ABBA - Voyage (2021)

Zweden
Label: Polar

1. I Still Have Faith in You (5:09)
  2. When You Danced with Me (2:50)
  3. Little Things (3:08)
  4. Don't Shut Me Down (3:56)
  5. Just a Notion (3:31)
  6. I Can Be That Woman (4:01)
  7. Keep an Eye on Dan (4:05)
  8. Bumblebee (3:57)
  9. No Doubt About It (2:56)
  10. Ode to Freedom (3:32)
avatar van teus
De 2 laatste wapenfeiten van ABBA nu paar x beluisterd
Moest ff wennen,de songs zitten goed in elkaar, niks mis mee, typische ABBA sound
Alleen..... om toch een beetje kritisch te zeuren
Het zijn geen kanjers zoals (mijn favo's) Lay al your Love on me...Eagle en..... the Day Before You Came ,die zijn i.m.o wel een niveautje hoger
Mss kunnen sommige nieuwe albumtracks ons nog verrassen...we gaan het horen

avatar van Jasper'sLament
Vooral "Don't shut me down" is bijzonder goed. Wat een oorwurm!
De opbouw van het tweede couplet naar het refrein is glorieus. Puur pop genot.

kleine man
Blijft geweldig. Twee superliedjes van ABBA. De tekst van "Don't Shut Me Down" is toch ook zo geweldig veelzeggend, ik voel me echt aangesproken. Welkom terug, AbbA !!

kleine man
Zal wel mosterd na de maaltijd zijn, maar ik loop altijd al achteraan, omdat ik klein ben.

Maar don't shut me down in deze clip laat me ook echt de mannen en vrouwen van ABBA zien zoals ze nu zijn. Die kende ik nog niet.
Jullie natuurlijk wel, maar wat schiet ik daar dan mee op?

avatar van Mausie
De nieuwe single heeft wel een erg groot carnavalsgehalte. Tot nu toe kan alleen Don't Shut Me Down mij bekoren.

Just a Notion is er eentje uit de categorie nummers waar ik nooit zoveel mee heb gehad.

avatar van gaucho
Het is al een heel oud nummer, oorspronkelijk geschreven in 1978, maar uiteindelijk niet op Voulez-vous terecht gekomen. Was waarschijnlijk een terechte beslissing. Voor nu zeg ik: wel aardig, maar zeker geen top Abba-materiaal. Ook iets te druk ingevuld met elektronica naar mijn smaak.

ABBA Share New Single "Just A Notion": Listen - stereogum.com

avatar van johan de witt
Heeft nog een iets oudere vibe wat mij betreft.
Meer 1974/1975.
Een beetje in de trant van I Do, I Do, I Do, I Do.
Voor de afwisseling zeker een leuk nummer

avatar van SilverGun
Don’t Shut Me Down staat hoog op mijn lijst van beste tracks van het jaar, erg sterk popnummer, maar Just a Notion heeft helaas weinig om het lijf. Tegenvaller

avatar van Roxy6
Just a Notion is duidelijk een knipoog naar het oude ABBA verleden uit de tijd van So Long en Honey Honey.
Waarschijnlijk bedoeld om ook de -heel- oude ABBA fans duidelijk te maken dat ze terug zijn.

Het is ook gebaseerd op een oude demo die ze bewerkt hebben voor Voyage (waarschijnlijk het enige 'oude' nummer).

In een Zweeds avondblad heeft BU gezegd dat de oude -sprankelende- vocalen uit 1978 zijn gebruikt. Er is geschaafd om de Verses - Chorus goed op elkaar te laten aansluiten.
De vocals zijn echt heel goed en in het chorus is overduidelijk de "oude" Agnetha te horen.

In wezen is het onvergelijkbaar met de nieuwe -meer mature- nummers.
Maar kan het meer bezien worden als een melancholieke toevoeging.

avatar van Jasper'sLament
Ik weet het, het feit dat er uberhaupt 2 nieuwe abba nummers uitgekomen zijn is al een soort van zegen, dus klagen is wellicht wat misplaatst, maar 'Just a Notion' is niks meer dan een unreleased nummer uit het verre verleden en ik vind het een vreemde singlekeuze. De vocals zijn niet recent en het nummer klinkt gewoon oubollig. Zoiets zou je op hun laatste plaat "The Visitors" zeker niet terugvinden.
En dan is het ook nog eens het middelpunt van het album als 5e track. Het zal wel fan-service zijn, maar ik had het liever als een bonustrack gezien.

