Caroline Polachek - Desire, I Want to Turn Into You (2023)

Pop / Electronic
Label: Perpetual Novice

1. Welcome to My Island (3:52)
  2. Pretty in Possible (3:36)
  3. Bunny Is a Rider (3:13)
  4. Sunset (2:42)
  5. Crude Drawing of an Angel (3:29)
  6. I Believe (4:07)
  7. Fly to You (4:05)

met Grimes en Dido

8. Blood and Butter (4:27)
  9. Hopedrunk Everasking (3:19)
  10. Butterfly Net (4:36)
  11. Smoke (2:57)
  12. Billions (4:57)
  13. Dang * (2:44)
  14. Spring Is Coming with a Strawberry in the Mouth * (3:53)
  15. Butterfly Net * (5:33)

met Weyes Blood

16. Meanwhile * (1:28)
  17. Coma * (5:44)
  18. Gambler's Prayer * (3:47)
  19. Long Road Home * (3:44)

met Oneohtrix Point Never

20. I Believe [Acoustic] * (4:35)
Eis-T schreef:
ik ben hier echt heel erg benieuwd naar! Hopelijk lekker veel hyperpop invloeden.

Haha, niet echt, nee. Danny past zich netjes aan wanneer hij Caroline's eiland betreedt.

Je zult het van de remixes en bootlegs moeten hebben.

Stream Welcome, Everybody To My Gabber Island by LEGIT GIRL DJ | Listen online for free on SoundCloud

avatar van Mausie
Karl schreef:
Ik kan dat bevestigen, live is Polachek betoverend -- en overigens niet alleen dankzij haar stem

Ik ben denk ik een beetje verliefd sinds afgelopen vrijdag (hopelijk leest mijn vriendin niet mee ).

avatar van voskat
Marina is ook geweldig, maar als ik één duidelijke vergelijking en invloed zou moeten noemen is het Imogen Heap (Frou Frou).

Mausie schreef:
Hoe komen mensen bij Marina & the Diamonds als vergelijking? Die heeft een paar heerlijke popoorwurmen gemaakt, maar verder vind ik het over het algemeen vrij platte pop en de teksten zijn meestal van een bedenkelijk niveau. Ik zou ook eerder voor een Kate Bush vergelijking gaan zoals nico1616 al aangeeft.

Vanmorgen heb ik even goed de tijd genomen om Al het materiaal van bovenstaande nieuwe album op You Tube via de earpods te beluisteren. En dat wat ik hoorde vond ik op een enkele uitzondering verrassend goed.

De vergelijking met Kate Bush gaat echt volledig mank, Kate is van een andere tijd, andere sfeer en ander kaliber. Totaal andere composities, andere arrangementen en totaal ander gebruik van haar stem.

Daarentegen hoor ik wel degelijk enorme overeenkomsten met de Griekse Marina Diamandis (voorheen Marina & the Diamonds later veranderd in MARINA). Beide zangeressen zijn 37 (Caroline een paar maanden ouder) dus van exact dezelfde generatie. Beiden beschikken over geschoolde stemmen die met gemak van laag naar hoog gaan in toonhoogte. Ook het muziekgenre waarin beide dames zich bevinden vertoont grote overeenkomsten.

De muziek waarmee Caroline Polachek nu het wereldpodium bestormd is eigentijds en daarin vormt zij zeker een mooie toevoeging.

Maar ik voel hierbij toch wel enorm de drang om bovenstaand citaat van Mausie te bestrijden want het slaat werkelijk als een lul op een bord pap om het maar even plat te zeggen.
Het enige waarin hij gelijk heeft is dat Marian 'een paar' (in werkelijkheid dus echt heel veel) heerlijke muziekoorwurmen heeft gemaakt, blijkbaar heeft hij nooit een heel album (intussen al vijf) van haar heeft gehoord, anders zou hij weten dat ze de veel briljante oorstrelende ballads heeft geschreven en op een hemelse manier gezongen.

En dat ze teksten schrijft van een bedenkelijk niveau??? Dat is helemaal een got spe, ze wordt internationaal bejubeld om haar maatschappij kritische teksten waarin ze lansen breekt voor vrouwen en alle mensen die een plaats vinden in de LBTHG...etc etc. letterbak. Verder schuwt ze maatschappelijke kritiek niet in haar teksten. Lees enkele reacties onder haar vele video's en dan frons je vanzelf je wenkbrauwen. En om een nog completer beeld te krijgen zou ik de Engelse Wikipedia lezen, dan zie je dat ook de internationale kritische muziekpers lovend over haar is.

