ABBA - Voyage (2021)

Zweden
Label: Polar

1. I Still Have Faith in You (5:09)
  2. When You Danced with Me (2:50)
  3. Little Things (3:08)
  4. Don't Shut Me Down (3:56)
  5. Just a Notion (3:31)
  6. I Can Be That Woman (4:01)
  7. Keep an Eye on Dan (4:05)
  8. Bumblebee (3:57)
  9. No Doubt About It (2:56)
  10. Ode to Freedom (3:32)
Hans Brouwer schreef:
Waarom zou je de alcohol laten staan? Een goed glas whiskey, een lekker sigaartje, een comfortabele stoel en het geluid van "Voyage" uit de speakers van je stereo. Als je dan niet gelukkig wordt....

Ja, dat is ook waar.

avatar van Venceremos
ABBA is meer sinasmuziek, met een rietje.

kleine man
Ja, maar ik vermoedt dat er veel sinasliefhebbers zijn in dit muziekliefhebbersgroepje.
En daarbuiten nog veel veel meer.
ABBA is wel even top natuurlijk, daar kan geen Kleine, Ye of Gordon aan raken, momenteel.

kleine man
Toch wel opvallend bijvoorbeeld dat de teksten helemaal niet altijd 40 jaar meegegroeid zijn.
De tekst van "Keep an eye on Dan" is bijvoorbeeld helemaal niet relevant voor de huidige leeftijd van de bandleden. Het zou heel goed medio jaren '80 gepast hebben, maar is nu toch wel bijna raar.

Niet dat dat mij treft overigens, van mij mogen zangers en zangeressen best zingen over zaken die niet persoonlijk zijn.
Maar het valt wel op.

avatar van teus
Venceremos schreef:
ABBA is meer sinasmuziek, met een rietje.

Vind veel van ABBA best mooi,vooral de laatste jaren voor de break

Maar ik hou helemaal niet van Sinas
Ik drink vaak pils of een rood wijntje
Soms Pina Colada......

In welk vakje zit ik nu eigg?? ??

avatar van EvilDrSmith
1. Sfeervolle ballad met typische onderhuidse Abba-melancholie.
2. Pop met een folky inslag, maar dan wel zoals BZN het ook deed. Of K3.
3. Een kinderkerstliedje dat zelfs Kinderen voor Kinderen al veertig jaar niet meer durven te maken. Je moet het maar durven.
4. Idem als #1, maar dan geen ballad en dansbaarder en iets meer uptempo. Had op 'Voulez-Vous' kunnen staan.
5. Niemendallerig middle of the road-deuntje met lichte country-zanglijnen en niks-aan-de-hand-sfeertje. Waarom?
6. Beetje gezapige, gaapopwekkende ballad. Niet vervelend en mooi gezongen, maar vooral handig voor mensen met slaapproblemen.
7. Dat 'haunting' sfeertje zorgt voor de enige échte klapper van het album. Nog geen 'Eagle' of 'I Am A Marionette', maar het niveau 'Knowing Me, Knowing You' en 'Lay All Your Love On Me' wordt aardig benaderd.
8. Is het nu alweer Kerstmis? Bij een bumblebee denk ik aan snelheid en virtuositeit (Rimski-Korsakov), niet aan bijensterfte. Duvel snel op met die dooie hommels, anders wordt het hommeles.
9. Godzijdank weer wat tempo, maar het boeit verder maar matig door dertien-in-een-dozijn-songfestivalniveau. Is gelukkig ook zo weer voorbij.
10. Voor welke Ierse zeevaartfilm heeft Vangelis dit nummer geschreven?

Een echt gaaf nummer, twee mooie liedjes, drie nummers die me in ieder geval niet irriteren en vier draken. Het had slechter kunnen uitpakken.

avatar van Savant
Met drie draken kun je Westeros veroveren, met vier draken verover je blijkbaar de wereld . En dat zijn het ook nog tamme draken.

avatar van jp
jp
Savant schreef:

Zack
(Y)ABBA DABBA DO ? .....Nee , dit is gewoon niet best. We zijn ook 40 jaar verder , maar qua niveau ook 40 jaar naar beneden.

Alleen uit nostalgie , sympathie en enkele positieve momenten kan ik hier nog 2 sterren van maken. Een album uit de categorie ' niet doen' nadat ze op hun top gestopt waren.....

avatar van dazzler
Laat ik het zo samenvatten:

40 jaar geleden had je duidelijk twee kampen: de ABBA haters versus de ABBA fans.

