menu

The Kinks - Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire) (1969)

mijn stem
4,02 (222)
222 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Pye

 1. Victoria (3:40)
 2. Yes Sir, No Sir (3:46)
 3. Some Mother's Son (3:26)
 4. Drivin' (3:21)
 5. Brainwashed (2:35)
 6. Australia (6:46)
 7. Shangri-La (5:21)
 8. Mr.Churchill Says (4:43)
 9. She's Bought a Hat Like Princess Marina (3:08)
 10. Young and Innocent Days (3:21)
 11. Nothing to Say (3:09)
 12. Arthur (5:27)
 13. Plastic Man (Mono) * (3:04)
 14. King Kong (Mono) * (3:23)
 15. Drivin' (Mono) * (3:13)
 16. Mindless Child of Motherhood (Mono) * (3:16)
 17. This Man He Weeps Tonight (Mono) * (2:42)
 18. Plastic Man [Alternate Stereo Mix] * (3:02)
 19. Mindless Child of Motherhood [Alternate Stereo Mix] * (3:10)
 20. This Man He Weeps Tonight [Alternate Stereo Mix] * (2:39)
 21. She's Bought a Hat Like Princess Marina [Alternate Mono Take] * (3:07)
 22. Mr. Shoemakers Daughter * (3:07)
toon 10 bonustracks
totale tijdsduur: 48:43 (1:19:26)
zoeken in:
avatar van bikkel2
4,0
Mooi stuk nlkink !

avatar van nlkink
4,0
Dank Bikkel2!

avatar van EttaJamesBrown
4,5
Sommige bands moet je gewoon nog leren ontdekken. Dan is een verzameldubbelaar niet goed genoeg om de kracht en relevantie van zo'n band te doorgronden. Bij the Kinks weet ik het nog niet. De dubbelaar heb ik zeker, maar of ik mijzelf nu tekort doe door de reguliere albums nog niet te beluisteren? Iets in mij zegt van wel.

Gezien de goede verhalen hierboven ga ik binnenkort maar eens de sprong in het diepe wagen!

avatar van Jaep
4,5
Het eerste Kinksalbum die ik in z'n geheel beluisterde. Geen van de grote hits, die ik natuurlijk wel kende, erop, maar wat een prettige verrassing was dit geheel. Het eerste en laatste nummer van beide plaatkanten steken er wat mij betreft bovenuit, maar als geheel ook top.

Ik sta een beetje in dubio over welke kant op (in de chronologie) ik deze band het best verder kan gaan ontdekken. Iemand van de kenners tips?

avatar van bikkel2
4,0
Ik zou de beoordelimgen en stukjes even peilen hier Jaep.
Best veel Kinksliefhebbers/ kenners hier.
Alles wat ze in de 60's hebben gemaakt is prima tot zeer goed.
Ik wil je wel Muswell Hilbillies aanbevelen - Zeer goede plaat.

avatar van Tony
5,0
nlkink schreef:
Voor mij persoonlijk is Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire) het album waar de Kinks volwassen werden. Klonk TKATVGPS nog naiëf of onschuldig, hier was ineens een volwaardige rockband bezig ... maar mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar het 'Village Green' album.

Vooruit, dat laatste mag natuurlijk, hoewel het begin van je verhaal anders doet vermoeden. Precies het gevoel dat je daar omschrijft heb ik ook namelijk;

The Kinks staat bij uitstek bekend als hitmachine uit de '60-er jaren. Ook de Kinks albums werden volgens de toen gangbare methode (hits en fillers) samengesteld. Something Else vind ik wat te 1967 klinken allemaal. Village Green is al een geweldig album, maar deze Arthur is wat mij betreft het eerste volwaardige album, waarbij het hits/fillers principe voor het eerst echt werd losgelaten en de hits ondergeschikt waren aan het album(concept). De instrumentatie is minder tijdgebonden dan op de vorige 2 albums en veel gevarieerder. De blazers zijn een fantastische toevoeging aan het Kinks geluid, voor de gitaar van Dave is een belangrijke rol weggelegd. Alle nummers op Arthur zijn van een erg hoog niveau en doen niet of nauwelijks voor elkaar onder. De Kinks verweven hier voor het eerst meerdere muziekstijlen door elkaar. Natuurlijk heeft ieder zijn favorieten, maar voor het eerst is het geheel sterker dan de afzonderlijke delen. Een beetje dezelfde ontwikkeling als de Beatles vanaf Rubber Soul (vergelijk Face to Face) doormaakten en afsloten met Abbey Road (vergelijk Arthur). Waar de Beatles klaar waren houden de Kinks dit griezelig hoge niveau wat mij betreft nog enkele albums vast, tot en met Everybody's in Showbiz (de studionummers dan wel te verstaan).

