Depeche Mode - Memento Mori (2023)

Pop / Electronic
Label: Columbia

1. My Cosmos Is Mine (5:16)
  2. Wagging Tongue (3:24)
  3. Ghosts Again (3:58)
  4. Don't Say You Love Me (3:48)
  5. My Favourite Stranger (3:57)
  6. Soul with Me (4:15)
  7. Caroline's Monkey (4:16)
  8. Before We Drown (4:05)
  9. People Are Good (4:24)
  10. Always You (4:18)
  11. Never Let Me Go (4:03)
  12. Speak to Me (4:35)
aERodynamIC schreef:
Vijftig euro voor vinyl is best een belachelijk bedrag, maar wat als je groot liefhebber bent en je het in je verzameling wilt hebben? Dan is het hopen dat het z'n geld waard is.

Volgens mij moet je tegenwoordig voorzichtig zijn met woorden als... ik doe niet meer mee?

Maar dat is wel precies wat ik in 2023 doe: vanwege de belachelijke prijzen voor heel wat nieuw vinyl koop ik dat niet meer. Ik begreep bijvoorbeeld dat Fat Kat Records in Antwerpen daarom gestopt is eind 2021. Wat een treurigheid: na de belachelijke prijzen voor CD's in de jaren '80/'90 schiet de muziekindustrie zich opnieuw in de voet, maar nu met de prijzen van sommige nieuwe LP's. Zoals voor dit nieuwe album van Depeche Mode, maar bijvoorbeeld ook voor de nieuwe The Veils. Beiden had ik anders vast en zeker gekocht, nu niet.

avatar van luigifort
50 euro voor vinyl voor 50 minuten muziek en 100+ voor een concert van een kleine twee uur, ik sla al tijden over. Gelukkig heb ik al mijn fave "grote" artiesten lang geleden eens gezien
Ik hou het lekker bij Spotify en ga naar De Toegift en Spinvis bv...7,50 cq 22.50. Ik heb het er gewoon niet meer voor over...

DM bijna twintig jaar geleden eens gezien, viel me niet mee...

avatar van jellecomicgek72
luigifort schreef:
Viel wel mee man, slechts 80 euro betaald voor een kaartje, is nog te doen.

avatar van wilder
84 eurie per kaart. DM. 2 t-shirts 40 euro p/stk. Moest nog ff douane aftikken. Kwamen uit vs. Voor mij maakt voor DM prijs ticket niet heel veel uit. Heb er een spaarpot voor. Dan ogen dicht en niet nadenken.

Ja, maar jij bent Alan Wilder

avatar van wilder
Ik las dat in de Noord Amerikaanse tour de dochter van Dave meedoet. Benieuwd wat ze gaat doen. Achtergrond of met haar vader mee zingen.

avatar van Ries_72
Net nog even een rondje van een uur gewandeld om deze release in alle rust nogmaals te luisteren. Ge-wel-dig album...!

Pak ik ineens een (niet op buienradar aangekondigde) hoosbui mee. Was uiteraard tijdens Before We Drown. Geintje van Fletch - denk ik.

avatar van wilder
Heb nu album een keer of 6, 7 geluisterd en het verveeld gewoon niet. Het uittro van Speak to me doet wat denken aan A day in the life van de Beatles.

avatar van luigifort
De berichten zijn tegenstrijdig, dus weet niet of het waar is, maar er zouden vier bonustracks zijn...

avatar van wilder
Ik heb ze nog niet ontdekt. Zie ook geen teksten of zo. Misschien bij de vinyl uitgave.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
slow chat verwijderd, wat niks met dit album te maken heeft

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Het beste zit echt wel in de eerste 6 nummers. Daarna zakt het w.m.b. wat in. Maar wat ademt dit album de dood van Flechter uit zeg. Tuurlijk ze kenden elkaar al meer dan 40 jaar. Maar je merkt de impact van zijn dood, op zijn 2 vrienden.
Vind ook de lege schaduw op het inlay boekje getuige van diepe respect voor Andrew.

Ben erg benieuwd naar de live performance.

avatar van luigifort
Als je dit ziet ga je er toch over nadenken
Benieuwd of ze er op hun 85e nog steeds niet genoeg van kunnen krijgen

Martin Gore laat daarbij toch wel een behoorlijke uitgebluste indruk achter

avatar van Rainmachine
Ik ben niet zo'n fan van DM live, nog niet eens om het muzikale maar omdat ik het niet om aan te gluren vind. Ik ben sowieso meer van het auditieve dan het visuele, geldt dus voor meer bands. Dat is al zeker 20 jaar het geval, maar.... ik heb wel mega respect voor wat deze gasten elke keer weer muzikaal neer weten te zeten. Dat zie je ook weer aan deze MuMe score, ik moet de plaat nog goed beluisteren maar laag zal hij in ieder geval niet scoren op basis van wat ik tot nu toe gehoord heb. Dit is gewoon ouderwets vakmanschap, daar kunnen tijdgenoten U2 en Simple Minds nog wat van leren met hun laatste slappe hap albums. Depeche Mode is deze beide bands compleet uit het zicht verloren, sterker nog ik ken weinig bands die al zo lang meedraaien en blijven presteren. Rete knap!

