Na de laatste paar worpen had ik nooit meer verwacht dat de heren van DM nog met een enigszins acceptabel album op de proppen zouden komen. In die zin is er dus een wonder gebeurd met de komst van Memento Mori, een album dat zijn naam eer aan doet. De grote schok van het overlijden van Fletch, de berusting misschien in de coronatijd en 'old age' hebben misschien wel gezorgd voor deze return to form. Het hoeft niet zo nodig meer, geen verkramptheid, we maken muziek die bij ons past op dit moment, passend bij onze leeftijd. Niet meer overdreven hip willen klinken en overkomen. En dat heeft een prachtalbum opgeleverd, wat mij betreft. Hun beste sinds Ultra, een van mijn ultieme faves van DM. Het mooie is dat ik dit album perfect vind passen qua sfeer en klankkleuren tussen Songs of Faith and Devotion en Ultra, mijn favoriete periode van de band, met vleugjes duisternis die ook doen denken aan Music for the Masses, een ander meesterwerk.
My Cosmos is Mine, een van de twee vooruitgesnelde tracks, zet meteen de toon die ik zojuist schetste. Wat mij betreft een magnifieke opener! Een soort ingetogener In Your Room, die sfeer. Omineus duister en contemplatief, ik zie zo Jezus voor me in de ellende van Gethsemane. Totaal een Goede Vrijdag vibe, net zoals een groot deel van de rest van het album. Komt dat goed uit qua timing
Ik vond het album na de eerste beluistering erg mooi, maar ik miste iets. Ik had gehoopt dat Wagging Tongue de Strangelove treatment had gekregen en dat er een banger als It's No Good had opgestaan. Maar na herhaaldelijke beluistering ben ik eigenlijk blij dat dat toch niet het geval is en dat de sfeer en het tempo eenduidig is. Dit is zeg maar DM's Victorialand in hun canon

That said is Wagging Tongue een zalige banger, een beetje hun Your Silent Face, sort of
Ghosts Again, de vooruitgesnelde single is ms wel de minst passende track op het album gek genoeg, maar wel een heerlijke single. Zoals iemand eerder al zei, de Precious van het album. Een instant droevig, maar toch ook upbeat klinkende classic, met prachtige zang van Dave.
Don't Say You Love Me en de door Martin gezongen Soul With Me zijn beiden prachtige songs! Inderdaad een Scott Walker sfeer. Maar ik moet ook denken aan een Morrissey met een I Know It's Gonna Happen Someday, dat mooie dramatisch waaierende en ook een Billy McKenzie comes to mind met Breakfast bv. Beide tracks hier prachtig gezongen!
En dan de zalige slepende electronica van My Favourite Stranger, heerlijk! Donkere postpunk, de Behind the Wheel van dit album
En elk album heeft wel een Caroline's Monkey nodig, een contemplatief momentje

Ik vind het een heerlijke track, de Stefan en Lisette van dit album zeg maar
Before We Drown had een It's No Good kunnen zijn met wat extra power. In eerste instantie voor mij niet een van de beste tracks, maar als die synths opengaan is het toch weer überzalig. Met een wereldse climax!
People Are Good is lekker tongue in cheek, de lounge versie van People Are People, fijn nummer ook weer. Benieuwd of ze deze dan wel live spelen
Always You behoudt diezelfde loungesfeer, met een heerlijk ijle sfeer. DM op hun CT's

En verder ook in de lijn liggend met de Walker ballads.
De track met de meeste power als een na laatste, Never Let Me Go, met een beetje het Never Let Me Down Again ritme. Ook weer zo'n heerlijke MftM vibe dus, die jagende donkere postpunk, altijd fijn
Speak to Me, wow daar valt je mond van open. Daar is die Victorialand sfeer waar ik het over had. Waren we eerst in Gethsemane, nu staan we bij het Kruis, so to speak

Beetje als in de film The Passion. Superlatieven schieten te kort voor deze hemelse transcending track! En het bouwt ook zo prachtig voort, met een soothing shoegaze-y catharsis op het eind. Alsof je hele leven nog even door je heen getrokken wordt. Sprakeloos mooi!
Eerder zat ik te dubben over een beoordeling, maar na herhaaldelijk beluisteren kom ik op een dikke 4,5 * uit. Het album is een prachtig geheel, met een unieke sfeer en consistentie. Er staat voor mij geen enkele slechte song op. Knap, deze return to form