avatar van Matthijs78
Terwijl met DSMD en ISHFIY de lijn van de latere albums wat meer werd doorgetrokken lijkt JAN weer wat meer terug te grijpen naar het oude geluid van ABBA. Op zichzelfstaand als single vind ik het een prima liedje, ik ben alleen erg benieuwd of het nummer blijft staan tussen de negen nieuwe songs. Dan zal blijken of het een vreemde eend in de bijt is of dat het prima past in het geheel. Kleine twee weken nog, dan weten we het

avatar van bikkel2
Van de drie verschenen singles is Just A Notion het meest old school. In stijl rond hun periode voor 1976 zeg maar. Een uptempo glam/ bubblegum compositie.
Inderdaad duidelijk een leftover van lang geleden.
Niet opzienbarend. Moet het afleggen tegen de 2 voorgaande m.i vrij sterke werkjes.
Ook niet vernieuwend, maar met meer zeggingskracht.

avatar van Roxy6
Just a Notion is een track die voortkomt uit een demo uit 1978, het werd destijds opgenomen voor het Voulez-Vous album. Tijdens het hoogtepunt van de toenmalige disco periode.

Het is toen opzij gelegd omdat het een te vreemde eend in de bijt zou zijn. De vocalen zijn grotendeels overeind gebleven, qua instrumentarium is er wel het een en ander gewijzigd.
Van de drie nu uitgebrachte nummer is dit het vrolijkst en de vocalen zijn super.

Veel ABBA followers hielden hun hart vast na de teaser van twee en halve week geleden, maar na de release zijn er toch veel enthousiast over geworden. Het is inderdaad a different Leaque, maar B&B gaven al aan dat je de track in feite direct na ISHFIY en DSMD moet beluisteren.

Het is ene groeier....

avatar van devel-hunt
Abba, van mijn kindertijd tot aan mijn pubertijd bepaalde ze de hitlijsten, goede muziek, ligt goed in het gehoor, dat zeker, en nu dus na 40 jaar een comeback, voor het geld hoeven ze het allang niet meer te doen, schatrijk zijn ze, blijkbaar voelen ze de noodzaak en hebben ze er zin in, nog eenmaal een slotakkoord, en waarom ook niet?, onder de zichzelf benoemde serieuze muziek liefhebbers vond je vroeger geen Abba fans, men nam het niet echt serieus, muziek voor kinderen, maar de tijd doet wonderen, iedereen struikelt nu over elkaar heen om hun bewondering uit te spreken en iedereen die er toen een beetje op neerkeek, bleek toch stiekem fan te zijn,
en ik?, eerlijk gezegd vond en vind ik de muziek en ook de drie vrijgegeven nummers nog steeds even truttig als toen, wel knap dat ze na al die jaren nog steeds als Abba klinken, ze hebben een patent op hun eigen geluid, nog even truttig als toen, maar de wereld is veranderd en niet altijd in positieve zin, een beetje gezellige truttigheid kunnen we zo tegen het eind van het jaar wel gebruiken.

devel-hunt schreef:
(...) onder de zichzelf benoemde serieuze muziek liefhebbers vond je vroeger geen Abba fans, men nam het niet echt serieus, muziek voor kinderen, maar de tijd doet wonderen, iedereen struikelt nu over elkaar heen om hun bewondering uit te spreken en iedereen die er toen een beetje op neerkeek, bleek toch stiekem fan te zijn (...) een beetje gezellige truttigheid kunnen we zo tegen het eind van het jaar wel gebruiken.

In het geval van Abba was er ongetwijfeld niet zozeer sprake van bashen, als wel dat Abba natuurlijk niet kon worden geschaard onder de genres die de liefhebbers van het betere werk wel goed vonden.
Daar stond Abba niet alleen in, het was nu eenmaal het genre "pop" en daar viel heel veel onder te scharen. Dat gold voor vrijwel alles in de Top 40 dus ze bevonden zich in goed gezelschap.

Ik weet ook helemaal niet, of de Abba-fans wel zochten naar erkenning van de liefhebbers van meer rock georiënteerde of alternatieve muziek. Waarom zouden ze dat ook willen. Dat Abba veelvuldig werd gebruikt als voorbeeld van verwerpelijke popmuziek had vooral te maken met het feit dat Abba een mooi boegbeeld was van die popmuziek, vermoedelijk het belangrijkste voorbeeld dat er bestond. Werd ze als ere-titel dus automatisch nagedragen. Is toch ook een soort van compliment, het is maar net hoe je het wilt zien.

