Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

14. Contact (2:39)
  15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
panjoe (moderator)
5 sterren voor de teksten, 4 voor de beats en 1,5 voor de flow maakt 3,5 gemiddeld

ik weet niet of het aan mij ligt maar ik vind ty de plank met zn flow volledig mis slaan op de meeste tracks

P-DawG
Het ligt aan jou

panjoe schreef:

Helemaal mee eens, inclusief beoordeling. Heb er weinig aan toe te voegen, behalve dat zijn stem enorm zeurderig klinkt.

MAS
Vind het juist mooi hoeveel emotie Typhoon in zijn stem weet te leggen. Maarja smaken verschillen.

X-man
Ik hoor toch echt geen emotie in zijn stem. Er komt bij Typhoon, naar mijn gehoor, een vrij monotoon en zeurderige stem uit.

Ik kan wel naar hem luisteren, maar als ik echt op zijn stemgeluid ga letten, irriteer ik me dood.

avatar van Shelter
Ik vind inderdaad het stemgeluid ook een grote min, het heeft geen flow. Het is pratend maar zonder echt lekker meedeinend met de beats of zo. Daarentegen zijn de teksten en producties erg sterk, daarom voor mij toch nog 4*

Vind er wel emotie in zitten ('Zo niet mij' vind ik erg sterk).

Ik begrijp wel dat er velen zullen zijn die Ty's stemgeluid niet kunnen waarderen. Toen ik 'Vluchtgedrag' voor het eerst hoorde kon ik zijn stem ook niet uitstaan, dat overdreven articuleren. Nu vind ik het eerder een kunst dat hij het zo kan en erger ik me er niet meer aan (al vind ik dát nog steeds een k.tnummer).

Ty is inderdaad niet zo van de knallende hiphop, de beats zijn uitstekend, maar niet iets om echt hard op mee te bouncen/schreeuwen (alhoewel live het toch wel aardig tot zijn recht komt). Maar het is niet keihard ofzo, het is haast politiek correct

Bumaye vind ik trouwens wel een superrelaxed nummer! Die beat! Ahhhhh.. Maar ook weer niet superhard o.i.d., maar wel lekker

Carolaah schreef:
Vind er wel emotie in zitten ('Zo niet mij' vind ik erg sterk).

Hmm, politiek correct. Dat vind ik een mooie benaming hiervoor. Hoewel deze plaat toch ook wel wat experimentelere onderdelen kent, dit zit onder andere in de producties.

Maargoed, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat deze cd gewoon kwaliteit bevat. En dat is het belangrijkste!

Carolaah schreef:
Vind er wel emotie in zitten ('Zo niet mij' vind ik erg sterk).

Typhoon is live idd echt goed. Het publiek gaat toch altijd aardig los vooral als hij Brand Los doet.

Social_Mask
Hotel Beschaving... erg politiek correct ja.

Social_Mask schreef:
Hotel Beschaving... erg politiek correct ja.

Je noemt één track, maar over het algemeen kiest hij vooral de geëikte paden, als je snapt wat ik bedoel. Het is wel apart, maar nergens ook echt vernieuwend. Het gaat niet om één track of één verse, we hebben het over het geheel.

Social_Mask
Mwah.. wat bedoel je eigenlijk precies met 'politiek correct'? Waar doel je op? De teksten?

avatar van Carolaah
De nette verwoording, maar ondertussen toch de boodschap die geleverd wordt.

Social_Mask
Nou, de boodschap is toch ook niet echt politiek correct te noemen. Natuurlijk misschien..

avatar van Carolaah
Ja misschien was m'n woordkeuze niet ideaal..
Je moet het politieke niet te letterlijk nemen.

X-man schreef:

Volgens mij is het helemaal niet de bedoeling dat je hier het woord politiek correct of incorrect aanplakt. Je moet dit veel meer zien als poëzie dan daadwerkelijk sociaal geëngageerde raplyrics. Het gaat hier over gevoelens, emoties, veel metaforen en dergelijke.

