Nirvana - Nevermind (1991)

Label: DGC

1. Smells Like Teen Spirit (5:02)
  2. In Bloom (4:15)
  3. Come as You Are (3:39)
  4. Breed (3:04)
  5. Lithium (4:17)
  6. Polly (2:54)
  7. Territorial Pissings (2:23)
  8. Drain You (3:44)
  9. Lounge Act (2:36)
  10. Stay Away (3:31)
  11. On a Plain (3:14)
  12. Something in the Way (3:52)
  13. Endless, Nameless * (6:43)
  14. Even in His Youth * (3:02)
  15. Aneurysm * (4:46)
  16. Curmudgeon * (2:57)
  17. D-7 [Live at the BBC] * (3:44)
  18. Been a Son [Live] * (2:30)
  19. School [Live] * (2:34)
  20. Drain You [Live] * (3:52)
  21. Sliver [Live] * (2:03)
  22. Polly [Live] * (2:47)
  23. In Bloom [Smart Sessions] * (4:31)
  24. Immodium (Breed) [Smart Sessions] * (3:14)
  25. Lithium [Smart Sessions] * (4:30)
  26. Polly [Smart Sessions] * (2:58)
  27. Pay to Play [Smart Sessions] * (3:28)
  28. Here She Comes Now [Smart Sessions] * (5:00)
  29. Dive [Smart Sessions] * (3:54)
  30. Sappy [Smart Sessions] * (3:35)
  31. Smells Like Teen Spirit [The Boombox Rehearsals] * (5:39)
  32. Verse Chorus Verse [The Boombox Rehearsals] * (3:12)
  33. Territorial Pissings [The Boombox Rehearsals] * (2:11)
  34. Lounge Act [The Boombox Rehearsals] * (2:36)
  35. Come as You Are [The Boombox Rehearsals] * (4:11)
  36. Old Age [The Boombox Rehearsals] * (4:21)
  37. Something in the Way [The Boombox Rehearsals] * (5:30)
  38. On a Plain [The Boombox Rehearsals] * (3:20)
  39. Drain You [BBC Live] * (4:03)
  40. Something in the Way [BBC Live] * (3:24)
  41. Smells Like Teen Spirit [The Devonshire Mixes] * (5:02)
  42. In Bloom [The Devonshire Mixes] * (4:15)
  43. Come as You Are [The Devonshire Mixes] * (3:40)
  44. Breed [The Devonshire Mixes] * (3:03)
  45. Lithium [The Devonshire Mixes] * (4:18)
  46. Territorial Pissings [The Devonshire Mixes] * (2:13)
  47. Drain You [The Devonshire Mixes] * (3:41)
  48. Lounge Act [The Devonshire Mixes] * (2:36)
  49. Stay Away [The Devonshire Mixes] * (3:28)
  50. On a Plain [The Devonshire Mixes] * (3:25)
  51. Something in the Way [The Devonshire Mixes] * (3:56)
  52. Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam [Live at the Paramount Theatre] * (3:30)
  53. Aneurysm [Live at the Paramount Theatre] * (4:50)
  54. Drain You [Live at the Paramount Theatre] * (3:47)
  55. School [Live at the Paramount Theatre] * (2:52)
  56. Floyd the Barber [Live at the Paramount Theatre] * (2:27)
  57. Smells Like Teen Spirit [Live at the Paramount Theatre] * (4:46)
  58. About a Girl [Live at the Paramount Theatre] * (3:13)
  59. Polly [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  60. Breed [Live at the Paramount Theatre] * (3:11)
  61. Sliver [Live at the Paramount Theatre] * (2:11)
  62. Love Buzz [Live at the Paramount Theatre] * (3:34)
  63. Lithium [Live at the Paramount Theatre] * (4:38)
  64. Been a Son [Live at the Paramount Theatre] * (2:16)
  65. Negative Creep [Live at the Paramount Theatre] * (2:44)
  66. On a Plain [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  67. Blew [Live at the Paramount Theatre] * (4:09)
  68. Rape Me [Live at the Paramount Theatre] * (3:00)
  69. Territorial Pissings [Live at the Paramount Theatre] * (2:56)
  70. Endless, Nameless [Live at the Paramount Theatre] * (6:25)
Bobiej
AC/DC schreef:

ik speel ook gitaar ( 3 jaar ) en come as you are was mij eerste liedje en smells like teen spirit men eerste met barre akkoorden.

Haha, ja ik ook. Maar wie ook niet, ieder die gaat gitaarspelen komt volgens mij automatisch bij deze 2 uit.

Dit is toch echt een juweeltje wees er zuinig op generaties zullen ervan genieten ! Ik heb hier veel aan gehad in mijn pubertijd mijn agressie heb ik kwijt gekunt in lithium ik heb kunnen genieten met something in the way onder de brug.Curt was en is nog steeds een kunstenaar dave ghrol heeft het kunnen voortzetten op een positieve manier onderschat de simpele accourden niet en de stem van curt dit is gewoon goud !

avatar van Lennonlover
Ik ben absoluut geen grunge-fanaat. Maar een monumet als deze is een must voor elke muziekliefhebber. Dit is kwaliteit.

