Kanye West - Donda (2021)

Label: GOOD

8. Ok Ok (3:24)

met Fivio Foreign, Lil Yachty en Rooga

9. Junya (2:27)

met Playboi Carti

10. Believe What I Say (4:02)

met Buju Banton, Dem Jointz en Stalone

11. 24 (3:17)

met Kaycyy Pluto en Sunday Service Choir

12. Remote Control (3:18)

met Young Thug

13. Moon (2:36)

met Don Toliver en Kid Cudi

14. Heaven and Hell (2:25)
  15. Donda (2:08)

met Tony Williams, Stalone en Sunday Service Choir

16. Keep My Spirit Alive (3:41)

met Conway, Westside Gunn en Kaycyy Pluto

17. Jesus Lord (8:58)

met Jay Electronica

18. New Again (3:03)

met Chris Brown en Sunday Service Choir

19. Tell the Vision (1:44)

met Pop Smoke

20. Lord I Need You (2:42)

met Sunday Service Choir

21. Pure Souls (5:58)

met Roddy Ricch en Shenseea

22. Come to Life (5:10)

met Tyler, the Creator

23. No Child Left Behind (2:58)

met Vory

24. Jail Pt. 2 (4:57)

met Dababy en Marilyn Manson

25. Ok Ok Pt. 2 (3:24)

met Fivio Foreign

26. Junya Pt. 2 (3:02)

met Playboi Carti en Ty$

27. Jesus Lord Pt. 2 (11:30)

met Jay Electronica en The LOX

28. Life of the Party * (6:31)

met André 3000

29. Up from the Ashes * (2:42)
  30. Remote Control, Pt. 2 * (5:23)

met Young Thug en Kid Cudi

31. Never Abandon Your Family * (3:27)
  32. Keep My Spirit Alive, Pt. 2 * (3:41)

met Kaycyy Pluto, Westside Gunn en Conway the Machine

Ralph. schreef:

Outro van Jail was beter geweest als het voller had geklonken of juist industrieler. Nu hangt het er tussenin en doet het niets met je gevoel.

Outro van God Breathed had veel meer mee gedaan kunnen worden. Bij bijv Runaway gebeurd er iets. Hier niet. En daar moet je dan 2 minuten naar luisteren. De gregoriaanse zang had hij veel voller moeten mixen/produceren. Nu komt ook dit niet binnen emotioneel.

De overgang van Praise God naar Jonah loopt niet lekker. Vory begint te snel met zingen.

Bij Jesus Lord had hij de beat moeten laten stilvallen bij de Jay E verse om vervolgens de verse over te laten gaan naar een gospelkoor dat all out had kunnen gaan tot een extase. Daarna was dan No Child Left Behind een mooie afsluiter geweest als eindstuk voor zijn moeder.

Ye is een perfectionist, dus ik verwacht perfectie. Geen geintjes. Bij Dababy noemen we dit goed, maar bij Kanye wil ik een 10/10 en geen fokin 8.

Klopt, het is geen classic. Ook al vind ik het een verfrissend album. Maar ik ben er ook anders ingegaan. We hebben net ye en JIK gehad. En TLOP vond ik persoonlijk ook niet heel geweldig. Ook gewoon een prima album, maar niet meer dan dat. Met dat in het achterhoofd hebbende kan ik dit album echt goed waarderen. Heeft ook behoorlijk veel replay value voor zo'n lang album. Ik heb hem al meerdere keren beluisterd. Dit is de eerste keer sinds Yeezus dat ik weer heel graag een Kanye album blijf afspelen.

Mijn probleem ligt vooral bij de onnodige filler (waarschijnlijk voor streams en om de competitie met Drake te kunnen aangaan). Maar van de hoogtepunten op deze plaat word ik zo blij: Come To Life, Jesus Lord, Keep My Spirit Alive, Off The Grid, No Child Left Behind etc. Er zijn zo 12 tracks die een classic album hadden kunnen vormen naar mijn mening.

