Bijzonder hoe vroeg dit album al op internet rondging. En hoe ongelooflijk was mijn verbazing over de kwaliteit van deze nummers.
Nick Cave was ijzersterk op dreef met 13 pracht nummers. En toen bleek dat de uiteindelijke versie bestond uit 11 nummers (waarvan 1 nummer bleek opgespiltst in 2 aparte). Dat was even slikken.
Maar goed, hoe en wat zal ik per nummer gaan toelichten in mijn lofzang op nu al één van de beste albums van dit jaar:
Opener
Get it On is gelukkig gebleven. En als dit niet binnenkomen is............woehoeeeeeeee!!!
Fuckaduck die Cave kan nog wel degelijk ruig, vies en voos rocken. Hoezo oude lul die alleen nog maar met ballads op de proppen kan komen? Dit is rock zoals rock bedoeld is. Laat al die hippe, jonge Engelse bandjes gauw het heen en weer krijgen en snel hun hok ingaan en eens luisteren naar de echte mannen. Eat your heart out zou ik zeggen.
Kan het na zo'n opener nog fout gaan? Je kan haast niet anders denken van niet.
Als
No Pussy Blues op typmachine wordt ingezet veer je al op, en dan de bezwerende stem van Cave eroverheen met ronkende bas op de achtergrond die een explosie van geluid aan het voorbereiden is, en die komt, en hoe! Zuigend, trekkend, scheurend. Het beest is los. Wat een geweldenaars zijn hier aan het werk. Fans van de oude Cave kunnen tevreden zijn. Ook deze versie is onveranderd gebleven. Dat kon ook haast niet anders, want dit was het eerste nummer dat naar voren werd geschoven op de myspace pagina als introductie van de band. Heerlijk dat het dit ruige nummer was: we maakten kennis met de herboren rocker.
En dan is het tijd voor de eerste, lichte wijziging. Het nummer Electric Alice / Grinderman wat eerst als 1 nummer werd aangeboden is nu gewoon als twee aparte songs op het album gezet. Niet heel vreemd, want ze staan ook los van elkaar.
Electric Alice is een wat experimenteler nummer die wat bevreemdend op je in werkt, ik zou haast zeggen dat je moet oppassen niet in hypnose te vallen. Het heeft de bekende Nick Cave-kenmerken, maar juist instrumentaal gezien gebeuren er toch wel wat nieuwe dingen en dat is zeker toe te juichen. Misschien niet echt een toegankelijk nummer, maar geef het in dat geval even de tijd om goed op je in te laten werken.
Het nummer
Grinderman heeft ook dat bevreemdende wat voorganger Electric Alice liet horen. Een wat monotoon geluid, nauwelijks melodie en toch weet het te boeien. Het doet me denken aan het werk van PJ Harvey die nummers ook nogal eens op deze wijze onder handen neemt.
En dan het eerste nummer dat 'nieuw' is:
Depth Charge Ethel. Dit was dus niet op de eerdere versie te vinden. Het is een vlammend rock nummer waar de vonken van af spatten (anderen zullen het ongetwijfeld een bak herrie vinden). Het is tevens een nummer met een lekker oeh oeh oeh-koortje op de achtergrond die Cave uitstekend ondersteunt. Wat is de man op dreef zeg. Niet te filmen.
Het nummer kent weinig zijwegen en gooit simpelweg de beuk er in. Het risico hiervan is wel een beetje dat het kan gaan vervelen op den duur. Nu is dat zeker niet het geval, maar het zou zomaar een keer kunnen gebeuren.
Dan volgt
Go Tell the Woman. Ook dit nummer is dus al langer te vinden op het internet en staat dus ook op de uiteindelijke versie. Het is een nummer met een uitstekende drive: strak gespeeld. Ook hier weinig overbodige franje. Wel een wat rustiger moment op de cd. Bands als dEUS en Zita Swoon hebben ook wel eens van dit soort nummers. Niet dat deze bands inspiratie zijn geweest voor Grinderman, maar het klinkt me daardoor wel behoorlijk bekend in de oren.
Op de 'oude versie' werd ingezet met een 1-2-3-4, de uiteindelijke versie moet het getik van de drumsticks en het aftellen missen:
I Don't Need You (To Set Me Free) is ook hier en daar ietsje aangepast qua mix. Gevoelsmatig vind ik de eerste versie wat beter. Het scheelt niet heel veel (want je moet toch wel goed luisteren), maar daar vond ik de viool geweldig sterk en hier komt die minder goed naar voren lijkt het wel. Op die eerdere versie gaf dat een warm geluid en hier heeft de gitaar het meer overgenomen en lijkt het allemaal iets minder warm, iets ruiger. Ondanks dat wel een lekker nummer.
