Kanye West - Graduation (2007)

Label: Roc-a-Fella

1. Good Morning (3:15)
  2. Champion (2:47)
  3. Stronger (5:11)
  4. I Wonder (4:03)
  5. Good Life (3:27)

met T-Pain

6. Can't Tell Me Nothing (4:31)
  7. Barry Bonds (3:24)

met Lil' Wayne

8. Drunk and Hot Girls (5:13)

met Mos Def

9. Flashing Lights (3:57)

met Dwele

10. Everything I Am (3:47)
  11. The Glory (3:32)
  12. Homecoming (3:23)

met Chris Martin

13. Big Brother (4:47)
  14. Good Night * (3:06)

met ALBe. Back en Mos Def

15. Bittersweet Poetry * (4:01)

met John Mayer

avatar van Bastet
Kanye's ''flashing lights'' featuring R.kelly is hot!

Garben_B
Featuring Dwele. Geen R.Kelly.

Ik ga trouwens 0,5* verlagen. Kanye heeft echt 'n kutflow.

avatar van Conway Twitty
jorisje123456 schreef:
Geef een voorbeeld waar het op deze manier is gedaan?

Rapper's Delight? Nota bene een van de eerste hiphopnummers.

Mayne
@Garben_B: Er is ook een remix, met R. Kelly, ik denk dat hij die bedoelt.

avatar van robindaniel
Remix klinkt beter dan origineel vind ik

Garben_B
Mayne schreef:
@Garben_B: Er is ook een remix, met R. Kelly, ik denk dat hij die bedoelt.

Aha. Kende ik niet, excusez-moi.

avatar van T37king
Flashing Lights is gwn goed !

avatar van Timo710
Kost nog maar 7,50 bij de FAME, en dat is het toch wel waard.

avatar van Niek
Voor mij niet. Ik zal deze nooit meer op gaan zetten. Een paar nummers die het aanhoren waard zijn en meer nummer die gewoon pijn doen aan de oren. Hele grote tegenvaller dit. Helaas 2,5*

avatar van MurryMusic
Hmm vind eigenlijk het begin van Barry Bonds wel goed..maar als Lil Weeny begint word het al snel minder.
Drunken Hot Girls vind ik gwn een wan product..

avatar van Glamfresh
HOT!

avatar van catdog
"Graduation" is Kanye's eerste album voor mij, en heeft mijn interesse gewekt door het lekkere "Stronger". "Graduation" is mij over het algemeen vrij goed bevallen en hieronder volgt mijn recensie van het album.

De CD opent vrij sterk met "Good Morning". Een nummer dat een sample gebruikt van een oud Elton John-nummer en ook hoor ik hier enkele Jay-Z vocalen in verwerkt. Alles is goed verwerkt in dit nummer.

"Champion" zet de lijn van "Good Morning" voort maar "Graduation" wordt pas echt sterk als natuurlijk "Stronger" begint. Een lekker sterk nummer. Het enige probleem met "Stronger" is dat Kanye het niet geheel zijn eigen kan maken want ik heb vaak het verlangen om na het beluisteren van "Stronger" het nummertje van Daft Punk op te zetten. Nu kan dit zijn omdat ik een Daft Punk-liefhebber ben maar toch valt mij dit op. Toch blijft "Stronger" een lekker nummertje.

Na het sfeer-volle "I Wonder" komt een nieuwe favoriete track van mij opzetten: "Good Life". Het nummer heeft een enorme feel-good vibe om zich heen en Kanye weet dit met behulp van T-Pain wel over te brengen bij mij. Het sampletje van Michael Jackson's "P.Y.T." vind ik er ook goed in verwerkt.

Na "Can't Tell Me Nothing" een lekker nummertje om de sfeer van "Stronger" en "Good Life" wat door te trekken zakt het album wat in. Hoewel "Barry Bonds" en "Drunk and Hot Girls" niet echt slecht te noemen zijn, zijn de tracks wel onder de maat vergeleken met de rest.

Gelukkig klimt Kanye weer omhoog uit zijn kuil door te komen met het ijzersterke: "Flashing Lights", mijn persoonlijke favoriet op het album. Alles klopt aan deze track: Lyrics, beats, rhymes, zang en natuurlijk de geweldige video, geregiseerd door Kanye zelf en Spike Jonze (bekend van Fatboy Slim's "Praise You" en Daft Punk's "Da Funk".).

"Everything I Am" en "The Glory" halen het vroljke sfeertje terug van "Good Life" maar deze platen weten "Good Life" niet te overtreffen en "The Glory" moet het ook nog doen met een, naar mijn inzien, mager beatje.

