Jeff Buckley - Grace (1994)

Label: Columbia

1. Mojo Pin (5:44)
  2. Grace (5:24)
  3. Last Goodbye (4:37)
  4. Lilac Wine (4:34)
  5. So Real (4:45)
  6. Hallelujah (6:55)
  7. Lover, You Should Have Come Over (6:45)
  8. Corpus Christi Carol (2:58)
  9. Eternal Life (4:54)
  10. Dream Brother (5:28)
  11. Forget Her * (5:12)
  12. Dream Brother [Alternate Take] * (4:56)
  13. Lost Highway * (4:24)
  14. Alligator Wine * (3:20)
  15. Mama, You Been on My Mind * (3:26)
  16. Parchman Farm Blues - Preachin' Blues * (6:18)
  17. The Other Woman * (3:05)
  18. Kanga-Roo * (14:08)
  19. I Want Someone Badly * (2:36)

met Shudder to Think

20. Eternal Life [Road Version] * (4:48)
  21. Kick Out the Jams [Live] * (3:05)
  22. Dream Brother [Nag Champa Mix] * (5:25)
  23. Strawberry Street * (5:26)
  24. So Real [Live and Acoustic in Japan] * (4:25)
  25. Dream Brother [Live] * (7:43)
  26. Grace [Live] * (6:07)
  27. Mojo Pin [Live at Wetlands] * (13:47)
avatar van KidChino8
Samen met mystery white boy een van de beste platen ooit

DonDijk
Ben ik het echt niet met je eens, vooral niet over Mystery White Boy. Gister nog eens beluisterd en wat ik op Grace mis, mis ik ook op die plaat,nl. een bepaalde samenhang en een constant niveau. Deze goser kon geweldige hoogtes bereiken -letterlijk en figuurlijk,qua zang dan- maar ook dalen op sommige momenten. En die momenten zijn er -in mijn ogen- teveel.

Ik heb die hele heisa rond Buckley nooit begrepen.
Sorry, behalve Hallelujah zitten hier voor mij geen blijvertjes bij.
De enige reden dat ik Buckley nog ken, is niet musicaal.
(10-15 jaar geleden vonden meisjes het geweldig als je zei hoe goed je Buckley vond...)

Laurora
Iedereen heeft het maar over Hallelujah, die kan me echt gestolen worden.

DonDijk
Hallelujah! Laura heeft gesproken.

avatar van MuchTheSame
Lover , You Should Have come Over en Dream Brother boeien mij nog steeds ontzettend maar Hallelujah! doet mij niet veel in tegenstellining tot anderen hier.

al met al nog steeds een topper van een te vroeg overleden talent

avatar van Gert P
Deze ligt voor een habbekrats in de uitverkoop bakken.
Nog eens beluisterd maar kan er niet warm of koud van worden.
Weer typisch Nederlands., onbekend tot zijn dood en nu een over het paard getilde cultfiguur.

voltazy
Omdat jij het niet goed vind is dat nog geen waarheid, jeff buckley is tevens in andere landen populair.

Al die malle amerikanen, engelsen, duitsers en fransen met hun typisch nederlandse gedrag. Straks gaan ze nog kroketten eten en hebben de poppen aan het dansen

avatar van ricardo
Een beetje tegengas moet kunnen hoor voltazy,ik ben het ook niet eens met Gert maar dat is nou net het leukste van een discussie site als deze,want anders ben je snel uitgepraat als iedereen het maar met elkaar eens zou zijn.

avatar van Gert P
Voltazy, hoeft toch ook geen waarheid te zijn?

Wat wel waar is dat ik er niet warm voor loop. Als hij misschien niet zo tragisch was overleden had ik het nog moeten zien hoe bekend hij was geworden.

Nick Drake is nu ook een cultfiguur en had toen hij overleed ook maar in totaal van 5000 lp's wereldwijd verkocht.

Ach ja meelopers zijn er in alle landen.

avatar van musicfriek
Vind dit ook behoorlijk overgewaardeerd

Mensen, luister nu naar Tim! Zooooooveel beter

avatar van ricardo
Niet per definitie beter maar meer jouw smaak denk ik.

voltazy
Gert, misschien dat veel mensen de muziek erg kunnen waarderen en ermee in aanraking zijn gekomen nadat de artiest in kwestie was overleden. Ik kan toch moeilijk een meeloper genoemt worden omdat ik op m'n 6de deze cd niet in huis had? lijkt me tamelijk kortzichtig, alhoewel ik wel PF luisterde toen.

laten we niet vergeten dat jeff buckley zo'n 3 jaar na de release van grace is overleden. Wie de basisschool heeft afgemaakt kan dan uitrekenen dat grace 7 jaar langer uit is na de dood van buckley dan dat ie uit was voor z'n dood.

Vooral door betere middelen om muziek te ontdekken kunnen we tegenwoordig een artiest als jeff buckley makkelijk beluisteren, dat is noodzakelijkere wijs na zijn dood, aangezien hij niet meer leeft.
Sommige bands worden enorm overgewaardeerd naar mijn mening, zoals coldplay of muse, maar daar is niemand van overleden en daar kunnen we de reden van populariteit niet op afschuiven.

Hiernaast is nog iets wat meespeeld in de waardering van grace op MuMe. Dat is dat het het enige studio album is dat jeff buckley in z'n leven heeft gemaakt. Beatles fans kunnen uit veel meer albums kiezen om als favoriet te zien. Mede hierdoor heeft grace een zeer hoge, naar mijn mening ook overgewaardeerde, positie verworven.