De wereld is veranderd, maar Abba kan nog steeds niet onder de noemer rockmuziek worden geschaard. Dat doet de oude liefhebbers vermoedelijk deugd maar doet de oude niet-liefhebbers waarschijnlijk ook niet naar de winkel hollen voor het laatste album voor "een beetje truttige gezelligheid". Er zijn grenzen.

avatar van Roxy6
Het is geen Rock muziek nee, maar wel ultieme pop muziek van een zeer hoog en tijdloos niveau. Dat is de laatste vier decennia wel gebleken.

De internationale wereld pers sprak in september frontpage over de grootste comeback in de geschiedenis van de moderne (pop) muziek. In Nederland o.a. de Volkskrant.

Ik denk niet dat veel bands dat na 40 jaar voor elkaar krijgen, hoe truttig het ook mag zijn.....

avatar van musician
Wat is er precies de laatste vier decennia wel gebleken?

Persoonlijk heb ik meer waardering voor bands die veertig jaar en langer tenminste aan de slag blijven. Gelukkig zijn daar nogal wat voorbeelden van.

Alsof het een speciale prestatie is, 40 jaar niets doen en dan met een album te verschijnen.
"Ze hadden het niet hoeven doen" wordt er gejuicht. Terwijl er feitelijk natuurlijk gevraagd moet worden wat ze in Godsnaam al die tijd hebben gedaan.

Aan de nieuwe nummers kan het ook niet liggen, inzake Abba-vergelijken. De eerste twee nummers waren al behoorlijk onder de maat en de nieuwste, Just a Notion, schijnt nog een overblijfsel uit het verre verleden.
Maar wie durft er kritisch te zijn, als er al 40 jaar niets is verschenen?

De Abba tour bestaat uit een 3-d laser show, ze komen niet eens zelf opdraven. Ze komen als hologram. Als je dan nog niet afhaakt, weet ik het niet meer.

Zag gisteren Jenny Arean, bijna 80, op TV. Gaat optreden met Brigitte Kaandorp. Laten we het, in muzikale zin, grote kleinkunst in Nederland noemen. Maar daar kan ik dan meer waardering voor opbrengen.

avatar van bikkel2
Maar de bereidheid was er gewoonweg niet.
Andere belangen en dat valt ook te respecteren wat mij betreft.
Dat er nu iets op gang komt is tamelijk onverwacht en voor de fans een leuke aangelegenheid.
Een concert met iets wat met de huidige technologische gerealiseerd kan worden. Niet geheel nieuw want Elvis Presley op die manier tot leven te wekken gebeurde al eerder. Maar ongetwijfeld met nog meer foefjes en nog betere ontwikkelingen.

Onder het motto "beter iets dan niets" is het voor velen wellicht iets om naar uit te kijken.
Ik zou het zelf niet gaan bezoeken, maar ben wel benieuwd naar het album.
Ik vind de twee eerder gereleasde nummers prima.

bikkel2 schreef:
ABBA is vaak genoeg benadert om voor duizelingwekkend veel geld weer bijeen te komen. Maar de bereidheid was er gewoonweg niet.
Lamlendigheid, onkunde? Geen affiniteit met de fans? Hadden ze wellicht iets om te vrezen? Ruzie in de band?
(...)Realistisch bekeken leveren de dames nooit meer de unieke vocale prestatie van weleer en ik begrijp dan ook de reden dat zij niet in levende lijve hun ding doen op het podium. ABBA is perfectie, altijd geweest.
Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Er zijn voldoende artiesten, man en vrouw, die hun leven lang op het podium op de bühne en voor hun fans aanwezig zijn geweest. In voor- en tegenspoed. Dat is perfectie. 40 jaar wegblijven is gewoon niks, dat heeft niets met presteren te maken. Of dat je als fan van waardering en bewondering van je stoel moet vallen.
Dat ben ik dan met je eens. Vermoedelijk kan daarmee de stelling de deur uit dat een kinderhand snel gevuld is

avatar van bikkel2
Het blijft een persoonlijke kwestie denk ik dan.
Niet elke artiest heeft dezelfde gevoelens en ambities na jarenlang aan de top gestaan te hebben, om door te gaan alsof er niets gebeurt is.
Het blijft in wezen toch een vorm van topsport.
Ook de leden van ABBA zijn inmiddels bejaard en na jarenlange afwezigheid kan ik mij voorstellen dat bijvoorbeeld een tour toch wel heel veel gevraagd is.
Jou antwoord Hans, is dan wellicht, je hoeft het niet te doen. Nee, zeker niet. Maar het is iets.
Het kan ook doorslaan in een fase waar Phil Collins nu in terecht gekomen is.
Alle emoties en respect naar hem ten spijt; is dit nog wat je wil zien op de bühne?
Het andere uiterste dus.

