musician schreef:
Wat is er precies de laatste vier decennia wel gebleken?
Persoonlijk heb ik meer waardering voor bands die veertig jaar en langer tenminste aan de slag blijven. Gelukkig zijn daar nogal wat voorbeelden van.
Alsof het een speciale prestatie is, 40 jaar niets doen en dan met een album te verschijnen.
"Ze hadden het niet hoeven doen" wordt er gejuicht. Terwijl er feitelijk natuurlijk gevraagd moet worden wat ze in Godsnaam al die tijd hebben gedaan.
Aan de nieuwe nummers kan het ook niet liggen, inzake Abba-vergelijken. De eerste twee nummers waren al behoorlijk onder de maat en de nieuwste, Just a Notion, schijnt nog een overblijfsel uit het verre verleden.
Maar wie durft er kritisch te zijn, als er al 40 jaar niets is verschenen?
De Abba tour bestaat uit een 3-d laser show, ze komen niet eens zelf opdraven. Ze komen als hologram. Als je dan nog niet afhaakt, weet ik het niet meer.
Zag gisteren Jenny Arean, bijna 80, op TV. Gaat optreden met Brigitte Kaandorp. Laten we het, in muzikale zin, grote kleinkunst in Nederland noemen. Maar daar kan ik dan meer waardering voor opbrengen.
Tjonge jonge Musisician, want een ongelofelijke azijn bijdrage pen je hier neer. En tevens blijkt het dat je niet ook niet goed op de hoogte bent.
ABBA heeft als groep tussen 1971 en 1982 ALLES gegeven wat ze in zich hadden, in die zin hebben ze het langer uitgehouden dan de Beatles. (Over teren op oude roem gesproken)
*8 buitengewoon succesvolle albums zijn er afgeleverd, naast enkele major wereld hits op separate singles. Het heeft de leden behoorlijk wat hartzeer opgeleverd en beide huwelijken zijn op de klippen gelopen. De groepsleden waren volledig leeg en uitgeput in 1982. Zoals bij veel groep die roofbouw op zichzelf plegen.
Dezelfde situatie zag en zie je ook in de afgelopen decennia terug bij bijvoorbeeld Fleetwood Mac.
Jij vraagt je af wat er dan in die tijd allemaal is gebeurd? Van FL overleden binnen korte tijd haar echtgenoot en kort daarna haar enige dochter bij een verkeersongeval.
Ook AF kreeg zware verliezen voor haar kiezen. Dus een beetje matiging in je oordelen zou niet alleen fatsoenlijk maar ook menselijk zijn
De groep bleef onverminderd groot. Abba Gold staat nu 1000 weken in de Britse chart. Heeft geen enkele musicus/groep hun nagedaan.
De muziek bleef ook onverminderd populair door de films en musicals, die vele nieuwe generaties hebben gezien en bewonderd gezien de major verkoopcijfers.
Ulvaes & Anderson hebben twee grote musicals geschreven en werk voor diverse andere artiesten geproduceerd.
Frida Lyngstad heeft succesvolle albums opgenomen met Phil Collins en Steve Lillywhite en een heel fraai Zweeds album met Anders Glenmark, naast individuele projecten o.a. met John Lord.
Agnetha Faltskog heeft Albums opgenomen met Mike Chapman, Eric Stewart (ten cc), Peter Cetera (Chigago) enemy een Zweedse producers een succesvol coveralnum. Daarna in 2013 nog een zeer succesvol album A in 2013 (Elofsson & Nordahl).
Veel namen ook uit de zg. serieuze pop scene als Bono, Dave Grohl hebben hun bewondering voor de nummers niet onder stoelen of banken gestoken en ook ABBA nummers gecoverd.
En nu heeft hun nieuwe album Voyage in de voorverkoop al alle records gebroken.
Je hoeft hun werk echt niet te waarderen en blijkbaar leef jij nog in een bubbel anno 1978 toen het niet bon ton was om ABBA goed te vinden, want dat was niet stoer genoeg, dus dan maar hier even flink van leer trekken. Beetje sneu is het wel.
Maar je veronderstelling dat ze stil hebben gezeten en nu maar een eenvoudig laser showtje in elkaar draaien is werkelijk volstrekt bezijden de waarheid.
Ik zou je aanraden jezelf eens te verdiepen alvorens van die rabiate uitspraken te doen, want dit komt behoorlijk ouwe-lullig en onnozel over.
De vier leden investeren uit eigen middelen vele miljoenen om dit project mogelijk te maken en hun legacy voor de followers en fans blijvend te laten zijn. Ze hebben daarvoor niemand minder dan George Lucas benaderd die zich aan dit project heeft gecommitteerd.
Voor het geld hoeven ze het allang niet meer te doen, want alle vier zijn ze Loaded wat geld betreft. Ze hebben hun hart en ziel en muzikale integriteit eraan verbonden.
Dat het niet jouw cup of tea is, is wel evident, maar om hier termen als lamlendigheid, onkunde en ‘een kinderhand is gauw gevuld’ te delibreren is ronduit imbeciel en denigrerend.
Ook al raakt het jezelf niet, je zou ook kunnen denken -en schrijven- wat hartstikke fijn voor al die miljoenen (ja!) mensen die hier wel naar uitkijken en blij mee zijn.