Arctic Monkeys - The Car (2022)

Label: Domino

1. There'd Better Be a Mirrorball (4:25)
  2. I Ain't Quite Where I Think I Am (3:11)
  3. Sculptures of Anything Goes (3:59)
  4. Jet Skis on the Moat (3:17)
  5. Body Paint (4:50)
  6. The Car (3:18)
  7. Big Ideas (3:57)
  8. Hello You (4:04)
  9. Mr. Schwartz (3:30)
  10. Perfect Sense (2:47)
avatar van Roxy6
Bert Wasbeer schreef:

Dat punt blijft bij mij dus ook hangen. Ik heb steeds maar het gevoel dat Alex Turner acteert alsof ie een verwelkte zanger uit lang vervlogen tijden is, in plaats van dat hij zich daadwerkelijk zo voelt. Een vreemd alter ego waar hij in is gekropen. En dan kun je er nog zo mooi poëtisch over croonen, en klagen dat je relatie op de klippen loopt en de auto buiten op je wacht, maar het voelt voor mij niet echt.
Of zie ik er allemaal te veel in?

Zelf denk ik dat je het echt breder moet zien Bert.

Toen Blondie in 1980 met Autoamerican op de proppen kwam, dacht ik ook als Blondie discipel van het eerste uur, what the fuck doen ze nou? Een Album met blazers, jazz invloeden etc. maar na een langere rijpingstijd ben ik het album steeds meer gaan waarderen en nu vind ik het een van de best een hun oeuvre.

Ik denk dat Alex Turner wel oprecht is en zeker geen fake crooner, zoals ik hierboven al schreef is hier een lange weg aan vooraf gegaan en ik vind het wel heel bijzonder dat AM veel meer moeite doen om zich te onderscheiden in het Muzieklandschap dan veel bands die maar op een saaie herhalingsoefening gaan.

De composities wijzen uit dat hier een zeer getalenteerde groep aan het werk is. Natuurlijk blijft de uitkomst van hun werk aan smaak onderhevig, dat is een gegeven.

Over de boxen en door de koptelefoon klinkt het ook altijd weer anders, maar ik denk dat het een gewaagde, goed doordachte en geraffineerde voortgang is van al hun voorgaande werk.
Hoop dat het je later meer gaat bevallen

De opmerking van Don Cappuccino: "Turner klinkt als iemand die een crooner nadoet in plaats van echt een crooner te zijn." neem ik met een kilo zout, menig crooner zou willen dat hij het zo kon!

avatar van Bert Wasbeer
Roxy6 schreef:

Zelf denk ik dat je het echt breder moet zien Bert.

Hoop dat het je later meer gaat bevallen

Kijk, dat Alex Turner barst van het talent, dat betwist ik geen seconde. Minstens top 10 van zijn generatie als het op songwriting aankomt. En het geflirt met dode muzikale genres is ook niet uit het niets gekomen, dat loopt al vanaf TLSP inderdaad en misschien nog wel eerder (Baby, I'm yours bijvoorbeeld). Maar dan nog voel ik het nu gewoon niet. Dit was een band die ooit nauwelijks een podium-uitstraling had, maar desondanks puur op basis van talent de hele indiescène een keiharde schop onder zijn reet verkocht. Ooit ontwikkelden ze zich door hun oude sound met nieuwe (of juist oude) dingen te verenigen: van woestijnrock tot Ennio Morricone. Ze werden ouder, ervarener en theatraler. Maar waren wel zichzelf. Tot AM in ieder geval.

Maar daarna kroop Alex in dat rare alter ego, de zogenaamde verwende en verzadigde rockster spelend, als Elvis in zijn nadagen. Pingelend op zijn piano in een casino op de maan, weemoedig denkend aan de hoogtijdagen. En dat doet ie volgens mij heel zelfbewust. Kijk naar die clip van Mirrorball op Youtube. Met z'n analoge film, ouderwetse lettertypes, de roestbruine stoffige studio, de special effects uit de 70s. Waarbij de heer Turner in zijn witte sjieke jasje dan heel gewichtig de knoopjes van zijn blouse dichtdoet en met een gepijnigde blik de camera inkijkt. Een en al de gekwelde chansonnier uithangend (ik weet niet wie hier wel eens heeft gehoord van de Mestreechteneer John Tana, maar die parodieert dat gedrag meesterlijk).

Dat Alex de bijpassende muziekstijlen mooi vindt en die in de muziek incorporeert, ja dat kan. Maar waarom ga je tegelijk dat rare stergedrag cultiveren?? En dat er door ontwikkeling dingen uit de sound verdwijnen kan heel goed (zie een Radiohead). Maar hier lijkt er nauwelijks meer iets eigens over, het voelt voor mij een en al retro. En ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit voor een genie Alex Turner wel natuurlijk voelt.

Enfin, dit is ook maar een meninkje he . Ik had op iets anders gehoopt, das duidelijk. En anderzijds: Lana del Rey doet dit soort dingen ook en die komt er bij mij wel mee weg. Dus dit gemopper zegt vast meer over mij dan over Alex Turner.

avatar van repelstefan
VladTheImpaler schreef:
Maar ik kan me voorstellen dat het tijdens zo'n festivalshow het tempo enorm uit de set kan halen. Tel daarbij op dat de hele band live geen echte showmannen zijn. Daardoor snap ik de recensies wel een beetje, al is identiteitscrisis ook wel weer overtrokken hoor. Ik was er zelf niet bij, maar ik had er waarschijnlijk als fan geen moeite mee gehad.

