King Crimson - In the Court of the Crimson King (1969)

Alternatieve titel: An Observation by King Crimson

Label: Island

1. 21st Century Schizoid Man (7:24)
  2. I Talk to the Wind (6:00)
  3. Epitaph (8:52)
  4. Moonchild (12:15)
  5. The Court of the Crimson King (9:20)
  6. Moonchild [Full Version] * (12:13)
  7. I Talk to the Wind [Duo Version] * (4:54)
  8. I Talk to the Wind [Alternate Mix] * (6:34)
  9. Epitaph (Backing Track) * (9:02)
  10. Wind Session * (4:28)
Guardian of Isis schreef:
Zelf gemaakt, voor de mensen die niet zo van Moonchild houden. Enjoy!

Mooie sfeerbeelden, ik wordt er helemaal rustig van! Ik houd niet zo van Moonchild, en dat is nog niet veranderd .

Guardian of Isis
Ik heb je misschien niet bekeerd, maar toch bedankt!

avatar van Zjapp
Ongeloofelijk, hoe die herrie die op het einde van 21st Century Schizoid Man ontstaat kan transformeren in dat tedere fluitgeluid van I Talk To The Wind, een wereld van verschil noemt men dat zeker

Zjapp schreef:

Dat klinkt inderdaad heeel smooth. Kan Paul McCartney nog een puntje aan zuigen (b-kant van Abbey Road) .

avatar van kaztor
Guardian of Isis schreef:

Zelf gemaakt, voor de mensen die niet zo van Moonchild houden. Enjoy!

Da's voor mij juist het hart van het nummer.

avatar van Running On Empty
Deze plaat maar weer eens opgezet na een magistrale vertolking van het nummer The Court of the Crimson King door John Wetton met Asia afgelopen dinsdag 7/4 in Zoetermeer. Dit blijft toch wel een fantastische plaat met stuk voor stuk prijsnummers. Beste plaat van King Crimson voor mij en een half puntje erbij. Die mellotron blijft heerlijk klinken.

avatar van glenn53
Mij benieuwen wat de heer Wilson van de 5.1 versies gaat maken, lijkt me toch heel lekker.

glenn53 schreef:

Meneer Wilson?!?
5.1 versies? Wat is 5.1? En wat heeft dit met de King te maken?

avatar van Fairy Feller
Kingsnake schreef:

Meneer Wilson?!?
5.1 versies? Wat is 5.1? En wat heeft dit met de King te maken?

Volgens mij is het de bedoeling dat Steven Wilson (Porcupine Tree) werkt aan een 5.1 mix (surround) van dit King Crimson album

Fairy Feller schreef:

Volgens mij is het de bedoeling dat Steven Wilson (Porcupine Tree) werkt aan een 5.1 mix van dit King Crimson album

En wat is 5.1 als ik vragen mag?
Verbeterde soundkwaliteit? Een remaster die weer 4 tientjes kost, om nog meer 8 sporen ruis ye horen?

avatar van Fairy Feller
Kingsnake schreef:

En wat is 5.1 als ik vragen mag?

5.1 is een surround mix, zoals bijv. bij home-cinema sets. 2 front en 1 center speaker, 2 achter speakers en 1 subwoofer .
Persoonlijk zou ik het mooi bij stereo laten

avatar van Leeds
Wat was 1969 toch voorzien van grootse muziekparels

en dit is er ongetwijfeld ook 1 van. Niets dat ook maar echt kan vervelen. het stukje van Moonchild zelf mocht gerust wat langer duren.

avatar van TJN
TJN
Kwam dit in '89 tegen bij een toenmalige vriend van mij, sinds die tijd is dit één van mijn favoriete platen gebleven met I talk to the wind, Epitaph en In the court of the crimson King als absolute lievelingsnummers. Op het nummer Epitaph ben ik toentertijd maandenlang verliefd geweest. Van daaruit met succes verder op zoek gegaan naar de muziek van King Crimson.

Father McKenzie
Mijn eerste King Crimson cd is nu een feit.
Ik zie gelijk ook dat ik hun oudste vast heb!

Geheel "blind" (of beter "doof") aangeschaft, nog nooit een NOOT van deze band gehoord (moet ik me schamen???)

Het klonk erg lekker, die eerste 3 songs, de rest ga ik dus straks beluisteren.

Ik vond het absoluut ouderwets goed naar progrock klinken.

Ik kom absluut eerstdaags met mijn bevindingen. Al geweldig blij dat het niet klinkt zoals de Keane's en Kane's van deze wereld...

avatar van freitzen
Die bestonden toen gelukkig ook nog niet

Nee even serieus, dit moet wel goed vallen. Ik weet niet of je je moet schamen; ik weet wel dat ik bij de updates de naam 'Father McKenzie' bij dit album zag staan en onmiddellijk dacht: heeft hij King Crimson al wel eens ontdekt? Waarschijnlijk niet! Het zou hem best bevallen!
Over dit album: Moonchild zal misschien een beetje taai zijn, maar de beloning volgt aan het einde met het nog altijd legendarische bijna-titelnummer.