Bwonderaars van Caroline Polachek die haar niet kennen zou ik willen adviseren om eens te luisteren naar bijvoorbeeld; To be Human, Immortal, Happy Looner, New America, Soft to be Strong, Savages etc.etc. Daarin wordt goed duidelijk dat ze qua zang beslist niet onderdoet voor haar Amerikaanse collega.

Wanneer je nummers als Soft to be Strong of Happy Looner beluisterd kan niemand eromheen dat er grote overeenkomsten zijn met Caroline Polachek.

Caroline Polachek is wellicht alternatiever en progressiever wat betreft de muzikale omlijsting van haar composities. Maar maak niet de vergissing dat de composities van Marina eenvoudig of simpel zijn, allesbehalve! Ze liggen misschien wat makkelijker in het gehoor, maar het zijn stuk voor stuk evergreens.

Ik lees enthousiaste verhalen over het optreden van CP afgelopen week in Paradiso en ik hoop haar ook nog eens live te zien. Marina heb ik kort voor de pandemie in Utrecht live gezien en dat was in een woord: Stunning! Ze maakt het live helemaal waar. Daarbij heeft ze de wereld al vijf wonderschone albums geleverd die ik alle vijf nog regelmatig draai en die mij nog geen seconde vervelen. Kortom Ik heb Marina hoog, heel hoog staan.

Wat niet weg neemt dat er altijd ruimte is voor goede kwaliteitsmuziek zoals Caroline Polachek die nu ook levert. Maar om ze tegen elkaar af te zetten vind ik echt onnodig, ze kunnen en mogen naast elkaar staan op de internationale podia en verdienen beiden aandacht.

Vooral "I Believe" klinkt een beetje als Marina. Maar voor de rest..

Maar wat een leuke fantastische eclectische plaat is dit.

avatar van Cor
Cor
Fijne, gevarieerde en diverse popplaat. Bovengemiddeld, maar niet exceptioneel overigens. Het slingert lekker heen en weer in stijl, waardoor de elastieken stem van Polachek volop ruimte krijgt.

avatar van Bert Wasbeer
Ik heb het nu drie keer geprobeerd maar deze nieuwe kleren van de keizerin zijn niet mijn ding merk ik. Alsof ze Florence van the Machine na een jodelcursus hebben achtergelaten op een tropisch eiland in een echogrot met wat bongo's en een vocoder.Gevarieerd ja, maar ik hoor maar weinig liedjes met kop en staart en driekwart van de stijlwisselingen klinken in mijn oren niet noodzakelijk of onlogisch. Kortom, prima muziek waarmee mijn kinderen kunnen rebelleren tegen mijn veel te ouderwetse smaak.

avatar van Juul1998B
Zeer verrast!! Heb over het algemeen niet zo veel met pure pop maar dit is echt steengoede eigenzinnige pop zeg. Pop met een alternatief randje zeg maar. Ik hoor Kate Bush ook in sommige nummers maar vooral veel eigenzinnigheid!
Een meesterwerk is het vooralsnog niet voor mij maar het laat wel zien dat pop nog niet dood hoeft te zijn!

avatar van davevr
Live was het vandaag trouwens best amusant en goed in Trix. Speciaal wel wat ze doet.

Juul1998B schreef:

Beter wordt popmuziek niet. Net als bij Grimes is het smullen van het eclecticisme. En haar stemkwaliteiten zijn simpelweg fenomenaal. Grote klasse was het in Trix.
Heel blij met haar meer dan terechte doorbraak.

avatar van hoi123
Het viel me gisteren na wekenlang platdraaien pas op dat de doedelzaksolo in Blood and Butter precies dezelfde melodie heeft als Grimes' couplet in Fly to You. Naast de throwback naar het couplet van Pretty in Possible in Smoke, hebben anderen hier nog meer zelfreferenties kunnen vinden?

avatar van Devoo
Dit is voorlopig mijn absolute favoriet van 2023. Het is bij schrijven nog maar maart, maar ik weet sowieso dat deze in mijn eindejaarslijstje belandt.

