The Beatles - Revolver (1966)

Label: Parlophone

1. Taxman (2:39)
  2. Eleanor Rigby (2:07)
  3. I'm Only Sleeping * (3:01)
  4. Love You To (3:01)
  5. Here, There and Everywhere (2:25)
  6. Yellow Submarine (2:40)
  7. She Said, She Said (2:37)
  8. Good Day Sunshine (2:09)
  9. And Your Bird Can Sing * (2:01)
  10. For No One (2:01)
  11. Doctor Robert * (2:15)
  12. I Want to Tell You (2:29)
  13. Got to Get You into My Life (2:30)
  14. Tomorrow Never Knows (2:57)
Gert P schreef:

Ach ja de een heeft kiss op 1 en ik wat anders.
Wel late reactie maar volg dit niet.
Want Beatles is helemaal niets voor mij.
Als ik aan the Beatles denk val ik in slaap en denk dan aan I feel fine, Michelle, jelle zal wel zien, strawberry field, help, let it be etc.

Nee helemaal niets.
Heb dan meer met the Who.
Gelukkig geven we niet allemaal ***** want dit is sterk overgewaardeerd.
Verder volg ik dit niet dus lees de reacties ook niet.

Gezien de laatste zin in je bijdrage is het een hele eer dat je iets hebt willen bijdragen aan deze discussie! Grappig genoeg denk je bij de Beatles dus aan geen enkele track die op dit album staat. Ik zou het nog een kans geven!

avatar van George
Je kunt veel over Gert P zeggen , maar niet dat hij geen Revolver track noemt ; dat doet hij nl.wel degelijk.
Verder lijkt het mij vrij zinloos om op dergelijke bijdragen als die van Gert P te reageren.
Bovendien ontwijkt hij bij voorbaat alle discussie .

avatar van musician
herman schreef:
Ik mis Father McKenzie nu wel, als mede-Beatles-fan.

Kijk, daar veer ik nu weer gelijk van op! Nog geen witte rook vanuit onze zuiderburen? Hebben jullie (de moderators) nog streng gekeken naar de nieuwe aanmelders? Is er recent nog iemand gespot die in twee weken tijd 4000 stemmen heeft herplaatst?

0,5 is onmogelijk om met droge ogen toe te kennen aan een album als dit, om ter zake te blijven. Jeroen van der Boom, Gerard Joling, dan kom je in de buurt van dit soort beoordelingen. Je hoeft inderdaad klassiekers niet standaard hoog te waarderen, ik heb er zelf ook een paar die ik niet meer dan 3*** wil geven.

Maar je kunt 'niet je smaak' niet gelijkstellen aan 'artistieke wangedrochten', dan schiet je beoordeling namelijk z'n doel voorbij.

Voor mij overigens is geen van beiden van toepassing inzake Revolver. 't Blijft in mijn optiek het beste dat de Beatles als album hebben uitgebracht.

bawimeko schreef:

avatar van rudiger
Arrie schreef:

Ik neem aan dat ie met "jelle zal wel zien" Yellow Submarine bedoelt.

Nee daar bedoeld ie Jelle Zijlstra mee , een oud politicus.

avatar van wizard
Inderdaad, hier een link naar het liedje waar Gert P aan refereert.

avatar van Arrie
Ah, die kende ik niet. Maargoed, dat is dus een cover van Yellow Submarine.

Arrie schreef:

Ik neem aan dat ie met "jelle zal wel zien" Yellow Submarine bedoelt.

Tja...een half geslaagde Wim Kan persiflage van een Beatlesnummer kan ik met geen mogelijkheid zien als een track van dit album.
Maar alla.

avatar van Arrie
Ik had dan ook nog nooit van Jelle Zijlstra of het nummer Jelle Zal Wel Zien gehoord. Heb het net even gegoogled en nu ben ik weer bij. Wist ik veel, joh, dat is ver voor mijn tijd.
Jelle Zal Wel Zien (de titel) klinkt gewoon ongeveer hetzelfde als Yellow Submarine, vandaar dat ik dat dacht.

avatar van Dungeon
Gert P schreef:

Ach ja de een heeft kiss op 1 en ik wat anders.
Wel late reactie maar volg dit niet.
Want Beatles is helemaal niets voor mij.