Ook aan
Honey Bee (Let's Fly To Mars) is nog wat gesleuteld. Het klinkt nu wat voller (en het klonk al zo vet en vol): net even een gitaar riedeltje meer hier en daar, maar het is gelukkig een heftig nummer gebleven. Opzwepend tot en met, toen al een torenhoge favoriet en dat is het nog steeds. Deze uiteindelijke versie is ook iets korter geworden (zo'n 30 seconden). Maar ik kan er geen genoeg van krijgen: bij dit soort nummers moet de volume-knop wel hoger gezet worden. Het spijt mij dames en heren buren, maar het is niet anders............*hoor ik daar nu de voordeurbel?*..................
Man in the Moon heeft ook nog een kleine sleutelbeurt gehad. Gelukkig niet te veel, zodat de pracht en praal er van in tact is gebleven. Dit is Cave zoals we hem van de latere, donkere, ballad-albums kennen. Dit is hemeltergend mooi. Goed ook dat het achter zo'n party-pogo-song als Honey Bee is gezet; hierdoor valt het alleen maar extra op. Schitterend! Enige nadeel: het had langer mogen duren.
When My Love Comes Down werd even genoemd als zijnde de uiteindelijke titel van Vortex. Helaas, dit blijkt dus niet zo te zijn. Dit is een wat rauwer, midtempo nummer en past dan ook goed in de rij nummers zoals ze tot nu toe gepresenteerd zijn.
Het is een wat stuurloos nummer die niet duidelijk een kop of staart heeft. Wel weet het de aandacht goed vast te houden. Maar o wat treur ik om het verlies van Vortex.
Afsluiter
Love Bomb lijkt ook nog een keer door de mix gegaan te zijn, maar wijkt verder niet af van de versie zoals de meesten het al kenden. Het is een prima nummer dat lekker rockt en prima gitaarwerk kent.
Het is voor mij wel duidelijk dat we een aantal weken naar demo-versies hebben zitten luisteren (mijn hemel wat een versies!).
Maar welke nummers zijn dan uiteindelijk gesneuveld?
Allereerst de schitterende ballad
Chain of Flowers, voor mij een meeslepend hoogtepunt van die oerversie. Vreselijk jammer dus dat die het niet gehaald heeft.
Het heerlijk, slepende
Decoration Day met die lekkere piano- en vioolpartij. Wat was dat een prachtnummer. Spijtig dat ook dit het niet heeft gehaald.
Mijn grootste traan laat ik om het verlies van
Vortex. Ik was simpelweg verliefd geworden op dat nummer. Sterker: ik vond het één van de mooiste nummers van de laatste paar jaar. Ook hier praten we over een ballad in de Nick Cave stijl van de latere albums, maar wel met een heerlijk venijnig gitaargeluid. Groots en meeslepend, dat was het, maar helaas............ het staat niet op de uiteindelijke versie van Grinderman.
Ook
Rise heeft het niet overleefd. Ook dit was een rustiger nummer zoals ook een band als Tindersticks die maakt. Wat een prachtige strijkers-partijen had dat nummer.
Dan was er ook nog een
Get it On (new vocal), maar dat voegde toen al weinig nieuws toe dus dat is geen verlies.
Het is wel duidelijk dat de mannen ervoor gekozen hebben om alle rustige, warme ballads er uit te donderen. Hiervoor in de plaats dus 2 andere nummers die wat beter aansluiten bij de ruigere aanpak van dit project.
Toen ik No Pussy Blues hoorde en de verhalen er bij te horen kreeg vermoedde ik een ruig album in de Nick Cave-oude stijl. Het bleek toen erg mee te vallen, omdat de helft uit prachtige ballads bestond. Die blijken allen gesneuveld helaas.
Ik vind dat een groot verlies, want juist die nummers zorgden er in combinatie met het rauwe, ruige werk voor dat ik een dikke 5* kon uitdelen.
Nu wil ik het voorlopig op 4,5* houden want ik vind het inleveren van 4 ijzersterke nummers toch wel erg veel van het goede, zeker als je moet concluderen dat de 2 nieuwe toevoegingen, ondanks dat ze beter in de algehele lijn van dit album passen, van iets mindere kwaliteit zijn.
Maar verder? Absoluut een zeer sterk album die heel erg hoog scoort bij mij. Het leek een gelopen race voor de titel 'album van het jaar' maar door de aanpassingen is het nu opeens harder knokken denk ik. We zullen zien!
En die hoes? Bekijk de clip en zie waar deze vandaan komt