Slowdive - Everything Is Alive (2023)

Label: Dead Oceans

1. Shanty (5:47)
  2. Prayer Remembered (4:46)
  3. Alife (4:38)
  4. Andalucia Plays (6:41)
  5. Kisses (3:57)
  6. Skin in the Game (3:52)
  7. Chained to a Cloud (6:51)
  8. The Slab (5:10)
avatar van Johnny Marr
zaaf schreef:
omdat jullie bewegwijzering zo beroerd is natuurlijk

Maar de kwaliteit van de wegen valt goed mee?

avatar van zaaf

avatar van Mjuman
ja hoor, als je ze kunt vinden is er prima overheen te rijden

Ruim 10 jaar geleden was voor mij het missen van de juiste afslag, zeer kostbaar navigeren op smartfoon met Google Maps, het 25 min. te laat komen op een afspraak in een voorstad van Brussel, reden om mijn allereerste TomTom aan te schaffen.

Welk land haalt 't snotverdepotver in tooft de route aan te geven naar Tienen en dan opeens vlak voor Tienen dat te wijzigen in Tirlemont

avatar van zaaf
maar, heel even on topic, lekker plaatje dit. niet hemelbestormend als ooit, maar verrekte lekker.

avatar van Mjuman
zaaf schreef:

Lees mijn eerdere comments (van vrijdag), net zo on topic. Ok, maar niet superduper

Normaal zou ik dit album gelijk op vinyl aangeschaft hebben, maar er ontbrak iets en ik heb het laten liggen.

Dat ontbrekende stukje was er vanavond ineens. Zonsondergang met een prachtige lucht, al wat eerder donker, je voelt dat de herfst niet ver weg is en toch krijgen we waarschijnlijk nog een zomerse week. Een overgang waar ik het zelf altijd wat lastig mee heb als zomermens zijnde wetende dat de donkere, grauwe maanden er aan zitten te komen waar ik vrij slecht tegen kan.

Bij al deze gedachten en de natuur die zelf z'n werk deed stond dit album op. Het juiste moment. Ineens kwam het goed binnen. De connectie was er.

Wederom een prachtalbum, en dat het misschien wat minder spannend of baanbrekend is kan mij niet zo veel schelen. Het enige minpuntje? De al vaker genoemde fade-outs.

Lijkt toch gewoon weer een zeer goede plaat geworden te zijn. Het algemene niveau van songwriting lijkt me hier iets later te liggen dat op S/T, maar deze plaat neemt dan weer wat meer risico's buiten de geijkte shoegaze paden. Een instrumentaal niemandalletje als 2e nummer zetten is het soort risico dat niet zo fantastisch uitpakt na het geweldige openingsnummer (en Alife erna hebben ze ooit wel eens beter gedaan) maar sterke 2e helft van de plaat maakt zeer veel goed. Toch weer een straffe plaat erbij in een reeds zeer sterke discografie.

avatar van KKOPPI
aERodynamIC schreef:

De sunset vandaag was inderdaad adembenemend!

avatar van Fathead
De fade-out bij Alife komt 11 minuten te vroeg.

Fade-outs storen me over het algemeen niet zo maar het is meestal niet het allerbeste plan om het volledige album daarmee te laten eindigen. Vooral jammer omdat The Slab voor het overige wel een geweldig nummer is

Wanneer de zwakste nummers, 2 en 3, nog een dikke 7. zijn, weet je dat het om een heus meesterwerk gaat. Nee, er staat geen slomo op, die ik als buitenaards kwalificeer, maar wat een schitterende composities zitten er bij. De opener en het 2e kwartet , uit welk brein komen die?

avatar van Slowgaze
Mjuman schreef:

Jaren geleden belden mijn oom en tante in paniek mijn vader op, omdat ze op vakantie gingen naar Luik, maar er op de borden alleen nog 'Liège' stond.

