Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
Superbeertje
Nieuw nummer van Typhoon al een tijdje op Youtube:

Dubbele Beloning (het Weerwoord)

avatar van Carolaah
Ja ik zag hem laatst bij MTV geloof ik, de Brand new..

evenals de nieuwe Santogold en Roísin Murphy dat was één goede Brand new voor mij ..

Overigens weer een chill nummer.. ben heel benieuwd naar een volgend album.. Of het dit album kan overtreffen.. Zal een zware klus worden!

Edit:

Hmmmm misschien dat ik binnenkort tóch wel weer een 5,0 ga geven,.. ik blijf dit album eindeloos draaien.. Ondanks dat ik 'Natuurlijk' en 'Contact' minder vind, ook die zijn niet slecht..

Daarnaast, die lyrics.. zucht.. geweldig. Op één of andere manier herkenbaar..

teksten als: "Woorden beperken mijn gedachten, maar het is goed zo"

of "Het enige wat ik denk is laat me een ongeluk krijgen, zo'n kleintje om verplicht een tijdje rustig te blijven"

en "Het is gewoon een kwestie van perspectief. Zie je rommel op de ruit of zit er stof op je oog, het is maar net waar je in gelooft"

Nou ja, da's maar een kleine greep uit lyrics die mij in ieder geval aanspreken, qua inhoud en ook de manier waarop ze naar voren worden gebracht..
topwerk. Daarnaast één van de weinige albums die zo snel voorbij luistert dat ik het alweer jammer vind dat de plaat bijna voorbij is als ik het laatste nummer hoor.. Waar ik de vlieger dan ook weer uitstekend vind gekozen

avatar van VforVictor
Mooi plaatje dit, had em al een vrij lange tijd in bezit maar had er nooit echt aandacht aan besteed, vond destijds de teksten te zweverig, maar nu ik em zo voor de eertse x echt luister vind ik het echt een mooi plaatje. Prachtige teksten, chille beats/sounds, originele insteek en het gaat vaak ergens over. Top nummers vind ik: Zendeghi, Sprokkeldagen, Zo Niet Mij. Vor nu een 3,5

avatar van TheFunkyM
Typhoon leek mij helemaal niets.
Ik vond zijn stem vervelend, zijn hoofd.. gewoon alles.

Maar nu heb ik het album van een vriend gekregen.. echt een topper.. helemaal om voor deze gast.

Ik vind dat alles klopt...

TheFunkyM schreef:
Typhoon leek mij helemaal niets.
Ik vond zijn stem vervelend, zijn hoofd.. gewoon alles.

Ik vind dat alles klopt...

Da's leuk om te lezen. Zelf moest ik eerst ook echt niks hebben van Typhoon.. ik vond 'vluchteling' echt een zeiknummer, gadver, weer zo eentje die een beetje zielig gaat doen over vluchtelingen, allochtonen etc. daarnaast vond ik die manier van articuleren maar niks, maar als snel bleek er wel degelijk inhoud en talent in deze jongeman te zitten.. toen ik Tussen licht en lucht luisterde had ik eerst niet eens de link gelegd tussen 'die gozer van 'vluchteling'' en dat dat wel eens Typhoon kon zijn..

Best grappig.. want ik vind dit dus ook echt een verpletterend goed album. Denk dat ik er binnenkort toch wel 5 sterren aan ga uitdelen.

Ik ontdekte Ty gelukkig pas met dit album. Toen ik daarna het oudere werk beluisterde was dat echt een teleurstelling (behalve dan Bumaye). Aan de andere kant is het dan des te knapper dat hij zo vooruit is gegaan in 2 jaar.

heeerlijk album egt 5,0 is niet overdreven het is echt zo het is heerlijk rustig en goed gerijm

avatar van Urbanoetang
Dn!S schreef:

Toch is Typhoon met zijn featuring op Spuugdingen ook indrukwekkend, vooral als je rekening houd met zijn leeftijd.

Geweldig en indrukwekkend album, maar toch mist er voor mij wat. Wat precies weet ik niet, maar hierdoor dus geen 5.