Veel variatie op deze plaat, maar toch past ieder nummer perfect in het geheel. Voor mij is de toptrack I Believe, ik was dan ook verrast dat dit nummer zo weinig stemmen haalt hier op de site.

avatar van 123poetertjes
hoi123 schreef:
Tegen het einde van I Believe komt het fluitje uit Bunny is a Rider voorbij, is een ieniemieniereferentie maar hij mag tellen!

avatar van 123poetertjes
Eeeen inmiddels zit dat fluitje al de hele dag in mijn hoofd. Wat op zich niet erg is want de laatste tijd heb ik dit vooral met koolmeesjes en Caroline fluit in elk geval nog viertonig.

Devoo schreef:
Bij mij bonkt I Believe inmiddels ook op de deur van de eresuite waar Welcome To My Island, Blood and Butter en Billions al gezellig rondbanjeren, heerlijk nummer. En zouden de eerste drie woorden die ze in I Believe zingt stiekem verwijzen naar de inspiratiebron voor dit liedje? Gelijkende trashy garage breakbeat en repeterende bliepjes/kreetjes in dezelfde toonhoogte in elk geval.

avatar van bommel
Bert Wasbeer schreef:
helemaal mee eens / zelfs de score

avatar van davevr
Ik was gisteren aan het rijden in de auto en dat nummer met Dido kwam voorbij en ik dacht "wat is dat nu een rare mix. Ik vind Dido maar niets, ik vind pop maar niets, ik vind Grimes na haar debuutplaat maar niets en ik vind dit uiteindelijk ook maar niets. Ik heb het echt geprobeerd maar helaas. 3* strand ze op en dat is dan enkel voor de gevarieerdheid.

avatar van Jasper'sLament
Ik draai mijn rating een halfje terug. Weinig zin om weer naar dit album te luisteren en vind het allemaal toch net te poppy en glad.

avatar van TheBox
Nou, wel heel erg Christine & the Queens & Kate Busherig en het klinkt ook allemaal wel heel erg lekker dus F-it: 4 sterren voor deze prettige eerste kennismaking met Caroline Polachek.

avatar van Teunnis
Vergeet allemaal niet om haar vorige album ook eens een slinger te geven: Caroline Polachek - PANG (2019) - MusicMeter.nl

avatar van JoaMuse
Behoorlijk goed album, ben wel fan van Polacheks vocale capaciteiten en het tegelijk toegankelijke en eigenzinnige karakter van de songs. Hoger dan 3,5* ga ik wel niet geven, mede door het gebrek aan een echte uitschieter. So Hot You’re Hurting My Feelings een van mijn favoriete songs van de laatste jaren, maar zo'n topsong waar ik helemaal weg van ben vind ik niet terug op Desire, I Want to Turn Into You.

JoaMuse schreef:
gebrek aan een echte uitschieter.

Billions soty, maar ok

avatar van Roxy6
Bij Plato en Concerto staat dit album als "verwacht" op 3-11-2023 ?

avatar van erwinz
Roxy6 schreef:
Bij Plato en Concerto staat dit album als "verwacht" op 3-11-2023 ?

Dat is de release van de LP en de cd, weer uitgesteld helaas. Op de streaming media is het album al vele maanden te beluisteren.

Dank Ewin!

Daarom was ik ook zo verbaasd door die aankondiging. Nu helder.

avatar van Mausie
Die Sega Bodega remix van Bunny Is a Rider is echt subliem

avatar van hoi123
Feitje dat ik tot nu toe nog niet wist: I Believe is geschreven voor haar vriendin SOPHIE, die in 2021 overleed door een val van het dak toen ze de maan wilde bekijken. Maakt de tekst van het nummer toch best ontroerend.

avatar van swoon
hoi123 schreef:

Nieuwe single DANG ook enorm geinspireerd door SOPHIE:

avatar van Koen St
swoon schreef:

Nieuwe single DANG ook enorm geinspireerd door SOPHIE:

Tot nu toe mijn favoriete nummer van haar, je kunt echt SOPHIEs invloed er in terug horen, en dat is altijd goed

Heel blij met haar meer dan terechte doorbraak. [/quote]

Tja nogal een statement. Ik ken wel honderden artiesten die betere popmuziek maken
Radiohead, ABC, Spoon, Blur, Fontaines DC, Bob Moses, Lana om er een paar te noemen

Caroline voegt voor mij niets toe, wordt niet verrast, er is van alles wat ja, eclectisch zijn er wel meer en die doen het veel beter.