Kan iemand me zeggen waar Zo Niet Mij eigenlijk over gaat???
Heb lyrics enkele malen gelezen en heb er maar vaag idee over...

avatar van Shelter
Ik denk zelf dat het gaat om iemand die worstelt met het leven; prestatiedruk en verwachtingen van de buitenwereld.
Iemand die zich niet begrepen voelt en niet aan de verwachtingen kan voldoen.
Hij heeft een relatie en zijn vriendin verwacht dat hij een soort van keuze maakt waarbij zij op 1 komt en de muziek op 2. Maar de persoon wil dat ze naast elkaar op 1 staan, omdat naar zijn mening de liefde en muziek elkaar sterk houden. Het feit dat zij hem niet begrijpt doet hem twijfelen of dit het leven is dat hij wil.

Het einde is ook niet duidelijk voor mij, maar mijn interpretatie is dat hij zelfmoord pleegt door zichzelf te verdrinken. Dit omdat hij emotioneel zo onder druk staat, dat hij het niet meer aan kan.

Das mijn interpretatie, misschien kan je er wat mee.

panjoe (moderator)
Ik geloof dat het gaat over autisme...

panjoe (moderator)
Zo af en toe komt er iets langs in de shuffle, en dan ben ik toch vaak weer onder de indruk. Ik kom iets terug op mijn beoordeling van 3,5 omdat veel nummers in totaal wel erg lekker klinken.

avatar van dnls
toch wel een van de betere nederlandstalige hiphop albums

SSS
Ik denk dat deze cd het beste Nederhop album allertijden is.

SSS schreef:
Ik denk dat deze cd het beste Nederhop album allertijden is.

+ 1

(nu ken ik niet alle Nederhop, maar Ty overstijgt)

avatar van 'State Of Mind'
Samen met Fakkelteit spant het inderdaad de kroon.

MAS
Vandaag weer eens geluisterd en verhoog dit naar een 5. Na 2 jaar weet nog steeds elk nummer me te boeien en er is eigenlijk geen minpunt te ontdekken op dit album. Inderdaad een van de beste hiphopalbums uit NL.

Vind vooral de beats heel goed van dit album.
Wat me wel opvalt is dat gitarist Driel Bijslma producer van dit album weinig gitaar heeft gebruikt.
Je kan wel horen dat hij inspiratie uit Delic heeft gehaald.
Aangezien hij de vaste gitarist van Delic is en veel Delic heeft gevolgd vind ik het niet zo gek.
In ieder geval hele muzikale beats en laat zien dat ie veeel meer kan dan gitaar spelen.
Typhoon Heeft zijn plus en minpunten.
Plus: Creatief, poetisch, inhoudelijk sterk en anders.
Min: Zijn stem en dat ie soms te vaag is.
Begrijp nog lang niet alles wat ie zegt in zijn liedjes.

Mijn waardering voor dit album gaat vooral naar beats en dat je deze plaat met geen andere hiphopplaat kan vergelijken.

avatar van Arrie
Je moet achter sommige teksten ook niet te veel zoeken.

avatar van Carolaah
Vind het zo mooi dat Ty zo creatief is met z'n gedachten op papier zetten.

Zinnen als "Woorden beperken mijn gedachten, maar het is goed zo", "voer een van de mogelijkheden uit. op halve kracht en gebruik die andere dan als excuus", "Jouw blinde vertrouwen in mij met je ogen op een kier"..

avatar van raafmau
Filosoferend vergaand album, teksten waar je meerdere betekenissen uit kunt halen/horen.
Typhoon laat zien op deze plaat dat hij veel meer kan dan alleen maar rappen.

-"het is gewoon een kwestie van perspectief, zit er rommel op de ruit. Of zit er stof op je oog, het is maar net waar in je geloofd".

-"je knik toont begrip, maar begrijpt 't vast niet".

-"land en lucht hebben een eigenaar, nog effe en ze heffen tol als je naar buiten gaat".

Props voor deze man.

avatar van Eardrum