Neil Young - Homegrown (2020)

Canada

4. Love Is a Rose (2:16)
  5. Homegrown (2:47)
  6. Florida (2:58)
  7. Kansas (2:12)
  8. We Don't Smoke It No More (4:50)
  9. White Line (3:14)
  10. Vacancy (3:59)
  11. Little Wing (2:10)
  12. Star of Bethlehem (2:42)
avatar van Poeha
Fantastische hoes alvast.

avatar van E-Clect-Eddy
Er is wel iets mis gegaan met de import van tracks via iTunes, heb een correctie ingediend.

avatar van Joshua68
en volgens mij is releasedatum 19 juni en label Reprise..

Joshua68 schreef:
en volgens mij is releasedatum 19 juni en label Reprise..

Datum en label is nu zoals op iTunes, al heb ik wat jij noemt ook ergens gelezen.

Try is als single uitgebracht. Klinkt prima maar niet bijzonder.

Opnames uit de periode 1974/75: wel weer fijn om zijn stem uit die tijd te horen.

avatar van harm1985
Try is alvast een fijne eerste single. In het verlengde van Harvest, met Emmylou Harris en Levon Helm op achtergrondzang. Denk dat dit Hitchhiker zal overtreffen.

avatar van Cor
Cor
Poeh, 19 juni. Nieuwe Dylan en nieuwe (oude) Young. Kijk er alvast naar uit

Kan na decennia mystificatie eigenlijk alleen maar tegenvallen. Tenzij 'ie dat niet doet.

Zeker op voorhand is dat er een hoop pareltjes op staan, die voorheen niet werden uitgebracht of niet tot hun recht kwamen binnen de context van die uitgaves. Ik had 'Homefires' hier overigens ook wel verwacht.

avatar van E-Clect-Eddy
Als ik Try zo hoor dan klinkt dat als een goed uitgewerkt demo maar nog niet helemaal af. Ik was in de veronderstelling dat het album destijds al helemaal klaar was om uitgebracht te worden.

avatar van pintjebier
E-Clect-Eddy schreef:

Heel veel werk van Neil Young klinkt onafgewerkt. Love it!

Zou deze de oude NY weer bovenhalen ????????? Kijk er naar uit.

avatar van pintjebier
Twee nummers van American Stars 'n Bars. Als die kunnen tippen aan de bekende versies ben ik koper.

avatar van musician
Voor mijn gevoel blijft het origineel van White Line gewoon staan op Ragged Glory. Niks mis mee. Play it loud!
Alleen heeft hij het in december '75 al eens elektrisch gespeeld met Crazy Horse White line. Maar ook akoestisch op Songs for Judy.

Ben daarom wel benieuwd welke kant deze White Line op zal gaan. Ben bang dat de "originele" versie van Ragged Glory niet meer gaat worden overtroffen.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Wel een erg kort album.
Ben hier wel erg nieuwsgierig naar.
Ik hoop dat het niveau van Hitchiker benaderd kan worden.

avatar van harm1985
35 minuten is een normale lengte voor een album uit 1975. Hoe meer je op een vinyl plaat propt, hoe meer compressie je moet toepassen tijdens het masteren en hoe minder goed de plaat klinkt. En met 35 minuten heb je all killer, no filler. Het feit dat een CD 74 en later 80 minuten kon bevatten gaf sommige artiesten de vrijbrief dat ding ook helemaal vol te knallen, met wisselend success. Of nog erger, dat ze een remaster uitbrengen met daarop nog 40 minuten aan rommel die in eerste instantie niet goed genoeg geachte werd. Kun je dus 'nooit' meer het album normaal luisteren en op repeat zetten.

Anyway, nog twee weken. Ben zeer benieuwd of het de hype kan waarmaken.

avatar van harm1985
Vacancy ligt qua sound in het verlengde van liedjes als Alabama en Time Fades Away. Homegrown lijkt inderdaad de missing link te worden tussen Harvest en Comes a Time. De tekst van Vacancy is rauw en direct.