Alleen ga ik wel akkoord met Schizodeclown met het feit dat Kurt een overschatte artiest is. Net zoals Elvis, John Lennon, president Kennedy, Marilyn Monroe werd hij opgehemeld, verafgoodt. Dit is puur en alleen omdat hij dood is. Dood wekt altijd een mysterie op.

tuktak
Of curt nu dood is, of huidig nationaal kantkloskampioen bij de padvinderclub, het verandert niks aan mijn mening over deze plaat.
Het album staat gewoon als een huis, geweldige nummers, ruig en toch catchy. Unplugged is juist het album wat overhyped is door de dood van curt.

nu vraag ik mij al jaren af, is polly nu de song over frances bean of is dat een ander ?, hopelijk kunnen jullie helpen

winodude schreef:

Polly gaat niet over Frances Bean (ze was toen de song geschreven werd ook nog niet geboren). De tekst is geinspireerd door een waargebeurd verhaal: Een meisje werd tijdens of na een concert verkracht en/of gemarteld (weet niet precies), en wist op een gegeven moment op een bepaalde manier aan de ´klauwen´ van de verkrachter te ontsnappen. De ik-persoon in de tekst van Polly is de verkrachter (wat je niet verkeerd op moet vatten: Cobain had juist een grote afkeer van verkrachting).

Odelay schreef:

ja ook waar , nevermind is van 1991 en frances is van 1992 ( ik ben ook van 1992 ) is er dan egt geen song die gaat over frances dan ?

AC/DC
Odelay schreef:

Dat klopt maar het gaat over 2 meisjes die ontvoerd en mishandeld werden. Ik heb het boek gelezen over kurt cobain maar daar staat ook dat kurt cobain ( als ze hem niet tegengehouden hadden ) ook iemadn had verkracht maar in de media enzo was hij wel tegen dat soort dingen.

AC/DC schreef:

Dat meen je toch niet? Welk boek heb je gelezen dan? In ´Dagboeken´ staat wel een vaag verhaal over sex met een meisje dat algemeen als verstandelijk gehandicapt werd gezien (maar van echte dwang van Kurts zijde lijkt geen sprake te zijn). Kurt schrijft dat hij later, vanwege gewetenswroeging of de manier waarop hij bejegend werd vanwege zijn daad of wat dan ook, op een treinspoor ging liggen...maar de trein reed via de wissel het andere spoor op. Misschien heeft hij dat stuk over het op het spoor gaan liggen e.d. gewoon verzonnen...

Anyway, in zijn dagboeken en elders geeft hij wel heel erg af op sexisme, homohaat, racisme en nog meer nare zaken...

avatar van bver
Ik was 12 toen deze plaat uitkwam en hij heeft er voor gezorgd dat ik verder ging kijken dan de hitlijsten. Ik grijp er nog regelmatig naar terug en dan blijft ie toch een paar weken in mijn cd-speler zitten. Een beter argument om deze plaat een dikke 5 te geven bestaat er niet, toch?

Odelay schreef:

En Kurt dacht dat ze niet verstandelijk gehandicapt was. En hij schrijft in ieder geval dat hij zich schuldig voelde. Voor het exacte verhaal verwijs ik naar ´Dagboeken´...

avatar van Thuurke
Dit is ook zo'n plaat die sommige mensen verafgoden en anderen haten. Ik ben zo iemand. Ik kan goed naar Soundgarden luisteren en heb alle studio CD's en een aantal live CD's van Pearl Jam, maar Nirvana heeft mij nooit geinteresseerd.

heb mijn stem verlaagt van 5 naar 4

het blijft een sterk album maar als je vergelijkt met andere werken zoals en pink floyd of een radiohead, dan moet ik toch eerlijk zijn dat deze wat minder aanvoelt

natuurlijk blijft het een goede plaat en het 2de beste plaat uit 1991

avatar van Gajarigon
Kevin-Raphaƫll schreef:
heb mijn stem verlaagt van 5 naar 4

natuurlijk blijft het een goede plaat en het 2de beste plaat uit 1991

Nounou, Pink Floyd met Nirvana vergelijken, dat is als appels en peren vergelijken. Soms heb je zin in een appel, soms in een peer, maar beide zijn erg lekker fruit .

