Marillion - An Hour Before It's Dark (2022)

Label: Racket

1. Be Hard on Yourself (I) The Tear in the Big Picture (3:52)
  2. Be Hard on Yourself (II) Lust for Luxury (2:07)
  3. Be Hard on Yourself (III) You Can Learn (3:28)
  4. Reprogram the Gene (I) Invincible (3:31)
  5. Reprogram the Gene (II) Trouble‐Free Life (2:00)
  6. Reprogram the Gene (III) A Cure for Us? (1:29)
  7. Only a Kiss (0:39)
  8. Murder Machines (4:20)
  9. The Crow and the Nightingale (6:35)
  10. Sierra Leone (I) Chance in a Million (1:32)
  11. Sierra Leone (II) The White Sand (0:53)
  12. Sierra Leone (III) The Diamond (3:29)
  13. Sierra Leone (IV) The Blue Warm Air (2:23)
  14. Sierra Leone (V) More Than Treasure (2:34)
  15. Care (I) Maintenance Drugs (4:37)
  16. Care (II) An Hour Before It's Dark (2:27)
  17. Care (III) Every Cell (3:18)
  18. Care (IV) Angels on Earth (4:56)
  19. Murder Machines [12" Remix] * (6:27)
avatar van Broem
Ook hier de eerste luisterbeurten erop zitten. Marillion heeft goed naar de albums van Marillion geluisterd. Geen copy-paste maar de ‘soul’ van hun muziek is goed terug te horen en blijkt tijdloos te zijn. Dat is knap en overtuigend. Melodramatisch zonder melodramatisch te zijn Enfin, album luistert heerlijk weg, dwingt je om het helemaal te draaien en je wilt niks missen. They did it again. Een volmaakt eigen geluid en op naar een live-optreden van ze. Zo komt er voor mij weer een ouderwets cirkeltje aan.

avatar van dynamo d
Darkzone schreef:

Misschien moet je het geluid van je speler aanpassen van Movie of Theater naar Music. Een wereld van verschil.

Ik wacht overigens nogsteeds op mijn cd/dvd combo en moet nog onze losse blu-ray speler aansluiten, omdat de lade van onze blu-ray home cinema set niet meer open gaat. Ben benieuwd hoe het album dan klinkt ipv nu via bluetooth in mijn werkauto (officiële download via de band).

Dank voor jouw tip maar ik heb zo'n 450 surround sound albums (SACD, DVD-audio. blu-ray dts etc.) ... dus 5.1 is niet nieuw voor mij. Deze Marillion 5.1 surround soundversie is echt niet op orde.

avatar van Darkzone
dynamo d schreef:

ah, okee, dan heb ik niks gezegd. Mooie grote collectie derhalve

avatar van Darkzone
Aproxis schreef:
Eerste paar luisterbeurten op spotify erop zitten. Moet nog wel even landen, maar ik denk dat deze voor mij wel eens hoger kan gaan eindigen dan FEAR. Wel jammer dat als je een pre-order plaatst, special edition nota bene, dat het album op 1 maart wordt verzonden, maar nog steeds ergens in de UK hangt. Had ik em onderhand beter hier ergens bij mn platenboer kunnen kopen. Verdient hij er iig ook nog iets aan. Ach ja
en een stuk goedkoper via een bol of lokale platenzaak. Nu hebben we wel de band gesponsord en moet onze naam ergens vermeld staan. Overigens is mijn track en tracé niet meer te traceren (2 dagen terug werkte hij nog wel...).

avatar van dynamo d
ah, okee, dan heb ik niks gezegd. Mooie grote collectie derhalve

De Marillion surround uitgaven zoals Fugazi, Clutching at Straws, Brave,Mispaced Childhood, Script for a Jester's Tear zijn uitstekend. Vandaar ook dat ik hoge verwachtingen had maar wellicht is de dvd 5.1 versie beter dan de bluray 5.1?

Darkzone schreef:

Een jaar geleden had ik een hele slechte ervaring me dhl vanuit engeland. Mn pakket heeft toen een jaar ergens geleden omdat blijkbaar 2022 op pakket stond ipv 2021. Laten we hopen dat dat nu niet gebeurt

Rudi S schreef:
Met de nodige scepsis betreffende de wel erg hoge score hier ( op rym staat hij nu op 3.48 / 5 bij 76 stemmen.