Lekker nummer hoor

avatar van E-Clect-Eddy
Try klonk wat te mellow / relaxt, alsof Neil wat 'homegrown green grass' had gebruikt.

De tweede single Vacancy is energieker, maar de teksten vind ik wat dubbelzinnig.

avatar van henk01
Nu te beluisteren op z’n site

Voor het artwerk een 5+

Dan de inhoud:

Die is wisselend, de bekende nummers zijn bekend en volgens mij weinig anders muv Homegrown. Florida is mij onduidelijk wat de bedoeling daarvan is. Ik ga hem kopen.
Uitschieter mat mij betreft is Vacancy

avatar van E-Clect-Eddy
Album is inderdaad nu al te beluisteren op Neil's website.

Er zijn soms wel problemen met het streamen... dat plots stopt... mogelijk te veel luisteraars?

Bij de credits opmerkelijk: "Made in the Netherlands"

Neil Young Archives

avatar van E-Clect-Eddy
Het album opent met een fade-in van Separate Ways en met een fade-out eindigt het nummer.

Afgaande op de opnamekwaliteit zou ik zeggen: demo-opnames, sommigen zijn ver uitgewerkt / terwijl anderen duidelijk nog veel aan gewerkt / geoefend moest worden. Het verhaal dat dit album al helemaal afgerond was en op het laatste moment niet is uitgebracht lijkt me niet te kloppen / overdreven. Die demo-geluidskwaliteit was al te horen op Try, de tweede single Vacancy is het meest pittige nummer.

Het titelnummer Homegrown, zit vol 'foutjes / missers' door de musici. Zelfs voor een demo eigenlijk nog niet vaak geoefend om vast te leggen. Een live-in-the-studio-sessie.

In de intermezzo Florida komt Neil aan het woord in een soort Ouija board sessie-sfeertje met wijnglazen!!

Op de betere nummers is de stem van Neil Young mooi intiem, de singer-songwriter heeft dan weinig nodig om sfeer te creëren.

Mooi solerende gitaar op We Don't Smoke it No More. Maar als ik de opnames zo hoor dan klopt die stelling niet. Ze zijn vaak wel erg mellow en relaxt bezig. Lijkt me een fijn album voor later op de avond.

Little Wing weet niet of de vervormde klanken van de harmonica de bedoeling was of gewoon verkeerd opgenomen. Intiem nummer met Neil begeleid op akoestische gitaar. Duidelijk een nummer dat nog niet af is.

Zo ingetogen als het album opent, zo sluit het ook met Star of Bethlehem, met volgens mijn Emmylou Harris als tweede stem in het koor.

Top dat op Nel Young's website meteen ook vele foto's van de opnames-tapes te zien zijn. Kijkje in de keuken die je zelden ziet. Met vier verschillende producers en in vier verschillende studio's opgenomen inclusief eentje in Londen.

Zoals het album nu te horen is zou ik het geen verloren meesterwerk noemen, maar er staat genoeg interessante nummers op die indien goed uitgewerkt wel tot een bijzonder album hadden kunnen leiden.

Toch mooi dat het na zo veel jaren alsnog is uitgebracht ik vermoed dat ondanks de demo-status van de meeste nummers, vele van Neil's fans hier wel blij van worden. Neil's stem klinkt vaak prachtig alleen zijn de teksten niet van dezelfde kwaliteit als op zijn betere albums. Het is / was gewoon nog niet af.

Favorieten: lastig, want alle nummers hebben manco's als ook pluspunten.

avatar van harm1985
Interessant om nummers als Star of Bethlehem, Little Wing, Homegrown en Love is a Rose in hun originele context te horen, ook ben ik zeer content met Separate Ways, Try, Kansas, White Line en Vacancy.

We Dont Smoke it beklijft nog niet en Florida maakt dat dit album maximaal 4,5 scoort.