Urbanoetang schreef:

Spuugdingen zal ik ns proberen
En ja bij mij mist er toch ook wel iets waardoor ik dit album niet de perfecte score kan geven. Het kan ook aan de tracks 13 en 14 liggen, zijn voor mij toch net iets minder, ondanks dat ze er zeker mee door kunnen. Maar Natuurlijk voelt een beetje als een verplichte track gewijd aan klimaatverandering. Ik vind zeker dat dit onderwerp in de aandacht moet blijven, maar Natuurlijk voegt naar mijn mening niet zoveel toe aan wat we al kennen omtrent dit onderwerp.
Contact vind ik zeker het minste nummer, het enige wat als cijfer tussen de 5.5 en 6 zou krijgen op dit album. Niet bijzondere neat, niet bijzondere teksten. Helaas, niet alles kan prachtig zijn.

avatar van Carolaah
Hmm zelfde probleem als ik dus heb .. waardoor ik er nog steeds geen 5,0 sterren aan uit geef.. Maar langzaam aan krijg ik wel die neiging, omdat het verder zó'n goed album is..

En langzaam maar zeker kan ik 'Natuurlijk' ook steeds beter waarderen en 'Contact' mja gaat er ook wel in.. maar maakt het uitdelen van een 5,0 toch lastig..

En tóch, als ik de cd draai is ie afgelopen voor ik het weet en heb ik me niet eens erg gestoord aan 'Contact' wat dat betreft past het er dus wel tussen.. Voor mij. Alleen ja.. hmhmh...

Wel fijn dat deze plaat zo'n mooi gemiddelde heeft, want dat is ook zó verdiend.. Hoop alleen niet dat mensen eerst naar het gemiddelde kijken, te hoge verwachtingen stellen, het album luisteren en het vervolgens overrated vinden.. Iedereen zou dit album gewoon blanco moeten gaan beluisteren.. ondanks dat ik zelf van te niet veel van dit album verwachtte..Natuurlijk luister je dan anders dan dat je er té hoge verwachtingen aan spant..

Hmm naja ik vind het nog steeds een hele goede plaat

Gruwelijk album.
Echt een album waar je op kunt chillen.
Vooral Zendeghi met de prachtige stem van Dinopha is prachtig en natuurlijk het nummer Natuurlijk met Rico.
Het nummer sprokkeldagen is wat betreft Typhoon erg goed, maar het stuk dat Neske Beks zingt houd ik niet van.

Dat stuk van Neske Beks vind ik juist geweldig. Heerlijk abstract!

avatar van Rhythm & Poetry
Langzaam maar zeker wordt Typhoon een van mijn favoriete Nederlandse rappers. Aan de hand van een album is dat misschien wat te vroeg en ik moet zeggen dat hij dit jaar als gastartiest ook wat mindere verses heeft afgeleverd. Ik kijk in ieder geval met smacht uit naar zijn volgende album. Tussen Licht en Lucht kent goede teksten, leuke of apparte gastartiesten (ik neem een Neske Beks bijvoorbeeld.) en uitstekende producties. Typhoon is diepzinnig maar moet opletten dat hij geen teksten gaat schrijven puur om diepzinnig over te komen. Dan krijg je dat het té gemaakt gaat worden. Zijn flow bevalt me steeds beter en zijn articulatie zoals ik al eerder zij vind ik een van zijn sterkste punten.

avatar van Outblasty
Erg leuke plaat. Steekt ver uit boven alle nederlandse hiphop imo (behalve opgezwolle, die vind ik beter). Maar ik merk wel dat ik de plaat iets minder ga vinden na zo'n 30 luisterbeurten.

Op den duur ken je de nummers zo door en door. Ik laat deze plaat daarom een beetje rusten en ik haal hem over een tijdje weer eens uit de kast. En ik weet zeker dat ik er dan weer optimaal van geniet.