Lang verhaal kort: wanneer Belgiëmeter?

avatar van Johnny Marr

That's what she said.

avatar van Gyzzz
Schitterend album vol zalvende en helende muziek. Ik heb het hier al verschillende keren gelezen, maar 'Alife' had ook van mij eindeloos door mogen gaan. Prachtig en stoer hoe dit gezelschap zich keer op neer niets lijkt aan te trekken van al datgene wat je op ze aan zou kunnen merken (weinig pit, makkelijke fade-outs, middle of the road sound) en steeds weer tot de kern komt van wat ze zo goed maakt. Zo'n track als 'Kisses' vond ik als vooruitgestreefde single wat aan de veilige of saaie kant, maar landt volledig binnen de albumcontext. Ik hoor hier veel terug van de kwetsbaarheid die Souvlaki en Pygmalion zo mooi maakt en die Slowdive tot zo'n uniek gezelschap maakt.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
De Nederlandse band The Sheer ( wie kent ze nog) had ooit een album the Keyword is Excitement. Slowdive had dit album the Keyword is Realm kunnen noemen.

Want wat een prachtige sfeer ademt dit album uit, gewoon 1 lange heerlijk zomerse sleazy dreamshoegaze.

En het is voorbij voor je het in de gaten hebt. Gelukkig hebben we nog een repeat knop.

1 van de platen van het jaar, en Kisses gaat ook op voor beste nummers van 2023.

@BKS, van mij mag het weer volgend jaar.

avatar van gtenbosch

gtenbosch schreef:
Let op, vandaag begint de voorverkoop van hun concert: Dinsdag 16 januari 2024

In Paradiso - Grote Zaal

Zaal open: 19:00, Hoofdprogramma: 20:30

Je bent een dag te vroeg, 6 september om 11 uur begint de kaartverkoop …..

avatar van Gringo_m
Mijn 1e kennismaking met Slowdive was pas in 2017 met het uitkomen van “Slowdive”. Heel het oude repoirtore ingedoken en samen met het fenomenale concert op YT (Live at the Garage Londen 2017) werd Slowdive een favoriet van mij.

Was dus ook erg benieuwd naar deze nieuwe CD. De eerder uitgebrachte nummers beloofde al veel goeds maar nu als geheel is het betoverend mooi.
De donkere kant van The Cure is dichtbij (“prayer remembered” en “andalucia plays”) maar de synthesizer toevoegingen in “shanty” en “chained to a cloud” geven genoeg lucht.
Voor mij zijn het vooral de Shoegaze gitaar dekentjes die in elk nummer opduiken die dit een prachtig album maken.

Eigenlijk is deze cd iets te vroeg uitgekomen want het is voor mij de ideale soundtrack om de herfst en winter mee door te komen, nu met 30 graden buiten komt hij net niet helemaal tot zijn recht.

Voor mij nu al de beste cd van dit jaar, alleen een nieuwe (donkere) cd van The Cure zou misschien een concurrent kunnen worden.

avatar van Juul1998B
Over een uur of 2 maar eens kijken of ik twee tickets kan bemachtingen voor mij en mn vriendin
Zou mijn eerste keer Slowdive zijn, ongelofelijk veel zin in!
Edit, we hebben ze!

avatar van Gringo_m
Helaas uitverkocht, mocht iemand 2 of 1 kaart in de verkoop doen, ik koop ze graag.

avatar van Rain King
Ook 'n ticket geregeld was wel vrij snel uitverkocht of niet?

avatar van Juul1998B
Was inderdaad redelijk snel uitverkocht. Ik hoop voor degene die nog tickets zoeken dat jullie ze toch nog weten te bemachtigen. Er zijn altijd mensen uiteindelijk toch niet gaan door reden. Klavertje 4 voor jullie
Ben benieuwd of ze veel van het nieuwe album gaan spelen of gewoon van alles een beetje. Heb het laatstgenoemde toch eerder (vooral omdat ik ze voor het eerst ga zien, en misschien voor het laatst wel).

