meneer schreef:
Ik vind het heerlijk relaxed om naar dit Dylan album te luisteren en het heeft ergens de ziel in zich om gedraaid te worden op lome zomerse dagen. En die komen er aan.
En het zijn nu die lome zomerse dagen. En elke avond, zo rond een uur of 8, ga ik ergens zitten met het laatste door Stephen King geschreven boek en zet dit album op. De eerste tonen van dit ergens toch ook lome album brengen mij in de sferen van de 4 verhalen van het boek. King en Dylan samen, twee Amerikaanse woordenkunstenaars die allebei zo beeldend kunnen vertellen over dat land vol geschiedenis. Alhoewel King als ‘horror’ schrijver wordt omschreven is dat maar een klein onderdeel van zijn boeken. Net als Dylan hier verhaalt King prachtig over de Amerikaanse cultuur. Literair soms zelfs.
Dylan is voor mij de muzikant die ik al meer dan 40 jaar hoor maar nooit echt beluisterd heb. Mijn oudste broer was helemaal idolaat van Dylan ergens eind jaren 70 en wij thuis mochten altijd ‘meegenieten‘. Ik vond er meestal niks aan. Maar mijn broer was mijn grote voorbeeld dus ik luisterde wel mee. Hell, ik ben zelfs naar een concert van hem in Ahoy geweest. Maar nee, het werd hem niet. Broer wel ! Die kocht een boerderij en noemde deze zelfs ‘Maggie’s Farm’. Ging naar zijn concerten in The States en stond zelfs in de achtertuin van Dylan tot hij weg moest vluchten voor een boze waakhond.
Maar, zoals ik al eerder ergens bij een album van The Band heb beschreven, op een dag besloot mijn broer om zijn eigen weg te gaan en sindsdien horen we niks meer van hem. De banden verbroken. Mijn grote voorbeeld.. En altijd als ik ergens Dylan hoor voel ik mijn broer..
En voelbaar ook bij dit album. Maar Dylan klinkt hier ‘schoon’, zonder rafels, verstaanbaar en loom, zo heerlijk zomers relaxed als het ruisen van de wind door een veld vol halmen van het bijna volrijpe graan. Is het afscheid nemend ?
Met ergens de woorden van King en Dylan in mijn eigen verhalen vermengd beleef ik nu de eerste dagen van een mooie tijd van een zomer die voor mij ligt. Dat deze nog maar lang, warm en relaxed mag duren met deze twee Amerikanen. De troubadour en de verteller. Ik ken ze al zo lang. Ze worden oud. Mijn broer en ik ook.. En het is voor het eerst nu dat ik de muziek van Dylan beluister en dat het wel bij mij binnen komt. Er is dus nog hoop..