Het blijft me verbazen hoe het gitaarintro van Sunglasses een plaat heeft kunnen bereiken. Enorm amateuristisch gespeeld, lelijk gitaargeluid en het voegt echt 0,0 toe aan de track. Het klinkt echt te veel als een riedeltje wat een gitarist live zou spelen omdat een ander bandlid zijn instrument nog aan het stemmen is. Om een geroemd Belgisch filosoof te quoten:
wat is daar het praktisch nut van?. Bij dit nummer helpt het niet als je de eerste versie hebt gehoord. Op alle fronten een veel minder bevlogen uitvoering.
Het gitaarwerk is sowieso het minst sterke punt van de plaat. Daarom snap ik ook de vergelijkingen met Slint, die ronduit complex en virtuoos gitaarwerk hebben, absoluut niet. Onheilspellende melancholische postrock-akkoorden aanslaan is niet Slint. Voor andere internetcommentators buiten MusicMeter: eenvoudige stemmige jazzy tokkeltjes is niet American Football. Gelukkig hoeft Black Country, New Road het niet te hebben van zijn gitaarwerk.
For the First Time is een vrij bedachtzame, maar daarmee wel gebalanceerde plaat geworden die erg lekker wegluistert. De band presenteert zich vooral echt als sterk geheel. Instrumental en Opus hebben allebei heerlijke opzwepende
[Eastern European pop music playing]-passages en vragen allebei om sterk uitgebreide live-uitvoeringen. Opus voelt voor mij ook toch niet helemaal compleet, ik had graag die korte uitbarsting nog een paar gradaties verder horen ontsporen. De melancholische blazersmelodieën zijn daarentegen wel ronduit prachtig.
Science Fair is een ontzettend sterk staaltje spanningsopbouw met sluipende Ornette Coleman/Miles Davis-achtige blazers. Track X is een erg mooie ingetogen track met stemmige tokkels en
minimal music-achtige patronen in de strijkers en blazers. In tegenstelling tot Sunglasses is de uitvoering van Athens, France een enorme vooruitgang ten opzichte van de eerste versie, met zijn schurende gitaarlijntjes en erg mooie subtiele postrockfinale.
Toch blijft mij het gevoel bekruipen dat hier meer in had gezeten. Misschien komt dat door de fenomenale Sunglasses-single en de fantastische ruwe live-registraties. Dan voelt For the First Time toch wat tam aan, maar daar is het misschien ook wel een studioplaat voor. Ik vind het absoluut een goede plaat en ik hoop op vele uitgesponnen live-uitvoeringen die deze studio-versies als springplank gebruiken en de boel helemaal kapot spelen.