Queensrÿche - Operation: Mindcrime (1988)

Metal / Rock
Label: EMI-Manhattan

1. I Remember Now (1:17)
  2. Anarchy-X (1:27)
  3. Revolution Calling (4:42)
  4. Operation: Mindcrime (4:43)
  5. Speak (3:42)
  6. Spreading the Disease (4:07)
  7. The Mission (5:46)
  8. Suite Sister Mary (10:41)

met Pamela Moore

9. The Needle Lies (3:08)
  10. Electric Requiem (1:22)
  11. Breaking the Silence (4:34)
  12. I Don't Believe in Love (4:23)
  13. Waiting for 22 (1:05)
  14. My Empty Room (1:28)
  15. Eyes of a Stranger (6:39)
  16. The Mission [Live] * (6:09)
  17. My Empty Room [Live] * (2:42)
glamrock?

mmm

ziekenhuis, nog steeds zit dat er even in maar het concept/verhaal gaat vele vele vele malen dieper

geef niet , meer beluisteren en het wordt steeds helderder

Empyrium
Het intro van deze plaat heb ik door de jaren heen al in verschillende tv-series of films gehoord, als er een ziekenhuis scene was uiteraard. Zelfs een keer in de Cosby show.

Waarschijnlijk is "Dr. Davis, telephone please Dr. Davis, telephone please Dr. Blair, Dr. Blair, Dr. J. Hamilton, Dr. J. Hamilton" een geluidsfragment dat niet specifiek voor dit album is opgenomen.

Joy
er bestaan hele schijven vol met dit soort standaard fragmenten, soort van jingles, tv series en shows etc

klien minpuntje dat men niet zelf iets heeft gemaakt maar zo'n jingle uit de kast heeft geplukt en gebruikt

maar op plaat gebruiken was tot dan toe nog nooit gedaan dus best origineel

avatar van ricardo
Heb hem in totaal nu 5 keer in zijn geheel beluisterd, maar inderdaad , Joy, wow wat een plaat toch.van begin tot eind een ijzersterk concept en een regelrechte klassieker natuurlijk.Ik beaam dat volledig.Maakt overigens wel de discussie dood dat beamen,maar het is nu eenmaal zo.Topplaat,stem verhoogd naar 4.5*.

avatar van ricardo
Vandaag 2 keer in zijn geheel gedraad,maar wat een super plaat eigenlijk,ik vind Revolution Calling,het titelnummer en Suite Sister Mary de beste nummers van deze progmetal conceptplaat.Hij word steeds beter naarmate je hem vaker draait.En gedateerd klinkend,nou nee niet echt,ik zou liever willen zeggen tijdloos klinkend,want dat vind ik er wel van van deze superplaat.

Joy
en hij groeit nog steeds

ook bij mij sprongen die 2 eruit, maar later ontdek je de kracht van bijv de laatste 4 nummers

zelden zon climax meegemaakt in een conceptplaat

na de laatste shouting mix in eyes of astranger wil je het wel uitschreeuwen

strakke plaat

avatar van ricardo
Welke 2 sprongen er bij jou uit dan Joy? ik heb hierboven 3 nummers benoemd.Deze plaat ben ik momenteel echt aan het grijs draaien(vooral in de auto)maar hij word steeds beter inderdaad.Momenteel vind ik bijna alle nummers even top en heb ik dit album nu ook maar een plaatsje in mijn mu.me top 10 gegeven.

avatar van James Douglas
Prachtige conceptplaat die tekstueel heel diep gaat. 'Revolution Calling' is een regelrechte aanval op de Reagan-administration.

I used to think that only America's way, way was right
But now the holy dollar rules everybody's lives
Gotta make a million doesn't matter who dies

Ik heb ergens nog een interview liggen waarin met name (mastermind) Chris DeGarmo behoorlijk, zeker voor de tijd, gewaagde uitspraken deed.

De gave die dit document heeft is om mij zowel te ontroeren, als politiekbewust te maken. Net zozeer dat melodie en 'heavyness' met elkaar hand in hand gaan op het muzikale vlak. De rest weten jullie. Eén van de beste platen ooit naar mijn mening.

