Bob Dylan - Blonde on Blonde (1966)

Folk / Rock
Label: CBS

1. Rainy Day Women #12 & 35 (4:33)
  2. Pledging My Time (3:42)
  3. Visions of Johanna (7:27)
  4. One of Us Must Know (Sooner or Later) (4:53)
  5. I Want You (3:06)
  6. Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again (7:04)
  7. Leopard-Skin Pill-Box Hat (3:50)
  8. Just Like a Woman (4:39)
  9. Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine) (3:22)
  10. Temporary Like Achilles (5:03)
  11. Absolutely Sweet Marie (4:46)
  12. 4th Time Around (4:26)
  13. Obviously 5 Believers (3:30)
  14. Sad Eyed Lady of the Lowlands (11:19)
avatar van Slowgaze
blindboygrunt schreef:
nee joh....praatzingen... Dylan toch niet?
dat is te makkelijk gesteld.

Dit heb ik meer gehoord van mensen die `m net leren kennen of `m ooit gehoord hebben.
Maar kom op zeg!!! "praatzingen"???!!

dat wil ik niet horen van jullie

Het doet mij meer denken aan op geregelde tijden weer een aantal klanken uitstoten. Maar daar is ook niets mis mee.

Gerben-DT
bertus99 schreef:
Ik was er destijds als jongetje van 12 echt diep teleurgesteld over. Na het fantastische Like a rolling stone kwam Dylan met zo'n stom carnavalsnummer. En dat nog na de nog grotere teleurstelling van Yellow Submarine van The Beatles een paar maanden eerder dat jaar.
Ik begin Blonde on Blonde meestal met Pledging my time.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik was helaas nog niet geboren toen deze plaat uitkwam, maar het eerste nummer is zeer matig. En ik snap zeker niet dat toch vrij veel het een goed nummer vinden. Yellow Submarine kan ik tot op zekere hoogte echter nog wel waarderen..

I Want You is echt het perfecte popliedje

Karl schreef:
I Want You is echt het perfecte popliedje

Meer nog dan dat. Het heeft een tekst op "literair niveau". Prachtige beeldende poëzie en zoals met veel goeie poëzie is het niet precies duidelijk wat het allemaal betekent.

Social_Mask
Voor mij een typisch Dylan nummer dat mij totaal niks doet. Naar mijn mening dan ook één van de mindere momenten op Blonde on Blonde.

Social_Mask schreef:

Als geheel is Blonde On Blonde best wel een zware plaat. Vooral de bluesy stukken met veel refreinen. Die vind ik overigens wel heel goed, daar niet van. Maar daartussen door is I want you een lekker melodietje dat gewoon goed in het gehoor ligt. Een welkome afwisseling vind ik altijd als het begint. Het was daarom ook de enige die de charts haalde van dit album en regelmatige airplay kreeg.

avatar van Shangri-la
bertus99 schreef:
[ Het was daarom ook de enige die de charts haalde van dit album en regelmatige airplay kreeg.

Dit klopt denk ik niet, Just Like A Woman is volgens mij ook een behoorlijke hit geweest

Shangri-la schreef:

Was dat niet de B-kant van I want you? Ik denk dat je gelijk hebt dat het ook in de charts heeft gestaan, maar minder hoog vermoedelijk.

avatar van Droombolus
Nope. De achterkant van I Want You was een live uitvoering van Just Like Tom Thumb's Blues ( opgenomen tijdens zijn 66 UK tour ) en Just like a Woman was ook een hitje.

Rainy Day Women was trouwens de eerste 45 van BoB en die haalde ook de Top 40 ........ Kan thuis nog wel opzoeken wat de resp. hoogste posities waren als je dat interesseert ......

avatar van Shangri-la
bertus99 schreef:

Nou, ik weet niet of hij hoog in de charts gestaan heeft maar iig. wel dat het een hit is geweest.

avatar van Floater
Droombolus schreef:

Your memory serves you well, Droombolus!
Rainy Day was niet alleen de eerste maar ook de grootste hit van BoB.

