie Van Halen strooit weer met heerlijke riffs en solo’s die je doen verbazen en versteld staan. Zijn virtuositeit blijf ik na al die jaren nog steeds onnavolgbaar vinden. Ook Roth is weer lekker op dreef en hij is duidelijk de gang- en sfeermaker. Met ”Dance the Night Away” heeft Van Halen zelfs een formule gevonden om het grote publiek te bereiken. Niet mijn favoriete nummer, maar aanstekelijk is het wel. ”Somebody Get Me a Doctor” vind ik geweldig: heerlijke riff en lekker refrein en koortjes. Hier komt de tweede stem van bassist Michael Anthony weer om de hoek kijken en die heeft echt toegevoegde waarde. ”Spanish Fly” is een akoestisch hoogstandje van Eddie Van Halen, maar is feitelijk een unplugged versie van ”Eruption”. Knap, maar voegt niet heel veel toe vind ik persoonlijk. De laatste drie liedjes vind ik weer geweldig. ”D.O.A.” is wat langzamer, maar die riff is geweldig. ”Women in Love” toont de veelzijdigheid van Eddie Van Halen’s gitaarspel en afsluiter ”Beautiful Girls” is een van mijn favoriete Van Halen liedjes. De riff is heerlijk en swingend en het drumspel van Alex Van Halen grooved fantastisch. ”Van Halen II” is niet zo legendarisch als het debuut, maar elke zichzelf respecterende rockband zou tekenen voor een album van dit kaliber.

buizen
Godallemachtig wat waren die elpees vroeger toch schandalig kort van tijdsduur!
Amper een half uurtje kan er van af want het wordt toch wel verkocht.
Zeer goed album van Van Halen, er staat geen enkel slecht nummer op. Moest er trouwens ook nog eens bij komen voor die schamele 31 minuten.
Dance The Night Away vind ik om mij moverende redenen fantastisch.
Eruption idem dito.
Een ruimhartige 4 sterren. Neigend naar een 4,5 trouwens.

avatar van itchy
4,0
Eruption staat hier niet op, hoor.

avatar van wizard
3,5
Van Van Halen met David Lee Roth ken ik, naast dit album, alleen het debuut en 1984. Hoe dit album zich verhoudt tot de drie albums die tussen Van Halen II en 1984 uitkwamen, en hoe Van Halen’s geluid zich ontwikkelde onderweg naar 1984, weet ik derhalve niet. Voor mij ligt dit album in ieder geval heel erg in het verlengde van Van Halen I.
Gebleven zijn de veelal korte, energieke nummers en Eddie van Halen’s kenmerkende solo’s. Het felle en onstuimige van het debuutalbum is echter afwezig, wat Van Halen II wat tam doet klinken. Aanvankelijk is dat geen probleem: nummers als You’re No Good, Somebody Get Me a Doctor en Bottoms Up! zijn sterk genoeg. Daarna is de koek helaas wel zo’n beetje op. Voor mij springt Light Up the Sky er nog uit, en DOA begint ook nog goed, maar voor de rest weet de muziek me maar matig te overtuigen. Het is niet slecht, maar goed vind ik het ook niet. Met Beautiful Girls gaat de plaat als een nachtkaars uit.
Voor mij is dit een half geslaagde plaat. Ik draai hem nog regelmatig, aangezien de betere nummers mij voldoende interesseren, en de rest niet zwak genoeg is om te negeren.

3.5*

avatar van Bollieblauw
5,0
Beautiful Girls: klassieke Van Halen riff en puntige solo en een even klassieke DLR tekst: "I'm a bum in the sun and i'm havin' fun!. Prima afsluiter!

avatar van De buurman
5,0
Misschien hebben de Van Halen fans dit al gezien, maar het blijft echt te gek.

Derek Sherinian playing "Spanish Fly" on piano - YouTube

avatar van gigage
4,0
Leuk gedaan van Derek maar hij speelt het zo'n 10% te langzaam (op het laatst vooral), kdoe 't 'm niet na hoor.

Laatste 2 songs op dit II zijn meen ik niet goed genoeg om te wedijveren met de rest van het album. Maar dat is niet zo erg, want er staan toch weer wat juweeltjes op. Light up the sky is daarvan de meest bijzondere, maar ook outta love is erg aanstekelijk. De titel, speelduur en de hoes van het album werken ook al niet mee om deze een eigen verworven plaats te geven in het toen snel groeiende ouvre van de nog jonge band. Een jaar later lag de volgende alweer in den Nederlandse langspeelplatenzaken.

avatar van De buurman
5,0
De laatste twee songs vind ik uitschieters. Vind juist D.O.A. een fractie minder. Beautiful Girls is een VH classic.

Cured
Beautiful Girls is een fun-song met een wat Broadway achtige feel ; een typische Roth voordracht, een shownummer met geinige tekstregels zoals hierboven Bollieblauw benoemt. Van Halen was geen archetype hardockband maar 'one of a kind' uit de Californische cultuur met een houding van opgaan in het moment en hetgeen in wat je op komt,.....'no rules ......just go for it'.

Dit album is niet de klassieker als één was, maar wel een (sun & beaches, California girls)party-feel album :

She was seaside sittin', just a smokin' and a drinkin' on ringside, on top of the world, oh, yeah
She had her drink in her hand; she had her toes in the sand and whoa, what a beautiful girl, ah, yeah
!

Gast
geplaatst: vandaag om 04:25 uur

geplaatst: vandaag om 04:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.