Geweldige band!!

avatar van bikkel2
4,0
De livevesie van Alcohol - officieel te vinden op Mushwell Hilbillies, is wel een toppertje op Everbody's In Showbizz.

avatar van crosskip
4,0
Toch raar dat ik na The Village Green eigenlijk een beetje ben blijven hangen en me nooit veel verder in The Kinks heb verdiept. Nu dit weekend spontaan Arhtur eens opgezet en die beviel me toch wel erg goed! Op het eerste gevoel wordt je met dit album ook vaker nog eens wakker geschud met wat steviger gitaarwerk. Dat mistte ik ergens nog wel een beetje bij The Village Green. Vooral Brainwashed knalt er lekker in zeg.

avatar van RuudC
3,0
Dit is maar een lastig album. Enerzijds moderniseert The Kinks op een manier waar ik normaal gesproken wel gecharmeerd van ben, maar tegelijkertijd behoudt de muziek zijn eenvoud grotendeels. Ik vind het dan ook op en top Kinks: de drukke manier van musiceren, maar muzikaal wordt het nergens echt interessant. Voor Shangri-La zou ik nog een positieve uitzondering kunnen maken, maar daar staat het wanstaltige She's Bought A Hat Like Princess Marina tegenover. Ik begin langzaam voorbij het punt te gaan dat het prima luisterbaar is. Het begint gewoon wat te vervelen. Ondanks dat de liedjes wel wat veranderen, blijf ik het gevoel houden dat de heren de liedjes in dezelfde jasjes verpakken.


Tussenstand:
1. Face To Face
2. The Kinks Are the Village Green Preservation Society
3. The Kink Kontroversy
4. Something Else
5. Kinks
6. Kinda Kinks
7. Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire)

avatar van bikkel2
4,0
Ik vind het een mooi verhalend album en Ray is voor mij zeker top 3 tekstschrijvers.
Ik kan niet goed beoordelen Ruud, of jij ook een concept bestudeerd en teksten luistert.
Mij geeft het wel wat meerwaarde in ieder geval, zeker in het geval van The Kinks.
Uiteraard moet de muziek je ook liggen. Als dat niet het geval is, kunnen teksten het nooit redden.

avatar van RuudC
3,0
Nee, het concept heb ik niet gevolgd. Daar begin ik nooit aan, tenzij de muziek me bevalt. Ik denk ook niet dat het van invloed zou zijn geweest op de score.

avatar van lennert
4,5
Terwijl ik me wat aan het inlezen was over het concept kwam ik er achter dat Rosie Won't You Please Come Home van Face To Face een lijn heeft naar dit album. Davies' verdriet over zijn zus en zwager Arthur die naar Australië vertrokken waren en de daaropvolgende depressie lopen hier nog steeds door, al zijn het de verwijzingen naar WO2 die me het meeste raken. Helemaal de tekst van Some Mother's Son is hartverscheurend:

Two soldiers fighting in a trench
One soldier glances up to see the sun
And dreams of games he played when he was young
And then his friend calls out his name
It stops his dream and as he turns his head
A second later he is dead


en

Some mother's son lies in a field
But in his mother's eyes he looks the same
As on the day he went away
They put his picture on the wall
They put flowers in the picture frame
Some mothers memory remains


Werkelijk prachtige teksten. Ook het cynische Shangri-La heeft een paar regels die vandaag de dag nog steeds erg treffend zijn:

All the houses on the street have got a name
'Cause all the houses in the street they look the same
Same chimney pots, same little cars, same window panes
The neighbors call to tell you things that you should know
They say their lines, they drink their tea, and then they go
They tell your business in another Shangri-la
The gas bills and the water rates, and payments on the car
Too scared to think about how insecure you are
Life ain't so happy in your little Shangri-la
Shangri-la


Ik vind het lastig om te bepalen of ik deze of Village Green Preservation Society beter vind, maar ben uiteindelijk toch voor de laatste gegaan omdat de algemene sound me meer aanspreekt. Dat Arthur echter een prachtig conceptalbum is staat buiten kijf. Op dit punt in hun carriere was de band The Beatles wat mij betreft ook echt al ver voorbij gestreefd als het aankomt op kwaliteit.

