Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)
avatar van ravenstein
Ondertussen toch al een keer of 5 beluisterd en dit gaat naar een dikke 4, ben zelfs aan 't twijfelen aan een 4,5. Hier wordt weer een fraai staaltje muziek gebracht door deze topband!

avatar van THEMARSVOLTA
Verlaagd naar 4, vrij vaak besluisterd en dan valt toch op dat ik nummers als Way out of Here en Sleep Together minder goed dan de rest vindt.

avatar van grovonion
Bij het derde nummer Anesthetize verbleekt de rest, slechts 3,5 *

avatar van dynamo d
Ik draaide vandaag de dts 5.1 versie van het album. Tot mijn schrik constateerde ik een aantal haperingen bij de nrs. 2, 4 en 6.
Deze waren eerder niet hoorbaar/aanwezig. Al tweemaal eerder heb ik bij albums van PT (Signify en Stupid Dream/dvd-audioversie) last gehad van klaarblijkelijke productiefouten. Alleen toen bleek het meteen en nu pas na een tijdje. Hebben andere MuMe-ers die in het bezit zijn van de limited deluxe editie ook last van haperingen op de dts 5.1-versie?

basketballerke
Nog niet zoveel geluisterd, maar dit klinkt voorlopig als het beste materiaal wat ze hebben gemaakt. Klinkt totaal anders als de rest van wat ik heb gehoord van ze. Raken doet ´ie me ook, de eerste dat Porcupine dat écht lukt. Met Anesthetize weten ze ook voor het eerst een echt goed lang nummer te maken. Van andere van hun lange nummers ben ik nooit echt heel erg gecharmeerd geweest. Het zal me in ieder geval niet verbazen dat dit mijn favoriete PT plaat wordt.

voltazy
basketballerke schreef:

wat had je geluisterd van PT tot nu toe dan?

basketballerke
Enkel Lightbulb Sun, Deadwing en Stupid Dream.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
hm, het dertien minuten klokkende Russia On Ice van eerstgenoemde is misschien wel mijn favoriete PT-nummer. Dat heeft echter enige tijd geduurd; het heeft (onder een briljante opbouw) een sterk repeterend karakter, waardoor ik de eerste (paar) keer dat ik het hoorde wel zoiets had van "hè, is dit het nou?"

Op Up The Downstair staan ook een paar sterke nummers van rond de tien minuten, maar dat is wel heel andere koek dan dit.

Vanaf het begin heb ik me ook enthousiast betoond over dit album (als hun sterkste sinds Lightbulb Sun). Nou begin ik voorganger Deadwing ook weer steeds meer te waarderen, maar deze staat er nog steeds wel boven. Gelukkig heb ik de gewone down-to-earth cd-versie op een gewone down-to-earth hifi-set, dus productiefouten zijn me nog niet opgevallen.

avatar van ravenstein
Na meerdere luisterbeurten hou ik op een 4, die echter neigingen naar 3,5 vertoont...

Ik blijf zweren bij Deadwing...

avatar van Kasperbert
Niet alleen komt binnenkort de Nil Recurring EP uit, tevens komt Fear of a Blank Planet via Tonefloat uit op vinyl in oktober. Er zullen 1000 exemplaren zijn en kan enkel via Tonefloat en Porcupine Tree besteld worden. De setlist van het album varieert enigzins op deze vinyl editie: de Nil Recurring EP wordt namelijk er ook in opgenomen:

voltazy
Kasperbert schreef:

What Happens Now? (8.23)

ik houd dit zeker in de gaten.

basketballerke schreef:

veel plezier met "the sky moves sideways" of "transmission IV - moonloop" (die laatste is 1 nummer van 40 minuten!)

Kasperbert schreef:

dank voor de update.
hoef ik tenminste geen reclame te maken voor mijn eigen labeltje

kleine opmerking. er komen meer dan 1000 exemplaren uit, de reguliere uitgave (180 grams zwart vinyl, met klaphoes en binnenhoezen) is in principe ongelimiteerd, er is wel een gelimiteerde uitgave van 1000 genummerde exemplaren op gekleurd (blauw/zwart marbled) vinyl, met een 12inch format 16-pagina's tellend boek, en dat alles in een deluxe slipcase (a la x+y vinyl van coldplay)

tracks van de ep zijn trouwens te beluisten via de myspace van pt

avatar van charlezzz
ik loop altijd een jaar of wat achter en heb bij het recente (in absentia en nieuwe) materiaal ook doorgaans liveversies nodig om tot de essentie te komen van hun nummers. na een eerste beluistering (3*), de nodige concerten en vanmiddag weer een koptelefoonsessie op volume 10 om de proefpersingen van het vinyl te beluisteren wordt niet alleen duidelijk dat de nieuwe nummers naadloos in het album passen, maar dat er ook wel heel goede nummers op deze plaat staan. ik begin zelfs anesthetize door te krijgen (deed me ineens aan de heel oude pt denken op de een of andere rare manier). way out of here is denk ik een favoriet, en sleep together een zwakke uitzondering maar voor de rest is het een pico bello plaat, die ongelooflijk vol zit met details.