Ik denk dat we niet meer een MBDTF met elk Kanye album kunnen verwachten. Daar moeten we vrede mee hebben. Overigens doelde ik met 'reviews' niet op jou of Musicmeter-leden, maar over de 'professionele' reviews van de critics, die dit echt belachelijke cijfers geven omdat ze Kanye zo'n vervelende man vinden.

avatar van Kos
Kos
zaaf schreef:
wat een onwetende infantiele reaktie. Kos!

LOL

Ralph. schreef:

Dat is voor mij dus het probleem. Ik had een mooie intieme introspectieve plaat verwacht toen ik de titel van het album zag. Een Ultralightbeam XXL, diepe teksten, veel koortjes, filosofische shizzle. Vind de meeste teksten heel algemeen. Wat heeft Junya Watanabe on my wri' met zijn moeder te maken? Klinkt Remote Control als iemand die een ode aan zijn moeder brengt? Of in een rouwproces zit.

Misschien is het mijn probleem dat ik zelf al te veel heb ingekleurd.

En qua rauwheid kleurt het veel te veel binnen de lijntjes, waar bij Yeezus en 808's buiten de lijntjes gekleurd werd.

Ja ik vind dat je met nogal een beschuldiging aan komt zetten, puur omdat Kanye het album niet heeft ingevuld zoals jou dat het beste leek. Dat de emotie niet aanwezig is bij elk nummer is een feit, maar denk ik ook het beste. Het is sowieso lastig om Kanye een bepaald proces toe te schrijven van "zo moet het", dus waardeer ik zijn eigen invulling. Remote control is namelijk een heel fijn nummer om te horen.

avatar van EttaJamesBrown
Met genoegen heb ik zojuist de intro beluisterd, nadat ik eerst bovenstaande berichtjes gelezen had.

Meester Visser is er nog niet uit (en bedenkt dat ook Dark Side of The Moon met een hartslag begint)

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik vind het altijd fascinerend hoe mensen praten over Kanye. Hij is zo'n polariserend figuur: als je hem geweldig vindt, ben je een blinde fanboy; als je hem niks vindt, zal je wat persoonlijk tegen hem hebben. Een nieuw album van Kanye is voor mij altijd reden om te vieren, want het levert steeds hilarisch leesvoer op.

avatar van MJ_DA_MAN
panjoe schreef:
Er is een heleboel veranderd sinds ik in 2005 lid werd, maar dat idd níet.

avatar van Minneapolis
MJ_DA_MAN schreef:
Er is een heleboel veranderd sinds ik in 2005 lid werd, maar dat idd níet.

Ik dacht dat zijn naam veranderd was, maar hij released nog steeds onder Kanye West? Ik vind het wel grappig dat iemand die de weg kwijt is ook nog eens de windstreek uit zijn officiële naam laat.

avatar van lowieke
De stem van Donda is echt goed, waarom heeft ze nooit een collab met Ye gemaakt...eh of is dat nu het geval. Alleen het invoegen van 'into the night' is al super vet

Als ik het toch over dat nummer heb, ik trek Baby Keem echt heel goed. Lyrisch niet eens zo maar kwa geluid wel. Die single (waar hij overigens nog steeds totaal weggespeeld word door Oklama) met Kendrick en deze bijdrage beloven nog wel wat moois van hem.

avatar van lowieke
Mijn favoriet is momenteel 24, prachtig liedje. Mooie tekst en überhaupt fijn dat er muzikaal stil werd gestaan bij Kobe Bryant. Past fenomenaal binnen het album.

De dynamiek tussen het orgel en het koor vind ik weergaloos.