Maar om dit als meeloperij te bestempelen of om Jeff Buckley neer te zetten als een over het paard getild cultfiguur is zeer kortzichtig.

ricardo schreef:

Daarom geef ik ook weer tegengas

ricardo schreef:
Niet per definitie beter maar meer jouw smaak denk ik.

Zeker wel beter, als je zijn albums beluisterd hebt zul je dat beamen. Daarbij verdwijnt Jeff compleet in het niets.

avatar van Gert P
Coldplay vind ik dus wel weer goed, eigenlijk is mijn smaak heel ruim.

The Beatles ja kan je ruim uit kiezen maar bezit nog geen nummer van ze want ook dat is niet aan mij besteed.

voltazy
De bands die ik noemde waren puur willekeurig trouwens, enkel en alleen als voorbeeld dienend

Mensen, luister nu naar Tim! Zooooooveel beter

Ik vind het ook wel apart dat tim buckley in verhouding zo weinig aandacht krijgt. Vooral Lorca en Happy/Sad zijn prachtplaten

Gert P schreef:
Coldplay vind ik du wel weer goed

avatar van citizen
Gert P schreef:
Deze ligt voor een habbekrats in de uitverkoop bakken.
Nog eens beluisterd maar kan er niet warm of koud van worden.

Ja nee, inderdaad. Jeff Buckley? Volkomen opgeblazen hype, natuurlijk. Kan ook niet anders met een gouden stem, een zeer solide spelende band - met o.m. Gary Lucas op gitaar - verassende, vernieuwende composities en met covers die hun originelen doen verbleken.

Je hebt van die typische Nederlanders die werkelijk nergens warm of koud van worden.

avatar van Gert P
Koop liever platen van muzikanten bij leven, hebben ze er wat aan!
Maar zonder gekheid als je al op je eerste plaat moet coveren ben je ook een goede singer/songwriter. En nou hou ik met die Buckley op, blijf het helaas niks vinden.

Nooit wist een plaat mij zo diep te raken, en mij zo lang in zijn ban te houden. Mijn muzikale smaak van toen (als headbangende tiener ) werd mét de klap een pak verruimd!!!

Ik denk dat die emotionele waarde die ik aan dit plaatje hecht, bij mij dan ook de bovenhand heeft op de louter rationele berekening: 7 goede songs op 10 is slechts behoorlijk te noemen, doch is "Grace" (en daardoor ook Jeff) in mijn ogen onsterfelijk!

avatar van Lexicon Devil
Prachtplaat....Heb geduld, het komt vanzelf wel.

avatar van Ewoud
musicfriek schreef:

Appels en Peren vergelijken? Tim maakt totaal andere muziek dan Jeff. Ik vind het album "Lorca" van Tim Buckley geweldig, maar ik geeft toch de voorkeur aan Jeff. Dat jij dat niet vind is prima, maar de een is niet per definitie beter dan de ander. Het ligt er maar aan van welke muziek je houdt. Ik vind Grace gewoon een geweldige plaat, en Sketches (for my sweetheart the drunk) misschien nog wel beter.

5.0!

Beitel
Tim Buckley heeft naar mijn mening meer weten te bereiken, maar hij had ook enkele albums meer op z'n naam staan. Jeff Buckley was een fantastisch artiest, die nog groter had kunnen worden dan zijn vader, maar het bleef bij Grace. Dat is een prachtig album dat ik graag en vaak opzet, maar een album als Lorca is toch een grootser statement. Dat maakt de dood van Jeff zo tragisch: Grace had slechts het begin moeten zijn, niet meteen ook eindhalte.

Mooi debuut en tegelijk letterlijke "zwanenzang". Sommige muziek sluit je in je hart; dit album is er 1 van.

Ik krijg hier nog steeds een warm en "wijds" gevoel bij, hoewel ik het wel minder draai dan voorheen. Ik moet ervoor in de stemming zijn. Desniettegenstaande nog steeds de volle 5*.

avatar van Didgeplayer
Eens in de zoveel jaren komt er een album uit wat je bij wijze van spreken mee je graf in zal nemen. Maar als ik dit zou doen, gaat dit album toch zeker mee. Normaal gesproken is dit niet echt mijn genre, maar deze schijf is daar een uitzondering op. In een woord geweldig.

gizmo_o
Wat een pareltje.
Alle nummers zijn zo goed. Heerlijk ook die afwisseling tussen wat rustige nummers zoals 'Corpus Christi Carol' en 'Eternal Life'.

Wat een stem heeft Buckley jr. toch, ongekend.

gizmo_o
Gert P schreef:
Koop liever platen van muzikanten bij leven, hebben ze er wat aan!

Niet als de cover uitstekend is.

avatar van korenbloem
musicfriek schreef:

Klopt, Dit is een jaren 90 hype. Die door werkt in dit decenium. Al hoewel ik zijn vertalking van Halleluja echt hemels vind.

avatar van Lexicon Devil
Een 15 jaar durende hype.....

Vind je dat zelf ook niet krom klinken?

avatar van korenbloem
ik zeg niet dat de hype 15 jaar duurt (Wel erg lang he) . Ik zeg dat deze plaat echt een hype is uit de jaren 90.