Ouwe progrocker!

Omayyad schreef:

Ouwe progrocker!

jonge progrocker zul je bedoelen!

Omayyad
Tsja.... Je kon er natuurlijk op wachten...

"Porcupine Tree release a new EP in September called "Nil Recurring". It will feature 4 tracks (just under 30 minutes of music) that were written during the Fear of a Blank Planet sessions, including the title track featuring Robert Fripp on guitar, and "Cheating the Polygraph", which was premiered on the 2006 tour, but subsequently left off the Fear of a Blank Planet album.

Full track listing is:

1. Nil Recurring (6.08)
2. Normal (7.07)
3. Cheating the Polygraph (7.06)
4. What Happens Now? (8.23)

Surround sound mixes of the new EP tracks will be included on the definitive Fear of a Blank Planet 5.1 DVDA edition. This DVDA will also include a special Fear of a Blank Planet introduction short film made by Lasse Hoile, and the video for the title track.

Both the Nil Recurring and Fear of a Blank Planet DVDA will be officially released on 25th September."

charlezzz schreef:
jonge progrocker zul je bedoelen!

Excuseer!

Omayyad schreef:
Tsja.... Je kon er natuurlijk op wachten...

Full track listing is:

1. Nil Recurring (6.08)
2. Normal (7.07)
3. Cheating the Polygraph (7.06)
4. What Happens Now? (8.23)

sterker nog, je moet er nog even op wachten

avatar van charlezzz
de * tracks staan op de vinylversie die binnenkort uitkomt.

avatar van vigil
charlezzz schreef:
de * tracks staan op de vinylversie die binnenkort uitkomt.

De ltd versie liep hard naar ik vernam maar is deze eigenlijk al "sold out"?

vigil schreef:

De ltd versie liep hard naar ik vernam maar is deze eigenlijk al "sold out"?

volgens mij nog niet !

avatar van Blue88
Een paar maanden geleden gekocht en nu pas beluisterd. Na een vluchtige luistersessie op de pc eindelijk volledig gedraaid. Man wat een schoonheid zeg. Voorlopig *4 and counting..

Dit album nog niet in bezit, maar wel in het bezit van kaartjes voor de HMH op 5 december! Eindelijk eens een keer niet te laat. Nu nog dit album aanschaffen en wat oud werk wat ik nog niet heb checken en dan ben ik er klaar voor.

Overigens deze plaat wel gehoord op de luisterpaal, maar ik denk dat ik nog een sessie nodig heb om een goede beoordeling te kunnen geven.

avatar van Max Payne
Als er zoveel bonusplaten tussenstaan moet er eigenlijk

kies je 3 favoriete tracks komen want nu kan ik alleen My Ashes en de Titelsong kiezen maar ik wil ook Anesthetize kiezen want die word ook met de dag beter!

(lijkt mij geweldig) , of worden het "zou zonde zijn" bonustracks?

Deze tracklist op mijn Ipod gezet en meerdere malen beluisterd, album klinkt nu echt verschrikkelijk goed. Ik verhoog naar 5*

Offtopic:

5 December wordt een fantastische dag, 21ste verjaardag en net te horen gekregen dat ik die dag Porcupine Tree voor het eerst live mee mag maken! Can't Wait!

THEMARSVOLTA schreef:

Wow daar moet ik ook even achteraan gaan ! en Anathema in het voorprogramma
Porucupine tree + Anathema =

(lijkt mij geweldig) , of worden het "zou zonde zijn" bonustracks?

dit is de trackvolgorde van de elpee (die natuurlijk sowieso mooier klinkt dan welke 69.4 mix of wat dan ook)

Dat heb ik nooit zo gesnapt. LP's komen sneller krassen op waardoor je tikken hoort en klinken sowieso minder helder. Hoe komt t toch dat veel mensen LP mooier vinden