Ooit op een mooi Grieks strand zei ik tegen mijn vriendin bij het beluisteren van 'An Awesome Wave': dit zou zomaar de cd van het jaar kunnen gaan worden. Wat een debuut. En het bleek, Alt-J werd dé debuut band van het jaar.
De tweede cd 'This Is All Yours' was een album met voor- en tegenstanders. Ik vond het album misschien nog wel beter dan hun debuut. Vooral de hoeveelheid sterke songs vond ik net iets sterker, tegenover het betere 'geheel' van het debuut. Op deze site heb ik ze toen benoemd, wellicht iets overtrokken in mijn enthousiasme, tot The Beatles van mijn tijd.
Inmiddels ben ik naar 3 concerten geweest, van de Melkweg, naar HMH naar Ziggo Dome. Een fan vind ik altijd een eng woord, maar ik kan Alt-J wel heel erg waarderen. Het is muziek dat moet groeien en het is muziek waar je soms niet van snapt dat dit goed is. De teksten? Soms slaat het kant noch wal. De arrangementen kunnen van de hak op de tak gaan. Maar toch, toch is het geheel zo fijn dat ik erbij kan wegdromen. Weinig bands kunnen dit bij mij teweeg brengen.
Bij de aankondiging van het derde album werden de feesttoeters al uit de kast gehaald. Een derde lp, altijd lastig, maar ik had vertrouwen. Helemaal na de eerste single '3WW'. Weer typisch Alt-J, inclusief alle voors en tegens, maar ik vond het zeer fijn klinken. 'In Cold Blood' was wat steviger, maar ook deze kwam goed binnen. Toen een week van te voren 'Adeline' uitkwam wist ik het zeker, deze lp kan niet meer misgaan.
Het moment supreme, vrijdag 2-6 kwam traditiegetrouw de koptelefoon uit de kast en ging ik rustig in het zonnetje het nieuwe album beluisteren. Sterk begin met de twee singles, maar die kennen we inmiddels. Daarna 'House of the Rising Sun'...., allereerst, wat vreemd dat deze op 3 staat. Heel rustig vanuit 'In Cold Blood' was onprettig. Een goed lied, maar geen wauw-factor voor alsnog.
Het experimentele 'Hit Me Like A Snare' was de volgende: Alt-J in punk-vorm. Een grappig initiatief, maar ook hiervan werd ik niet weggeblazen.
'Deadcrusher' kwam direct lekker binnen. Een fijn ritme en een typisch up-tempo Alt-J nummer.
'Adeline' was al bekend, maar niet minder lekker. Erg mooi.
Met een 6-minuut durende 'Last Year' in het verschiet, ging ik eens goed recht zitten. "Daar gaan we", dacht ik. Oef, een heel lang intro waar geen eind aan lijkt te komen, gevolgd door een leuke samenwerking met Marika Hackman. Klinkt leuk, maar het is een lange zit om daar te komen. Toen kwamen we alweer bij het laatste nummer van het album 'Pleader'. Alt-J goes classical. Geweldig gedaan en ook enigszins ook overdreven bombastisch. Maar het is ze vergeven, zij kunnen dit hebben.
En vervolgens hoor ik niks meer. Einde van 'Relaxer'. Mijn eerste indruk was vooral: ik ben zo verwend met de drie singles, ze hebben het vervolgens nergens meer overtroffen. En wat blijft dan hangen? Toch stiekem een teleurstelling, en dat had ik van te voren niet gedacht. Ik wist niet of het lag aan de lengte van het album, het aantal nummers, de ver te zoeken samenhang of gewoon de gemiddelde kwaliteit van de nummers. "Van alles een beetje", besloot ik.
Nu ik het album een stuk of acht keer heb gehoord word ik steeds positiever. 'Deadcrusher' en 'Pleader' zijn beide sterke nummers en 'Hit Me Like A Snare' is een vreemde, maar leuke eend in de bijt. Een beetje de 'Left Hand Free' van 'Relaxer'. 'House of the Rising Sun' vind ik aardig, maar is geen favoriet en 'Last Year' wordt leuk vanaf 3 minuten, maar heeft een flinke aanloop nodig.
Zet ik dit af tegen hun vorige album 'This Is All Yours' met voor mij de topnummers: 'Nara', 'Hunger of the Pine', 'Gospel of John Hurt', 'Bloodflood 2' en 'Every Other Freckle', dan kom je ongeveer op hetzelfde aantal topnummers. Het verschil is dat 'This Is All Yours' meer een geheel vormt en nog enkele zeer sterke intro's, outro's of interludes heeft. Er zit meer muziek in.
En dat mis ik toch iets op deze 'Relaxer'. Het is allerminst een slecht album, maar je blijft toch hongerig naar meer na 'Pleader'. Vanwege de eerste twee albums en hoe deze zijn opgebouwd zijn we misschien gewoon iets te verwend geworden.
Aan de andere kant moet ik wel zeggen: ze blijven zich wel opnieuw ontdekken en durven wel. Ik moet dat ze wel nageven, want het zorgt ervoor dat het geen moment hetzelfde gaat klinken.
Beoordeling volgt nog, want ik zit nog te veel in twijfel.