Wat ik dus wil zeggen: omdat Nirvana niet de zogezegde 'diepgang' heeft van voorgenoemde groepen, wilt niet zeggen dat de muziek ervoor moet onderdoen.

dat weet ik

maar het gaat hier om het aanvoelen van muziek

dan zijn de soorten genres niet van belang

nu om terug te keren naar dit album

het blijft top das zeker

avatar van LeRoi
Prima plaat. Mijn helden blijven echter The Pixies...(had op deze plek in de top 250 'Doolittle' of 'Come On Pilgrim' gestaan indien Frack Black het tijdelijke voor het eeuwige had verkozen.......?).

fastpulseboy
LeRoi schreef:

pixies, wat hebben die nou weer met nirvana te maken. Dat kurt cobain een gitaar oppakte nadat die de pixies had gehoord ok, maar dat hebben er velen gedaan.
verder kwam nirvana met de juiste sound op het juiste moment, maar is idd lang niet zo inventief als de pixies. en nee als frank black het eeuwige had verkozen was het nog niet populairder geweest.

avatar van LeRoi
Je hebt gelijk, het is barba papa vergelijken met de smurfen en de enige overeenkomst is inderdaad tijd en genre, en dat van FB......laat 'm voorlopig nog maar effe op deze planeet ronddwalen (lees interview in NRC van afgelopen week! )

fredpit
Ik geloof dat ik mijn "roots" op muzikaal gebied een beetje was kwijtgeraakt..

draaide dit net weer eens op lp...en kwam tot de volgende conclusies/gedachten
- Ik word oud
- Wat heb ik dit album en heel het 'gedoe' er omheen intens beleeft
- Genieten van muziek staat gelijk aan de emoties die die muziek los weet te maken. Dit album heeft bakken emoties, qua inhoud, impact op een generatie en in persoonlijke herinneringen ...dan zal het je toch een zorg zijn dat er andere bandjes zijn die technisch en creatief gezien beterblablabla
- Waarom heb ik dit geen 5* gegeven? en waarom staat het niet in mijn top 10?. Dit album hoort toch zeker in mijn * persoonlijke* 10 te staan

De gedachte dat ik het contact met dit album ooit kwijt zou raken kon mij rond 91 werkelijk beangstigen...alsof ik dan definitief mijn "Teen Spirit" kwijt zou zijn (m.a.w. een saaie lul die vergeten is hoe "leven" voelt)

Moet ik nu blij zijn dat dit album mij nog steeds weet te beroeren? of ben ik een nostalgisch ingestelde midden 30er die bij het draaien van dit album weer het gevoel heeft....

Energie en emotie...Daar draait het om in rockmuziek, die 2 factoren maken dat het leeft en blijft leven..vergeet de bullshit.

5* en een plekje in mijn 10

avatar van LeRoi
Chapeaux Fred! That's The Final Spirit.......mooi omschreven....lees bij mij alleen 'Surfer Rosa & Come On Pilgrim' ipv 'Nevermind' en we zijn er..

DonDijk
Midlife crisisje als je het mij vraagt

LeRoi schreef:

Pixies, Nirvana, Sonic Youth staan voor mij op een lijn Alledrie belangrijk geweest in mijn smaakontwikkeling.
Bij Goo of Doolitle heb ik hetzelfde gevoel als bij dit album.

88 - 92 is een mooie tijd wat alt. muziek betreft.

(en nu geen discussie over andere periodes die beter ofzo zouden zijn aub..dat is het punt namelijk niet.)

DonDijk schreef:
Midlife crisisje als je het mij vraagt

niemand vroeg jou iets..

DonDijk
fredpit schreef:

niemand vroeg jou iets..

clutch
Over een crisis gesproken.. ik ben nog steeds opzoek naar zo'n Nirvana-trui met die smiley, krijg die dingen echt nergens gevonden..

fastpulseboy
clutch schreef:

jij hebt nog geen midlife crisis...........dus het mag nog.

Kevin-Raphaëll
wie zou da manneke op de hoes eigenlijk zijn?

avatar van Status Seeker
Blader maar eens een pagina terug

clutch
Deze komt bij mij op nummer 1 me top 10, heerlijk aangrijpende nummers . Al is het nog zo simpel en was Cobain misschien een eikel, Kurt = God. Beste nummer vind ik Lounge Act, prachtig gewoon. Nirvana zal altijd een speciale band voor mij blijven.

Goeie plaat, veel herinneringen aan. Net voordat ze doorbraken met deze plaat en welbekende single, zag ik ze live op Ein Abend in Wien. Ben achteraf erg blij dat ik daar naartoe ben gegaan. Zag die dag ook Sonic Youth en het eerste concert in Nederland van de Pumpkins. Zat erg te twijfelen tussen NIN en Nirvana die op dezelfde tijd speelden. Toch gekozen voor Nirvana.

Achteraf gezien: zeker niet mijn favoriete band of plaat (dat zijn Joy Division en Closer) maar gewoon goeie muziek, goeie liedjes en goed gitaarwerk van Cobain.

P.S. De VPRO (denk ik?) zond een samenvatting uit van Ein Abend in Wien, met opnames van de Pumpkins (Slverfuck!) Sonic Youth en veel meer. Met mijn stomme kop heb ik de video die ik daarvan had gewist. Heeft iemand deze opname nog?