Grootste hit van Dylan in Nederland (believe it or not) was Wigwam. Hoogste notering: 3

Daarna:
Positively 4th Street, I Want You en Watching The River Flow: 24
Subterranean Homesick Blues: 26
Just Like A Woman: 30

Droombolus schreef:

Ha Droombolus, bedankt voor je correctie, ik wist het niet echt meer zeker en had er daarom ook een ? achter gezet.
Maar dat Just like a woman bij de top 40 zat kan ik me nog herinneren.

Dat het uberhaupt toen nog mogelijk was om zulke mooie songs in de top 40 te krijgen he?

avatar van woutorrmusic
Wat begint dit album toch heerlijk he.... Bob Dylan die als een klein kind roept dat iedereen stoned moet worden... sjonge wat had ik die tijd graag meegemaakt!

avatar van woutorrmusic
Ofja, stoned worden... gezien de berichten hierboven zijn de meningen nogal verdeeld over de betekenis van de tekst van Rainy Day Women... Ik interpreteer het in ieder geval als stoned worden...

avatar van Reint
Hij heeft zelf in ieder geval altijd volgehouden dat het het om 'stenigen' ging, zoals dat bijvoorbeeld in de Bijbel voorkwam, in de zin van 'straffen'. Hij zou zich niet zo alleen voelen als iedereen om hem heen ook constant gestraft of dwarsgezeten zou worden...

Maar het feit dat het nummer flink onder invloed van, ik geloof, LSD (de drummer bespeelde de drumss met zijn bloten handen ) is ingespeeld, vertelt je genoeg om te weten dat Dylan heel goed de dubbele betekenis van het nummer doorhad.

avatar van bertus99
Aangezien het werkwoord "to stone" hier in actieve betekenis wordt gebruikt (They stone you.....) en pas in tweede instantie in passieve betekenis (everybody must get stoned....) is het heel onwaarschijnlijk dat het om een oproep aan iedereen om maar stoned te worden gaat. Het gaat dus over stenigen in de figuurlijke betekenis.
Ik denk dat hij wil zeggen dat iedereen die ergens zijn nek voor uitsteekt de volle laag krijgt, wat je ook doet en hoe goed je het ook bedoelt. Dylan zelf kreeg het nogal te verduren toen hij het verdomde om voor politieke profeet te spelen en overstapte op lyrische teksten en electrische muziek.
Dat "get stoned" ook naar drugs kan verwijzen is niet meer dan een woordgrapje.
Er werd overigens wel flink geblowd tijdens de opnames maar ik betwijfel of dat de reden is waarom het orkest zo lijzig speelt. Dat is met opzet zo gedaan omdat ze daartoe geinstrueerd waren..
Er werden in die jaren haast geen platen opgenomen zonder dat daar geestverruimende middelen aan te pas kwamen. (Sgt Pepper's....) Maar er werd toch eigenlijk nooit lijzig gespeeld daardoor.

Het was toch de eerste keer voor enkele (veel?) van de sessiemuzikanten dat ze drugs gebruikten? Althans, volgens mij heb ik dat ooit gelezen.

En je hebt gelijk: het is een woordgrap. Maar Dylan was wel degelijk op de hoogte van zijn eigen woordgrap. Bovendien kan jou interpretatie beide kanten opwerken: iedereen die ergens zijn nek voor uitsteekt wordt afgemaakt, dus wat boeit 't, laten we allemaal maar stoned worden.

avatar van VictorJan
Wow, dit album wordt echt beter en beter - Visions of Johanna, One of Us Must Know (Sooner Or Later), I Want You, Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again en Sad Eyed Lady of the Lowlands (die laatste was al langer mijn favoriet) zijn echt absolute topklasse!

avatar van Outblasty
Ken dit album nu ongeveer een half jaartje en ik raak er maar niet op uitgekeken. Een ruim uur genieten!!