Joy
ricardo, er is geen beste 2 wat mij betreft, dit draai ik ook alleen van kop tot staart, nooit losse nummers

maar de 2 die er uit springen zijn speak en sister mary wat mij betreft

de 4 laatste hebben wel mijn voorkeur

avatar van PinkEclipse
Beste James Douglas, ondanks dat je dit een "prachtige conceptplaat vindt" en "naar jouw mening één van de beste platen ooit is", heb je een andere (ook zeer goed album) van Qeensrÿche (= 'Promised Land') in je Top-tien staan en zelfs op nummer één.
Wat maakt het verschil tussen jou keuze 'Promised Land' en dit album 'Operation; Mindcrime' ?. Je hebt dit album niet eens in je Top-10 staan!!

Germ (crew)
Ik kan me nog een TV interview herinneren waarin Geoff Tate en Chris DeGarmo werd gevraagd of dit allemaal echt aan de hand in de States en dat ze de 'kids' echt oproepen tot Revolutie.

Waarop DeGarmo antwoord: 'No, ofcourse not, we are a Rock n' Roll band, we sing about cars and girls. We have nothing against the current right-wing fascist government'

avatar van ricardo
Joy, ik vind dit ook een echt van kop tot staart album.Er zijn misschien maar 1 of 2 nummers die ik wat minder dan de rest vind maar bijna alle nummers zijn top,en dat kun je maar van verdomd weinig albums zeggen.Heb je nog meer goede progressieve rock/metal tips voor mij Joy?

Joy
zelfde band, rage for order

Germ (crew)
De debuut EP is ook legendarisch, die zou ik ook eens proberen!

avatar van Epitaph
Empyrium schreef:

Hetzelfde geluidsfragment komt ook voor in één van de Death Wish films met Charles Bronson.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
@ricardo: Queensrÿche-albums moet je ook altijd eens beluisteren met een hoofdtelefoon. Dan pas valt het schitterende geluid op, onder andere van deze Operation: Mindcrime, welke een mijlpaal is in de (Rock/Metal)geschiedenis. Met evenzeer muzikale groet.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Een krappe voldoende. Iedere keer als ik deze plaat weer opzet, heb ik het idee dat ik iets zit te luisteren wat ik wel eens eerder heb gehoord. Het is opzich wel goed uitgevoerd, maar qua originaliteit laat het in mijn optiek nogal wat te wensen over.

een 3.0*

Empyrium
Maartenn schreef:

een 3.0*

Vreemd, vind het juist een plaat die qua orginaliteit zijn weerga niet kent. Waarschijnlijk doel je op platen die hierna zijn gekomen.

Joy
als je al denkt eea eerder gehoord te hebben, dat zou kunnen, dateerd dat iig van de jaren nadat dit uitkwam

avatar van ricardo
Ik heb deze plaat inmiddels nu wel 15 keer beluisterd en iedereen heeft er natuurlijk zijn eigen mening over,maar alles ik gewoon goed,goede zangstem goed instrumentaal werk en ook nog eens een goed concept album met diepgaande texten,en de productie is ook super.Als je van prog,rock en metal houd wat wil je dan nog meer dan deze plaat.Rage Of Order heb ik stukken minder beluisterd dan deze en Empire doet me helemaal niets.Ik vind het jammer dat Queensryche eigenlijk maar 1 super plaat uitgebracht heeft want de rest van hun oevre doet me niet veel en vind ik eigenlijk maar doorsnee werk.Maar dit vind ik 1 van de beste muziek platen die ik ooit gehoord heb.Niet te missen voor iedere serieuze muziekliefhebber vind ik.Met luistergroet ricardo.

ricardo schreef:

Probeer ook nog eens de Queen Of The Ryche EP te luisteren. Het is hun meest ongepolijste werkje maar daarom niet minder sterk.

avatar van James Douglas
PinkEclipse schreef:

Hmm, jammer dat ik dit nu pas lees. Toch zal ik mijn keuze toch maar even beargumenteren.