Zover is het nog niet, eerst nog een paar keert luisteren.

Beetje jammer van het ontbreken van o.a. Homefires en Barefoot Floors. Was deze tracklist in 1975 al vastgelegd of alsnog recent?

Qua sound is het typisch Neil Young. Ongepolijst, onaf hoe je het ook wil noemen. Verschilt niet wezenlijk van ander materiaal. Zodra en nummer het juiste gevoel heeft is het af. Zie ook motorcycle mama.

Maakt de hype niet helemaal waar, maar verdient een plaats in zijn oeuvre. Téveel moois om op de plank te laten liggen.

harm1985 schreef:

Vermoedelijk recentelijk bepaald, al wordt dat niet helemaal duidelijk uit de spiekbriefjes die er online zijn geplaatst. Zie link op zijn website, onder related >

Neil Young Archives - neilyoungarchives.com

avatar van Dirruk
Over dit album wordt dus gezegd dat het de missing link zou zijn tussen Harvest, Old Ways en Harvest Moon. Wat vinden jullie daarvan henk01 harm1985 en E-Clect-Eddy? Past dit qua sfeer/sound in dat rijtje?

Bij mij ligt hij morgen op de tafel!

avatar van E-Clect-Eddy
Dirruk geluidstechnisch en wat sfeer betreft zit het uiteraard dichter bij Harvest. Die andere 2 albums ken ik nauwelijks afgezien van de singles.

Wat de overeenkomst is tussen Homegrown en Old Ways / Harvest Moon is dat de teksten minder blijven hangen. Minder urgent klinken.

Wel hoor je die warme stem van de jonge Neil. Al lijkt hij me hier wel iets te veel van zijn eigen 'homegrown' product gerookt te hebben.

Maar is een beetje appels en peren vergelijken want dit album is wmb gewoon nog niet af. Dus zeker geen meesterwerk, maar had wel een soort Harvest light kunnen opleveren. Separate Ways klinkt gewoon in het verlengde van de nummers op Harvest.

Er valt meer dan genoeg om van te genieten. Alleen met de gesproken trippy woorden is Florida een vreemde eend.

avatar van harm1985
Ja en nee, het past in de lijn van samengeraapte albums zoals On the Beach, Harvest en American Stars 'n' Bars, het feit dat een aantal nummers van dit album op de andere albums zijn verschenen draagt daartoe bij. Qua sound lijkt het op andere albums uit deze periode. Vindt het meer een afsluiting van de Ditch Trilogy. Zou eigenlijk ook na TTN uit moeten komen.

Wat Florida betreft; vandaag viel ineens het kwartje. Het wordt omschreven als 'some cockamamie spoken-word dream'. En het volgende nummer, Kansas, opent met 'I feel like a just woke up from a bad dream'.

PS: Deep Forbidden Lake mis ik hier ook, zou volgens de Liner Notes van Decade er ook op hebben moeten staan.

avatar van Poles Apart
Wordt tijd dat de uitdrukking "Niets zo veranderlijk als het weer" wordt gewijzigd in "Niets zo veranderlijk als Neil Young".

avatar van henk01

Ga nog maar eens goed luisteren

avatar van E-Clect-Eddy
Op Neil's website onder RELATED bij dit album, staan een aantal 'spiekbriefjes' van 24 nummers gerelateerd aan dit album.

Op de 4 lijstjes staan:

White Line
Little Wing

Love Art Blues
Daughters

Duidelijk is dat sommige nummers op andere albums terecht zijn gekomen.

Dat sommige nummers nu niet op dit album lijken te staan kan meerdere oorzaken kennen. Bijvoorbeeld dus dat het hernoemd is, en hier wel staat of op een ander album. Bovendien moest er eerste een 'restauratie' plaatsvinden van de analoge tapes. Kan zijn dat sommige nummers niet meer te redden waren.