Duran Duran - Duran Duran (1981)

Pop / Electronic
Label: EMI

1. Girls on Film (3:33)
  2. Planet Earth (4:03)
  3. Anyone Out There (4:03)
  4. To the Shore (3:51)
  5. Careless Memories (3:56)
  6. Night Boat (5:25)
  7. Sound of Thunder (4:07)
  8. Friends of Mine (5:44)
  9. Tel Aviv (5:21)
  10. Late Bar * (2:57)
  11. Khanada * (3:28)
  12. Fame * (3:18)
  13. Faster Than Light * (4:31)
  14. Girls on Film [The AIR Studios Version] * (4:00)
  15. Tel Aviv [The AIR Studios Version] * (6:04)
  16. Anyone Out There [Manchester Square Demo] * (4:11)
  17. Planet Earth [Manchester Square Demo] * (5:03)
  18. Friends of Mine [Manchester Square Demo] * (5:54)
  19. Late Bar [Manchester Square Demo] * (3:05)
  20. Night Boat [BBC Radio 1 Session Mono] * (5:13)
  21. Girls on Film [BBC Radio 1 Session Mono] * (3:39)
  22. Anyone Out There [BBC Radio 1 Session] * (3:55)
  23. Like an Angel [BBC Radio 1 Session] * (4:53)
  24. Planet Earth [Night Version] * (6:17)
  25. Girls on Film [Extended Night Version] * (5:46)
  26. Planet Earth [Night Mix] * (7:00)
  27. Girls on Film [Night Mix] * (5:43)
Visionary
lennon schreef:

Tel Aviv is een compleet ander nummer (met zang) dan wat uiteindelijk op het album is verschenen. De zang van Simon zit tegen het randje, maar het kan, en past... verder is het een heerlijk nummer, waarin Nick zich lekker uitleeft, en een enorm mooi slotakkoord heeft.
Heb je het hier nu gewoon over Nick & Simon

Mooie review trouwens, misschien moet ik DD toch maar weer een kans geven, heb persoonlijk altijd een beetje moeite gehad met dit bandje. De stem/zang van Le Bon heeft mij nooit echt kunnen raken en werkte altijd meer op mijn zenuwen.

Wolfgang1975
De tape gleed door en weer terug en weer door etc... idd erg suf. Er is nog een discussie geweest om de complete shipment terug te halen! Op de site van Duran Duran is ergens een statement van EMI te vinden over de remasters, gaat o.a. over de tapeglitch en over de algehele geluidskwaliteit van de remasters.

avatar van lennon
En dat zou te horen moeten zijn op track 1 van cd 1??

Wolfgang1975
Van de 2010 remaster ja, een aantal extra klikjes van het fototoestel.

Bij de originele versie was het een Polaroid camera, nu een Canon.

Wolfgang1975
Ha, ha, vast een digitaal geremasterde!

Aquila
dazzler schreef:
To the Shore staat wel degelijk op de CD.
Maar niet op de Amerikaanse CDversie, daar is het vervangen
door Is There Something I Should Know (de single uit 1983).
Dus wellicht heb jij een Amerikaanse versie van de CD.

Klopt, maar wel vreemd dat het nummer dan nog steeds niet tussen de bonustracks staat. Stones en Beatles hebben de US-uitgaves gewoon in hun discografie staan (dat waren natuurlijk nog LPs), maar Duran Duran heeft blijkbaar toch een wat lagere status

Verschillende malen herluisterd afgelopen weken ivm komende concert, nog verhoogd. Eigenlijk geen zwak moment te ontdekken op het album.

avatar van monique
Wat blijft dit toch een geweldig album,voor mij het beste album wat de heren hebben afgeleverd.

Bijna helemaal mee eens. Rio is nog net een tikje beter.

avatar van lennon
Pijnlijk, maar waar.. de 2cd remaster voor €2.49 bij play.com... als je m dus nog niet hebt.. sla je slag.. zelfs geen verzendkosten

avatar van laxus11
Prachtig Debut album van de heren met als beste nummers: Girls On Film, Planet Earth en Friends of Mine
Ook Careless Memories, Night Boat, Tel Aviv ,Anyone Out There en Sound Of Thunder zijn ijzersterk
Voor mij een van de Beste Debu albums uit de jaren 80

Aquila
laxus11 schreef:
Girls On Film, Planet Earth en Friends of Mine

To the Shore vind je dus niks
Vind ik juist een erg goed nummer van dit album
(of heb je alleen een Amerikaanse CD zonder To the Shore?)

avatar van laxus11
Aquila schreef:

To the Shore vind je dus niks
Vind ik juist een erg goed nummer van dit album
(of heb je alleen een Amerikaanse CD zonder To the Shore?)

Ik heb hem zonder to the shore

avatar van goldendream
Zijn de airstudioversions ouder dan dit album?

Beste Duran Duran plaat, buitengewoon goed zelfs. Alles daarna was gepolijst en zuiver commercieel gericht.

Ik heb in mijn collectie een musicassette uit de serie Top New Wave Albums van het 747 - label. Een beetje vage cassette, want nergens wordt het label EMI genoemd.

Op kant A staan de volgende Duran Duran nummers vermeld:

Planet Earth
Is There Anyone Out There
Careless Memories
(Waiting For The) Night Boat
Sound Of Thunder

Er ontbreken dus nog 4 nummers van het D.D.-debuutalbum, maar daarna komt nog een instrumentaal nummer dat niet vermeld staat.

