Airbag - A Day at the Beach (2020)

Noorwegen
Label: Karisma

1. Machines and Men (10:48)
  2. A Day at the Beach (Part 1) (3:55)
  3. Into the Unknown (10:28)
  4. Sunsets (8:16)
  5. A Day at the Beach (Part 2) (5:33)
  6. Megalomaniac (9:50)
avatar van Brunniepoo
Die Pink Floyd-invloeden zijn er nog wel, maar op dit album voelt het eindelijk eens niet als een (saaie) kopie. Ik ben eigenlijk wel positief verrast door de vernieuwingsslag die ze hebben toegepast en zeker Machines And Men is een fraai stukje muziek geworden.

avatar van Jake Bugg
Machines And Men is ondertussen wel gegroeid bij mij.
Nu een eerste luisterbeurt vh album.
Into The Unknown laat alvast een goede eerste indruk na

NoMind
Ik moet Brunniepoo gelijk geven. Nog steeds hoor je de kenmerkende Bjørn Riis Gilmourachtige gitaarpartijen, maar het experimenteren met het electronische (80s) geluid zoals in Machines and Men zorgt er nu eens voor dat Airbag niet zo voorspelbaar klinkt. Vooruit, ik geef ze weer eens een kans. En zo verwend zijn we imo de afgelopen maanden ook niet qua releases.

avatar van ProGNerD
Mee eens, NoMind. Maar jij hebt de lat dan wel heel erg hoog liggen; wat te denken van releases als Caligula's Horse - Rise Radiant, Pure Reason Revolution - Eupnea, Katatonia - City Burials,...

avatar van ProGNerD
En in het (nabije) vooruitzicht o.a.: Haken - Virus, Long Distance Calling - How Do We Want to Live?...

avatar van hydex
Lekkere plaat geworden. Net even 2 keer helemaal geluisterd. Eigenlijk zitten er geen slechte nummers op. Voor mij springt megalomaniac er wel uit!

avatar van ProGNerD
Inderdaad mooi album. Waar het steeds meer van hetzelfde leek te gaan worden en daardoor saaiheid op de loer lag, hebben ze zich met de nieuwe sound en afwisseling op dit album "herpakt" en bewezen een speler van belang te zijn in de huidige progressieve rock scene

Persoonlijke favorieten zijn: Into the Unknown en Megalomaniac (en niet alleen omdat het de langere nummers betreft... )

avatar van Guinness1980
Ik luister het album nu voor de eerste keer. Toch wel anders dan de vorige album.
Ik kan het wel waarderen!

avatar van Prog66
Ook hier het eerste rondje in de CD speler. Het valt me vooralsnog nog niet mee, maar ik heb al wel de indruk dat er meerdere luisterbeurten nodig zijn om dit album op waarde te schatten.

Dat de heren enigszins durven af te wijken van de tot nu toe gevolgde koers siert ze in elk geval wel.

Ik wacht nog even met een * waardering.

avatar van Guinness1980
Het album inmiddels een stuk of 5 keer geluisterd.
Zowel A Day at the Beach Part 1 als Part 2 vind ik de minste songs op dit album, en zelfs deze twee zijn alles behalve slecht!
Het klinkt allemaal erg Airbag zoals ik gewend ben maar met af en toe een flinke twist er in. Onder andere The Cure heb ik in de recensie van Progwereld voorbij zien komen en dat hoor ik er ook in terug.

Ik twijfelde altijd of All Rights Removed of Disconnected mijn favoriete Airbag album was maar die twijfel zal niet lang meer duren.
Ik durf nu al te zeggen dat ze met A Day at the Beach hun beste album hebben afgeleverd.

4.5* maar maakt zeker nog kans om de volle 5* te krijgen.

ach je kunt het met veel bands vergelijken en natuurlijk is Pink Floyd hun leidraad (geweest), maar ze hebben inmiddels wel een eigen stijl ontwikkeld. Ook ik hoor the Cure hier niet in terug

avatar van Guinness1980
En die eigen stijl is ook heel herkenbaar.

avatar van gigage
Leuke 80's revisited electro rock plaat van Airbag. Ik word hier nou niet helemaal door omver geblazen maar het luistert allemaal wel lekker weg. The pineapple thief las ik ergens als referentie voor deze nieuw ingeslagen weg en dat kan wel kloppen.

avatar van Prog66
Twee echt goeie nummers (Into The Unknown en Sunsets), en Megalomaniac krijgt het voordeel van de twijfel (maar duurt te lang).

Verder eigenlijk een tamelijk teleurstellend album. Om in rapporttermen te spreken "een zesje", en dat ben ik van Airbag niet gewend.