Naarmate de tijd verstreek gaven heel wat ABBA haters toe dat ze een handvol ABBA songs op hun guilty pleasures lijst hadden staan. Naarmate de tijd nog verder verstreek waren we het er bijna allemaal over eens geworden dat de heren van ABBA geniale songschrijvers waren en de dames sublieme zangeressen.

40 jaar later heb je duidelijk twee kampen: de ABBA haters versus de ABBA fans.

dazzler schreef:
Laat ik het zo samenvatten:

40 jaar later heb je duidelijk twee kampen: de ABBA haters versus de ABBA fans.

Ja Dazzler, history recalls... maar intussen hebben B&B wel de credits om op 1 lijn geplaatst te worden met Lennon&McCartney en Brian Wilson. wat gerechtigheid is
En ze beschikken over de gouden combinatie van twee van de mooiste stemmen in de popmuziek.

avatar van Kronos
Volgens mij zijn er veel meer fans dan haters.

Maar de grootste groep muziekliefhebbers is wellicht geen van beide.

avatar van Venceremos
De schouderophalers.

avatar van fish
Kronos schreef:
Volgens mij zijn er veel meer fans dan haters.

Maar de grootste groep muziekliefhebbers is wellicht geen van beide.

Haters? Ik vind dit abum niet veel soeps, dat maakt van mij niet direct een hater. Het is een dom gebruik van dat woord. De wereld, en de verschillende muzieksmaken, zijn niet zwart/wit. Het is niet of liefde of haat.

avatar van remcodurez
fish schreef:

Meest nuttige opmerking in dit topic. Het is zelden zwart of wit, anno 2021 hebben de meesten het nog niet door, het wordt zelfs alleen maar erger.

dazzler schreef:
geniale songschrijvers

...

The Day Before You Came is natuurlijk buitencategorie. En er is meer, Ik weet en jij weet dat er zo nog wel een paar songs zijn waar alles aan klopt.

Probleem met deze geniale songschrijvers is dat ze ook een hoop kitsch over ons hebben uitgestort. Want Chiquittita en Fernando dat is toch palingpop, on par met Fly Away Little Paraquayo of Una Paloma Blanca.

Ik ken de nieuwe singles en die vind ik maar zo-zo. Ben benieuwd of er toch nog iets op Voyage staat dat me ontroert, niks is uitgesloten.

...
The day before you came is natuurlijk buitencategorie. Ik weet en jij weet dat er nog wel een paar zijn die ik in mijn hart heb gesloten.
Ik ken de nieuwe singles en die vind ik maar zo-zo. Ben benieuwd of er toch nog iets op Voyager staat dat me ontroert, niks is uitgesloten.

Nou Dix wat let je?

Je vindt TDBYC buitencategorie, luister een keer goed door een koptelefoon naar Don't shut me down, of Ode to Freedom, ook prachtig : I can be that woman, zoveel prachtigs hier op een en hetzelfde album!
Het is echt niet voor niets dat dit album nu mondiaal al tot de best verkochte albums van de eeuw behoort.

Doe dat nou niet.
McDonald's zit vanavond immers ook weer vol.

Doe dat nou niet.
McDonald's zit vanavond immers ook weer vol.

Ja en dan moet je weten hoeveel er stiekem komen zonder dat hun achterban het weet

maar die grote verkoop is voornamelijk te danken door de miljoenen echte followers, die weten dat ze kwaliteit krijgen en velen daarvan hebben daar 40 jaar op gewacht.
Dat is goed af te meten aan het feit dat naast de eerst verpletterende streaming-cijfers ook de vinylverkoop overal door het plafond ging. dat kun je lezen op de internationale fora.

fish schreef:
Haters?

Ik reageerde daarmee op een bericht juist omdat het niet zo zwart wit is. Maar de haat bestaat natuurlijk wel. In het algemeen tegen disco. Wie dat ontkent kent de geschiedenis niet.

Roxy6 schreef:

: I can be that woman, zoveel prachtigs hier op een en hetzelfde album!