Voorlopige tussenstand:
1. Face To Face
2. Are the Village Green Preservation Society
3. Arthur (Or The Decline And Fall Of the British Empire)
4. Something Else
5. The Kink Kontroversy
6. Kinda Kinks
7. Kinks

avatar van bikkel2
4,0
RuudC schreef:
Nee, het concept heb ik niet gevolgd. Daar begin ik nooit aan, tenzij de muziek me bevalt. Ik denk ook niet dat het van invloed zou zijn geweest op de score.


Dat is uiteraard je goed recht. Ik wil ook niet betweterig overkomen of zo. Maar Ray Davis zijn teksten staan heel dicht bij het muzikale pallet.
Maar uiteraard moet het je muzikaal pakken, als houdt het op.

avatar van nlkink
4,0
Nu de Village Green Preservation Society box set een doorslaand succes is gebleken heeft BMG groen licht gegeven om Arthur ook als box set uit te brengen. De Amerikaanse schrijver en Kinks historicus Doug Hinman is al begonnen met de voorbereidingen. Verwachte release ergens in oktober van dit jaar, exact 50 jaar nadat het album oorspronkelijk uitkwam.


avatar van nlkink
4,0
Er is een niet eerder uitgebrachte track vrijgegeven die op schijf vier van de box set zal verschijnen:

Arthur and the Emigrants (with Guest Vocalist Ray Davies) - The Future (Official Lyric Video)

Zelf heb ik gemengde gevoelens bij deze release. CD 1 en CD 2 zijn de stereo- en monoversie van het album, aangevuld met singles A- en B-kantjes en alternatieve mixen/versies. Deze lijkt erg veel op de Deluxe Two Disc Edition die nog niet eens zo lang geleden is uitgebracht. CD 3 bevat het album waar Dave Davies tussen de Arthur-sessies aan werkte maar dat toen nooit is uitgebracht. Dat album is uiteindelijk met een lading bonus tracks in 2011 uitgebracht als Hidden Treasures. Deze keer echter heeft men de track I Am Free van de CD getild. Op zich een begrijpelijke keuze. Dit nummer is in 2011 op verzoek van Dave Davies aan de setlist toegevoegd maar detoneert enigszins met het materiaal uit 1967-1969.
Blijft over CD 4 en een boekje, parafernalia en enkele reproducties van singles om de Kinks 'Kompletist' te verleiden om de box aan te schaffen. Ingeval van de Village Green box set van 2018 waren er maar liefst twee schijfjes met sessiemateriaal, BBC-opnames en demos. Deze keer dus een enkele schijf waarop wat demos tot een soort medley zijn gemonteerd, een paar BBC-sessies, wat recenter opgenomen materiaal en nieuw geschreven nummers.
Ook ontbreken op deze doos de vinyl albums die wel werden geleverd bij de Village Green box. De originele hoes is niet altijd gereproduceerd bij re-releases van het album. Het album bevatte als extra binnenhoes een kangaroe en als je die omhoog trok kwam het album tevoorschijn. Als extra was een replica van de Nederlandse Boek en Plaat versie van het album mooi geweest. Die is onder verzamelaars van Kinksalbums erg gewild.
Waarschijnlijk zal ik uiteindelijk wel voor de bijl gaan, maar niet meteen. De komende tijd kunnen we nog veel meer interessante re-releases tegemoet zien.

avatar van nlkink
4,0
Hieronder een link naar een remix van het nummer Shangri-La:
The Kinks - Shangri-La (2019 Remix) (Official Audio) - YouTube


avatar van nlkink
4,0
Wie in de Arthur box set is geïnteresseerd en deze nu nog aantreft in een platen/CD zaak kan hem maar beter meteen aanschaffen want de gehele oplage is al zo'n beetje uitverkocht. Dit geldt overigens ook voor de bijbehorende vinyl uitgave van het album.

avatar van Dirruk
4,0
Ietsje minder dan Village Green maar weer een uitstekend album van The Kinks. Het is de 2de die ik in huis heb. Hier staan met Shangri-La en Australia wat mij betreft wel gelijk de sterkste nummers op. Met name Australia is echt een meesterwerk. Kijk uit naar de volgende in hun oeuvre.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:47 uur

geplaatst: vandaag om 22:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.