Maar de eerste luisterbeurt maak toch wel behoorlijk indruk,dit lijkt weer een " ouderwets goede Marillion uit het H tijjdperk" te worden.

Op progarchives staat hij momenteel ook op 4,29 uit 5. Daar zijn ze over het algemeen best wel streng voor Marillion . Denk dat het wel gewoon daadwerkelijk een heel goed album is voor veel fans.

avatar van Bravejester
Ik heb na het luisteren van de hele cd nu de dvd opstaan.

En ik ben blij verrast dat daarop ook het album als Instrumentals op staat
Dus als je even geen zin hebt aan h te horen en je wilt concentreren op de muziek dan kan dat!

Net The Crow and The Nightingale geluisterd en nu aan het luisteren naar Care. Heel gaaf als de solo's van Steve erin komen!

Dit ga ik zeker nog wel vaker opzetten als achtergrondmuziek!

avatar van Alicia
Ik kom hier niet in... om het zo maar eens te zeggen. Dit in tegenstelling tot de vorige Marillion en ik weet nog niet precies wat de reden hiervan is.

Ik geef dit nieuwe album op een ander moment nog wel een kans. Bij het licht van een lantaarnpaal misschien?

avatar van legian
Eerste luisterbeurt ondertussen gehad, maar hier wil het ook niet direct vallen.

Bravejester schreef:
Ik heb na het luisteren van de hele cd nu de dvd opstaan.

En ik ben blij verrast dat daarop ook het album als Instrumentals op staat

Dit ga ik zeker nog wel vaker opzetten als achtergrondmuziek!

Staan de instrumentals op de cd dvd deluxe versie? Dat staat toch nergens in de bechrijvingen? Mooie verrassing inderdaad. Ik had de bluray versie besteld, dan toch ook deze cd dvd bestellen dan....

avatar van Bravejester
cristiu2 schreef:

Het zou mij verbazen als de instrumentals niet op de blueray staan dus ik zou nog even wachten!

avatar van Aproxis
Hele dag al op repeat. Prachtig in balans het album en alle mooie elementen van Marillion krijgen de ruimte. Enige wat ik soms iets minder vind zijn de teksten. Ik heb niet zoveel last van dat de bas, drums of vocals niet goed in de mix staan. Wat mij betreft perfect.

Ik dacht: FEAR of Brave zijn niet te overtreffen, maar de helden van Marillion flikken het gewoon! Wat is dit een energiek, gretig, kritisch, maar bovenal betoverend album. Er is geen moment dat het album inzakt. Werkelijk een parel in het oeuvre van Marillion. Kan niet wachten om ze weer live te zien.

avatar van Timk
Ik ben persoonlijk meer een type voor 10 tot 15 liedjes met kop en staart. Maar je weet gewoon dat je dit o.a. bij Marillion niet altijd krijgt. Het duurde destijds bij mij best lang voordat ik FEAR daadwerkelijk omarmde. Dus met enige tegenzin ging ik deze nu luisteren. Maar na de eerste luisterbeurt was ik al erg positief gestemd. Alleen nu een aantal keer verder, heb ik nog steeds weinig met “Murder Machines” voor mij is het momenteel een afbreuk vergeleken bij het geniale ervoor en erna. Gelukkig dan ook dat na “Murder” het voor mij beste nummer “ The Crow and the Nightingale” meteen komt. Mede door “Murder” begin ik met een 4. Maar hoe dan ook ik ben blij verrast.

avatar van Aproxis
Vrienden, wat is Care toch een prachtig nummer. Meet zich gemakkelijk met het beste werk van Marillion. Misschien dat dit album wel gaat tippen aan Brave voor mij hoor.

avatar van Aladdin
Vaak vind ik dat de prog-stemmers erg makkelijk met 4,5'en en 5en strooien, maar deze plaat....echt prachtig.

Mijn oude liefde, die ik jaren niet gevolgd heb, flikt het inderdaad weer. Volgens mij was het Trewavas die ooit zei dat veel progressive rock vooral heel 'regressive' klinkt, nou Marillion omzeilt op deze plaat (en FEAR) deze gezapigheid met verve.

Toen ik mijn zoon vertelde dat deze band al meer dan 40 jaar bestaat en de bandleden uit 60'ers bestaat, was hij oprecht verbaasd: "zo klinken ze helemaal niet!?"
Inderdaad, ze klinken vitaal en fris en hebben de perfecte soundtrack bij deze intense tijd afgeleverd.

