Dit is veel meer een plaat van de hoop dan één over liefdesverdriet. In Wouldn't it be nice, You still believe in me en I'm waiting for the day wordt dit zondermeer duidelijk. Brian Wilson wil zich niet gewonnen geven.
Helaas moest Brian Wilson zich minder dan een jaar later wél gewonnen geven toen zijn obsessieve werk aan de opvolger
Smile maar niet tot een bevredigend einde wilde komen en de verschijning van
Sgt. Pepper hem de definitieve nekslag toediende. Voor z'n gevoel was 'ie op muzikaal terrein verslagen, en dan nog wel door de band die zich door zijn
Pet Sounds had laten inspireren!

Wilson ontspoorde volledig,
Smile werd in rudimentaire vorm als
Smiley Smile uitgebracht en slechts af en toe werd Brian als een soort trekpop door de rest van de band weer tevoorschijn gehaald uit het dal van zijn depressie als ze 'm 'ns nodig hadden. Dit geeft wel aan hoe kwetsbaar Wilson ook al tijdens het maken van
Pet Sounds geweest moet zijn, neem alleen al de alternatieve versie van 'I Know There's An Answer' getiteld 'Hang On To Your Ego', de tekst dáárvan was geschreven in een ondubbelzinnig hopeloze bui!

Maar de toen inderdaad nog aanwezige hoop heeft 'm doen besluiten de tekst aan te passen. Al met al zou je de plaat dus als bitterzoet kunnen betitelen, omdat het beide gevoelskanten in zich draagt