Boxer
Luisterend naar boxer valt als eerste de zeer prettige en vooral kalme donkere stem van Matt. Echt een album voor het slapen gaan, heel kalmerend.
Na een interview te gelezen hebben over The National, was ik erg benieuwd naar de lyrics, want de overige bandmembers zeiden, dat ze er eigenlijk niet veel aandacht aan hebben besteedt en weten vaker ook niet waar Matt het allemaal over heeft. Ik kwam er al snel achter dat Boxer een album is over relaties, opgroeien en jaloezie. De teksten schetsen de manier van denken van de mens, relaties die worden beeindigt en hoe contact wordt verloren met de mede mens.
Het simpele, maar toch zeer prettige piano lijntje in Fake Empire, de drum die zich ontpopt in het midden van het nummer en zorgt voor een lekkere beat, de bas die eenvoudig en doeltreffend het werkje begleidt en op het einde de blaasinstrumenten die het nummer naar een klein climaxje brengen, maken dit nummer erg lekker! Leven in je eigen wereldje, waar je altijd gelukkig kunt zijn, maar toch weet je dat je een oog moet open houden, want het leven is niet alleen maar geluk.
Mmm Interpol is blijkbaar ook terug te vinden op dit album, zoals al eerder gezegd, dit zou zo een cover kunnen zijn van interpol. Vreemd, want ik heb gelezen in het interview, dat de band niet heel erg positief te spreken was over interpol. Toch blijft Mistaken For Strangers een erg goed nummer over vrienden die hij langsaam verliest.
Intelligentie, is dat belangrijk? Volgens Brainy wel. En ik ga mee met 'hroswith', dat de drummer hier echt een JD lijntje onderzet, mooi. 'You might need me more than you think you will, come home in the car you love, brainy brainy brainy'
Drinken met je vrienden in de pub, terwijl je eigenlijk veel te druk bezig bent met je werk. In Squalor Victoria wordt een verhaal vertelt over iemand die zijn werk en zijn vrije tijd moet verdelen, hij moet volwassen zijn en zijn keuzes goed bepalen.
Jaloezie en vrienden verliezen. De gitarist speelt erg lief in Green Gloves, ondersteunend door bas en piano. De hoofdpersoon, in dit schitterende nummer, verliest contact met zijn vrienden en probeert het weer op te pakken, door de dingen te doen die zei doen en hun interesses te gaan interesseren.
Dat lieve meisje daar achterin de klas, wat zou ik graag bij haar zijn. In Slow Show, wordt vertelt dat deze jongen het nooit heeft aan gedurfd dit meisje mee uit te vragen. Als ik dit nummer hoor, wil ik eigenlijk verder gaan en Bon Iver erbij pakken.
Getrouwd en beseffen, dat het leven opeens veel minder te bieden heeft. Er valt niet veel meer te beleven in deze relatie van een koppel dat leeft in de Apartment Story.
Loop weg, zonder een verklaring te geven voor je acties, Start A War. Hij zal alles proberen om de relatie weer hoop te geven. De verwachtingen vielen tegen van deze relatie.
Een ruzie, zonder na te denken, woede zonder inhoud. Er word niet meer verlangt naar de slaapkamer, nee men kan ze nu vinden in een lokale Guest Room, gooien met geld naar elkaar, zonder erbij na te denken.
Wat valt er nog te halen uit deze relatie, na de jaren vervagen de dingen die je in de persoon aantrokken, vroeger was het leuk, nu niet meer, Racing Like A Pro.
Ada beslist dat deze relatie niet gaat werken, ze wil haar redenen hier niet over kwijt. Ze probeert er makkelijk vanaf te komen door te zeggen, dat er meer Ada's in de wereld zijn.
In Gospel wordt als afsluiter vertelt hoe een relatie wel succesvol kan zijn. Namelijk de ouderdom wordt weergeven in dit nummer, hij toont nog evenviel liefde voor zijn vrouw ook al heeft hij geen 'angel face' meer en 'feathers are fallin on my feet'.
Wat heeft die vent toch een prachtige stem!