Heb ze nog nooit live gezien, misschien is deze plaat een mooi moment om daar toch eens werk van te maken.

avatar van Broem
Ik lees berichten over een hidden track aan het eind van het album. Niet op Tidal. Verder is de prijs van vinyl (2lp) om te janken. Blame it on the Russians

Aladdin schreef:

We strooien graag met mooie cijfers als het om mooie muziek gaat, maar je zult zien dat de anti-prog stemmers nog gaan komen en nog even een paar 1en gaan strooien. De eerste 2 en 2,5 zijn ook al binnen. Uiteindelijk zal het album op een mooi en logisch gemiddelde komen te staan, denk ik. Al zou voor mij een 5/5 logisch zijn xD.

Tegen bet einde van het jaar hebben ze een reeks concerten waaronder in Utrecht. Ik denk dat ik daar wel bij ga zijn

De houdbaarheid datum van Marillion is nog lang niet in zicht. Ze krijgen het weer voor mekaar een topalbum af te leveren. Pete Trewavas is echt goed op dreef, wat een top baspartijen vooral op Care wat mij moet terugdenken aan This Strange Engine. Care en Be Hard On Yourself zijn mijn favorieten.

avatar van vigil
Aproxis schreef:

Al een paar keer uitgesteld door je weet wel...

Ik denk echter dat nu nog een kaartje regelen weleens wat lastig zou kunnen zijn

avatar van musicborst
Beide in Utrecht zijn uitverkocht zo lijkt het. Voor Groningen en Eindhoven zijn nog kaarten beschikbaar. Vooral Eindhoven kan ik iedereen aanbevelen vanwege de acoustics die daar fenomenaal zijn.

avatar van Aladdin
Aproxis schreef:

Ik had er niet over moeten beginnen. Deze discussie is al vaker gevoerd en zinloos. Daar komt bij: we zijn het over deze plaat eens

avatar van Gommans
Leuk en mooi gedaan.. maar het klinkt mij allemaal niet echt origineel meer. Ik heb een beetje het gevoel dat deze Marillion plaat toch een beetje op de automatische piloot gespeeld en gemaakt is. Het is niet zo gedurfd, de solo’s zijn mooi maar knallen niet. De sfeer is goed maar het zweeft nergens lekker weg. Ik mis net dat ene stukje extra wat de plaat wat meer passie en bezieling moet geven. Dat gevoel kan het mij nog steeds niet geven. Hij wil nog niet zo binnenkomen als FEAR en Marbles bijvoorbeeld dat juist wel deden. Het is echt niet slecht, dat zeker niet, maar ik heb een beetje het gevoel dat ik het allemaal al een keer gehoord heb…en ik mis nu net dat stukje wat het prachtig, spannend en origineel maakt. Wie weet gebeurt het nog ergens na luisterbeurt 10 en 11 misschien. Maar tot nu toe nog niet…

avatar van Rainmachine
Hoe kun je nou zeggen dat het niet origineel is? Dit is DE Marillion sound waarbij je nog de (eeuwige) discussie kunt voeren of het beter was met Fish of met Hogarth. Daar wil ik ver van blijven, dit is een zeer fraai Marillion album en het klinkt allemaal erg consistent. Hogarth zit behoorlijk in de melancholieke hoek en de rest van de band speelt hier prachtig op in. Ik was zelf niet zo weg van het F.E.A.R. album maar dit klinkt tot nu toe echt heel erg fraai. Ga er deze week even uitgebreid voor zitten. Knap hoor dat ze de lat al zo lang zo hoog weten te houden.

avatar van Cannabooze
Waar ik eerder schreef gematigd enthousiast te zijn en dat het na meerdere luisterbeurten wellicht kon omslaan, is het moment daar:

Wat een fantastische plaat.

avatar van hogweed
Ik was aanvankelijk niet erg onder de indruk van Sierra Leone, maar ik ben om: fantastisch nummer! Mijn waardering voor AHBID neigt op dit moment naar 4,5 tot 5 sterren, maar aangezien dit album nog erg 'vers' is, wacht ik nog even af.

avatar van Zagato
Cannabooze schreef:

Wat een fantastische plaat.

OK er is dus nog hoop want dit is mijn gevoel na de eerste luisterbeurt. Het is zeker niet slecht, maar echt grijpen doet het me ook niet. Ik waag er nog een paar luisterbeurtjes aan.