Een verschil in inzicht.

avatar van devel-hunt
soms is het ook goed om op het hoogtepunt te stoppen, en geen slap aftreksel te worden van wat ooit was, om vervolgens puur op sentiment door te draaien. En natuurlijk, artiesten zijn ook maar mensen, je hele leven in de spotlights was zeker voor een Agnetha, die al over een vrij zwak zenuwgestel beschikt, niet te doen. Bands of artiesten zijn naar niemand verplicht om alsmaar door te gaan, een goede herinnering is ook wat waard, een comeback na 40 jaar neemt ook risico's met zich mee, je kan een legendarische status in 1 klap teniet doen.

Voor beide scenario's is iets te zeggen, ben zelf een enorm concert liefhebber en zou Bruce en Rod nog helemaal niet willen missen. Zolang ze er zelf zin in hebben, de stem overeind blijft en het charisma spontaan dan mogen ze van mij blijven zwerven over de oceaan.

musician schreef:
Wat is er precies de laatste vier decennia wel gebleken?

Maar wie durft er kritisch te zijn, als er al 40 jaar niets is verschenen?

Tjonge jonge Musisician, want een ongelofelijke azijn bijdrage pen je hier neer. En tevens blijkt het dat je niet ook niet goed op de hoogte bent.

ABBA heeft als groep tussen 1971 en 1982 ALLES gegeven wat ze in zich hadden, in die zin hebben ze het langer uitgehouden dan de Beatles. (Over teren op oude roem gesproken)

*8 buitengewoon succesvolle albums zijn er afgeleverd, naast enkele major wereld hits op separate singles. Het heeft de leden behoorlijk wat hartzeer opgeleverd en beide huwelijken zijn op de klippen gelopen. De groepsleden waren volledig leeg en uitgeput in 1982. Zoals bij veel groep die roofbouw op zichzelf plegen.

Dezelfde situatie zag en zie je ook in de afgelopen decennia terug bij bijvoorbeeld Fleetwood Mac.

Jij vraagt je af wat er dan in die tijd allemaal is gebeurd? Van FL overleden binnen korte tijd haar echtgenoot en kort daarna haar enige dochter bij een verkeersongeval.
Ook AF kreeg zware verliezen voor haar kiezen. Dus een beetje matiging in je oordelen zou niet alleen fatsoenlijk maar ook menselijk zijn

De groep bleef onverminderd groot. Abba Gold staat nu 1000 weken in de Britse chart. Heeft geen enkele musicus/groep hun nagedaan.

De muziek bleef ook onverminderd populair door de films en musicals, die vele nieuwe generaties hebben gezien en bewonderd gezien de major verkoopcijfers.

Ulvaes & Anderson hebben twee grote musicals geschreven en werk voor diverse andere artiesten geproduceerd.

Frida Lyngstad heeft succesvolle albums opgenomen met Phil Collins en Steve Lillywhite en een heel fraai Zweeds album met Anders Glenmark, naast individuele projecten o.a. met John Lord.

Agnetha Faltskog heeft Albums opgenomen met Mike Chapman, Eric Stewart (ten cc), Peter Cetera (Chigago) enemy een Zweedse producers een succesvol coveralnum. Daarna in 2013 nog een zeer succesvol album A in 2013 (Elofsson & Nordahl).

Veel namen ook uit de zg. serieuze pop scene als Bono, Dave Grohl hebben hun bewondering voor de nummers niet onder stoelen of banken gestoken en ook ABBA nummers gecoverd.

En nu heeft hun nieuwe album Voyage in de voorverkoop al alle records gebroken.

Je hoeft hun werk echt niet te waarderen en blijkbaar leef jij nog in een bubbel anno 1978 toen het niet bon ton was om ABBA goed te vinden, want dat was niet stoer genoeg, dus dan maar hier even flink van leer trekken. Beetje sneu is het wel.

Maar je veronderstelling dat ze stil hebben gezeten en nu maar een eenvoudig laser showtje in elkaar draaien is werkelijk volstrekt bezijden de waarheid.
Ik zou je aanraden jezelf eens te verdiepen alvorens van die rabiate uitspraken te doen, want dit komt behoorlijk ouwe-lullig en onnozel over.

