Kanye West - Graduation (2007)

Label: Roc-a-Fella

1. Good Morning (3:15)
  2. Champion (2:47)
  3. Stronger (5:11)
  4. I Wonder (4:03)
  5. Good Life (3:27)

met T-Pain

6. Can't Tell Me Nothing (4:31)
  7. Barry Bonds (3:24)

met Lil' Wayne

8. Drunk and Hot Girls (5:13)

met Mos Def

9. Flashing Lights (3:57)

met Dwele

10. Everything I Am (3:47)
  11. The Glory (3:32)
  12. Homecoming (3:23)

met Chris Martin

13. Big Brother (4:47)
  14. Good Night * (3:06)

met ALBe. Back en Mos Def

15. Bittersweet Poetry * (4:01)

met John Mayer

black/bird
Deze plaat van Kanye West heeft me wonder boven wonder weer kunnen bekoren
4****

avatar van Carolaah
Goed, maar niet beter dan College dropout.
Deze cd heeft een paar hoogvliegers,
maar is over het algemeen wat minder sterk dan CD.

Een matige 4..

Geweldige performance van Kanye, zaterdag at the Grammy's van Stronger / Hey Mama (wat door omstandigheden - de vorig jaar in november overleden moeder van de rapper - een emotionele lading kreeg): http://nl.youtube.com/watch...

Mayne
Inderdaad erg mooi. Kanye laat af en toe toch zien dat hij nog steeds één van de meest creatieve artiesten is binnen de commerciële hiphop.

avatar van thomzi50
Ik vind de schoonheid van dat gebeuren wel meevallen.

Relax
Ik vind Kanye West niet persee commerciëel, zoals hij zelf zei: Ik maak muziek voor de kinderen zodat ze naar mij kunnen luisteren zoals ik vroeger naar Public Enemy luisterde.

thomzi50 schreef:
Ik vind de schoonheid van dat gebeuren wel meevallen.

Ik denk dat de schoonheid van de 'Flashing Lights' video je wel zult bevallen, die West zelf samen met Spike Jonze heeft geregisseerd.
Het jammere aan dit soort videoclips is, dat ze op zo'n kleine beeldschermpje niet zo sterk overkomen. Op TV zal hij veel prachtiger zijn.

avatar van Opschuiven
Of in een cult-bioscoop, waar 'ie vast over een paar jaartjes gaat draaien. Een van de betere (en meest freaky) videoclips van deze tijd.

Relax schreef:

Nee en als Ali B een keer in een kinderprogramma staat is hij nep.

Hipocrisie viert hoogtij in deze tijden.

Mayne
Ik snap de vergelijking niet helemaal.

Mezelf
Als Kanye West muziek maakt voor "de kids" dan is het niet "per se commercieel" maar zodra pakweg een 50 Cent, Mims, Lil' Wayne, Ali B of Lange Frans & Baas B door kinderen wordt geluisterd is het commerciële troep.

Dit naast het feit dat er op dit album gewoon complete nummers zijn gejat zoals bijvoorbeeld de single (!) Stronger...

jorisje123456
Helemaal niet 'gejat', hij heeft het nummer zelfs eens live gebracht samen met Daft Punk.. Dance mixen met hip-hop is bij mijn weten nog nooit eerder gedaan dus het is echt wel origineel.

@ Mezelf : Relax maan...

avatar van Conway Twitty
jorisje123456 schreef:

rico-bballer
Mezelf, wat heb jij tegen mensen die gewoon niet houden van rappers als ali b volgens jou is het haat, maar jij haat op haast iedereen die niet van de standaard 50 cent enzovoort houd.

Ja weetje al dat kanye gedoe, komt me een beetje me nek uit, zo uitgemolken. Ik ben heel erg voor zijn muziek, maar ik heb zo et gevoel dat hij zichzelf wat verloren is doorheen al de albums. En uiteindelijk kan je niet ontkennen dat hij uitdraait op pop/hiphop... Het is gewoon zo. Ik geef het album een 3.5, hetzelfde wat ik aan "curtis" zou geven...

Mezelf
Rico, ik haat niemand. Ik constateer alleen dat niet bij iedere artiest met gelijke maten wordt gemeten, als je snapt wat ik bedoel.