Edit: ik ga naar een 5, ik heb nog geen storende momenten gehoord. Alleen maar genieten.. Overigens blijf ik vanaf #24 niet meetellen in een score over het geheel.

avatar van Obscure Thing
Dit is wel een flinke zit zeg. Ik trek albums van langer dan een uur sowieso al niet zo goed, maar dit neemt Swans-proporties aan. En ik vond de vorige van Kanye nou niet bepaald de moeite waard.

avatar van meneer
"Adam could never been a black man cause he ain't share rib"

avatar van Kos
Kos
Die basslijntjes in Off the Grid zijn wel heel vet.
Erg origineel voor een hiphoptrack.

avatar van Obscure Thing
Ik ben nu op de helft en stiekem is dit toch wel weer heel vet hoor.

avatar van Demon.
Donda Chant zijn de laatste hartslagen van Kanye’s moeder. Geeft een andere lading aan het intro.

avatar van sj0n88
Goh, heb 'm nu (iets te hard) aanstaan op de koptelefoon en heb ineens een hele andere (lees: positieve) ervaring. Tracks komen nu toch wel heel lekker binnen. Zal het dan toch ineens gaan klikken tussen mij en (Kan)Ye?

avatar van niels94
Ik vermaak me hier toch uitstekend mee, beter dan ik had verwacht toen ik de lengte zag. Er had zeker een half uur af gemogen, dat denk ik nog steeds, want niet alles is even boeiend. Maar een flink aandeel is goed tot uitstekend, de hoogtepunten zijn behoorlijk indrukwekkend.

avatar van lowieke
Man man man wat een genot dit... Hij duurt lang maar telkens als ik tegen het einde kom dan bekruipt het gevoel dat het nog veel langer had mogen duren.

Alle bijdrages zijn spot on. Alleen Jay-Z is naar mijn idee inwisselbaar maar niet slecht of storend.

mASTROg schreef:

Ik begrijp ook niet hoe je hem een "nep emotionele onzin uitkramende debiel" noemt over een album opgedragen aan zijn overleden moeder waar hij een erg sterke band mee had. Denk je dat hij niet echt rouwt om z'n moeder?erg bekrompen weer.

Tuurlijk wel, maar het komt precies zo verschrikkelijk over als dat hij het niet over z'n overleden moeder heeft. Als ik zijn moeder was zou ik me omdraaien in mijn graf Maar ja iets met smaak enzo.

OOOOO schreef:

Ze te horen heeft het meer te maken met empathie.. als jij Kanye zijn moeder zou zijn, zou je sowieso enorm veel commentaar hebben denk ik. Of misschien kan je hem dan wel waarderen.

avatar van Obscure Thing
Come to Life en Heaven and Hell, wow man, echt twee fantastische nummers.

mASTROg schreef:

Als moeder vind je alles wat je zoon doet fantastisch, zeker als je zo veel succes hebt.
Mijn opmerkingen hebben wenig met (mijn) empathie te maken, ja kan niet empathisch zijn met de hele wereld. Ik zeg alleen dat ik het niet om aan te horen vind. En ik vind het altijd leuk als mensen zich opwinden om wat ik zeg. Dus neem het niet persoonlijk. Of wel, dat is leuker.

OOOOO schreef:

Echt zo'n gare zeurpiet ben jij dat je muziek niet om aan te horen vind moet je zelf weten maar dat je op persoonlijk level zo praat over een artiest en diens familie is gewoon laag. Maarja je moet toch iets doen met je leven ik begrijp het.

GothamCity
Waardeloze muziek dat niks toevoegt aan de muziek wereld.
Kijk, prima dat mensen dit wel fijne muziek vinden, maar deze rapper wordt zwaar overgewaardeerd naar mijn idee.

Het is vooral een hoop geschreeuw en veel herrie.

avatar van meneer
GothamCity schreef:
Waardeloze muziek dat niks toevoegt aan de muziek wereld. Het is vooral een hoop geschreeuw en veel herrie.

Nou, toch niet helemaal met je eens. Ok, ieder zijn eigen smaak.

Zelf nu een aantal keren het album beluisterd en ik blijf mij verbazen over het geheel. Voor mij is Kanye zijn muziek meer een geproduceerd iets met een totaal andere benadering van muziek en zang wat ik gewend ben waar ik van hou. Ook heb ik ergens niet de kennis van de cultuur waarmee hij zijn albums brengt. Ik vind het zeer krachtig, inventief en anders. Soms zoveel humor maar ook verdriet en religie. Juist dat laatste verbaast mij want mocht een Nederlandse artiest zoiets in het Nederlands brengen dan wordt het religieuze meestal afgebrand, EO/Praise/Evangelisch. De belijdenissen van Kanye worden hier als zoete koek geslikt. En ik ken geen Nederlandse Islamitische hip-hop ‘rappers’ die zo hun Allah bezingen en eren. Maar ik geloof helemaal dat Kanye dit vol uit zijn hart zingt.