De vier leden investeren uit eigen middelen vele miljoenen om dit project mogelijk te maken en hun legacy voor de followers en fans blijvend te laten zijn. Ze hebben daarvoor niemand minder dan George Lucas benaderd die zich aan dit project heeft gecommitteerd.

Voor het geld hoeven ze het allang niet meer te doen, want alle vier zijn ze Loaded wat geld betreft. Ze hebben hun hart en ziel en muzikale integriteit eraan verbonden.

Dat het niet jouw cup of tea is, is wel evident, maar om hier termen als lamlendigheid, onkunde en ‘een kinderhand is gauw gevuld’ te delibreren is ronduit imbeciel en denigrerend.

Ook al raakt het jezelf niet, je zou ook kunnen denken -en schrijven- wat hartstikke fijn voor al die miljoenen (ja!) mensen die hier wel naar uitkijken en blij mee zijn.

avatar van meneer
Wat ABBA doet vind ik eigenlijk wel fijn en van mij mogen er wel meer van dit soort acts gedaan worden. Het is natuurlijk een feit dat ‘onze’ bands vanaf de jaren 70 aan het uitsterven zijn. Over een jaar of 20 zal er nog maar weinig over zijn. De vele tribute en cover bands die er zijn geven al iets moois mee. Hologrammen zijn de volgende stappen.

Wat onze musician schrijft over ABBA moet je niet als te serieus nemen. Ik heb al wat jaren hier ervaren dat hij graag zijn zielenroerselen hier op MuMe mag typen maar hij gaat soms wat over de schreef of heeft een totaal eigen visie op bepaalde muzikale dingen. Dat mag natuurlijk maar realistisch is hij niet altijd. Zeker ook hier niet over ABBA. Dan gaat hij zelf bepaalde dingen verzinnen die, volgens hem, artiesten dan zouden doen/denken. Wat Roxy6 hier schrijft is veel aannemelijker.

Ik kan niet wachten op een echte Freddie Mercury hologram waar May & Taylor mee op pad gaan. Of weer eens een Fleetwood Mac met twee hologrammen van Buckingham en Nicks. Want het schijnt dat die zelfs elkaars hologram niet kunnen luchten of zien. Of Yes met 36 hologrammen .

Nu weer dit album. Lekker hoor ! ABBA, gewoon melancholische nummers met een kwalitatieve vleug die alleen de middelste BB-tjes kunnen maken en de AA-tjes prachtig zingen.

avatar van musician
Elke Abba fan mag het geweldig vinden. Ik ben geen fan maar doe wel aan recensies en reviews en tel ook 1 plus 1 op. De vergelijken met Fleetwood Mac en leden en Beatles en ex leden gaat in het geheel niet op. Want actief sinds 1968 en 1962 en tot nu altijd aanwezig geweest. Persoonlijk leed hebben ze ook massaal meegemaakt, zijn toch altijd doorgegaan. Geldgebrek heeft Paul McCartney ook nooit gehad. Het verschil: McCartney levenslang aanwezig geweest. Abba meende 40 jaar afwezig te kunnen zijn. Een paar solo projecten vlak na het einde daargelaten.

Geef mij als fan dan maar McCartney of de Mac. Bijna 60 jaar never a dull moment. En dan ken ik het Abba-werk tussen 1973 en 1982 en blijf ik recensie schrijver, dat is de bedoeling van deze site. En dan constateer ik dat de opluchting dat er een nieuw album verschijnt vermoedelijk veel groter is dan de kwaliteit van het gebodene, gebaseerd op de eerste vrijgegeven nummers

Daarnaast blijft het voor elke fan van elke band natuurlijk een drama als je je favorieten als hologram moet aanschouwen dan gewoon in lijf en leden. Dat is gewoon droevig, haast een belediging voor de fans. Elvis is dood, daar is het misschien second best. Maar Abba maakt het op alle fronten wel heel erg bont.

avatar van Hans Brouwer
Roxy6 schreef:
Roxy6, goed dat je azijnpisser M. van repliek dient. Zijn betoog raakt kant noch wal. Mijn echtgenote en ondergetekende kijken uit naar 5 november wanneer "Voyage" te koop zal zijn. ABBA verdiend het niet om door wie dan ook afgezeken te worden...

avatar van luigifort
Ik kan inkomen in sommige punten van musician...