Neil Young - Live at Massey Hall 1971 (2007)

Canada
Label: Reprise

1. On the Way Home (3:42)
  2. Tell Me Why (2:29)
  3. Old Man (4:57)
  4. Journey Through the Past (4:15)
  5. Helpless (4:16)
  6. Love in Mind (2:47)
  7. A Man Needs a Maid / Heart of Gold Suite (6:39)
  8. Cowgirl in the Sand (3:45)
  9. Don't Let It Bring You Down (2:46)
  10. There's a World (3:33)
  11. Bad Fog of Loneliness (3:27)
  12. The Needle and the Damage Done (3:55)
  13. Ohio (3:40)
  14. See the Sky About to Rain (4:05)
  15. Down by the River (4:08)
  16. Dance Dance Dance (5:48)
  17. I Am a Child (3:19)
avatar van Cygnus
Klopt, hetzelfde geldt voor Cowgirl in the Sand... Ook erg mooi, deze akoestische versie kregen we tijdens een van de concerten in Amsterdam ook te horen...

Ok. Ik denk dat ik deze dan maar ga luisteren zodra ik de originelen uit deze tijd ken. Ben wel benieuwd naar de akoestische versies.

avatar van Woody
Vergeet Harvest niet. Die is uit '72 maar veel nummers van die plaat brengt hij hier voor het eerst ten gehore. Ook een aantal nummers verschijnen opvallend een paar jaar later pas op een album. Journey Through The Past en Love In Mind op Time fades Away uit '73 en See The Sky About To Rain komt pas terecht op On The Beach '74....

Die albums zijn overigens de moeite van het luisteren meer dan waard.

avatar van rudiger
herman schreef:
Komt ook doordat de meeste mensen die een plaat als deze opzoeken toch al Neil Young-fan zijn. Ik denk dat zijn albums de meeste lage stemmen al afvangen.

Down by the River duurt wel kort, trouwens. Hoort dat?

Bij mij was het nou juist andersom Herman .
Voor ik dit album hoorde kon ik eigenlijk niets van NY , maar omdat mijn intresse werd aangewakkerd door de Martin sound op dit album en dit schijfje mij werd aangeprezen door iemand , en zodoende ben ik mij wat meer gaan verdiepen in NY .
Zeer goede live plaat deze .

Kijk aan. Wel, ik zal Harvest dus ook nog 'moeten' horen. Ik ben voorlopig nog niet klaar met Ome Nelis...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Geweldige live plaat deze plaat! Ben blij dat 'ie eindelijk zodanig is gekelderd in prijs dat ook ik hem voor 7,50 aan durfde te schaffen. Al het geld waard; Neil Young in topvorm!

Wel jammer trouwens dat ie niet net iets steverig rockt.

5.0*

Larsch
Ik had me zo voorgenomen wat rustiger aan te doen met het strooien van 5,0*, maar ik ontkom er gewoon niet aan. Neil Young is denk ik dé artiest waar zowel mijn vader als mijn moeder als ik (groot) fan van zijn (en broerlief kan Rockin' In The Free World ook wel waarderen ). Alleen al daarom was het kopen van dit plaatje een beetje speciaal (ook mijn eerste album van Young).

En ik kan er niet omheen, dit is echt het mooiste live-album dat ik tot dusver gehoord heb. Meerdere malen kippenvel. Het zal vast vreemd klinken en ik heb de DVD ook niet gezien, maar ik kan me helemaal voorstellen hoe Neil Young en zijn publiek daar zaten. Het is gewoon écht vanaf de eerste aanslag raak. Ook de (beperkte) interactie met het publiek vind ik fijn. Volgens mij vertelt hij dat verhaaltje van Old Man al jaren, als ik me de DVD Heart of Gold goed herinner. Ook een aanrader trouwens.

Maar gewoon niet zo sterk als dit. Hier vind ik zijn stem op het mooist, het minimale van stem en gitaar of piano komt echt enorm naar voren. Ikzelf ga dan nét wat beter naar de teksten luisteren. Ik wist trouwens niet eens dat Young zélf de piano bespeelde, was aangenaam verrast bij Journey Through The Past bijvoorbeeld. Prachtig ook dat verontschuldigen voor de 'new songs I'm gonna play tonight'. Later zouden veel van die nummers toch... groot worden.

Ik ben niet zo van live-albums in mijn top 10 zetten, maar deze plaat komt angstaanjagend dicht in de buurt. Hulde. 5,0*.

Zelden koop ik een live album, omdat ik altijd denk dat de niet live opnames helemaal de perfectie benaderen. Maar dit album is werkelijk briljant, Neils' stem gaat door merg en been, zo puur, zo echt, zo gemeend, zo straf. De emotie, heerlijk, indrukwekkend.

avatar van LucM
Zelf verkies ik juist live-albums omdat die meer sfeer hebben (publiek) en de muziek echter overkomt bij mij.
Neil Young vind ik een formidabele artiest die steeds mijn gevoelige snaar kan raken. Hier hoor je hem op zijn best : gewapend met enkel een akoestische gitaar of piano weet hij het publiek in vervoering te brengen, je kunt een speld horen vallen. Dit heeft zowel te maken met de kwaliteit van zijn songs als de manier waarop hij ze brengt met zijn breekbare maar zuivere hoge stemgeluid. Het zijn juist de grootste artiesten die met een minimum aan middelen een maximum aan emotie en sfeer weten te brengen.
Het beste wat er van ome Neil is verschenen en bijgevolg 5 sterren.