Misterfool
na pink floyd is king crimson mijn favoriete band. ze hebben continu op top niveau gepresteerd. eigenlijk hebben ze nog nooit een echt heel slecht album afgeleverd. nou ja, construction of the light mischien.

ik weet zeker dat de muziek van king crimson jou wel ligt

Ik denk het ook.

Ik heb zonet de cd voorbeluisterd; hij zit integraal in de i-pod, wàt klinkt dit echt tijdloos - het woord tijdloos wordt hier niet gratuit gebruikt.
Ik bedoel; ik heb hier ook zo een gevoel bij zoals bij de hele vroege Pink Floyd albums. Dit kàn nooit onderhevig zijn aan modetrends, zeker weten.

Enfin, blij dat ik dit ontdekt heb. Ga vaak luisteren, het laten rijpen en kom niet te vlug met een soort schoolrapport, ik wil mijn bevindingen goed onderbouwen, maar dat ik het LUST, dat is nu al zeker, welke zouden de kenners hier, me nog aanraden, of moet ik hun reguliere werk chronologisch aflopen???

Wordt intensief werk voor de vakantie, deze band beter leren kennen. Bestaan ze anno 2009 eigenlijk nog??

avatar van ChrisX
Father McKenzie schreef:

1. Ik raad eigenlijk altijd aan om een band chronologisch te ontdekken en in het geval van KC helemaal.

2. KC houd feitelijk nooit echt op te bestaan aangezien het een entiteit is die word gedicteerd door de muziek die Robert Fripp creeert. Als hij vind dat de muziek die hij maakt KC waardig is dan gaat hij het opnemen met King Crimson.

Joy
ik leerde cimson echt kennen met b'boom, daarna deze

chronologisch my ass dus

er valt net als bij zappa vanalles te ontdekken en het maakt imo niet uit waar je begint

Kingsnake
Ik ben het wel met ChrisX eens.
Het is echt vaak te prefereren een band chronologisch te ontdekken.
Als is het alleen maar om de groei mee te maken.
Terugwaarts ontdekken is zo vaak teleurstellend.
En daarbij, hoe kan je bijv. eerst Operation Mindcrime II ontdekken en dan pas nummer I.
En zo geldt dat voor veel bands.

avatar van kaztor
Ik denk het ook.

Jou wacht een mooie reis.
Chronologisch af gaan lijkt me een goeie optie. Islands is daarin iets minder, maar daarna volgt een opleving die z'n weerga niet kent.

Father McKenzie
Bedankt kaztor, ik ga zeker voor méér King Crimson, dit is nog eens inspirerende muziek!
O ja, ik ben hier nog een beoordeling verschuldigd.... Moeilijk is dit niet, deze plaat is hààst... perfect. 4.5 lijkt me niet meer dan billig!

ChrisX schreef:

Helemaal mee eens, zo doe ik het ook altijd. Ook met Zappa trouwens (al zou Mothers of Invention al best meteen het eindstation kunnen zijn, want daar vind ik niet zoveel aan).

Maar Father: deze bevalt je dus wel?

Father McKenzie schreef:
4.5 lijkt me niet meer dan billig!

Je bedoelt waarschijnlijk ".....lijkt me niet meer dan billijk"?
Zo 'billig' vind ik King Crimson namelijk niet

Father McKenzie
Gij kieken, Patrick toch! Uiteraard billijk, ik zal niet goed wakker geweest zijn.

Joy
juist int geval van zappa maakt het na de mothers periode weinig uit wat je beluistert en uit welk jaar

de man maakte muziek die tegelijkertijd verleden heden en toekomst bevatte

deze is een klassieker, maar vaak draaien doe ik hem niet
je moet er zin in hebben, zo tegen de winter, met een flesje gulden draak op de tafel

Father McKenzie
Neen, je luistert niet naar "arbeidsvitaminen" , maar dit gaat wel wat dieper...

avatar van ChrisX
kaztor schreef:

Wat Islands ben ik het niet echt eens eigenlijk, want die wisselt om de dag van plek met Lizard als het gaat om m'n favo KC album.
Ik vind de Fripp / Cross / Wetton / Bruford periode die hier na komt ook erg gaaf maar daar lijden de composities soms onder de muzikale krachtpatserij van het viertal.

avatar van LucM
De eerste keer dat ik een album van King Crimson heb aangeschaft en na 3x beluisteren sta ik daar zeer positief tegenover. Wat mij vooral opvalt is de vakkundigheid van de musici : vocalen, begeleiding, sfeer, productie, melodieën en teksten, het zit allemaal perfect in elkaar en dit is typisch zo'n album dat je vaak gaat draaien (liefst 's avonds laat). Met name de titelsong, "I Talk to the Wind" en "Epitaph" zijn magistraal. Het enige minpunt is dat "Moonchild" nodeloos lang is uitgesponnen wat King Crimson hier een halve ster kost.

avatar van dynamo d
Dit album komt in 5.1 surround sound uit.