Nee helemaal niets.
Heb dan meer met the Who.
Gelukkig geven we niet allemaal ***** want dit is sterk overgewaardeerd.
Verder volg ik dit niet dus lees de reacties ook niet.

Als je iets zelf niet goed vind kan je de muziek beter op kwaliteit beoordelen. Muzikaal en tekstueel zit het allemaal gewoon prima in elkaar. Je stem vind ik daarom erg vreemd. Het is geen K3 of zo.
Zelf hou ik bijvoorbeeld niet zo van klassiek. Maar om nu te zeggen dat Bach slechts is kan natuurlijk niet. Nee dat zou behoorlijk achterlijk zijn.
Natuurlijk hoef je niet alles objectief te beoordelen. Persoonlijke smaak is het belangrijkste van een stem. Maar wat ik bedoel is dat je met 0,5 over komt als een hater met als enige doel het gemiddelde naar beneden te brengen en niet als een muziekliefhebber.

Jammer dat de Beatles fans wel reageren op ene Gert P die hier 0,5* aan geeft (tja), maar niet op Chevy93, Rizz en ondergetekende. Leg die 5,0* stem in 2010 maar eens uit voor dit album met een aantal goede en een aantal mindere (deels achterhaalde) nummers. Daarvoor moet je volgens mij minstens lid van the Beatles fanclub voor zijn en/of last hebben van heftige nostalgische gevoelens.

avatar van Rudi S
@ west Oh, Ik geef 5 sterren omdat 6 sterren niet mag.
Ik vind het album nog altijd supersterk met diverse prachtige here there's and everywheres en mijn all time favoriete beatles lied namelijk "and your bird can sing"
Gert P stem vind ik overigens prima, hij legt het zelfs uit en vindt het maar niets en moet dus laag stemmen.
Dit is toch gewoon een kwestie van smaak en muziek beleving.
Jou stem is ook prima omdat jij een aantal nummers niks vindt.

Ik vraag mij wel af, of als jij ook begrip hebt voor 0.5 stemmers en mensen die gemiddeld stemmen ook wat gegrip op kan brengen voor mensen die aan het andere uiterste spectrum dus op 5 sterren zitten.
Sommige mensen vinden dit gewoon een fantastisch album.

avatar van LucM
Uiteindelijk zijn er maar zeer weinig stemmen onder de 2*, dus ik maak mij niet druk om een 0,5*-stem meer of minder. Ik zou zelfs zeggen dat de meerderheid Revolver een fantastisch album vindt gezien de stemmenverdeling en hier ben ik het eens met de meerderheid.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik zeg het maar even: ik vind Revolver een fantastisch album.

avatar van Stalin
Maartenn schreef:
Ik zeg het maar even: ik vind Revolver een fantastisch album.

Thumbs up !

avatar van chevy93
west schreef:
maar niet op Chevy93
Wat is er met mij?

Ik zie aan jouw stem dat je nog wat kritischer op dit album bent geworden.

Ik heb trouwens weinig begrip als mensen 0,5* stemmen op een album. Dan moet het wel absolute bagger zijn en dat is Revolver natuurlijk niet.

avatar van LucM
Ik ben steeds kritisch en in mijn ogen bestaan er geen volmaakte albums, ook niet Revolver. Misschien gelukkig maar want muziek zou saai klinken als dat zo klinisch perfect wordt uitgevoerd waarbij de scherpe randjes worden weggeveegd. Als ik enkel volmaakte albums 5* zou moeten geven kan ik geen enkele keer 5* toekennen.

Ik ken relatief weinig 5*-stemmen toe maar Revolver verdient dat beslist vanwege de combinatie van inventiviteit, vakmanschap, afwisseling en de songs die mij nooit vervelen, hoe vaak ook gedraaid. Ik kan niet begrijpen waarom sommigen wel de genialiteit van bands als the Byrds, Moody Blues erkennen (ik ben ook fan van deze bands) en niet van the Beatles. The Beatles zijn trouwens de band die de jaren '60 het meest hebben gekleurd.