Wat een prachtige plaat is dit ! Een rare gewaarwording is het dat een aantal songs die ik van Harvest al kende, voor dit publiek nieuwe songs zijn omdat Harvest nog niet uit was. Zoals velen al voor mij kenbaar maakten is de geluidskwaliteit super. Een pareltje!

avatar van zwartexlola
Verdomd, ik heb de sound enkel, is jammer. Ik ZIE hem liever spelen (live idd, meer sfeer, emotie e.d.), maar ach, de muziek is prachtig dus dat compenseert weer.

'k ga de man eindelijk zien dit jaar, geweldig!

avatar van rudiger
Er zit toch een dvd bij inbegrepen. Dus ook naar bospop?

Pink Queen
Ik blijf me verbazen over hoe goed dit album is. Wat mij betreft maakt elk nummer hier de reguliere albumversie overbodig.
(Behalve Cowgirl, River, See the Sky......).
Waar sommige van deze nummers op het album waar ze oorspronkelijk op stonden een te overdreven productie hebben, zoals de nummers op Harvest (ik vind de strijkers e.d. helemaal niet passen bij Young), daar worden ze hier gebracht zoals ze het best tot hun recht komen: Neil + gitaar/piano.

A Man Needs a Maid / Heart of Gold is op dit album één van de mooiste stukjes muziek die ik ooit heb mogen horen.

avatar van zwartexlola
Nee bij mij niet? eerst kostte die 21 euro nu nog 9.99 dus ik dacht snel kopen maar blijkbaar niet?

Neen niet bospop, werchter

Geweldig album ja. Enige akoestische concert dat ik nog beter vind moet toch echt Nirvana Unplugged zijn.. Hoewel Neil Young eigenlijk wel een betere muzikant is.

In ieder geval ik kan niet wachten tot Bospop, ik ben er bij:)

avatar van ricardo
Deze toch nog maar eens een kans gegeven.Je kunt aan alles wel horen dat Neil Young wel een echte en onvervalste vakman is,hij zingt toch wel erg zuiver op dit album en het gebruik van de instrumenten vind ik ook beter dan ik in eerste instantie gedacht had.Wat vakmanschap en sfeer betreft denk ik toch dat dit wel 1 van de betere unplugged live albums is die op de markt gebracht zijn,alleen vind ik dat het niet echt rockt en swingt.Ik vind deze na meerdere luisterbeurten toch wel echt een stuk beter dan de verzamelaar Decade en dan wat ik in eerste instantie zelf gedacht had.Soms moet je een mening ook wel eens kunnen bijstellen en dat doe ik hierbij dan ook,ik breng mijn stem omhoog naar 3.5* nu omdat de zangstem mij nog niet geheel kan bekoren,maar dat het een vakman pursang is dat begin ik wel door te krijgen nu.

Father McKenzie

Volgens mij is dit clipje afkomstig uit deze live-show.

Schitterend, Neil die er in 1971 als een komplete HIPPIE uitziet, met zijn broze, breekbare, gevoelige stem, zijn prachtig gitaarspel...
hij blijft My all-time Hero.

Beter wordt het nooit meer...

Dit is The Uppermost of the Toppermost (of omgekeerd, het is een uitdrukking van John Lennon...) of : Topperdetop!

avatar van Cygnus
Nee, die clip is niet afkomstig van de DVD die bij deze plaat hoort. Wel een mooi clipje...

avatar van Oldfart
wel volgens de site van meneer Young.......die laat in een promo dit zien, strange.

avatar van Cygnus
Vaag, deze beelden komen op de DVD niet voor, daar zitten geen shots van het publiek in...

avatar van Woody
Dit is afkomstig van de BBC sessions uit '71. (Heb heel het optreden op dvd)

avatar van Oldfart
ahaa, en dat is ook op dvd verschenen?

beaster1256
geniale neil in bloedvorm, gewoon fantastisch zoals alles wat de man heeft gedaan op 1 misstap nl. everybody's rockin, zeer slecht

avatar van Shangri-la
Oldfart schreef:
ahaa, en dat is ook op dvd verschenen?

Nee niet officieel, er circuleren echter wel bootleg dvd's met het concert over internet.

beaster1256 schreef:

Hierin kan ik je nu eens WEL volgen, maar voor mij heeft ie, hoe erg ik hem bewonder, toch méér dan 1 misser; Voor mij zijn Landing On Water en zeker ook Broken Arrow het beluisteren niet echt waard.
Een fan mag best kritisch zijn, toch?

avatar van ricardo
Deze plaat heb ik van de week nog even een paar keer gedraaid, maar hij begint mij wel steeds beter te bevallen en dat in tegenstelling tot de verzamelaar Decade die mij eigenlijk nooit heeft weten te bekoren, ook na vele en vele luisterbeurten niet. Gewoon lekkere relax muziek vind ik deze acoustische live plaat van ome Neil. Ik verhoog mijn stem dan nu ook naar 4* want zo goed vind ik hem inmiddels wel nu. Misschien is het unplugged album uit 1993 ook wel te vergelijken met deze zeer goede unplugged live plaat uit 1971, maar dat zullen de echte kenners natuurlijk veel beter weten dan mij denk ik.

DonDijk
Niét te vergelijken, neem het maar van mij aan!

ricardo schreef:

ricardo, ik heb het me nog afgevraagd, wat de prima samengestelde Decade sommigen "misdaan" heeft. Er had trouwens, met 's man's oeuvre allang een deel twee en drie moeten van uitgebracht worden, want hoe lekker het verzamelaartje van enige tijd terug, een enkele cd kan nooit of nooit het ontzettend rijke en gevarieerde NY oeuvre vangen

Wat deze plaat betreft; voor deze liveplaat heb ik enkel ontzettende bewondering, deze hier is echt bovenaards goed.

DonDijk schreef:
Niét te vergelijken, neem het maar van mij aan!
Unplugged 1993 is nog veel beter dan deze natuurlijk .

DonDijk
Dat is een feitelijk onjuiste opmerking ricardo...