Alex Turner geen showman? Denk dat je ze al lang niet meer gezien hebt dan
Probleem op Lowlands was dat rustigere nummers nóg langzamer werden gespeeld. Ik vond het mooi, maar meer voor een donker poppodium, geen waardig concert als afsluiter van de Alpha. Liepen redelijk wat mensen weg zelfs gedurende het concert. Liep met een OK gevoel weg, maar ze hadden er zoveel meer van kunnen maken. Shame en The Murder Capital deden het toch gewoon echt veel beter.

avatar van VladTheImpaler
repelstefan schreef:
Alex Turner geen showman? Denk dat je ze al lang niet meer gezien hebt dan

Ik bedoelde meer de rest van de band.

avatar van iHateDolphins
VladTheImpaler schreef:

Ik bedoelde meer de rest van de band.

Kom op, Matt Helders kan er ook wat van.

JVT
Arctic monkeys is mijn favoriete band, maar ik vind Alex Turner absoluut geen showman, toch geen goede. Het ziet er allemaal heel geforceerd uit.
Ik vind hem op zijn best als hij gewoon nummers speelt en de ‘show’ wat achterwege laat.
Miles Kane, dat is een showman, een echte frontman, maar met veel mindere muziek dan Arctic Monkeys.
Als liedjesschrijver en tekstschrijven heb ik Alex turner wel heel hoog zitten, mss wel de beste van zijn generatie.

avatar van Roxy6
Holding my breath in anticipation

avatar van Juul1998B

Oei, klinkt niet erg goed. Als de rest van de nummers dit geluid volgen haak ik heel snel af.
Saaie liftmuziek.
Am was ooit een van mn favoriete bands..

Juul1998B schreef:

Saaie liftmuziek.
Am was ooit een van mn favoriete bands..

Hierbij ook 'Body Paint'

Body paint is nu uit!
Klinkt al beter, beetje combi van de laatste 2 albums.
Stijl zonder dat het saai wordt

avatar van yorkethom
Body Paint had zo op de vorige plaat gepast hoor. Ook hier weer meer sfeerschepping dan een (catchy) nummer maken. Heel erg retro, ingetogen. Lichte crescendo die ook 4/5 had, zij die laatste iets uitbundiger.

Die luie fadeout aan het einde is wel echt een afknapper. Jezus. Nummer voelt een beetje onaf aan zo.

avatar van coldwarkids
Jezus, na zo’n wonderschone debuutsingle krijgen we een saai nietszeggende tweede single, Body Paint.

avatar van SOAD
Vind 't wel een prima nummertje eigenlijk. Alleen wat jammer dat ze de sound van het vorige album doortrekken. Beetje te gladde sound voor mij, mis wat rauwe randjes qua instrumentatie en zang.

JVT
Flauw nummertje, het mag toch allemaal iets pittiger!

avatar van SOAD
JVT schreef:
Flauw nummertje, het mag toch allemaal iets pittiger!

Vrees dat dit nog de meest wilde track van het album gaat zijn.

avatar van jellecomicgek72
Vind Body Paint een geweldig nummer, dat laatste gedeelte is echt heerlijk.

avatar van Juveniles
There'd Better Be a Mirrorball is goed, maar Body Paint nog beter. Beloofd veel voor dit nieuwe album. Het klinkt allemaal iets minder klinisch dan het vorige TBH+C

avatar van coldwarkids
Sowieso goed om te weten dat er tot nu toe niet meer een nieuwe AM gemaakt wordt. Zo diep kunnen ze niet vallen meer

coldwarkids schreef:

Niks mis met AM
Wat jij pureshores ?

AM was top!!

avatar van pureshores
Juul1998B nou, ik ben blijven hangen in de single Do I wanna know?
Maar ik kan AM prima aanhoren

pureshores schreef:
Juul1998B nou, ik ben blijven hangen in de single Do I wanna know?
Maar ik kan AM prima aanhoren

Haha i wanna be yours is ook echt n aanrader van t album

avatar van Hangtieniedanstaatie
Ook Big Ideas is nu te beluisteren, zij het in een live-versie.

avatar van Hangtieniedanstaatie
Het mocht helaas maar even duren, de video is al weer verwijderd.

avatar van davevr
Op stubru is de live sessie van AM daar (55 min) te horen. Klinken veel beter dan ik verwachtte, AT zingt meer alsof hij het meent. Dat nieuwe nummer Big Ideas wordt als tweede gespeeld. Je merkt daar aan dat het nog wat nieuw is, en hij zegt het zelf ook . Dat stuk "I had big ideas and the band was so exciting" heeft iets Bowie-achtig.

avatar van Juul1998B
I aint quite where i think i am is dan helaas weer een stap terug. Waar body paint fantastisch is vind ik deze weer iets minder. Een lift nummer..

JVT
Laatste single is IMO misschien wel de beste van de 3. Hoewel ik nog altijd de stevige gitaren mis!