Als iemand 50 Cent of Ali B slecht vind, dan ben ik de laatste die zegt dat dta niet zo is, ieder zijn mening toch (en persoonlijk ben ik ook niet zo'n fan van Ali B en van 50 Cent al helemaal niet).

Maar kijk, als bijvoorbeeld bij Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat door verschillenden wordt geropen van "hij is nep, hij maakt muziek voor kinderen enz." ik denk dat je de argumenten wel kent (als je eerlijk bent tenminste) en bij platen zoals deze het allemaal draait om de muziek.

Mijn punt is dat het beide commercieel is, en dat het vooral op de kids gericht is, want die bestellen nou eenmaal de ringtones en kijken de clips (over het algemeen dan) want laten we eerlijk zijn, cd's verkopen is al lang het doel niet meer.

avatar van MJ_DA_MAN
Hoe vaak ga je dat verhaaltje nou nog vertellen? We weten nu onderhand wel hoe je erover denkt, en je zal er toch niemand mee beïnvloeden.

jorisje123456

Geef een voorbeeld waar het op deze manier is gedaan?

Ik weet dat bv kraftwerk ook heel veel werd gebruikt, maar dat is meer techno als dance..

rico-bballer
Dizzee rascal, juggaknots, the roots. Misschien the roots en dizzee ietwat in de richting van techno ja.

@ Mezelf ; dat snap ik allemaal wel maar ik heb jou vaak genoeg bij iemand die Ali b bijvoorbeeld slecht vind. Zien reageren met, dat is gewoon haten omdat hij commercieel is iemand kan hem ook gewoon slecht vinden. Kanye is naar mijn mening dus ook 1 van de weinige die commerciele hiphop op een hoog niveau uitvoert. Dit album ken ik niet en de tracks die ken lijken zwaar onder niveau maar dat is gewoon mijn punt.

avatar van douwens
Mezelf schreef:

Dat komt omdat de markt nou eenmaal sterk verzadigd is en dat dit veroorzaakt is door substituutproducten zoals in de eerste plaats de mp3. Kan er eigenlijk niet zo mee zitten dat de mannen en vrouwen musici het dan maar over een ander boeg gooien. Ook van niet commercieel geachte groeperingen zijn allerhande ringtones, t-shirts etc. te verkrijgen.

avatar van musicman13
beste plaat van 2007!!

A*V
Nou dat zeer zeker niet

avatar van Kos
Kos
Toch maar halfje omhoog voor het geweldige Flashing Lights.

avatar van MurryMusic
Ik vind het nummer wel ok, die clip aan de andere hand vind ik egt goed!

avatar van Frozen_Devil
Kos schreef:
Toch maar halfje omhoog voor het geweldige Flashing Lights.

Vind ik misschien het enige redelijke liedje van het album.

avatar van Kos
Kos
Video is wel lichtelijk vaag

avatar van Urbanoetang
rico-bballer schreef:

Precies. Kanye kan het bij mij nog wel, dat bewijst hij met nummers als Good Morning, Can't Tell Me Nothing, Flashing Lights en Homecoming. Het is net geniaal, maar het heeft wat. Tegelijkertijd walg ik van nummers als Good Life (die wel een hele dikke clip a la Justice - D.A.N.C.E heeft!), Barry Bonds, Drunk And Hot Girls.

Het ene nummer vind ik wel oke, het andere nummer skip ik meteen door. Maar er zitten ook een aantal nummers bij die in positieve zin niet uit mijn hoofd te krijgen zijn. Daarvoor 3,5.

Mayne
Frappant dat iedereen "Drunk & Hot Girls" als een walgelijk lied portretteert, terwijl dat mijn favoriet is. Geweldig hoe hij Can sampled, en de zang met Mos Def is ook leuk. Nog het meest creatieve lied op dit album, naar mijn mening. Hetzelfde had ik ook al bij "Crack Music" van Late Registration.

P.S. "Good Life" en "Stronger" hadden eraf gemoeten, het zijn beide verschrikkelijke nummers.

Dan hou je ook niks over Mayne, een cd van 12 tracks

Maar ik verhoog met 0,5. Ik ben nog steeds niet echt weg van zijn teksten maar ik waardeer het wel meer dan eerst.

Trouwens in I Wonder:
You say I think i'm never wrong,
You know what, maybe you're right.

Ik moest hier wel om lachen toen ik het hoorde