0,5* geeft ik zéér zelden en enkel aan albums waar ik totaal niets mee heb.

avatar van Reint
LucM schreef:

Totaal niet betweterig bedoeld, maar volgens mij is het omgekeerde het geval. Mensen van rond mijn leeftijd (18) kennen en waarderen The Beatles vaak wel, maar laten veel andere 60's groepen links liggen (vaak hebben die een minder hippe naam). Voorbeelden hiervan zijn juist The Byrds, The Kinks, The Animals, The Hollies, The Yardbirds. Of bedoel je meer in de jaren 60 zelf (in dat geval heeft het wellicht te maken met de afkeer tegenover de populariteit van The Beatles)?

avatar van Kill_illuminati
LucM schreef:

Ligt eraan wat je onder perfect vind valen. Een schrille schreeuw die door merg en been gaat van een Cobain of Lennon vinden sommige mensen ver van perfect. Maar ik wel. Maar goed over wat nou perfectie is kan ik wel uren over door praten.

avatar van Cabeza Borradora
Album van deze week in het forumtopic 52 essentiële pop/rock klassiekers

Welke plaat van The Beatles hoort in deze rubriek thuis? Een heikele kwestie, want wel vijf langspelers komen voor een selectie in aanmerking. Het is dus deze met de hoestekening van Klaus Voormann versierde elpee Revolver geworden, het trait-d'union tussen de pure pop van Rubber Soul en de experimenteerlust die The Beatles een jaar later op Sgt. Pepper's Lonley Hearts Club Band tentoon spreiden. De 24-karaatspop is nog wel in de meerderheid zoals in 'Here, There and Everywhere', Harrisons 'Taxman', 'Good Day Sunshine' en de bedwelmend mooie Lennon-compositie 'And your Bird Can Sing'. 'Got to Get You into My Life' bevat dan weer invloeden van de Motown soul, hoewel het onmiskenbare Beatles-pop blijft. Een fantastische single uit de periode van Revolver, 'Paperback writer', staat niet op de plaat. De Indianse invloeden en psychedelica, die de volgende jaren sterker de platen van The Fab Four zouden kleuren, klinken in meerdere of mindere mate door in 'Love you to', 'I'm Only Sleeping' en het mysterieuze 'Tomorrow Never Knows'. Het bekendste liedje van de langspeler is wellicht het voorzichtig met strijkers omzwachtelde 'Eleanor Rigby', dat net als 'For No One' een aangrijpende McCartney-ballad is. Het viertal uit Liverpool had 35 minuten nodig voor veertien songs. Vandaag doen vele artiesten met minder ideeën daar bijna dubbel zo lang over.
Nog dit: de plaat bevat ook het door Ringo Starr gezongen 'Yellow Submarine'. Tsja, nobody's perfect, zelfs The Beatles niet.
(bron: DM 1999, De Cultuurkenner.)

avatar van Don Cappuccino
Ja, en die hoestekening van Klaus Voormann hangt lekker groot op mijn slaapkamer! Ieder nummer van dit album is super, maar mijn favoriet is Eleanor Rigby. Dat is ook een van mijn favoriete Beatle-nummers.

avatar van Red Rooster
Vorige week met mijn kids naar de vermaarde Bootleg Beatles coverband geweest in theater de Maaspoort in Venlo. De Beatles in de originele beztting zullen we nooit meer live kunnen zien, maar dit was toch een mooi en grappig alternatief. De nummers werden naadloos uitgevoerd, met bijna griezelig echte stemmen en looks. Bij Taxman hoorde je welhaast geen verschil met het origineel..

avatar van Kill_illuminati
Misschien gebruikte ze een bandje?

avatar van Red Rooster
Kill_illuminati schreef:
Misschien gebruikte ze een bandje?
Ha ha, nee, ik kan je verzekeren dat het helemaal echt was. Ik zat er met mijn neus boven op. Zelfs de apparatuur "(VOX-versterkers) was "gebootlegged". De eerste set voor de pauze was met die mooie pakjes en "champignonkapsels" (volgens mijn dochter) en speelden ze werk tot en met Revolver. Na de pauze kwam de rest, inclusief Sgt. Pepperkledij. Als je ze een keer kunt zien, zeker doen.

avatar van Rudi S
Revolver de 5e in het topic 52 essentiële pop/rock klassiekers en de 7e van de Beatles.
Kant 1 opent met Taxman (ach gut The Beatles moeten ook belasting betalen) lekker gitaar georiënteerd George Harrisson nummer.
Overigings zaten The Beatles wel in belastingklasse > 90%, Mr. Wilson en Mr. Heath waren 2 van de belangrijkste politici uit die tijd.