Ik vind beide albums van uitzonderlijke klasse. Echter 'Promised Land' heeft een plaatsje in mijn top10 omdat 't het meest persoonlijke album van 'Queensryche' is in mijn ogen . Hoewel O:M waarschijnlijk over de gehele linie wellicht nog sterker is, stralen sommige individuele songs op 'Promised Land' nog meer voor mij. Wat ik er precies van vind moet je maar even lezen bij het desbetreffende album.

avatar van ricardo
Ook Queensryche staat op 5 juni op het program op Waldrock in Bergum.Maar hopen dat ze dit album in zijn geheel gaan spelen,want met de rest van hun oevre heb ik eigenlijk niet zo veel.Met Slayer als hoofdact,en als Queensryche dit album volledig zou gaan spelen dan zou mijn dag in ieder geval super geslaagd zijn.Een mijlpaal in de muziekgeschiedenis heb ik al veel mensen horen zeggen.Daar is geen woord van gelogen want dit album verveeld nooit en je hoort ook steeds weer nieuwe dingen hierin.Jammer dat Queensryche niet in staat geweest is om nog meer platen van dit kaliber te kunnen maken,want dit album hoort mijns inziens bij de allergrootsten uit de muziek geschiedenis.

Stijn_Slayer
Ik heb hem nu dan ook voor maar 6.99 origineel aangeschaft

Queensryche blijf ik toch echt een indrukwekkende band vinden, heb ooit zomaar zonder ooit iets van ze gehoord te hebben de DVD Operation Livecrime meegenomen, ook prachtig trouwens. Daarna eens gedacht van ik moet het ook op cd hebben.

De 1e 2 nummers vind ik dan niet zo, ik heb liever gewoon ''echte'' nummers, maar dan begint met het ijzersterke Revolution Calling het album op een uitstekende manier. Vooral de zanger verbaasd mij keer op keer weer, wat een geweldige stem heeft die man. Vooral in Suite Sister Mary, op de DVD van Livecrime is hier een soort prachtig mini toneelstuk bij gemaakt. Schitterend. Verder zit er dat heerlijke gitaargeluid in, wat mij eigenlijk een beetje aan Pearl Jam doet denken. Hier zullen velen vast commentaar op hebben haha, maar oke ik moet het omdraaien. Pearl Jam lijkt hier soms een beetje op. Maar wat dan nog? Genoeg eigen identiteit, en beide heel erg goede bands denk ik zo.

Trouwens, misschien een leuk aandachtspuntje voor de volgende keer dat de cd de cd-speler ingaat. De solo in The Mission, pure emotie!

gek dat het glasheldere, transparante gitaargeluid van queensryche je doet denken aan het gruizige geluid van pearl jam....wel grapping dat je dat zegt, omdat destijds pearl jam en de andere grunge bandjes zo'n beetje de doodsteek waren voor 'leren broeken metal' zoals queensryche, om maar even kort door de bocht te gaan...... die kloof is misschien in de loop der jaren weer iets gedicht

MarcvanMossel schreef:

Ze komen natuurlijk wel uit de zelfde stad, misschien zit er in Seattle iets in de lucht wat je gitaar spelt beïnvloed;)

avatar van ricardo
Vandaag de hoofdact op waldrock in Bergum, daar gaan we straks even naartoe natuurlijk. Maar hopen dat ze van dit album vanavond veel nummers gaan spelen, want Queensryche draait bij mij voornamelijk om dit album.

ricardo schreef:

Ze waren goed gister, alleen jammer van die onploft PA halverwege het 2e nummer.

Maar lekker veel materiaal van Operation Mindcrime. The Needle Lies, Speak The Word, Breaking The Silence, I Don't Believe In Love en Eyes Of A Stranger.

Toen die blonde dame het podium op kwam, hoopte ik op Suite Sister Mary, maar dat viel tegen.

avatar van ricardo
Was echt super ja, ik stond erg dicht op het podium, maar de geluidsterkte was erg goed uit te houden, en dat kenmerkt de echte super bands door niet teveel over de top te willen spelen, maar er echt voor het publiek een genietbaar geluid uit te willen halen. Dit in tegenstelling tot Slayer, want dat was wel echt luid en ben maar op wat meer afstand gaan staan.Jammer inderdaad dat ze Suite Sister Mary en Revolution Calling niet gespeeld hebben gisteravond.

avatar van notsub
ricardo schreef:

Pamela Moore was er ook, dus waarschijnlijk stond Suite Sister Mary wel op de setlist. Maar door de onderbreking van een kwartier is het nummer geschrapt (?). Dat was onze theorie na afloop. Verder was het een goed optreden, beter dan ik de laatste keer zag van Queensryche.