Op kant B staat een album (9 nummers) van Syl Sylvain And The Teardrops, een band die mij behalve Syl Sylvain (New York Dolls) dus helemaal niets zegt, maar wel grappige muziek gemaakt heeft.

Op de voorzijde staan foto's van beide bands, dus van Duran Duran een foto van hun debuut-album.

Er staat ook een sterretje op de voorzijde met de mededeling:
(Am. Dollar teken) Economy Package: Two Albums In One Release! Two Albums For The Price Of One! Sixty Minutes Of Playing Time C-60.

Het doet mij ook aan het volgende denken: begin jaren 80 stond er een advertentie in de Hitkrant, dat toen nog een uitvouwbare krant was. Een postorderbedrijf bood toen musicassettes aan met albums van dat moment voor 8 gulden per stuk. Velen zijn daar toen de boot mee ingegaan en konden naar hun geld fluiten. Ik was gelukkig in die tijd een LP-verzamelaar, vanwege dat tape kapot kan gaan of het bandje in mijn cassettespeler te snel of te langzaam draait.

avatar van lennon
Het instrumentale nummer zal waarschijnlijk Tel Aviv zijn (van het debuut album)

Wel grappig, klinkt toch als een beetje een illegale druk wat je daar hebt liggen.

lennon schreef:

Ik heb Tel Aviv even via Youtube beluisterd en het is dus inderdaad dat nummer.
Met Google vond ik ook het album van Syl Sylvain And The Teardrops. Op het bandje hebben ze alle titels flink door elkaar gehusseld en er is 1 nummer weggelaten om beide kanten binnen de 60 minuten te laten.

avatar van Thorgal
Deze cd na jaren weer eens herondekt. Als puber vond ik Friends of mine echt geweldig en ik merk dat ik dat nog steeds vind. Naast alle andere toppers zoals Careless Memories en Planet Earth. Ja ik vind nog steeds dezelfde nummers goed als 30 jaar geleden

Nieuwstad
Ik vind alle nummers goed. Best veel videoclips voor een debuterend bandje, 4 stuks maar liefst

Nieuwstad schreef:

Er zijn nog veel meer videoclips gemaakt voor dit album.

avatar van SemdeJong
IS gewoon een heel goed debuutalbum. Ben in het bezit van de speciale uitvoering met daarom verschillende uitvoeringen van diverse tracks.

Duran Duran wist met dit album een eigen herkenbare stijl op te zetten.

avatar van Jan Wessels
Dit debuutalbum maakte in 1981 op mij, als 20-jarige, veel indruk. De synth riffs in Planet Earth, Careless Memories en Sound of Thunder: heerlijk. Voeg daarbij tracks als Girls on Film en Anyone Out There (de eerste als prima stuwend dansnummer wat je indertijd veel in de disco's hoorde) en verkocht was ik als nog redelijk jonge jongen. Natuurlijk stond dit al gauw op cassette (die na een aantal jaren onherstelbaar vastliep) en daar is het eigenlijk altijd bij gebleven wat betreft dit album. De singles stonden wel op de Greatest verzamelaar en het live-album Arena die in de cd kast staan. Dat was wel genoeg naast de andere DD cd's die ik bezit (Rio, Wedding Album, Big Thing, Notorious).
Toch kon ik het niet laten om deze cd een tijdje geleden geleden toch maar for old times sake aan te schaffen (remastered 2003 editie - zonder bonustracks maar wel met songteksten). Gewoon om de andere nummers weer eens te horen.
En dit blijft dan toch, ook na 33 jaar (!), een bijzonder debuut vol pakkende songs met daarnaast wat meer experimentele nummers. Ik schat dit album wel minder hoog in dan Rio maar om als band te starten met twee van zulke cd's? Dat is toch wel erg knap.

avatar van spoiler
Vandaag de LP heruitgave met bonus 12" gekocht voor weinig.
Weer heel blij mee

spoiler schreef:
Vandaag de LP heruitgave met bonus 12" gekocht voor weinig.
Weer heel blij mee

Dat zijn leuke releases inderdaad. Tot en met big thing zijn er zulke exemplaren uitgegeven. Toevallig heb ik ze afgelopen week gecompleteerd. En nu maar hopen dat ze met liberty en wat erna komt ook nog iets leuks gebeurt.

avatar van spoiler
Dat zou inderdaad erg leuk zijn. Maar ik denk dat het niet snel zal gebeuren, omdat de het succes van DD na Big Thing almaar minder werd helaas.

De heruitgave was trouwens €10,-. En nog in het seal. Daar kon ik hem niet voor laten liggen

spoiler schreef:

Absoluut lekkere prijs! Ik kocht de mijne voor 18 en vond t al een koopje.

the wedding album is toch een groot succes geweest, dus kan me voorstellen dat EMI er toch nog eens aangaat. En er zijn zat DD fans die er op zitten te wachten. De andere rereleases zijn allemaal op en nog steeds erg gewild.

lennon schreef:

Absoluut lekkere prijs! Ik kocht de mijne voor 18 en vond t al een koopje.

Heruitgave Medazzaland op vinyl lijkt me erg leuk. Hele goede zwaar onderschatte CD.

avatar van lennon
Dat kan niet. .er was nooit een vinyl van dat album maar wel met je eens... tijd voor een release op vinyl van dit top album

avatar van Leeds
lennon schreef:

Pop Trash mag daar ook bij. Maar ik betwijfel of dit wel ooit op vinyl zal worden uitgebracht.