Eleanor Rigby is een geweldig Mc Cartney nummer wat geheel door strijkinstrumenten wordt begeleid enkel de prachtige koortjes dragen de andere Beatles bij.
Overigens koortjes en Beatles was een "match made in heaven, de Beatles konden hier altijd en overal iets moois van maken.

Lennon's I'm only sleeping, is een typisch dromerig pop liedje.

Love you to welkom Sitars (en nog wat andere instrumenten uit India) Harrison was op Sitar cursus geweest bij Ravi Shankar en die invloed is goed hoorbaar op naar het volgende hoogtepunt.

Here, There and Everywhere super lief pop liedje deus van Paul.
Tja ik ontkom er niet aan maar ik ben behoorlijk weg van dit pracht nummer, simpel mooie koortjes, simpel maar prachtig nummer.

Yellow Submarine is blijkbaar het probleem voor veel mensen om dit album als meesterwerk o.i.d te zien.
Als ik het nummer buiten het album hoor doet het mij eigenlijk niets, maar in het concept werkt het best wel, de geluidjes stemmentjes etc. wel duidelijk het minste nummer.

She said she said, is weer een nummer waarop om de een of andere reden McCartney niet de bas bespeeld.
Dit nummer sluit fraai kant 1 af.
Omdraaien

Good day shunshine, McCartney is in vorm in amper 2 minuten krijgen we een heerlijk popnummer.

And your bird can sing van Lennon is een van mijn absolute favoriete Beatles nummers, dit nummer loopt zo lekker , geweldig gezongen en duurt ook maar net 2 minuten (lijkt echter eeuwig door te gaan).

For no one is weer zo'n prachtig Mc Cartney liedje gedomineerd door instrumenten die meestal in de klassieken muziek worden gebruikt zoals klavecimbel en franse hoorn.

Doctor Robert

I want to tell you is mijn favoriete Harrison nummer op dit album, vocalen zijn weer geweldig.

Got to get you into my life, Ja Mc Cartney is geweldig op dreef, fanfares, tamboerijnen, Soul (Mowtown), Paul gaat uit zijn dak.

Tomorrow never knows sluit Revolver vervolgens wonderlijk af.
Dit nummer gaf destijds al een kijkje waar de Beatles of in ieder geval Lennon naar toe wilde.
Hier horen wij Drones en tapeloops en een melodie die overeind blijft.

Revolver is mijn favoriete Beatles album en daarmee ook een van mijn beste albums.
Of de keuze als meest essentiele Beatles album correct is vind ik moeilijk, als enkel muziek de maat is dan is wat mij betreft de keuze prima.

avatar van bawimeko
Mooie bespreking, maar over Docter Robert ben je enorm kort! Wat vind je daarvan?
Ik ga nog 'ns opzoeken hoe dat zit met het ontbreken van McCartney's bas op She Said She Said; ik weet alleen dat het nummer wat haastig is opgenomen en er weinig tijd was voor een arrangement. Dat laatste lijkt juist in het voordeel van het nummer te werken; lekker scherp en puntig!

avatar van Rudi S
Ja Doctor Robert, had ik even in de wachtkamer gedaan omdat ik dit het "moeilijkste"nummer van het album vind.
Doordat ik tijdens het luisteren deze CD op had staan ben ik gelijk doorgegaan naar Tomorrow .... en ben hem dus vergeten.
Maar eh,
Lennon said that Doctor Robert was himself, "I was the one who carried all the pills on tour ... in the early days

Rudi S schreef:

Dat staat idd letterlijk in wikipedia, maar wie en wat hij bedoelde met zijn tekst is tot op de dag van nog pure speculatie. Het had wel iets met pillen (drugs) te maken, da's wel duidelijk, maar niemand weet het precies. Verder is het gewoon een lekker typisch Lennon nummer

Dr. Robert --> Robert Zimmerman --> Bob Dylan

Wordt ook vaak gesteld.