Ik had eerst een 4,5 gegeven maar ik verlaag deze naar een 4 omdat hij toch wel een heel klein beetje gaat vervelen. (Vergeet niet dat een 4 nog steeds super hoog is, ik vind het namelijk nog steeds een super vette cd.)

luijsterburg
Wow, hoog gemiddelde moet ik zeggen. De tekst heb ik weinig op aan te merken, meer aan de rapper zelf dan. Ik vind hem nog net iets te veel terughouden, net te zacht. Luister toch vele malen liever naar Opgezwolle.

luijsterburg schreef:

Zelf vind ik dat bedeeste geluid juist mooi , die kalmte, met een sterke inhoud en toch ook wel veel emotie. Weet niet of dat dan 'terughoudend' te noemen valt, want dat vind ik het eigenlijk niet.

Maar snap denk ik wel wat je bedoelt . En dat je daarom liever naar Opgezwolle luistert..

Carolaah schreef:

Ja ik weet niet, het is inderdaad wel lekker rustig, maar om het hele album vol te houden is toch erg moeilijk.

Ik moet Typhoon wel respect geven voor de thema's die hij aanscherpt (met name dan sprokkeldagen), moet je toch wel lef hebben om zo'n, toch erg divers, album uit te brengen.

luijsterburg schreef:

Wat bedoel je met 'te zacht'?
Als je 'n dit album drie op vijf geeft, heb je er volgens mij weinig van begrepen.

Garben_B schreef:
Wat bedoel je met 'te zacht'?

Gewoon zoals ik het zeg, het blijft een beetje op een laag pitje, mag op sommige plekken in het album wel wat tempo in.

Dus dit album moet voor iedereen in de smaak vallen het spijt me. maar je woont niet alleen op deze aardbol en dan worden verschillende meningen gedeeld

En ach, als ik zie dat jij Lil' Wayne - The Carter II een 4,5 geeft en 50 cent - The Massacre een 3, heb jij er ook weinig van begrepen. Maar zo kunnen we nog wel even doorgaan.

avatar van MJ_DA_MAN
Garben_B schreef:

Om nog maar te zwijgen over een voldoende voor Kempi.

edris.
Zwijg daarover alsjeblieft.

Dn!S schreef:
een voldoende voor Kempi.

Van Kempi moet ik altijd huilen, maar back on-topic aub.

Ok. Te weinig tempo dus.

luijsterburg schreef:

Ik gun je gerust een eigen mening, maar ik vind je argument (te weinig tempo) maar magertjes.

luijsterburg schreef:

Klopt. Wat The Massacre betreft, 2,5 sterren zijn voor de beats. The Carter II is gewoon 'n heel dik album.

Dn!S schreef:
Om nog maar te zwijgen over een voldoende voor Kempi.

Tekstueel is Kempi nogal slapjes, maar muzikaal is hij er goed. Z'n refreintjes klinken goed en blijven hangen.

Ok
The Carter II is gewoon 'n heel dik album.

Tekstueel is Kempi nogal slapjes

Correctie, tekstueel is Kempi nergens.

maar muzikaal is hij er goed. Z'n refreintjes klinken goed en blijven hangen.

, goedkope niet-doordachte pingel deuntjes die elke 14 jarige met fruity loops kan maken. Geld hetzelfde voor Lil' Wayne, goedkope commerciële bliepjes en bellen.

luijsterburg schreef:

Dan raad ik je aan er wat te maken.

edris.
Verdient behoorlijk hoor, ik zou het zeker doen als ik nog 14 was en Fruityloops zou hebben.

luijsterburg
Dan moet ik nog wel iemand zoeken met een ghetto image, anders slaat het natuurlijk nooit aan.

luijsterburg schreef:

Gewoon 'n conducteur bedreigen en 'n jaartje in du cel. Geeft je kankerveel street cred. Je weet toch.

Edit: Maar serieus. Niet alles van Kempi is standaard crap. Neem nu nummers als 'Alleen voor love' of 'Coke meisje'. Geen verrassende teksten, maar wel degelijke nummers met 'n goede boodschap.

luijsterburg
Ok, en dan blijven vertellen hoe hard het leven wel niet is? Komt toch heel wat bij kijken.