Ik zet All Rights Removed nog maar eens op.

avatar van vanwijk
Mijn eigenlijke kennismaking met Airbag. Ik ken All Rights Removed een beetje (is besteld inmiddels, alleen al voor het fantastisch mooie Homesick I-III).
Ik kwam het tegen toen ik het magazine Prog kocht en daar zat een gratis cd’tje bij met daarop Machines and Men en dat sprak me enorm aan.
Ga er nog wel wat draaibeurtjes aan besteden komende weken (naast de vele mooie andere releases nu) om tot een definitief oordeel te komen maar ik ben aangenaam verrast!

avatar van buso
Het klinkt een beetje anders dan we gewend zijn, maar het is toch overduidelijk Airbag. Ik had een beetje schrik bij het lezen van elektronica en The Cure en wat nog meer in allerlei recensies, maar het valt me allemaal best mee. Op dit moment (na een luisterbeurt of twee) ben ik heel tevreden.

vanwijk schreef:

dan heb je nog wat albums te gaan. Hun eerste twee zijn sprekend PF

avatar van vanwijk
Dan gaan we daar de komende zomervakantie eens op ons gemak naar luisteren onder het genot van een goed glas.
Ik ben heel benieuwd naar het oeuvre van deze band!

avatar van Leptop
Na een enthousiaste 4* start moet ik toch wat gas terugnemen, zo lijkt het. Zonder meer een album met goede momenten, maar ik mis wat.
Eens kijken wat de komende dagen gaat brengen. Ergens tussen 3,5 en 4* verwacht ik.

avatar van SanderH89
Ik heb het album inmiddels helemaal geluisterd, en ben toch prettig verrast. Het is iets anders, maar toch ook nog steeds airbag.

Ben ook enorm fan van porcupine tree, en hoor hier ook meer invloeden van terug, gaaf.

Mooi album, verdient zeker meerdere luister sessies.

avatar van Broem
Album de afgelopen tijd diverse keren geluisterd. Voor mij een band die toch een originele twist weet te geven aan dat bekende proggy genre. Uiteraard gebaseerd op de veel (hierboven) genoemde inspiratiebronnen. Het Album klopt gewoon en die heerlijke wall of sound weet me telkens weer te boeien. Vette voldoende voor Airbag en dat ze maar weer snel richting het zuiden van ons land komen. Diverse optredens gezien en gehoord en altijd dik de moeite waard.

avatar van gigage

avatar van Rogyros
gigage schreef:
Pikken jullie Fish on Friday - Black Rain (2020) dan ook even mee?

Ken ik niet, gigage. Dank voor de tip, ik ga er zeker achteraan!

avatar van Rogyros
Broem schreef:

Helemaal eens, Broem! Ik heb het nu een keer of vier beluisterd, en het album wordt steeds beter. Ik wilde eigenlijk 4 sterren geven, maar ik neig toch naar 4,5*. Mooie sound. Ook dit album heeft echt de handtekening van Airbag, maar ze variëren daarbinnen behoorlijk. De iets stevigere sound, iets meer elektronica. Het maakt het allemaal een tikkeltje spannender en met de smaakvolle solo's, de mooie muzikale opbouw, fijne melodieën en de welbekende prachtige sfeer.

Zeer goed album.

gigage schreef:

Zekers ! Goed album ook

avatar van SanderH89
Gigage, thnx voor de tip. Klinkt ook zéér interessant, album meteen geregeld. Nu aan het luisteren, wat ik tot nu toe gehoord hebt bevalt me al goed.

avatar van vigil
Brunniepoo schreef:
Die Pink Floyd-invloeden zijn er nog wel, maar op dit album voelt het eindelijk eens niet als een (saaie) kopie. Ik ben eigenlijk wel positief verrast door de vernieuwingsslag die ze hebben toegepast.

Ipv Airbag goes Pink Floyd is het nu Airbag goes Archive geworden.

Er staan zeker meer dan prima nummers op (Megalomaniac bv) maar de jubel verhalen van sommige kan ik ook weer niet helemaal volgen. Vernieuwend in de Prog wat betreft electronica? Dat doen Pure Reason, Long Distance Calling, Anathema (Sunsets heeft bv een erg Anathema sfeertje) en eerder genoemde Archive al jaren en jaren volgens mij.

avatar van AllesIsZen
Nog bezig met de luisterbeurten. Ik hou enorm van de sfeer van Airbag (alle vorige albums!).
Het vocale lijkt me soms er een beetje "naast" te zitten (Sunsets). Ook vind ik de lyrics heel eenvoudig. Maar de muziek is fantastisch! Pink Floyd, Riverside, Porcupine Tree, en blijkbaar ook invloeden van a-ha.
Update: A day at the Beach (Part2), koude rillingen! Zooo kabbelend mooi, en iedere noot perfect geplaatst!

avatar van vigil
AllesIsZen schreef:

Zeker een mooi nummer. Ken je de band Archive? Die doen van dat soort nummers een paar per plaat dus war betreft wellicht een tip

avatar van pos
pos
Het kabbelt mij juist een beetje teveel allemaal. Best mooi maar Ik kan er wellicht daardoor nog steeds niet helemaal in komen en blijf hangen bij een voor Airbag begrippen magere 3,5 ster.