avatar van 4addcd
Vandaag voor het eerst het album in z’n geheel beluisterd. Ik hoor veel moois, maar moet het eerst even in laten dalen. Niet altijd nodig om terug te grijpen, maar als Slowdive fan van het eerste uur ontkom je er niet aan dat je hier iets mist van ‘vroeger’. Typisch iets waar ouwe l*llen last van hebben . Enfin, ik heb het over de gitaarmuren die de zang overstemmen. Een kenmerk van shoegaze wat mij betreft. Nu is de sound wat meer geromantiseerd en zijn de scherpere randjes er af. Ik moet er dus even aan wennen. Maar dat ik dat door de muziek van Slowdive uit de dagelijkse hectiek word weggerukt blijft zoals het was. ‘Heerlijk onthaasten’ wil ik het noemen. Iets waar ik altijd naar op zoek ben.
Waardering volgt na meerdere luisterbeurten.

avatar van namsaap
Prettige plaat die een fijne afwisseling vormt op mijn doorgaans metalen muziekdieet. De mooie synthklanken, de productie... het spreekt me zeker aan. Na 42 minuten merk ik echter wel dat ik weer toe ben aan rauwe en minder gepolijste muziek.

Halfje erbovenop. Zeker nu ook op vinyl (ik heb deze keer geloof ik eens geluk met mijn clear version die goed klinkt, waar dat bij velen niet zo schijnt te zijn): komt meer en meer binnen. Top 10 2023 kandidaat.

avatar van Premonition
aERodynamIC schreef:
Halfje erbovenop.

Same here. Kwalitatief haalt het album niet het niveau van zijn veel dynamischere voorganger, maar het is wel weer een aangenaam album met lome melancholische klanken, die het bij dit nazomer weer uitstekend doen.

avatar van 4addcd
Goed, na een keer of 7 draaien ben ik er wel uit met de beoordeling. Het is wat veilig, zoet en klinkt eenvoudig maar het is 100% raak. Verschil met het vorige album is voor mij dat de kwaliteit van de nummers constanter is. Nergens denk ik een moment aan skippen. Ik geniet van het nummer wat ik hoor terwijl ik me al verheug op wat er komt. De verschillen tussen up- en downtempo zorgen ervoor dat het niet saai wordt. Ook lengte van het album is precies goed. Een knap album wat voor mij geschikt is voor ieder jaargetijde 🪺☀️☃️☔️

avatar van bikkel2
Ik sluit mij graag aan bij de lovende berichten. Fijne voorkabbelende plaat in positieve zin. Doet het inderdaad uitstekend tijdens het bloedhete weer van nu.
Ga het nog wel wat luisterbeurten geven, maar het gaat wel goed komen.
Aangenaam album.

avatar van TornadoEF5
Ik lees alweer veel kritiek elders, goed dat men hier positief is, want ik ben dat zeurderig gedrag van elders eigenlijk wel grondig beu. Nu opgelegd dus. Misschien en goed mogelijk dat het om een groeier gaat, maar ik heb toch het gevoel dat dit mij wat minder ligt dan de voorgaande albums of het minder blijft kleven. Maar goed, de singles die eerder werden uitgebracht doen dat ondertussen al wat meer, dus misschien is het gewoon een kwestie van meer luisteren. Maar het zou me toch verbazen mocht ik het ooit hoger zetten dan gelijk welk ander album die ze eerder uitbrachten. Nuja, dat moet je eigenlijk ook niet verwachten.

avatar van AreYouThere
Er had voor mij een sticker op de voorkant van de plaat gemogen met 'nemen in kleine dosis'. Ik krijg het gevoel alsof mijn strot dichtgeknepen word na een half uu, zo beklemmend vind ik het klinken. Misschien is de setting nog niet helemaal goed om deze echt te waarden. In mijn muziekkamer is het niet onder de 26 graden te krijgen.

Voelt meer als iets voor de herfst, maar ook dan in beperkte dosis denk ik. Geen cijfer, want als ik het niks vind dan ga ik wel naar wat anders luisteren.