Verkoopcijfers en kwaliteit hoeven niet perse hand in hand te gaan. Abba, de comeback, daar zit zo,n enorme grote en soepeldraaiende pr machine achter, naast het feit dat de oude fans, en dat zijn er miljoenen wereldwijd, het album gelijk kopen en soms kritiekloos als een meesterwerk neerzetten, terwijl het natuurlijk niet in de schaduw staat van hun betere werk, sentimenten en de pr machine en de kosten die de platenmaatschappij erin stopt bepaald de verkoop, de kwaliteit niet, er zijn legio hele goede artiesten zoals een David sylvian om er er maar 1 te noemen die nog nooit in de hitlijsten hebben gestaan, kwaliteit en hitlijsten, het biedt geen garantie tot kwaliteit, net zoals er in de jaarlijkse top 2000 veel bagger staan, het is de doorsnee smaak van de doorsnee Nederlander.

devel-hunt schreef:

Voor een deel ben ik het met je eens, heel veel bagger in de top 2000, maar in het geval van Voyage, waar drie jaar aan gewerkt is, ben ik het per se niet met je eens. Luister het album 1 keer door een goede koptelefoon en je weet dat -ook al is het je smaak niet- het hier beslist geen wegwerpmuziek is. ik heb een heel brede smaak, met van heel veel bands/artiesten het complete oeuvre (ja, ook cd's van David Sylvian en Japan) en was nooit een fan van ABBA, eerder een follower, maar ik hoor dus wel wanneer iets klasse heeft.
Maar nogmaals het hoeft beslist je smaak niet te zijn.

devel-hunt schreef:
...sentimenten en de pr machine en de kosten die de platenmaatschappij erin stopt bepaald de verkoop, de kwaliteit niet, er zijn legio hele goede artiesten zoals een David sylvian om er er maar 1 te noemen die nog nooit in de hitlijsten hebben gestaan,

Hou toch eens op met te doen alsof hier meer dan een mening achter zit. Met te doen alsof fans van David Sylvian per definitie kritischer zijn dan fans van ABBA. Met te doen alsof je eigen muzieksmaak objectief beter is dan de 'bagger' die in de hitlijsten staat.

dix
Jullie voeren een achterhoedegevecht. Het is toch zonneklaar dat Oum Khalsoum de allerbeste artiest is met de allerbeste muziek. De cijfers liegen niet.

avatar van Kronos
Verkoopcijfers van artiesten tellen niet. Cijfers op MusicMeter wel uiteraard. Radiohead is het allerbeste bandje ooit.

Roxy6 schreef:
Het valt blijkbaar in de smaak. Meer valt er niet over te zeggen.

...

Inderdaad Dix, ik zal de laatste zijn om te beweren dat ABBA niet ook nummers heeft die bij mij ook geskipt worden (Chiquittita en I have a Dream en On and On and On) Fernando niet, dat vind ik wel een groeibriljant voor de liefhebber van de soort:-)

En hadden de hoog bewierookte Beatles ook niet nummers als I love you yeah yeah yeah?

Maar liedjes waar naar mijn idee alles aan klopt en in bijna ale gevallen hebben deze royaal de tand des tijds doorstaan:

Knowing me Knowing you - The name of the Game - Eagle - Move on - The day before you came - The Visitors - Lay all your love on me - The Winner takes it all - SOS -Soldiers - Like an angel is passing through my room - When all is said and done - The way old friends do - Should I love or cry - One of Us - Dancing Queen - As good as new - Voulez Vous -If it wasn't for the nights - Lovers - Gimme Gimme Gimme - Summer Night City.

En behalve SOS laat ik dan al het "oude" grote hitwerk uit de jaren 70 buiten beschouwing.

En de nummers op Voyage doen voor mij niet onder voor bovengenoemde songs.

avatar van dazzler
Ik kan mijn vorige bericht niet meer corrigeren maar ik maar er de "boeërs" tegen de "fans" van.

En het was ook maar om te lachen, hé.

Kronos
In de hitlijsten staat soms prima muziek en soms bagger, soms haalt prima muziek geen enkele hitlijst, verkoopcijfers zijn geen graadmeter voor kwaliteit, een goed gesmeerde pr machine zorgt ook voor radioplay en aandacht in pers en social media , dat is het enige wat ik zeg, dus ik hou nergens mee op

devel-hunt schreef:
In de hitlijsten staat soms prima muziek en soms bagger, verkoopcijfers zijn geen graadmeter voor kwaliteit,...

Klopt. Maar jouw smaak (David Sylvian en wat jij in de hitlijsten prima of bagger vindt) is evenmin een graadmeter voor kwaliteit. Er bestaan wel gradenbogen en thermometers om graden te meten. Geen muziek kwaliteit graadmeters.

Kronos schreef:

Mee eens, als men Nick&Simon of André Hazes JR fan is en deze prijken bovenaan de hitlijsten is dat mijn perspectief om dat niet goed te vinden, hetgeen niets zegt over de kwaliteit.