God Breathed heeft wel een prachtige reli achtergrond zang en mag ik graag horen. Soms mis ik wel het melodieuze in de zang want in Hip-Hop (naar wat ik weet) is meer een soort chanting/‘opdreunen’ en dat is niet helemaal mijn stijl/cultuur. Believe what I Say heeft dat wel wat meer en dan spreekt mij dat meer aan.

En toch, ergens hoor ik wel bepaalde roots van een Prince en zelfs een Hendrix in bepaalde stukken. Is dat specifiek Afro-Amerikaans ? Misschien wel, ik ken deze muzikale cultuur een weinig. Maar goed, Amerika is zo’n totaal andere cultuur dan de Nederlandse. Ik hoor dat ook in 24. Dat koor ! Hoe sterk ! Dat kan hij ook zo mooi met zijn Sunday Service Choir. Maar om te zien, te observeren en te horen. Zelf zit dat niet in mij.

Nee, ik zal het album niet vaak beluisteren daarvoor zit het niet in mijn muzikale systeem. Ik beluister dit, ben een toekijker, respecteer en zie het waardevolle en inventieve stuk genialiteit van deze hedendaagse zwarte Mozart (toch Johnny Marr ). Maar af en toe gewoon keihard aanzetten geeft wel een heerlijke energie.

Binnenkort eens tijdens mijn lessen aan de 12-18 jarige leerlingen opzetten en eens vragen wat zij van dit album vinden. Geeft er meestal ook een andere kijk op.

avatar van lowieke
Hoe kan het toch dat inhoudelijk er geen reactie komt waarom het zo een slecht album zou zijn... Zelfs pitchfork gaat nu berichten posten die niet inhoudelijk over muziek gaan. Ik verwijs naar het 'artikel' waarin alle gastbijdrages in 1 zin worden afgedaan.

Er moeten toch mensen bestaan die dit geen goede plaat vinden maar wel hebben geluisterd en zich niet baseren op Ye de media man.. of nemen die gewoon niet de tijd om te reageren? Wat gebeurt hier... Slaat de oppervlakkige veroordeling door? Of kom ik voor het eerst echt in aanraking met dit probleem?

Edit: ik heb nog niet de reactie van meneer hierboven gelezen voor ik dit postte. Heel fijn en genuanceerd

avatar van lowieke
Die outro van heaven and hell trouwens... Het is al een heel prima nummer en dan gebeurt er dat, wat een briljant ventje is het toch. Die gekke distortion over een paar toetsen, geeft dezelfde kippenvel als ooit bij Yeezus

avatar van SvV
SvV
Een eerste luisterbeurt viel wat tegen, maar inmiddels belanden er steeds meer nummers in de bibliotheek. Net als met Yeezus, groeit het album met elke luisterbeurt.

Uitschieters voor mij Jail, Jesus Lord, Lord I Need You, maar toch ook vooral Ok Ok, ik kan die productie en zelfs Yachty echt waarderen.

mASTROg schreef:

klopt. Bedankt voor je begrip!

avatar van VDB79
Ik moet zeggen dat ik Jesus Lord wel keihard vind. Sinds lange tijd weer een track van Ye die me het gevoel van jaren terug geeft. Jay Elec z’n verse ook erg nice.

Voor de liefhebbers een extratje: Drake heeft op een radioshow een track afgespeeld die volgens geruchten op 't laatste moment van DONDA af is gehaald. Een track van Kanye samen met niemand minder dan André 3000.

Blijkbaar is er wat mot tussen Drake en Kanye, ik volg dat niet zo, maar na het luisteren van Drake z'n album kan ik wel met zekerheid zeggen dat dit: https://soundcloud.com/user-246086650/hhh-cypher-feat-andre-3000] het beste is wat Drake deze week heeft gedropt.