Dan is "Graduation" aangekomen bij weer één van de toppers van het album: "Homecoming". Heerlijke vocalen van Chris Martin en een lekkere rap van Kanye.

Het album sluit af met "Big Brother". Op zich een goede track maar hij weet zichzelf niet vast te plakken aan de luisteraar om het zomaar te zeggen, en zeker met een afsluiter is het belangrijk om de track zich aan de luisteraar te lijmen. Het lukt dus niet met "Big Brother". Jammer, en daarom weet het over het algemeen goede album niet sterk af te sluiten.

Toch krijgt Graduation van mij 3.5*.
Goede tracks worden afgewisseld met wat mindere en alhoewel Kanye niet de sterkste MC is weet hij dit album toch te redden met de leuke samples en zo nu en dan verassende beats.
Ik ben benieuwd wat Kanye met z'n vorige albums gedaan heeft en zal ze dan ook snel gaan beluisteren.

3.5*

Relax
Everything I Am
met DJ Premier

???

Tuurlijk.

avatar van MJ_DA_MAN
Dat is nou al de derde keer dat een of andere onwetende kneus hem in de playlist zet, ik geef het op.

avatar van Timo710
DJ Premier doet de cuts op dat nummer, en tsja, en artiest van zijn caliber word dan als feature op het hoesje gezet. En er is hier geen functie is waarmee je een feature anders aangeeft.
(voorbeeld :Everything I Am
Scratches : DJ Premier)
Ik vind het ook niet echt nodig dat het er staat, maar goed, je moet je er gewoon niet te veel aan ergeren, zo'n groot probleem zal het niet vormen in je leven, of zit ik daar fout, MJ_DA_MAN?

avatar van MJ_DA_MAN
Klopt ook, maar ik heb het al drie keer verbeterd, vandaar. En dat ga ik nu niet weer doen.

Imagine.
Eigenlijk best nog een aardig album,

Echt orgineel is het misschien allemaal niet, maar Kanye is toch best wel een goede producer en al mogen de teksten niet al te goed zijn, het klinkt toch allemaal wel lekker.

Niet beter dan zijn vorige albums, maar zo slecht als sommige mensen dit album vinden is het niet (naar mijn mening).

3,5 sterren.

avatar van Atmosphere
Aardige producties..maar wacke Kanye kan me niet echt boeien als MC.

2.5 *

avatar van Urbanoetang
Timo710 schreef:
Kost nog maar 7,50 bij de FAME, en dat is het toch wel waard.

Shit, gemist dan gister.

avatar van Katsmusic
Echt een goed album vind ik, ik vind Kanye echt een lekkere stem hebben in stronger en champion, en zn flow. Sjaa kan beter, maar zeker niet slecht. Het is misschien niet de beste rapper op de wereld, maar hij kan het wel! Ik vind stronger, champion en Goodlife echt goede nummers!

avatar van j.b.b.l
Niek schreef:
Ik heb ook niet meer het behoefte om deze op te zetten en wanneer ik dat doe skip ik toch de hele album door.Ik verlaag deze naar een 2,5 maar ik vind deze album wel een van de mooiste covers hebben.

avatar van hiphopisntdead
Timo710 schreef:

(voorbeeld :Everything I Am
Scratches : DJ Premier)

Everything I Am
Met: schratches van DJ Premier, misschien?

avatar van J.M.
Ik had laatst nog zin om dit album te beluisteren en ik blijf het een goed album vinden. Ik skip alleen Barry Bonds en Drunk and Hot Girls.

avatar van 'State Of Mind'
''Barry Bonds'' past echt totaal niet op dit album, k*t beat plus k*t featuring!

Zonde dat ie er op staat.

Superbeertje
Waarom in godsnaam Lil' Wayne

FattBeat
Omdat Lil Wayne de meeste rappertjes van tegenwordig opeet alsof het tussendoortjes zijn. Om maar van de meeste charts-artiesten te zwijgen. Of dat nu een Nas, Fat Joe of een Nelly is. Je kunt je misschien ook afvragen waarom hij zo gewild is.

jorisje123456

50 cent is ook populair.

Wat is je punt?

Superbeertje
FattBeat schreef:

Als je het over charts hebt dan heeft Kanye echt geen hulp nodig van Lil' Wayne denk ik zomaar. En Barry Bonds is niet eens als single uit gegeven... Lil' Wayne vind ik irritant en slecht, het meest irritant vind ik nog dat hij idd bij iedere artiest opduikt.

doe ik ook, waarom dan?

Corpse Molestor