Gitaarman
Ik vind hem in de herfst altijd zo lekker wegdraaien, hoe dan ook een geweldig tijdloos album. Met alleen maar hoogtepunten eigenlijk.

Maar vijf stemmen voor Obviously 5 Believers... Wat mij betreft juist een van de beste nummers van de plaat!

avatar van Arrie
Obviously there are just 5 believers

avatar van ArthurDZ
Ik heb hem niet aangevinkt omdat het mijn 4de favoriet van het album is, maar WAT EEN PRACHTSONG

avatar van kort0235
Al heel lang ken ik dit overweldigend mooie album van de genius Dylan.
Blonde on Blonde is een klassieker die zijn weerga niet kent.
Stuk voor stuk goede tot briljante nummers!
Mijn grootste favoriet is Sad Eyed Lady Of The Lowlands, het mooiste uit het grote oeuvre van Bob Dylan. Wat is dit een heerlijk nummer: al had het een half uur geduurd, dan nog zou het me niet vervelen. Overigens is dit nummer fantastisch gecoverd door Joan Baez ( Any Day Now 1968)!!
Maar de nummers Just Like A Woman en I Want You zijn geniale composities.
Deze Blonde on Blonde is voor mij het beste album van Bob Dylan, gevolgd door Highway 61 Revisited.
Ik denk er nog even over na om hem de 1e plaats toe te kennen in mijn persoonliojke top 10.....

Een 4,0* is wel erg laag voor de potentiële nummer 1 van je top 10, vind je ook niet?

avatar van kort0235
Inderdaad, je hebt gelijk, dat moet ik nog wijzigen in een onberispelijke 5.0 *

avatar van DirkM
Bob Dylan. Een troubadour. Rondreizend met zijn harmonica. Zichzelf steeds vernieuwend. Op Blonde On Blonde heeft Dylan een geheel eigen sound. Dit geluid heeft hij daarvoor en daarna nooit meer terug gekregen. Het klinkt alsof het midden in de nacht is opgenomen.

Niet voor niets staat dit album op nummer 9 in de Rolling Stone 500. Blonde On Blonde is de eerste dubbel-LP van een bekende artiest ooit en alleen daarom al een mijlpaal. Het album opent met Rainy Day Women waarop Dylan hartstochtelijk 'everybody must get stoned' zingt. Fantastische tekst, een knaller van een opener. Zijn teksten zijn overigens steeds het beluisteren waard. Waar anderen in de jaren '60 korte popliedjes maakten van 3/4 minuten neemt Dylan rustig de tijd. Met name Visions of Johanna en Sad Eyed Lady Of The Lowlands zijn daar bijzonder mooie voorbeelden van. Maar ook op de kortere liedjes, zoals I Want You, klinkt Dylan goed.

Over het geheel genomen is dit erg goede muziek. De sfeer is fijn en Dylan weet me te raken met zijn stem, harmonica en teksten. 4.5*

avatar van Dustbowl

avatar van VictorJan
Dustbowl schreef:
Vandaag op de kop getikt voor slechts €3,99! Ze zijn gek mij de media markt

Wat...? Ik ga daar ook eens langs denk ik

Dustbowl schreef:
Vandaag op de kop getikt voor slechts €3,99! Ze zijn gek mij de media markt

Dit betekent alleen maar dat ook grote kunst niet aan de banale wetten van de winkelketens ontkomt.
Tot voor kort vond je geen Dylan in dat soort schappen. Nog steeds geen Beatles, maar dat zal binnenkort ook wel komen.
Maar ja, toch kopen natuurlijk als je hem nog niet had. Straks koop je heel Dylan's oeuvre in een grote box van Kruidvat of Albert Heyn voor een tientje. Zoals onder andere Beethoven en Bach is overkomen.