Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)
avatar van ricardo
Nummer 3 is er goed idd, maar ik vind het laatsate nummer (Sleep Together) het beste nummer, klinkt zo lekker meeslepend en tragisch.

avatar van jacobz
Ja, eigenlijk staan er geen slechte nummers op, alleen nummer 1 sla ik meestal over.

leander?
Eerlijk gezegd vind ik alleen de titelsong en Anesthetize nog echt interessant.

Father McKenzie schreef:
Vandaag beluisterde ik twee PT albums; Fear of A Blank Planet en The Incident.....
Het eerste album valt me gewèldig mee, het is warm, zweverig, heel afwisselend, de afwisseling van harder werk en zachtere songs werkt prima. Ik ga dit album vaker draaien, zeker weten.
Maar The Incident heeft me minder kunnen bekoren. Te eentonig en op het einde had ik de neiging om de aandacht te verliezen, het kon me niet meer bekoren.

Zijn we het een keer helemaal eens. Ik vind het niveauverschil heel fors.

avatar van andnino
De ene keer bevalt dit album me beter dan de andere, maar laatst had ik weer zo'n moment. Sleep Together heeft zo'n abnormaal gave spanningsopbouw, redelijk basic-drumwerk maar oh zo effectief, intrigerende teksten, en dan dat toetsenwerk natuurlijk...

Hé dat is grappig. Ik luister net naar Sleep Together en checkte intussen de updates op Musicmeter. Schrijf jij net op wat ik ook aan het denken was over dit geweldige nummer met inderdaad zo'n gave spanningsopbouw.

avatar van ricardo
Sleep Together zit idd een prachtig beklemmende sfeer in.

Misschien wel het mooiste nummer van dit album.

avatar van andnino
west schreef:

Vooral dat getik van die hi-hat in het middenstuk. Ook een reden waarom je er eigenlijk niet te vaak naar moet luisteren. Het was bij mij echt wachten wanneer die klap (drumfill) nou kwam. En het verlossende effect dat die dan geeft...

avatar van avdj
Ik ben dit nu aan het luisteren en vind het goed klinken. Kan iemand mij uitleggen waarom de bonustracks een half uur en daarmee een half album bedragen? Zijn er twee versies uitgebracht?

avatar van Gajarigon
avdj schreef:

De vinyl release bevat ook dit EPtje aan het eind. (zonder de extra track van de EP dan, die enkel op de japanse versie van de EP staat, kwestie van het wat ingewikkeld te maken)

avatar van avdj
Bedankt voor de informatie. Kan ik gelijk verder luisteren...

Eigenlijk zijn het dus geen bonustracks van dit album. De hier vermelde bonustracks vormen samen de EP Nil Recurring. Strict formeel kan je ze vast wel als bonustracks vermelden (ivm de vinyl release begrijp ik), maar de nummers horen dus niet echt bij Fear of a Blank Planet. Dat album hoort na de finale met het schitterende Sleep Together afgelopen te zijn.

Om 'Jellylips' te quoten bij Nil Recurring:
"Op deze EP zijn ze gewaagder, experimenteler en duisterder dan op FoaBP. Ik vind deze plaat daarom een uitstekende aanvulling op FoaBP die ik voor geen goud had willen missen."

avatar van jacobz
Ik hou ook nooit zo van die bonus nummers. Ik heb ook zelden bonus nummers gehoord die beter zijn dan de officiële nummers.

De eerste 6 nummers zijn gewoon goed. 50 minuten luisterplezier vind ik wel genoeg. precies een treinreis.

Toch kan ik je die EP Nil Recurring meer dan aanraden. Sterker nog: als je dit album goed vindt, dan is de EP eigenlijk verplichte kost. De EP is zeker net zo goed als dit geweldige Fear of a Blank Planet. Hij duurt een halve treinreis: kan je 'm gelijk 2x luisteren.

the x
inderdaad, moet zelf bekennen dat ik de EP beter vind dan het album

Nou, dat kan ik me goed voorstellen. Zelf ben ik er nog niet uit, maar ja: dan zitten ze dicht tegen elkaar aan in kwaliteit.

the x
is er eigenlijk nog een cd-versie met de EP erbij? of moeten ze echt apart worden aangeschaft?

Ik geloof dat je ze apart moet aanschaffen. De EP zat alleen bij een LP versie, begreep ik.

avatar van glenn53
Bij de dvd a versie zit ie wel.

Mijn eerste album van Porcupine Tree. Ik ben echt zeer onder de indruk, had niet zoiets verwacht. Geen enkel slecht of zwak nummer te bekennen op dit album. Kortom een meer dan prima album! Vandaar 4,5 sterren.

nicoot
Yes, alweer een nieuwe ziel gewonnen!

Yes?

Ik dacht toch echt Porcupine Tree anders hoor.

Driewerf hoera dan!

Had dit album een tijd niet meer geluisterd. Gisteren weer eens opgezet. Man, wat is dit toch een geweldige plaat, van begin tot het eind geweldig!!. Hard en zacht perfect in balans en een heerlijke sfeer.
Had m op 4.5 staan maar dat wordt gewoon een dikke 5!!!
Zeker een van de beste platen van de laatste jaren en voor mij het beste werk van deze britten.

avatar van Rogyros
Ik ken band en plaat niet. Kan iemand me aan wat info over deze muziek helpen?

avatar van vigil
kan je niks uit de 17 volgeschreven pagina's halen?

avatar van Bardt1980
Rogyros schreef:
Ik ken band en plaat niet. Kan iemand me aan wat info over deze muziek helpen?

Alsjeblieft Let me google that for you - tinyurl.com

nicoot
Met Dark Side Of The Moon op de eerste plek in je Top 10, kan je deze hier gerust blind aankopen. Niet bang zijn voor drop D klanken en voor wat hardere stukjes, want de alles overkoepelende schoonheid der symfonie, harmonie, instrumenten en teksten heffen het geheel echt wel tot een buitenaards mooie musical journey. En bovendien wat mij betreft een pionier in de hedendaagse progressive rock. Het is wel één van hun "hardste" platen. Je kan daarom bv. ook aan het andere eind van het spectrum beginnen met Lightbulb Sun of Stupid Dream. Of met meer Floydiaanse invloeden à la The Sky Moves Sideways. Persoonlijk vind ik deze hier toch de beste

avatar van Cor
Cor
Normaal ben ik niet zo van die 'symfonieen', die uitgerekte en langgesponnen stukken, maar dit is mooie stuff. Zeer melodieus en de instrumentatie wordt niet onnodig breed gemaakt. Daardoor blijft het een hele zuivere sound, met prachtige, emotioneel geladen stukken muziek. Een ontdekking, dit Porcupine Tree.