avatar van luigifort
DM is wel dicht bij zichzelf gebleven met deze puike plaat. Maar SM (hoewel wat anders) heeft voor mij ook een fijne plaat afgeleverd en het coveralbum van U2 kan mij ook wel bekoren (de laatste studioalbums dan weer niet, maar dat gold ook voor die van DM hiervoor )...

avatar van wilder
Het eerbetoon valt mee op de cd. Hij is niet opgedragen aan Andy. Je ziet niet heel veel duidelijke uitingen. Het is meer subtiel. En als eerder gezegd wat wil je zelf zien en horen. Corbijn heeft prachtige foto's gemaakt en op zijn eigen manier hun verhaal verteld. Het past allemaal.

avatar van luigifort
Omdat ie muzikaal niet veel bijdroeg in de studio en op het podium, stond meer achter de synths zonder ze te bedienen. Was meer een man van de ideeën. Een soort Bez, maar dan stilstaand

avatar van wilder
Andy was volgens mij de zakelijke man. Hij deed alles om de band heen. Ooit begonnen als bassist. En later drukte hij op wat toetsen tijdens concerten. Maar hij was wel het cement van de band.

Andy Fletcher fungeerde volgens mij ook als het oog van de fan. En zo gedroeg hij zich vaak ook op het podium. Dat was ook wel het bijzondere, die tegenstelling in de band tussen een per ongeluk als vriend meegekomen burgermannetje in een band waar anderen aan alcohol en drugs zowat ten ondergaan. Dat kompas zijn ze kwijt. Maar zo te horen heeft dat weinig kwaad gedaan, want Momento Mori klinkt een in ieder geval stuk beter dan de laatste 3 albums.

En met hun 60+ zijn ze wel een beetje klaar met drank en drugs, lijkt me zo

avatar van Juul1998B
Wat is Caroline's Monkey goed zeg, misschien wel mijn favoriet op dit album

avatar van wilder
Ik wil Andy niet tekort doen want hij was wel de grondlegger van DM. En zonder hem had DM al niet meer bestaan. Wagging Tongue vind ik lekker maar dat komt misschien omdat die na My cosmos is mine komt .

avatar van johan de witt
Juul1998B schreef:
Wat is Caroline's Monkey goed zeg, misschien wel mijn favoriet op dit album

Beste nummers vind ik eigenlijk de Butler co-writes, 3-5 en 7 dus misschien ben ik wel geen 'echte' DM-fan Verder ook 2, 6 en 11 heerlijk. Nu al met al een keer of 6-7 het album gehoord.

avatar van Litmanen1
Een enorm enthousiasme zie ik hier voor het nieuwe DM album. Mooi om te zien. Een band welke me al 40 jaar kan bekoren. Ze zijn wat mij betreft steeds vooruitstrevend geweest. Elk decennium kent 1 of meerdere parels van albums. Ik heb het album 3 keer geluisterd en ik merk dat ik meer tijd nodig heb voordat ik het kan plaatsen en rationeel kan waarderen. Is dat gek? Zo durf ik nog niet te zeggen dat ik het beter vind dan Playing the Angel (hetgeen ik tot nu toe de beste DM album vind van deze eeuw) In de emotie van het afgelopen jaar wil ik graag zeggen dat ik het 5 sterren waard vind. Maar dat kan ik nog niet. Ik ga het album de tijd geven en op mij in laten werken. Wie weet alsnog 5 sterren....maar nu nog niet

avatar van lennon
wilder schreef:

In de lp binnen hoes staat een heel prominente in memoriam

avatar van wilder
Klopt, je hebt gelijk, maar ze hebben het album niet aan Andy opgedragen. Ik heb het album vandaag ook aan mijn vrouw laten horen. En die heeft een andere muzieksmaak en ze vond het wat donker maar niet depri ofzo. We gaan samen naar concert en zij was vorige concert erg onder de indruk, eigenlijk meer dan dat, van de solo van Martin. Ps. ik hoop dat niemand meezingt en zijn telefoon niet! gebruikt.

avatar van Rainmachine
wilder schreef:
ik hoop dat niemand meezingt en zijn telefoon niet! gebruikt.

Die kans is klein tegenwoordig en als ze niet meezingen (bleren) of hun telefoon gebruiken om te filmen dan staan ze wel de hele tijd te kwekken. Dat is een van de redenen dat ik tegenwoordig alleen nog maar naar kleine optredens ga en de massa en uitverkochte concerten zoveel mogelijk ontwijk. Dan is het nog te doen maar die kans is klein bij Depeche Mode ben ik bang.

avatar van Edwynn
Want bij kleine optredens wordt nooit gekletst of meegezongen....

Soul With Me is wel een zeiknummer trouwens.

wilder schreef:
Klopt, je hebt gelijk, maar ze hebben het album niet aan Andy opgedragen.

Op mijn vinyl album staat: Andrew John Fletcher 1961-2022 'in our hearts and minds' Dave & Martin.

Dat is toch een eerbetoon?!

Overigens wel een irritant formaat (groter dan de rest), maar het klinkt geweldig en het album kwam daardoor veel beter binnen (ter vergelijk: het vinyl van de nieuwe Lana klonk niet zo best en dat deed juist afbreuk).

Rainmachine schreef:

Meen je dat? Juist bij grote zalen heb ik er niet zo'n last van, maar bij de kleine zalen en onbekendere bands is het irritatie nummer één bij mij. Daar staan ze juist flink te ouwehoeren en hoor je het veel beter dan in zalen als Ahoy of Ziggo.